Bu sene bahara sağlam çıkan güçlü koloni sayısı geçmiş yıllara göre çok az. Bu nerden anladın diyenler olabilir. Bazı projelerim var, bir kapalı yavrulu çıtayı bölüp, iki tarafına elimdeki kabarmış çıtaları koyacağım ve her bölmeye bir ana arı memesi verip çiftleşip gelmesini beklemem gerekiyor. Bu esnada vermiş olduğum kapalı yavrular çıkıp, rahatlıkla üç çıtaya çıkacak ve ana arı yumurtaya başladığında bu üç çıtaya yavru atacak, buraya kadar eksik olan bir şey var, erkek arılar, erkek arı yoksa bunu yapamıyorsunuz.
Bu seferde başka bir seçenek seçtim, hazır erkeleri olan 20 adet, koloniler satın alıp bunları birer çıta bölüp yaklaşık 200 bölme yapayım, sonraki bölmelere kendi arılarımdan yaparım bir ay sonrası zaten her taraf erkek olur diyorum. Bu işi çözecek ola yer ise bahara bizden önce kavuşmuş bölgeleri bir yokladım, hiç kimse mart sonu fiyat veririz daha fiyatlar belli olmadı diyorlar. Zaten benim hazırlıklarımda o zamana biter sorun yok. Sorun arıların gücünde. Muğla'da bir kaç yerle görüştüm, duyduklarıma inanamadım, bunlar geneli kapsamıyor genelde iyi bir durum olmadığını gördüm. Bir arkadaşla görüştüm, Muğla'da hala 1-2-3-4-5 çıta arılarım dedi. Bir çıta ile beş çıta arası imiş arılık. Neden dediğimde çam balında arıları fazla ezdim, buralarda kış olmazdı, kış oldu ve arıları istediğimiz gibi gelişmedi. Bu örnek tek değil, genelde şu an 10 çıtalık koloni Ege bölgesinde çok nadir kişilerde var.
Bu sefer Antalya bölgesine sordum, 5-6 çıta arıdan bahsediliyor, kaç çıta yavru var dediğimde 1 çıta yavru varmış, bu işte bir terslik var, biz kardan çıktık, kendi arılarımda 2-3-4-5 çıta yavru olan arılarım var. Mersin'de durum gene aynısıymış. Arı kolonileri hakkında tüm söylenenlerin özeti ise mart onu nisan başı fiyatlar tam belli olur, arıların güçlenip yüksek fiyatlardan çıta olarak satılması beklenmekte. Ben alacağım arıların anasını istemiyorum, 10 çıtalık bir kovanın 5-6 çıta yavrusunu alıp ana arıyı yerinde bırakmak istiyorum.