İşyerimde 3 yıldır arıcılık yapmaya çalışıyorum , 18 kovanmız var , geçenyıl 10 kadar kovanın arasını korniyola dönüştürdük , tamamını dönüştüremdik ,işyerimizde işcileri gelen müşterileri rahatsız ettiğinden bu yıl yerlerini yaklaşık 150 m ileriye taşımaya karar verdik.
Mevsim ilkbaharın ilk günleriydi tarlacı arılarımız kaybetmek istemiyorduk , bu amaçla kovanlarımızı 10 km uzağa görürüp 5 gün kadar beklettikden sonar yeni yerlerine taşıdık.
Uçuş deliklerinin önlerinede direk uçuşları engeleyecek biçimde mermer parçaları koyduk. (bu arada biz mermerciyiz) eski yerlerinede belki dönen olur diye 4 kadar kovan koydum.
Ertesi gün bu kovanlara 2 şer çıta arı girmişti. dönene arılar tarlacı arılardı herbirinin ayalarında polenler vardı ,
endeğerli tarlacı arılarımdan bir kısmını kaybetmiştim nede olsa bu mevsimde yavru bakımını yapan , su taşıyan , polen ve nektar taşıyan arılardı bunlar.
Acaba dal parçalarımı koysaydım , mermer işe yaramadı galiba ?
Bu arıları akşam tekrar eski kovanlarının üzerine silkelesemmi diye düşündüm,sonra vazgeçtim , herbiri farklı kovanlardan gelmiş olabilir birbirlerini kırar yada ana arıyı öldürebilirler diye düşündüm . eski yerlerine tekrar gelme olasıklıklarıda vardı ?
Tecrübeli Arıcılarımızı aradaım ne yapayım diye ?
Sonuç olarak Arıları tek kovanda birleştirdim , kokulu su püskürterk , sonra açık kapalı yavrulu , yumurtalı bir çıta verdim , kenarına birde ballı polenli cıta verip üzerlerinede şurup koyup kapadım.
Bakalım 2. gün ne olacak yeni gelenler olacakmı ?
Bizim şöföler sabahleyin bakıyoruz , Kadir bey bunlar kesinlikle manav arısıdır yörük arısı olsalardı gelmezlerdi yerlerine diyor