Selam arkadaşlar...
Ben doğu marmarada arı bakan bir kardeşinizim.
Bu yıl sonbahar pek soğuk olmadığından dolayı pek çok koloni yavruyu kesmedi. Bu nedenle oksalik asit yapma fırsatını aralık sonuna kadar bulamadım.
Accuweather adlı yabancı bir siteden önümüzdeki bir aylık hava durumunu takip ediyorum. Bu sitede 2 Ocak gibi gündüz havanın 4 dereceye ineceğini gördüğümden bu tarihi beklemeye başladım. Sonra hava tahmini yeniden değişti ve bu tarihte bile 10 derece civarında oldu. Havaların daha da ısınacağını ve pek çok koloninin yavru faaliyetini başlatacağını/artıracağını öngördüğümden dolayı bu oksalik asit uygulamasını 04 Ocak tarihinde yapmaya karar verdim ve 4 ve 5 ocak tarihlerinde de yaptım. Arıların akşam saatlerinden itibaren salkıma geçeceğini düşündüğümden, ikindi saatlerinde bu uygulamaya başladım. Akşam ezanı gibi faaliyetim bitti. Geçen yıl arılarım zayıftı. 1 litre, 35 gram ve 200 gram şekerden yaptığım karışım banim 50 kolonime yettiği gibi, artanlar ile arkadaşların 20 kadar kolonisine de uygulama yapma imkanım olmuştu.
Bu yıl 40 kovana gelince hazırladığım karışım bitti. Kalan 20 küsur koloni için ertesi gün yeniden karışım hazırladım ve uygulamayı tamamladım. Bu sayede de kolonilerdeki çıta sayısının geçtiğimiz yıldaki durumdan oldukça fazla olduğunu da gördüm. Ve çok da sevindim. İnşallah sizlerin de öyledir.
Havalar o gün bugündür de 13 derecenin üzerinde gidiyor. Lakin arıcıklar geceleri salkıma giriyorlar. Varroa bulunan çekmecelerim olduğu gibi, pek varroa ölüsü düşmeyen çekmecelerim de var. Ama genelde güçlü kolonilerden az da olsa dökülme oluyor.
Gene de içim pek rahat değil. Şubat başında kolonilere bir duman sıkmayı düşünüyorum. Eğer varroa dökülme olayı olursa bu kolonileri tespit edip bu arkadaşlara bitene kadar tedavi uygulayacağım. Temiz kolonileri rahat bırakmak da hedefim... Varroa olan koloniler yaza kadar istediğim kadar gelişemiyorlar. Bu konu arıcı için en mühim konu bence...
Arıcı her türlü uygulamayı aklını, mantığını kullanarak yapmalı. Benim şahsi fikrim, hiç yapmamaktansa bu uygulamanın akşam saatlerinde yapılması gerektiği yönünde. Lakin yarın ocak 15... Batı bölgesinde yaklaşık 20 gündür havalar oldukça sıcak gidiyor. Bu saatten sonra havalar da ısındıktan sonra, koloniler yavru faaliyetine başladıktan sonra bu uygulama yapılır mı bilemiyorum. 15 gün sonra havalar 5 dereceye düşünce yavru alanları epeyce genişlemiş de olabilir. Bu durum da dikkate alınmalı.
Geçtiğimiz yıl varroa nedeniyle çok arı kaybı oldu. Özellikle Trakya bölgesine gidenlerin arılarında çok varroa olayı oldu. Önümüzdeki baharda bunun acısı ayrıca çıkacak diye düşünüyorum.
Allah yardımcımız olsun.
Herkese iyi günler...