Değerli arıcı arkadaşlar,yeryüzünde bir çok arı ırkı olmasına ragmen,gelişmiş tüm ülkelerde veya başka bir deyimle arıcılıkda etkin ülkelerde en çok kullanılan arı ırkı ,Apis Mellifera Ligustica Siponola ve Apis Mellifera Carnica dır.Son zamanlardada Apis Mellifera Russian ABD de labratuvar çalışmalarından sonra arıcılıkda etkin bir yere gelmiştir.İtalyan arısının etkinlik alanı düşük rakımlı sıcak bölgeler olurken,Karniyol arısının etkinlik alanı serin ve soguk yerler olmasına ragmen sıcak bölgelerede uyum sagladığı görülmüştür.
Değerli arkadaşlar,Almanların milliyetcilik duyguları etkin olmasına ragmen ülkenin arısını Karniyolla değiştirmişler.Nedeni ise yerel arı ırkının AYÇ çabuk yakalanması.AYÇ yakalan arılardan hiç bir arıcı bal alamaz sonu hüsrandır.Bırakılan yumurta dan işçi arı çıkamaz. Gözler bulaşık oldugundan arılar ölürler.Yaşlanan işçi arılar ölmeye başlayınca kovandaki arılar azalır,biter.Karniyol arısını tercih etmelerinin sebebi budur.Karniyol arısı AYÇ dayanıklı olması tercih nedenidir.Bu dayanıklığı henüz izah eden bilim adamı yoktur.
Karnikanın ana yurdunda yavru hastalıklarına hemen hemen raslanmaz.Bu DURUM ÖZELLİKLE BİR IRKIN MARKASIDIR.Şimdiye kadar bu gerçeğin bir açıklaması yapılamamıştır.Ben demiyorum,yazan Prof. Dr.Enver ÖDER hocamız.Uygulamalı ARICILIK kitabı sayfa 150, paragraf 2 de yazmaktadır.Başkalarının agzından değilde hocamızın kitabından konuşmak lazım.
Karnika'nın ana yurdunda yavru hastalıklarına hemen hemen hiç raslanmaz bu durum bu ırkın şaşırtıcı bir özelliğidir.Şimdiye kadar bu gerçeğin bilimsel açıklanması yapılamamıştır.Dr.Ertaç TUTKUN Arıcılık Tekniği kitabının 95 sayfa,4 paragrafında yazmaktadır.
Değerli arkadaşlar,bilimden bilimsellikden dem vuranlar değerli bilim adamlarımızın değerli kitablarını alarak açıklarını kapatırlar inşallah.Kısa zamanda yerel arılarımızı ,yapılacak bilimsel çalışmalar sonunda ,en iyi yere getirirler,herkesde kullanır.Saglıcakla kalın.