Arıcılık nasıl öğrenilir.
Bu öğrenmenin sınırı nedir.
Arıcılığı öğrenmenin en iyi yolu bir arıcı ile birlikte hareket etmektir. Yani bir arıcıya körükçülük veya yardımcılık yapacaksınız, bunun yanında ara işleri ve kovan indirme ve yüklemede dahil. Arıcılıkla ilgili bir sürü kitap ve makale var, bunları da okuyacaksınız.
Yanında bulunduğunuz arıcı ne kadar kötü arıcı olursa olsun mutlaka sizden iyi arıcılık bilgi ve becerisine sahiptir. Yıllarca en azından arıyla haşır neşir olmuştur.
Bundan dolayı bu eski arıcı sizin hocanız konumundadır. Bir arıcının birden çok hocası olursa bu iş yürümez. Yani yeni arıcı herkesin ağzına bakmamalı, yanlışta olsa seçtiği hocasıyla yoluna devam etmeli, aradan birkaç sene geçtiğinde kendi kendine yeni arıcı tahliller yapabiliyorsa o zaman istediği kişilerin tekniklerini uygular.
Arıcı kendi başına kararlar verip, bunları uygulamaya başladığında arıcı olmuştur. Verdiği kararlar ve yaptığı yanlışlar mutlaka olacaktır.
Öğrenmenin sınırına gelince, ölene kadar arıcı kendisini geliştirmeye devam etmeli.
Bu yazıyı durup dururken yazmadım.
Acayip telefonlar alıyorum, hocam diye başlayıp devam ediyorlar. Ben hoca filan değilim. Bir sürü hocamız var onlarla görüşün.
Sorular ise benim açımdan bakıldığında çok saçma.
Bir kaç tanesini paylaşayım, vatandaşı tanımıyorum, arıyor ben dün larva transferi yaptım bu gün baktım hiç tutmamış diyor, peki burada benim suçum nedir de beni arıyorsun.
Bir başkası ana arı üretiyorum, bitirici kovana memeleri veriyormuş, 15 gün sonrası bazı memelerde eksilmeler oluyormuş.
Bu nasıl iş bilmiyorum, zaten ana arı memesi 11 veya 12. gün doğar.
Şimdi bitirici kovanda 15 günde eksilme oluyorsa benimle ne alakası vardı?
Gene birisiyle bir görüşmemiz oldu dedimki, soruların cevapları arıbakanı forumda var diyorum, diyor ki ben senin forumuna üye olmaya mecburcuyum. Telefon ederken mecbur muydun. Arı bakanı forumda zaten üye olanlar ile üye olamayanlar aynı bilgilere ulaşıyor, böyle bir niyetim olsaydı üye olmayanlara bilgileri kapatırdım, üye olmaya zorlardım, ismi ile üye olmayan 5 bin kişinin üyeliğini şu ana kadar zaten kabul etmedim. Arıcı niye ismini gizleyip, nikle üye oluyor anlamıyorum.
Telefon arıcılığı malisef ülkemizde yok, bana sorulan soruları telefonda bilmiyorum.
Biz yıllar öncesi hiçbir bilgi yokken nereden nereye geldik, forumda arıcılara yeterli bilgi var, bu kadar bilgi yetmiyor mu? o zaman isminle üye ol sorunu buradan sor.
Şimdi herkes kendisini başkaları gibi görüyor veya ben öyle anlıyorum, bizim bir dakika boş zamanımız yok ki. Ben mesai bitimi, arılığıma en erken yarım saatte varıyorum.
İşler Arap saçı gibi, ana arı memesi dağıtılacak, bir gün gecik hepsi gümler. Larva transferi yapılacak, memeleri besleyen koloniler şurup ve keklenecek, hazır analar toplanacak, bir taraftan kestane sezonu yaklaşıyor arı kolonisi ayarlıyoruz, bu yıl arılarım anasız ve hazır kolonim yok, toplama arıyla kestane balına arı hazırlıyoruz.
Bunun yanında başka işlerde var, bu kadar iş için benim akşamleyin 2 saat sürem var, evime akşam saat 9-10 gibi girebiliyorum, biriside telefon edip benim kovanımda erkek çok ne yapayım dediğinde sigortalarınız gümlüyor…
Sizin ana arılarınız bize uyarmı, uymaz diyorum, arıcı bir şeye önce kendisi inanmalı, kendine güveni olmayan kapı kapı sorularla dolaşıp durmayacak. Böyle bir arıcı zaten olmaz..
İnsanlar bu kadar hazırcı olmamalı, dünya bilgi burda beleş, yorumlarımız, resimler, videosuna kadar. Bir 5-6 sene öncesine bir gidin bakalım bilgi var mıydı?