Gönderen Konu: Ayçiçeği arıyı bitirirmi.  (Okunma sayısı 9863 defa)

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ayçiçeği arıyı bitirirmi.
« : 01 Temmuz 2010, 19:19:21 »
Geçenlerde bir arıcı abimiz ayçiçeği arıyı bitiriyor, fazla kalmayacağım 20-25 gün durur dönerim Trakyadan dedi. Bence oğul mevsiminin sona ermesinden dolayı bu bal akımında yeni ham ve kabarmış petek ihtiyacını ihmal ediyoruz arının. Bunu yapmakdaki amacımızda arının ballı çerçevelerin tamamını doldurmasını sağlamak aslında. Ama bence işte burada hata yapıyoruz arılar getirdikleri nektarı yavru çıkan gözlerede doldurup anaya yumurta alanları bırakmıyorlar ve sonuçta kovanda ciddi gerileme oluyor. Ben eveli seneler ayçiçeklerinin açma döneminde tatile çıkmamdan dolayı uzunca bir süre arılarla ilgilenemeyeceğim için bolca ham petekli çerçeve bırakıyordum (işin doğrusu bloke olayını akıl ettiğimden değil) ama bu sene başka arıcı arkadaşlarımızın bu konua yaşadığı acı tecrübeler ışığında daha bilinçli olarak sanki bahardaymışım gibi koloni yönetimine devam edeceğim. Bu konuyu temmuz ayında yapılacaklar alanına taşımakdaki amacımda testi kırılmadan birbirimizi uyarmaktır.

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: Ayçiçeği arıyı bitirirmi.
« Yanıtla #1 : 19 Temmuz 2010, 00:25:04 »
   Muhteşem abi,diyiyoruzki ana arı 2000 yumurta atar,burda arıcının düşünmesi gereken nokta acaba yumurta atacak 2000 hücre varmı, varsa kaçgünlük var.Hücreler balla  bloke olurken yumurta sahası  daralıyormu bu durumda arıcı ne yapıyor.Bence bu durum önemli,koloni yönetmenin esası burda yatmaktadır.Ayçiçeçek konusunda ne desem doğru olmaz.Çünkü ayçiçeğine arı götürmedim.Bu konuda tecrübeli arıcı kardeşlerimizin cevaplaını bekliyoruz.

faruk kuscuoglu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 7
Ynt: Ayçiçeği arıyı bitirirmi.
« Yanıtla #2 : 14 Temmuz 2011, 08:54:41 »
Arkadaşlar evet Trakyada yakında ayçiçeği nektar akımı başlayacak. Burada nasıl davranılmalı koloni yönetimi nasıl olmalı bence konuşmalıyızki hata yapmayalım. Ben bu sene kuluçkalıkda ana arıya yumurta atacak yeterli yerin sağlanması, genç arılara yeteri kadar ham petek ördürülmesi kısaca baharda yaptığımız koloni yönetimi uygulamalarını aynısıyla yapma tarafındayım. Katkısı olacak arkadaşların yazılarını bekliyorum.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: Ayçiçeği arıyı bitirirmi.
« Yanıtla #3 : 15 Temmuz 2011, 09:20:33 »
Arkadaşlar evet Trakyada yakında ayçiçeği nektar akımı başlayacak. Burada nasıl davranılmalı koloni yönetimi nasıl olmalı bence konuşmalıyızki hata yapmayalım. Ben bu sene kuluçkalıkda ana arıya yumurta atacak yeterli yerin sağlanması, genç arılara yeteri kadar ham petek ördürülmesi kısaca baharda yaptığımız koloni yönetimi uygulamalarını aynısıyla yapma tarafındayım. Katkısı olacak arkadaşların yazılarını bekliyorum.

Faruk Kuşcuoğlu;

Arıların bitmesinin bir çok faktörü vardır.
Başta arıcının yapmış oldugu uygulamalar arıyı bitirir.
Bazı ırklar kendisini bitirir.
Tüm bal akımlarında arılar yıpranır ve azalır.

Ben geçmişte arıları birleştirmiştim. Kestanede o sezon diğer kişilere göre iyi bal aldım, Trakyaya arı kalmamıştı, yani arı ayçiçekte degil kestane bal akımında bitmişti.

