Gönderen Konu: Taş Çürüklüğü (Stonebrood)  (Okunma sayısı 6273 defa)

yunus emre

  • Ziyaretçi
Taş Çürüklüğü (Stonebrood)
« : 07 Ocak 2010, 00:17:07 »
TAŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ

(stonebrood)

Taş hastalığı ilk olarak Almanya da 1906 yılında görülmüştür.Avrupa’nın diğer ülkelerinde,Kuzey Amerika ve Venezuella’da  görüldüğü bildirilmiştir.


Taş çürüklüğü, Aspergillus takımıa bağlı olan bir mantar (fungus) tarafından oluşturulur.

Etken , Aspergillus flavus – Aspergillus spergillus – Aspergillus fumigatus.


Aspergillus flavus ve A.fumigatus her ikisi de larvaları ve hatta ergin bal arılarını enfekte eder ve öldürür.Toprakta ve bitkilerde yaygındır. Diğer insectaları da enfekte eder ve öldürürler. Bazen , özellikle insan ve kuşlarda olmak üzere solunum yolu hastalıklarına neden olurlar.Bulaşma bağırsak yolu ile olur.İç dokularda gelişen miseller mikotoxin sqalgılar.Bu çok öldürücü bir toxindir.Oluşturdukları mikotoxin , Aflatoxin olarak isimlendiren ve Aflatoxin B1 , B2 , G1 , G2 , M1 , M2 gibi çeşitleri olan hepatotoxin bir maddedir.Bu toxin hücrelerde çekirdek asidinin (DNA) görev yapmasını engelleyerek RNA’nin sentezini önler.Böylece prıtein ve enzimlerin sentezi azalmaktadır. Bu nedenle Aflatoxin oldukça toxik ve kanserojen etkili bir mikotoksindir.Aflatoxin insan ve hayvan sağlığı yönünden çok önemlidir.


Peteklerde formların görünüşü A.flavus’un olgun şekli sarı-yeşil , A.fumigatus gri-yeşil görümdedir. Her ikiside mikroskopta birbirine benzer şekildedir.Larvalardaki taş çürüklüğünün , enfeksiyonun erken safhasında , identifikasyonu oldukça güçtür.Enfekte larvalar her yaşta ölebilirse de en çok yeni mühürlenmiş safhadakiler ölürler.Sporlar, larvaların ve ergin arıların kütikulası üzerine gelişebilir.Miseller kutiküla altı tabakaları delerek açıkta gelişen Vegatatif flamentleri ile conidiophore’ları meydana getirirler.İç dokularda gelişen Miseller vücudun arka kısmındaki kutikül tabakasını parçalayarak , kutikül tabakası üzerinde gelişmesi yoğun bir şekilde sürdürür.Dışarı çıktıktan sonra 2-3 gün içerisinde yalancı deri adı verilen bir tabaka oluştururlar.Ölümden sonra, etkilenen larvanın karın kısmı sertleşir ve ezilmesi oldukça zordur.Bu nedenle taş çürüklüğü adı verilmiştir.


Ergin arılarda da ilk semptom, arıların dermansız ve rahatsız görünüşüdür.Sonuçta, arılar uçamaz veya doğrulamazlar.Ergin arıların abdomenleri mumyalaşabilir.


Larvalar ve ergin arılar bu hastalıkla enfekte olduğunda, üzerinde yeşil, tozumsu bir madde bulunur.Ölü larva ve pupalar kurudktan sonra,mumya adını alır.İşçi arılar bu mumyaları kovan dışına uzaklaştıramazlar.


Tedavi için etkili bir ilaç bilinmemektedir.Enfekte peteklerin imhası tavsiye edilmektedir.Hastalıklı kovanlardan elde edilen balın insanlar tarafından tüketilmesi sakıncalıdır.Aspergillus flavus,insanlarda birçok hastalığın şekillenmesine sebep olmaktadır.


Küreç hastalığındaki tedavi ve korunma yöntemleri bu hastalıkta da uygulanabilir.


Uzman Veteriner Hekim ; Hasan ZEYBEK (Arı Hastalıkları ve Zararlıları kitabından)

« Son Düzenleme: 07 Ocak 2010, 00:30:24 Gönderen: yunus emre »