Gönderen Konu: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)  (Okunma sayısı 12485 defa)

yunus emre

  • Ziyaretçi
Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« : 11 Ocak 2010, 21:43:36 »
TORBA ÇÜRÜKLÜĞÜ (Tulumsu Yavru Çürüklüğü)

(Sacbrood)

Etmeni ;

Türkiye’de torba hastalığı,Torba çürüklüğü, dünyada sacbrood hastalığı olarak bilinen bu yavru hastalığı, elektron mikroskopla görülebilen ve filtre edilebilen bir virüs tarafından meydana getirilmektedir. Bu virüsün böceklerde viral bir hastalık yaptığına ait ilk rapor, 1917 yılında White tarfından yayınlanmıştır.

Dünyadaki yayılışı;

Hastalık ilk defa 1913 yılında Amerika ve Kanada da görülmüş, 1917 yılında ise Avustralya ve Danimarka da bulunmuştur. Halen Avrupa, Asya, Güney Afrika ve Brezilya’da yaygındır.

Ülkemizde tulumsu yavru çürüklüğü’nün görüldüğüne ait herhangi bir rapor veya laboratuar teşhisi bulunmamaktadır. Ancak, komşularımızdan Yunanistan, İran, Ermenistan ve Gürcistan’ın bu hastalıkla bulaşık olması, dış karantina konusunda dikkatli olmamızı gerekli kılmaktadır.

Hastalığın bulaşma şekli;

Hasta larvaları temizlerken, torba içindeki sıvıyı yiyen genç işçi arılar virüsü bünyelerine alırlar. Virüs, genç işçi arıların gıda bezlerinde (hipofaringel bezler) hızla çoğalır. Larvalar bu virüsü, işçi arıların yavru gıda bezlerinden gelen bulaşık salgılarla vücutlarına alırlar. Hastalığın kuluçka dönemi 6-7 gün kadardır. Hasta larvalar, yavru gözleri sırlandıktan kısa bir süre sonra, pupa haline geçmeden ölürler. Petek gözleri açılıp incelendiği zaman, larvanın baş kısmının yukarı-yana doğru kıvrılmış durumda olduğu görülür. Virüs, hasta larvanın deri değiştirme düzenini bozduğu için, eski deri baş kısmından kopup ayrılmaz ve iki deri arasında bir miktar sıvı birikir. Bunu sonucunda, baş bölgesi şişkin hale gelerek kıvrılır, vücut adeta tuluma benzer bir görünüm kazanır.

Hastalığın yayılmasında, kovanı şaşıran erkek arıların rolü büyüktür. Bulaşmalar, daha çok yavru döneminde yani mevsim başında görülür ve nektar zamanı kaybolur. Larvalar öldükten sonra kuruyarak pulcuklar haline dönüşür. Larva bu duruma geldikten sonra virüs, hastalık yapma aktivitesini kaybeder. Temizlikçi arılar, ölü larvaların kalıntılarını kolayca temizler.

Hastalık, arıcının hiçbir yardımı olmadan yaz aylarında tamamen ortadan kalkabilir. Bulaşık kolonilerde, kışın yavru bulunmadığı dönemlerde bile virüs, çoğalmasına devam edebilir.

Virüsü taşıyan ergin arılarda herhangi bir hastalık izine rastlanmaz; ancak, hasta koloniler zayıflar ve bal verimi azalır.

Hastalığın belirtileri;

    * Hasta larvalar, pupa dönemine geçmeden ölür.
    * Ölü larvalar açık gözlerde az, sırlanmış gözlerde daha çoktur.
    * Ölü larva petek gözünden kolayca çıkabilir.
    * Larva gömleği ile vücut arası, berrak yeşilsi bir sıvı ile doludur.
    * Larvanın rengi başlangıçta beyazdır. Hastalık ilerledikçe saman sarısı ve griye dönüşür. Ölü larvanın rengi gri-siyahtır. Daha sonra vücut kurur ve L harfi şeklinde gözün içinde sertleşir.

Hastalıktan korunma;

Hastalıktan korunmada ve tedavide kesin sonuç veren bir yöntem veya etkili bir kimyasal madde henüz bulunamamıştır; fakat, bazen bulaşık kolonilerdeki ana arının değiştirilmesi yöntemi, iyi sonuçlar verebilmektedir.

Ek olarak; rutubet, ve alttan alınan nem hastalıkta tetikleyici olarak görülür.