O sene çok kuraktı, 2007 veya 2008 yılı olmalı, ayrıca Trakyadan ilk defa bal hasadı yapmadan gelmiştik, zaten Trakyada bal olsa bile toplayacak arı yoktu, 80-ila 100 binlik kolonilerin düştükleri durum, ortalama gücü 3-4 çıtaydı. Bu güçle Gebze sıgırlık mevkisine geldim, pürende açmak üzereyken yanıbaşıma 400 üzeri kovan gelmişti Denizli'den ben kovan kapaklarını açamıyordum,felaket yağma olayı başlamak üzereydi, arılarımı sıgırlıktan  Şile de bir başka püren bölgesine götürüp, arıları kışa sokmuştum. O sezon kestane balı aldık ama arıyı bir daha toparlayamamıştım.

Buradaki Hatam ise arılar birleştiginde sonuç ne olacak hiç bilmememdi. Arısını aldıgım kolonide bitti, birletirip güçlü olarak bal akımına girenlerde bitmişti.

Geçmişte yaşadıgım bir başka tecrübe ise aynı arılıkta Trakya ayçiçeginde 7 kişinin arıları vardı, bunlardan iki kişinin arısı Trakya da bitti ve pürende söndü, kışa giremediler. Buradaki hata ise kolonilr bal blokesiyle yavru alanı kalmayınca her geçen gün, nufus kaybettiler.
Ben o sene arılarımı erken alıp pürene getirmiştim. Benden sonra Mustafa Kabaoğlu hocam bana msn de dediki, Ali bizim arılar bitmiş, balları süzdük, süzülen petekleri yalasınlar diye ortaya bıraktık, çıtalara arı gitmedi demişti. Ben bunları bir başkası bu hatalara düşmesin diye yazmaktayım. İş daha sonra başka yerlere çekilip, radar muhabbetleri çıkartanlar oldu.

Kafkas arısının en önemli özelliklerinden birisi, yavru alanına bal depolaması ve dolayısı ile yavruyu kesip, kışa çok zayıf girmeside arıyı bitiren etkenlerdendir.

Arıların bitmemesi için ne yapmalıyız bölümünde ise, Muhteşem beyi izleyin. Herkesin arısı biterken onun arısı niye bitmiyor. Ben geçen sene Trakya bal hasadını filimledim, hasatta, 6-7 çıta yavru faliyeti vardı, benim arım niye bitmedi, aynı köyde 3 arıcı bal hasadı yapmadan gitti, ben bal hasadıda yaptım. Irk ve koloni yönetimi çok önemli. Benden şimdilik bu kadar katkı yeter sanırım.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

cuneyt cakmak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 3
Ynt: Ayçiçeği arıyı bitirirmi.
« Yanıtla #4 : 15 Temmuz 2011, 09:59:31 »
Geçtiğimiz yıl arılarımı yayladan getirdiğimde aynı sorunu bende yaşamıştım. Yavru alanlarını büyük bölümü bloke olmuş ana arının yavru atacak yeri neredeyse kalmamıştı.Bende bu duruma karşılık kuluçkalıktan tam bloke olan çıtaları alıp sağdım.Rizede 10 ve 11. aylarda çay çiçekleri açar buda arılar için büyük bir polen kaynağıdır.Sağımdan sonra çıtaları tekrar kuluçkalığa koyup 1+1 şurupla beslemeye başladım.Bu durumu gören analar yumurtlamaya hız verdi.Hava sıcaklıklarınında mevsim normallerinin üzerinde gitmesiyle sıkıntı yaşamadan kışlık yavruları çıkartmış oldum.Sonuç olarakta sağmış olduğum ballar+invert şurup takvisiyle tekrar kışlık yiyeceklerini vererek arılarımı kışa soktum.Kışı sorunsuz bir şekilde geçirdiler.Varroaya karşı dumanla mücadele ediyordum.Ali abi ve Mehmet yükselin paylaşımlarından öğrendiğim organik asitle mücadeleyi istanbuldan aldırdığım oksalik asiti kışın ortasında verilen ölçülerde arılara uyguladım ve çok başarılı oldu.Birde şunu söylemek istiyorum.Ali abinin paylaşımlarından öğrendim.Ana arı kışa yaklaşırken yavruları kovanın güneşe bakan tarafına atıyor.Bende yavrulu çıtaları ters çevirerek iki tarafada yavru atmasını sağladım işe yarıyor..selamlar..