Gönderen Konu: ballık konulması  (Okunma sayısı 33114 defa)

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #15 : 12 Haziran 2010, 00:14:36 »
    Değerli arıcı arkadaşlar,kuluçkalık dolunca 2 tane kapalı göz çerçeveyi ballığa alıyorum.2ile 9 uncu çerçevelere karakovan  çerçevelerimi bırakıyorum,günlük yumurtalı çerçeveleri 5 ve 6 çerçeve olarak düzenliyorum.kuluçkalığın 8 çerçevesini bezle kapatıyorum,ballığa çektiğim 2 çerçeveyi boş kısmın üzerine bırakıyorum,boşluğa 1 adet karakovan çerçevesi bırakıyorum,bal gelmiyorsa şurpluğu bırakıyorum.Saglıcakla kalın.

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #16 : 14 Haziran 2010, 08:22:07 »
Mehmet bey her yiğidin yoğurt yeyişi farklıdır ya bende farklı yerim ;) ballığı attınızmı doldurun temel petekli çıtalarla. Boş verin yavrulu mavrulu çıta çekmeyi. Bir hafta sonra baktınız yukarı çıkmamışlar haa işte o zaman stop etmiş arabayı nasıl arkadan itersiniz o zaman bir veya iki tane yavrulu çıta çekebilirsiniz yukarı. Unutmadan söyleyeyim Almanlarda bu yöntemi uyguluyorlarmış haberiniz olsun 8)

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #17 : 15 Haziran 2010, 00:22:52 »
üzerindeki örtü bezinide aldım sadece kapagını örttümki kapak deliklerindende hava alsın sıkışıp ogula gitmesin  yapmış oldugum işlem dogrumudur?

Arının üzerinden örtü bezini almanız tamamen  yalnış..

Kovanın içerisinde hava akımı olmaması gerekir , kovan girişinden giren hava içeride ısınarak yukarıya doğru yükselip kapak deliklerinden dışarı çıkacak ve kuvvetli bir vantilasyon yaratacaktır , arı bu hava akımını kesinlikle istemez.

Yavrulamanın devam etmesi için içerde bir miktar rutubet olması gerekir onun için kovanın üstünden dışarı hava çıkmaması gerekir...


http://alisekerli.blogspot.com/
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2010, 00:30:47 Gönderen: Şekerli »

mehmet kodaş

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #18 : 17 Haziran 2010, 16:23:39 »
sevgili Ali abim vermiş oldugunuz bilgiler için çok teşekkür ederim ilk fırsatta örtü bezini örtecegim  ben kapaklardaki deliklerin hava alma amaçlı açıldıgı düşüncesiyle örtü bezini almıştım peki o delikler ne için?kovan kapagını açtıgımda arıları o deliklerin üzerindeki tele sıralanmış olarak görüyordum ve merak ediordum burda bir sürü arı ne yapıyor diye şimdi şöyle bir düşüncem oluştu o delikleri kapatabilmek için vucutlarını siper yapıyolar olabilirmi?sevgi ve saygılarımla.

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #19 : 03 Nisan 2013, 01:53:49 »
Üç çerçevelik arı ile yedi çerçevelik arının çoğalma hızı bir olmuyor.Üç çerçevelik arıya bir petekli çerçeve eklediğinizde bir hafta yetiyorsa,yedi çerçeveli arıya üç çerçeve eklemeniz ve bir hafta sonra da kat vermeniz gerekebilir.




Çerçeve üstlerindeki balmumlarına bakılırsa bu kovana kat verilmesinin zamanı gelmiş geçiyor. Önce duman vererek arıları çerçeve üstlerinden kaçırıyoruz.El demiriyle balmumlarını kazıyoruz.


Dokuzuncu veya onuncu çerçevede varsın günlük yumurta faaliyetleri devam etsin.Günlük yumurtalı çerçevelerin bulunduğu kısım örtülecek şekilde ve diğer kenardan biraz açıklık bırakılarak üste çuval serilir.Gerekirse çuval kenarlardan bağlanarak sabitlenir. Kat yerleştirilir.




Çuvalın kenarlarından asıltılarak kovanda gergin durması sağlanır.Kattaki bölme köpüğü de biraz eğik yerleştirilmeli ki çuvala baskı yapıp çerçeve üstlerinden arıların geçişlerine engel olmasın.

Artık bundan sonra yapacağımız kapağı açıp arıların üst kata çıkıp çıkmadığını kontrol etmektir.Arılar çoğaldıkça çerçeveler ekleriz.Çerçeve ekleyeceğimiz zaman aradaki çuvalı önce dışarıdan yavaşça asılmayı deneriz.Bu mümkün olmazsa ekleyeceğimiz çerçeve kadar iki kenardan  keseriz.

 Arılar kata çıktıktan sonra nektar akımı bolsa, çoğalma da hızlanıyor.Böyle bir durumda kontrollerimizi de sıklaştırmamız gerekir.Petekli peteksiz bulabildiğimiz çerçevelerle ballığı takviye etmemiz gerekir.

Geç kalındığında bölme köpüğüne bile balmumu ördükleri görülüyor.

Herşey yolunda giderse ; bal hasadına kadar  katı alıpta yumurtalık kontrolü yapmamıza gerek yok.



« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2014, 20:12:14 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »