Gönderen Konu: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI  (Okunma sayısı 91396 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« : 10 Mart 2010, 17:01:40 »
S.a. ali abi 4,5 kg şeker 3,5 lt su ya 1,5 çay kaşığı krem tartar ama 1:1, 3:2 ve 2:1 de ne kadar krem tartar konacak?

KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.


Enver bey, öncelikle tarifi yanlış anlamışınız. 4,5 litre suya, 3,5 kg. şeker olması gerekiyor. Orjinal tarif bu. Fakat bizi hiç bir ölçü ve sınır nedense durduramaz. Neden derseniz orjinal ölçüyü bıraktık macara arıyoruz. Bu işin orjinali oturmadıki, yan sanayisine geçelim. ::)

Aslında sorduğunuz sorudada haksız deglsiniz. Orjinal ölçüye göre her 3 litrelik bölüme 1 tepeleme dolu çay kaşıgı krem tartar konulmalı. Gene bu ölçü 20 dakika kaynatılmalıki, şurup invert olsun. Şöyle bir misal vereyim, gerçi bu örnek orjinal tarife uymaz. 20 kg şekere, 20 litre su koydugumuzda bu karışım 32 litre eder. 32 Litrelik şurubumuz kaynadığında bu şuruba 11 çay kaşıkğı krem tartar katılıp, 20 dakika kaynatılmalı.

Şimdi şekeri ve suyun ayarlarıyla oynadığımızda bunun hesaplarını yapacak babayiğit 70 milyonluk ülkemizde malisef yok. Oranlar degiştiğinde şekeri parçalayan tartar kremasının hesabı çok iyi yapılmalı. Dediğim gibi kim yapacak beli degil. İnvert şurubun geçmişinde 40 yıl var, daha biz duyalı iki bilemedin üç sene olmuş.

Ben bu invertin neresindeyim bölümüne gelir isek. 2008/2009 yılında bir kış boyu kütük kovan besledik, bunun paylaşımınıda tüm ülke gördü. 2009 yılı anaarı üretim sezonu boyu gene anaarısı üretim arılığında sezon boyu gene invert şurup kullanmışım. 2009/2010 yılında ise bu sefer kütük kovandan sonra ikici kış denemesini kara kovanda başlattık. Şu ana kadar karakovan gelişmesi ve petek örmesi çok güzeldi. Benim ayrıca bu konuda yazıp çizmemde başkalarından çok hakkım vardır. Bir şeyi kullanmayanlar nasıl buna karar verdiler, neye göre yazdılar belli degil. Bu hafta itibari ile tüm arılığımda invert şurup verilecektir, yavru faaliyeti çok iyi, bal stokları acayip geri gidiyor. Bu günlerde havalar çok sogudu ve çok koloni sönmesi olacak, kovanlardaki stoklarıda en iyi şurupla tamamlarsınız.

Benim kullandığım tarifte orjinaline uymuyor. 1 kilo şekere 1 litre suyla yapıyorum. Şurupta sorun olmuyor. 1 kilo şekere yarım litre suyla yaptıgım invert şurup çok koyu oluyor fakat, zamanla bal gibi bidonda bir kısmı kristalleşti. Şimdilik bu kadar açıklama yeter, invert kullanan diğer arkadaşlarda olumlu veya olumsuz ne varsa bu konuda yazsınlar. Saygılarımla.

Ali Türk.

İnvert tarifinin orjinali aşagıdaki linktedir.
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
« Son Düzenleme: 10 Mart 2010, 23:50:39 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Mustafa DOĞAN

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #1 : 17 Haziran 2010, 08:33:11 »
s.a.
ali abi ve şahsında tüm değerli abilerim hepinize kolay gelsin
ali abi bu invert şurubun bir kullanım süresi var mı acaba hazırladıktan sonra ne kadar süre dayanır.
saygılarımla

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #2 : 17 Haziran 2010, 10:47:17 »
s.a.
ali abi ve şahsında tüm değerli abilerim hepinize kolay gelsin
ali abi bu invert şurubun bir kullanım süresi var mı acaba hazırladıktan sonra ne kadar süre dayanır.
saygılarımla


Mustafa Doğan;
Bu invert şurup konusu ülkemizde yetimdir. Siz 70 milyonluk bir ülke düşünün ve bilim adamlarımızdan tık çıkmasın. Acizlik diz boyu. Laf ve projelere geldiğinde hepside mangalda kül bırakmaz, icraata gelindiğinde ortada hiçbir şey yok. Bende hep icraat bölümüne taktım, tüm proje ve çalışmaların sonucu icraatta gözükür.

Hani bir deyim vardı, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, bizimkiler hep laf bölümüne takılıp kaldılar.
Bunları oturduğum yerden atarak yazmıyorum. Bir zamanlar invertle alakalı tartışmalar hızlandığında. İnvert tartışmalarına delil olarak gösterilen bir yazı vardı. Öğrenci bir kız  bir yazı yazdı hmf alakalı. Bir çok kişide bu yazıyı delil alarak başladılar atıp tutmaya. Biz yazıyı yazan öğrencinin hocasına ulaştık, üniversitede  Proflardan birisi. Dr.Muhteşem Turunç bey konu hakkında bilgi istedi, verilen cevap çok ilginçti. Şu linkte bilgi var diye verdiği makale yazısını, Dr. Muhteşem Turunç yazmıştı. Başkada hmf ile alakalı yazı zaten yok. İki yazı var birisini Dr.Muhteşem Turunç yazmıştır, birisini de bir öğrenci yazmıştır.

İnvert Şurup hakkındaki en önemli yazı ise Ali Şekerli’nin yapmış olduğu bilimsel çeviridir.( Litvanya Tarım Enstitüsü (Instituto Aleja 1, Akademija, 58344 Kedainiai distr.),)

 Bilim adamlarımızın aslında yapacakları başka bir şey yok, beklide aynı çeviriyi yapıp kendilerini küçük düşürmek istemiyorlardır. Bizdeki arıcılık bilimsel çalışmaları tamamen çevirilerden oluşmaktadır. Başkaları araştırıyor, bizimkiler çeviriyor: :)

  İnvert şurubun geçmişinde 40 yıl gibi uzun bir geçmiş olmasına rağmen bizim bilimcilerimiz o kadar hızlılar ki yeni öğreniyoruz. Yurt dışında bir çok büyük işletemeye tankerlerle şurup sevk edilip, arılıktaki depolarda uzun süre depo ediliyor. ::)

Bu açıklamalardan sonra invert şurup ne kadar dayanır gel karar ver.

Ben anaarı üretiminde sezon boyu invert şurup kullanırım. Yapmış olduğumuz şurupları bir ay sonra kullandığımız olmamıştır. Bir çok kişide invert kullanıyor ama bunu açıklamıyor. Daha uzun süre hiç beklediği olmamıştır, çünkü lazım oldukça kullanıldığından kenarda bekletemiyoruz. Geçen sene ormanda yarım bidon şurup kalmıştı, aradan iki ay geçti yaz günü devamlı gündüz 35 derece birde güneş vurduğunu düşünün, gece ısı değişimi olmuştur. Kapağını açtım hava çıktı tadına baktım ekşime yoktu ama rizikoya girip o şurubu kullanmadım, yere döktüm gitti. Şimdiki aklım olsaydı, en az iki kovana verir sonucu görürdüm.
İnvert şurup yapılırken tüm kurallara uyulmalı. Zaten orijinal tarifi kullandığınız ısı 104 dereceyi geçmeyecektir. İnvert şurup yapıldığında bir daha kesinlikle bir daha ısıtılmamalıdır. Yediğimiz tulumba tatlıları  120 derece üzerinde yapılmaktadır. Benim pastaneci arkadaşlarım var, 1 litre suya 3 kg şeker yaparak, tulumba tatlısı şurubu yapılıyor, gerçi şimdilerde tulumba tatlısı da eskisi gibi keskin değil şeker oranlarını düşürdüler. Bu koyu kıvamlı şurup, içine yağda kızartılan tulumba hamurları atılır.
En azından invert şurup bir ay bozulmadan kullanılabilir. Fabrikasyon olanları 6 aylık kullanma süreleri verilmiştir.