BAL ARISI ZARARLILARI VE HASTALIKLARI TEŞHİS TEDAVİ YÖNTEMLERİ KİTABINDAN.(Dr. Ertaç TUTKUN / Prof. Dr. Ayşe BOŞGELMEZ)


« Son Düzenleme: 11 Ocak 2010, 21:48:10 Gönderen: yunus emre »

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #1 : 22 Eylül 2012, 02:01:28 »


Resimde de görüldüğü gibi kolonimin birisinde hava sıcaklıklarının düşmeye başlaması ile birlikte  torba hastalığına benzer durum oluştu.Bunlar ballık kısmındaki çerçeveler.Yumurtalık kısmını bakmadım.
Şu sıralarda bunu tedavi etmeye uğraşıyorum.

Bunun sebepleri hakkında bazı tahminlerim var :

A) Üstlükleri almakta bazen gecikiyoruz.Meteorolojiye baktığımızda buralarda gündüz  30 c.,Gece 15 c.lerde gösteriyor.Arılar büyük boşluklardan dolayı  kovan iç ısısını ayarlayamıyor ve daha önceden mevcut bir bakteri veya virüs üremeye başlıyor.

B) Kovanda varroa üremesi hızlanmış ve varroadan kaynaklı bakteri veya virüsler soğuğun da etkisiyle çoğalıp yavrulara zarar veriyor.
 
C)Havaların kurak geçmesi sebebiyle etrafta polen kıtlığı var.Polen yetersizliği sebebiyle yavrular beslenemiyor.Dolayısıyla arılar hastalıklara direnç gösteremiyor.

D) Hepsi

 
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2012, 10:49:56 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #2 : 13 Ekim 2012, 21:55:52 »
 
 

Kolonilerimden ikisi  bu torba hastalığından muzdaripti.Ayrıca varroa artışı da vardı.Bu kovanda önce katı aldım.Geçen seneden elimde bir poşet bayvarol kalmıştı .24 eylülde İkisini bu kovana ikisini diğer kovana verdim.
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2014, 20:54:23 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #3 : 13 Ekim 2012, 22:29:50 »
Etem Batmazoğlu, arıcılıkta bazı iddialarla ortaya çıkan bazı firma mı desem kişimi desem, bunlardan birisi diyor ki, ben sana bir kovan vereceğim, yavru hastalıklarına yakalanmış koloniyi bu kovana aktaracaksın ve hastalık hiç bir tedavi yapılmadan iyileşecek. Bu olayı akıl fikir almıyor, sanki büyü yada sihir yapılıyor. Ben buna pek inanmadım, fakat bazı bilgilere ulaştım. Bu kolonideki propolis'tin kovanın dezenfekte etmesine benziyor. Gene bazı kişilerin iddiası var, bu yöntemle ilaçsız yavru hastalıklarını tedavi ettiklerini söylemekteler. Ben kendim henüz deneyemedim, yavru hastalıklı koloni bulamadım. Kullanılan malzeme ise gümüş. Evet bildiğimiz gümüş,1938 li yıllara kadar tıpta şimdiki antibiyotikler yerine kullanılmış. Daha sonra sentetik antibiyotikler bulunuyor ve gümüş kolloidaldan vaz geçilmiş. Geçmişte kullanılan antibiyotiğin adına, Kolloidal Gümüş deniliyor. Gümüş emdirilen kolonide mantarlar ve mikroplar  oluşamıyor deniliyor. Bu konuda çok az biraz bilgiye sahibim ve bazı linkler verebilirim. Gümüşten nasıl su elde ediliyor ve insanlar bunu nerelerde kullanıyor gibi
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #4 : 13 Ekim 2012, 22:37:49 »
selamlar
bende gördüğümü söyleyeyim
resime baktığımda arıların 4-5 çıta kadar olduğunu görüyorum
bu şekilde daraltma yapılmazsa ya yavruyu kesecek yada yavruyu ısıtmakta zorlanacak
varoa ilacını da biraz daha arının hareket fazla ettiği uçuş deliği hhizasına koymanızı tavsiye edrim
ben ce arınız üşütme kaynaklı adi yavru çürüklüğüne başlamış mudahale etmez iseniz sonu telafisi olmayan yavru çurukluğune gider
sevgiler

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #5 : 14 Ekim 2012, 19:27:13 »
 