Yaptığımız bilimsel şuruba karşı çıkanlar, aynı işlemleri başka işlerde yapıp kışın yemeye devam ediyorlar. Reçel bunlardan birisidir, konserve gene yüksek ısıda yapılır, düdüklüde pişen yemekleri 130 altında pişirmek imkansızdır, normal tencerede 100 derecede kaynayan su, düdüklü tencerede basınçtan doalyı 130 derece altında kaynayamaz. Gene iş nerden başladı nereye gitti :-X

İnvert şurup ve HMF ile alakalı yazıların kaynagının linklerinide vereyim.



İnver şurup nasıl yapılır.

http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
HMF nedir.
http://alisekerli.blogspot.com/2009/08/bailey-demis-ki_10.html

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Mustafa DOĞAN

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #3 : 17 Haziran 2010, 16:00:37 »
Ali abicim Allah razı olsun Allah güç kuvvet versin ilminin zekatını veriyorsun lütfetdip cevap verdiğin için teşekkürler
"formlardan arıcılık mı öğrenilir" diye eleştirenlere iyi bir cevaptır bu form. bu formda öğrendiğim uygulanmış denenmiş yöntemler çok işime yaradı arıcılık kursuna gitmiştim orada şunu gördüm kurs veren hocadan daha çok bir şeyler biliyormuşum bu bildiklerimi de siz değerli abilerimden öğrendim.
Nasrettin hoca birgün ağaçtan düşer herkes doktor çağırın şunu çağırın bunu çağırın derken hoca : arkadaş bana ağaçtan düşen birini getirin der.
kişinin halinden en iyi o hali bilen anlar.
Türkiye arıcılığına verdiğiniz hizmetlerden dolayı Allah sizlerden razı olsun saolun varolun

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #4 : 17 Haziran 2010, 22:58:01 »
         Mustafa bey,size o forumlardan arıcılık mı ögrenilir,diye eleştiri yönetenler,teorik olarak birşey biliyorlardır ama pratikte hiç bişey bilmedikleri belli.Forumlar arıcıların kendilerini geliştirdikleri ve bildiklerini paylaştıkları yer.Hepimiz bir belgemiz olsun diye arıcılık kurslarına gittik.Hangimize Tel taban altlık,invert şurup,varroa ile biyolojik mücadele,ilaç kalıntılarının sonuçlarından,polinasyon olayından,bahsettiler.Anlattıkları 51.43.26 kovan ölçüleri,kovanı langostrot kardeşler buldu1800 yıllarda,arı dişi ve erkek diye ayrılır,işçi arı dişidir,arı sütü ile larva beslenirse ana arı olur,arı nasıl bölünür de anlattımı ,arıcı da can kulagı ile dinler ömrünce bal alamaz, devamlı kovanları eyalete pardon boş kovanlara böler ,bal aldığı zamanda piyongo denk gelmiştir.Kursta bunlar var,belge istenmese,masalları kimse dinlemez.Eskiden bina dersi varmış adamın oglu sınıfda kaldıkca bina okurmuş,babası övünürmüş bizim OGLAN BİNA OKUR DÖNER DÖNER BİNA OKUR.Bina  çok okutulduğu için dünyadan geri kaldık.Saglıcakla kalın.

Mustafa DOĞAN

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #5 : 18 Haziran 2010, 09:20:52 »
aynen imzamı atıyorum
yeni bir yol açmak lazım herkes yanlış yapar ama yanlışta ısrar etememek lazım
mesela bu formda öğrendiğim bir kaç metodu arıcı abimize anlatmıştım
çok şaşırdı "harika ya evet çok mantıklı çok doğru" diye hayretlerini belirtti
mesela kısa mesefe arı yer değişimi - güçlü koloniye arı kabulu ali şekerli abimizin yöntemi ve bunun gibi denenmiş orjnal ve yararlı bilgileri paylaştım şaştı kaldı ve ben daha 2 yıllık arıcıyım.
durmamak lazım bir yerlerden başlamak yeni bir çığır açmak lazım arıcı bir abim söylemişti
"bilinçli ve geçerli arıcılık yapmak lazım çünki ülkemizde arıcılık potansiyeli 10 sa biz arıcılar onun sadece 1 ini kullanıyoruz demişti"
ülkemizde müthiş bir potansiyel var güçlü kolonilerle güçlü arılarla birlik beraberlikle birlikte doğruları bularak bunları paylaşarak arıcığımızı üst seviyelere taşımalıyız.
saygılarımla
« Son Düzenleme: 18 Haziran 2010, 09:31:56 Gönderen: Mustafa DOĞAN »

mesut bulut

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #6 : 12 Ocak 2011, 14:12:23 »
 pankobirlik camında arıyemi gelecek diye ilan vardı.benim böyle şeylerle( onlaragöre ilginç banagöre yenilik)çok ilgilendigimi bilen arıcı arkadaş haber verdi. ilgilenirsen böyle bir ilan var dedi.netten baktım daha öncede biliyordum konya şeker fab yapdıgını.dagıtım ise kasım ile mart arası oldugunu yazıyor.bizm yapdıgımız inverte göre pahalıya geliyor.fakat kullanan eski bir arıcı diyorki arıları adeta coşturuyor dopink etkisi yapıyor dedi.yalnız yeşil renkte sahte bala karşı boyalı oldugundan hususen petek kabartma zamanı petekte renk sorunu olurmu?bilemem.kendi yaptıgım invertden memnunum .hazır invert daha iyi ve fiyatta uygunsa onu tercih ederim.bu konuda bilgisi olanlardanda bilgilerini ve tecrübelerini aktarırlarsa memnun oluruz.selamlar ve saygılarımla.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #7 : 12 Ocak 2011, 22:25:24 »
Mesut bey gectiğimiz yıllarda Arıcı arkadaşlarımız bu konuda oldukca etkılı paylaşımlarda bulundular. Hala aksı ıddıaları duyarsınız ama derımkı paylasımların kanıtlı ve doğru olanlarını tercih edin şehir yada arıcı efsanesı şeklinde olanlardan uzak durun derım haddım olmayarak..
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2011, 11:13:45 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #8 : 13 Ocak 2011, 14:05:36 »
selam arkadaşlar.baharda şuruplamak için bir çuval şeker alayım dedim.fiatını96 tl. dediler. birde arı için kullanılan şeker var onunda fiatı 80 tl. dediler.ben ikilemde kaldım.böyle bilgisi olan varmı, varsa benimle paylaşırmısınız. teşekkürler.

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #9 : 13 Ocak 2011, 23:22:08 »
selam arkadaşlar.baharda şuruplamak için bir çuval şeker alayım dedim.fiatını96 tl. dediler. birde arı için kullanılan şeker var onunda fiatı 80 tl. dediler.ben ikilemde kaldım.böyle bilgisi olan varmı, varsa benimle paylaşırmısınız. teşekkürler.

Arı şekerinden kastınız nedir, sıvı katı?

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #10 : 14 Ocak 2011, 16:31:23 »
Hocam ilk duyuyorum bizim 07 kodlu Burdur Şeker fabrikasında üretilen şekerde bir fiyat farkı bulunmuyor,

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #11 : 17 Ocak 2011, 10:46:46 »
selam arkadaşlar. ben öğrendim. kesme şekerin tozunu çuvallara koyarlarmış arı şekeri diye satarlarmış. ona güvenilmez, ya temiz çıkar yada kirli belli olmazki. biz yine bildiğimize devam edelim . iyi günler.

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #12 : 07 Mart 2011, 18:48:17 »
selamün aleykum.  ben trabzon akçaabatta yaşıyorum. krem tartar denilen şeyi bulamıyorum. kimden sormalıyım.
hayreddin bayraktar

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #13 : 07 Mart 2011, 22:02:47 »
Aleyküm selam  Hayrettin bey bu adreste var sanırım kargo ile gönderiyorlar.

http://www.balmumcukimya.com.tr
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2012, 20:16:54 Gönderen: Arı Bakanı »

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #14 : 07 Mart 2011, 22:15:48 »
emrah kardeşim teşekkürler
hayreddin bayraktar