 

Dün biraz daha çerçeve alarak arıları sıklaştırdım.Bugünde boş kısmı çam pürçükleri ile doldurdum.Kış bitipte bu pürçükleri aldığımızda bilhassa alt kısımlarının ıslanmış gibi nemli olduğunu farkediyoruz.Demek ki nem tutucu özelliği de var bunun.
Aslında biraz daha çerçeve alıp dahada sıklaştırılması gerekebilir ilerde.Şimdiden kenarlardaki ballı çerçeveleri alıp ta arıların moralini bozmak istemedim.
Torbaya gelince kapalı yavru gözleri normale dönmüş bu kovanda.
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2014, 20:51:41 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #6 : 15 Ekim 2012, 11:41:37 »
SLM...

Ethem Bey.

Öncelikle geçmiş olsun.

Anlaşılan blokları yeterince okumamışsınız.Şayet okumuş olaydınız  bir koloni de sıkıştırma nasıl yapılır bilirdiniz.

Akıl vermek haddime değil.Lakin bir iki kelam etmeden edemedim.

İlk olarak foruma bakarak arı nasıl sıkıştırılır ona bir bakın.

İkincisi ise ,arınızı yeterinde daralttıkdan sonra ,  yoğun şuruplama yapın.Bu arınızın ısınmasını sağlayacaktır.

Ve en önemlisi de , varroa mücadelesi.

Bu mücadeleyi doğru yapmaz iseniz ,diğerlerini yapmanıza zaten gerek yok.

SLM ve MUhabbetle...
:)

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #7 : 15 Ekim 2012, 17:22:26 »
Sayın Yusuf Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Bu foruma üye olunca konu başlıklarından itibaren baştan sona okumaya karar verdim.Daha başlardayım.
Fotoğraflardaki görüntüler tam kış sıkıştırması sayılmaz. Kışa yaklaştıkça kademeli olarak arıların yerini daraltmaya çalışıyorum.

Elimde yarım ballı ,az ballı,polenli çerçeveler mevcud.Kovanları kontrol ettikçe ihtiyaclarına göre bunları vereceğim.Genelde kış çıkışı bal stokları kalmadıysa şurub veriyorum.Fakat yine de kış öncesi bu şurublama işini düşüneceğim.
Arıcılık forumlarıyla ilk tanışmam varroa yüzündendir.
Tütsü vere vere varroayı bitiremeyince arayış içine girmiştim. Yapabildiğimiz ancak sayısını mümkün olduğunca azaltmak oluyor.

« Son Düzenleme: 15 Ekim 2012, 23:21:15 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

EYÜP

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 33
    • EYÜP ÇAKIR
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #8 : 16 Ekim 2012, 00:05:07 »
Slm.
Ethem bey bence rutubet o koyduğunuz çam pürçüklerinin altında hapsolup kalıyor buda küflenmeye sebep olur, ayrıca onu temizlemeside ayrı zahmet.Zaten bir bölme tahtası kullanmışsınız kalan boşluğa normal katlanmış gazeteyi koyabilirsiniz.Nemi gazete topluyor. Saygılar.

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Torba Çürüklüğü (Sacbrood)
« Yanıtla #9 : 16 Ekim 2012, 00:21:18 »
 
 
 
Bir ay kadar önce ballık kısmından altı çerçeve bal verebilen koloni.
Bölme köpüğü ile kapak alt kısmı arasında boşluk olabileceğini düşünerek boş kısmı doldurmayı tercih ettim.Burada benim önemsediğim çam pürçüğü değil,temiz  bir malzeme olduktan sonra boş kısmın doldurulmasıdır.

Çerçeve üstündeki beyaz tozlara gelince:Böyle hastalık durumlarında 100 gr.pudra şekerine 1 çay kaşığı olacak şekilde arı ilacı katarak karışım hazırlarım.Hazırladığım karışımdan birazını  bir hafta arayla bu şekilde iki defa verdikten sonra bu kovanda kapalı yavru gözleri normale döndü.

 Marketlerde satılan pudra şekerleri %3 oranında nişasta içeriyor.Öğrendiğimize göre nişasta arılarda bazı hazımsızlık rahatsızlıklarına sebep oluyormuş.Bu defa ev robotunda şekeri öğüterek kendim hazırladım.
 Bu da konuyla ilgili başka bir foto:
 
 
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2014, 20:48:59 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »