Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Gliserin ile oksalik asit karışımı varroa mücadelesi ileride tüm arıcıların vaz geçilmezi olacak. Varrao asitlere karşı direnç geliştiremiyor.Yapımı basit, uygulaması kolay etki süresi uzun ve kalıntı yapmıyor. Mutlaka arıya zarar veriyrdur ama varroa arıyı bitiriyordu, ilaçlar kalıntı yapıyor ve bal zamanı kullanılmıyordu.

Gliserin ve oksalik asitin etki süresi öğrendiklerimize göre 6 hafta. Bu ne demektir, bir arının ömrü arı doğduktan sonra ortalama 40 gün yaşar, verdiğimiz karışım 45 gün etkili. Kışa denk gelen arılar 4-5 ay yaşıyor. Bu uygulamayı kışa girmeden yapıp kış arılarını oluşturmak gerekiyor. Bu bilgileri ülkemize aktarmakta büyük çaba harcayan Fatih Uzuner'e teşekürler...
Bazı kovalarda çıta üzerine konulan kağıt bez havluları arılar delmeye başlamış, önemli olan arıları bu havluya temas ettirmek veya temas etmesi.

Bazıları sıcaklık soruyor bal zamanı kullanılabilir başvurusu yapılmış karışıma. Bal zamanı ne demektir herhalde arılar balı kışın toplamıyor. Bu karışım buharlaşıp etki etmiyor buna temas gerekli, fotoğrafın tamamına bakıp sonra fikir yürütmek gerekiyor saçma sapan sorulara gerek yok.

Bu karışımın tarifi, 250 ml su, 500 gr oksalik asit ve 500 ml bitkisel gliserin. Bu karışımı emdireceğimiz selpak kağıt bez havlu. Kağıt bez havluyu ortadan kesip diğerinin üzerine sarıyoruz. Kağıt bez havluda 30 adet vardır, kesip üzerine sardığımızda yarım 60 parçamız olacak ve bu malzemeler yarım 60 parça veya 30 kesilmemiş peçetedir.
 Yapılması gereken malzemeleri hazırladık, bir kaba önce asiti döküyoruz sonra sıcak suyumuzu ilave ediyoruz ve suyu kaynatmadan oksalik asit eriyene kadar karıştırıyoruz. Oksalik asit eridiğinde üzerine gliserini ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz tamamen şeffaflaşınca, kovan içine koymuş olduğumuz  kağıt bez havlu üzerine karışımı döküyoruz.
Bir gün açıkta bekleyen malzeme artık kulanılabilir. 5-6 çıta arıya yarım peçete çıta üzerine konacak ve arılar bu havlunun üzerinde dolaşabilmeli yani bu sistem temas ile  çalışıyor. 10 Çıtalık arılara 2 yarım peçete yeterli geliyor. Alt linkte yapmış olduğum karışımın videosu var.
2
Genel / VARROA MÜCADELESİ, FLUMETRİN ETKEN MADDE KULLANIMI.
« Son İleti Gönderen: Arı Bakanı 16 Kasım 2018, 12:18:40 »
Dünyadaki varroa uygulamasının birinci sırasında flumetrin etken madde vardır. Baytikol, Ba-tick, Flumar ilaçların etken maddesi Flumetrindir.
Daha önceleri amitraz vardı, amitraz varroa mücadelesinde en çok kalıntı yapan etken maddedir, karton yakarak verdiğimiz etken madde amitrazdır ve kenaz denilen ilacın etken maddesidir.
Geçmişte varroa mücadelesi için mavrik içinde bulunan fluvalinate arıcılarımız tarafından kullanılmıştı, aynı madde yeniden Çin tarafından piyasalara sürülmeye başlandı.

Flumetrin etken maddeye dönelim. Arılar için çok zehirlidir tabi insanlar içinde bu geçerli kesinlikle ilaç ile temas etmemeliyiz, temas ediyorsan bu zehirler karaciğerlerimizde ileride sorun çıkartacaktır...

Ben aşağıdaki uygulamalarımı paylaştığımda acayip sorular gelmişti. saf flumetrini nereden bulurum veya flumetrin bulamıyorum gibi. Kullanmış olduğumuz ilacın zaten %1 zehir yani, %1 etken madde var birde bu yüzde biri parçalayıp arıya veriyoruz.
Yapmış olduğum paylaşım kendi uygulamamdır, kimseye tavsiye ve önerim değildir bu biline.
Varroa mücadelesinde ruhsatlı ilaçlar kullanılmalı, ben ruhsatlı ilacın etken maddesinin oranını ayarlayıp kullanabiliyorsam tüm sorumluluk bana aittir. Bu işlerden anlamayan kesinlikle uygulamasın, gidip ruhsatlı ilaç alsın.

Flumetrin içeren varroa mücadele şeritlerinde toplamda 3.6 mg etken madde var veya böyle rusat alınmış. Bu etken madde en az 2-3 haftada buhar olup uçacak şekilde ayarlanmış. Bizde aynı oranı verdiğimizde buharlaşma ayarını yapamıyoruz, en az 3 haftada uçacak etken maddeyi 5-6 günde uçuruyoruz, bu ne demek oluyor kovana aşırı doz uyguluyoruz. Bazı çubuklara emdirildiğinde ise gerekli buharlaşma olmuyor.

Benim peçeteye emdirerek verdiğim flumetrin oranı ruhsatlı ilaçlara göre aşırı doz olmuş oluyor, miktar aynı ama süreden dolayı bu doz yükseliyor. Bir hafta sonra yaptığım kontrolde peçeteden eser kalmıyor. Gözlemlerime göre verilen peşçete 5gün varroa döküyor yani haftada bir seferle 3 tür yaptığımda kovanı varroadan arındırıyorum tabi %100 olmasada başarı büyük.


Arıcılar arasında uygulanan yağlı karışımı fırça ile çıtalara sürme işleminde gene flumetrin kullanılıyor. Bu yöntemde bir litre çiçek yağına 100 ml etken maddesi flumetrin olan ilaç katıyoruz. İlacın orjinali zaten %1 etken madde içeriyordu, biz bu orandaki ilacı bir litreye kattığımızda karışımın içindeki oran binde birlere düşüyor, bazı arıcılar 1 litre yağa 150 ml ilaç katıp oranı binde birbuçuğa çıkartıyor.
Bu uygulamanın bu kadar etkili olmasını ben temasa bağlıyorum, peçeteye 3.6 mg etken madde vermemize rağmen bu kadar etki göstermiyor daha az etken madde temas sayesinde acayip varroa öldürüyor.
Arıların yaşamları genelde aynı çıta üzerinde devam ediyor genellik böyle, orta çıtada çalışan bir arı gidip son çıtada bir iş yapmaz, görevi atıryoum 5. çıtada ise 10. çıtada ne arasın. Peçeteye ilacı emdirip çıtalar üzerine bıraktığımızda o bölgedeki arılar temas ediyor diğer çıtalara ilaç sanki ulaşmıyor. Daha düşük dozdaki fırçalı sistemde her çıtada düşük doz ilaç var ve tüm arıların teması söz konusu. Ne kadar çok temas varsa etkide o kadar güçlü oluyor.
Bu uygulamayıda inceledim cumartesi günü ilacı sürdüm bir hafta sonra çekmeceyi kontrol ettiğimde yeni düşen ve can çekişen varroalar vardı. Aynı gün ikinci dozu verdim ertesi gün baktım yeniden fazla miktarda varroa düşmüştü. Verilen yağlı sistemde bir hafta boyunca varroa düşüyor bunu gözlemledim. Bu uygulamaıda birer hafta ara ile üç kez yaptığımda varroaların büyük bölümü imha ediliyor, hiç bir varroa mücadelesi %100 sonuç vermiyor. Bala girmiş arılarda varroa mücadelesi yapılmaz bal hasatları sonu mücadeleye başlarım.
Ben iki uygulamanın videosunu aynı paylaşımda paylaşıyorum.



3

https://drive.google.com/open?id=19pp9xI3_xi_dMenBlwq2glP00mHqCsZs

bu yıl 2 kez sağım yaptım. 1.sağımı 15 temmuzda, 2.sağımı 26 ağustosta. bu 2.sağım aldığım bal.

bölgemizde ayçiçeği, ıhlamur, kestane, karaçalı, böğürtlen, kuşburnu, eşek dikeni, v.s. yer bitkileri çeşit çeşit.

balı normal oda sıcaklığında bıraktığımda üstteki rengi alıyor, buzdolabında 24 saat kaldıktan sonra iki renge bölünüyor bu 2.sağım aldığım bal.
4
bu yıl oksalit vermek çok riskliydi, arılar salkıma giremedikleri için sıcaktan dolayı. bazıları verdiler bazıları veremediler.

Ben oksalit moksalit kullanmadım. sadece baldan sonra nane suyu, kekik suyu, 6 damla kekik yağını körüğe duman şeklinde verdim ve 3.6 mg.lık flumetrin içeren lastik çubuklardan 2 tur verdim. bi sorun yaşamadım şuana kadar. arılar zaten baldan sonra yavrulu alanı avuç içi kadar bırakarak varroayla doğal mücadeleye yardımcı olmuşlardı.

Allah bereket versin emeğinizin karşılığını inşallah alırsınız. Bu yıl yağışlı geçeceği ön görülüyor baharda ve bal akımı sayacağımız mayıs-haziran aylarında.

mart ayında yavru faaliyeti tavan yapma durumu olabilir, şurup ve kendi yapacağınız polen ikamesi kek gerekebilir. arıcı mevsimsel şartları öngörebildiği ve tedbir alabildiği oranda başarılı olabiliyor. hava durumunu takip etmenizi tavsiye edebilirim.

bal almaya odaklanmaktansa arıyı öldürmemeye odaklanırsak, o da bize karşılığını bal olarak verecektir.

arının uçamadığı yağmurlu havalarda bal ve polen stoğunun azalacağını dikkate alarak takviye yaparsak karlı çıkılacağını düşünüyorum bu yılki bal sezonundan.
5
Tavsiyeleriniz / ÖNERİ
« Son İleti Gönderen: Muammer ŞAHİN 22 Ocak 2018, 22:03:56 »
ÜYELERİMİZİN ARILIKLARI diye bir bölüm ekleyebilirmisiniz ana konuya. Burada üyelerimini her hafta arılıklarında yaptıkları faaliyetlerin resimlerini paylaşma ve katkıda bulunma imkanı olur. hem görerek daha iyi yardımcı olunabilir tarif edilebilir diye düşünüyorum.
6
Kocaeli ilimizin Karamürsel ilçesinde veya bu bölgeye yakın arıcılık yapan varmıdır?
7
Tanışma bölümü / Ben geldim
« Son İleti Gönderen: Muammer ŞAHİN 22 Ocak 2018, 20:42:31 »
Merhabalar. Aranıza yeni katıldım. Yalova Çiftlikköy'de 1 yıl kadar arıcılık yaptıktan sonra arıları Karamürsel'e taşıdım. Arıcılığa bir kaç yıl önce başladım. 1 Anadolu, 2 kafkas, 14-15 te boş kovanım var. Sabit arıcılık yapıyorum.
8
Arı Zararlıları / OKSALIK ASIT UYGULAMASINDA DIKKAT EDILMESI GEREKENLER
« Son İleti Gönderen: engin altin 08 Aralık 2017, 20:06:07 »
OKSALIK asıt uygulamasına baslamadan once cekmecelerını takıp gunluk normal olumle dusen varova sayısına bakılmalı bu sayıyı 400 ıle carpıp kovanınızdakı varova sayını bılmek bu asıtın uygulanıp uygulanmayacagına karar vermenızı saglamalı kovanınızdakı varova sayısı kovanda kısa gırmıs arıların sayısına yakınsa kovanınızda varova hasarı var demektır boyle kovanlara OKSALIK asıt damlatma uygulamasını yaptıgınız zaman buyuk olum oranları ıle karsılasabılırsınız varovanın arı uzerındekı tahrıbattan dolayı oksalık bu yaraların ustune geldıgı zaman arıyı oldurur oksalık uygulamasında 200 gr kullanılan seker oranı 600 gr olarak gelıstırılmıstır bu oranda seker kullanılarak yapılan uygulamanın daha guclu varovaları doktugu tesbıt edılmıstır bırde bızım arıcılarımızın bos cıta gırerek erkek gozu yaptırıp yumurtalar kapandıgı zaman bu cıtanın ıcındekı yavrular cıkmadan keserek ımha ederek kovandakı varova nın yuzde 50 sını ımha etmıs oluruz bu uygulamayı maalesef kullanan arıcımız cok az bunu yaygınlastırmalıyız ozaman varovanında belını kırmıs oluruz herhese basarılı bır sezon olur ınsallah
9
2017 yılı bolgemızde farklı bır sezon oldu bal ortalamaları 2015 kadar olmasada 2016 ya gore bayagı dustu mevsım 25 gun yerıne 13 gun surdu bunun oncesındede erken baharda arılar suratlı gelıstı fakat ana akımda kolonıler gerı geldı yanı dususler basladı erken gelısıp bahar balını yapamayan arılar sonradan takvıye verılerek gelısen kolonılere nazaran kestane balını daha cok yaptılar tabıı bızım uyguladıgımız sıstemde yemlemeyı mayıs ılkhaftası bıtırdık her yıl yaptıgımız gıbı fakat her yıl mayıs sonu acan kestane cıcegı bu sene 10 ıla 15 gun gec actı ve nektar salgılamayı gec yaptı bu yuzden arılar yumurtalıklardakı stoklarını erken harcadılar mayıs ta ızgara atılırken bunun farkına vardık 2 ıla 3 cıta arası bos cıta olustu alt katlarda bunu erken fark etseydık 5 kg yem verebılseydık gelen ana akımdakı kestane balını dırek ust kata stoklattırabılırdık fakat bunu yapmadıgımız ıcın kestane akımı basladıgında ılk alt katı doldurdu arılar daha sonra ust kata yogunlastılar bu tabbı kı erken baharda gelısemeyen arılarda dahada kotu oldu bolgemızde nısan ayında 23 undekı kar yagıp pesınden olan ayaz ballıbabaları yaktı dıger cıcek acan bıtkılerıde yaktı mesala bız karabugdayla arılara yardımcı olmaya calısıyoruz bunlarıda uc basagın ıkısı yandı bu yuzden ıstedıgımız gıbı gelısım olmadı buda bal verımıne etkı ettı bolgemızde ıkıbucuk kılo ortalamadan 4 ıla 5 kg ortalama bal alındı ıstısnalar harıc en yuksek rekolte benım duyup gordugum 20 kg kestane ortalaması ıle tacı kardesıme aıt tacı erken baharı ovada yaptı kestaneye yukarı tasındı erkan kardesımız erken baharıda yukarıda yaptı 5 kg daha dusuk botalama sı oldu bızde bıraz daha dustu cunku alt katttan sagım hıc yapmıyoruz 12 kg ortalama oldu alt katlarda yaklasık 6 ıla 7 kg bal kaldı yavru full ustlerı kemeroldu nasıp  bu kadarmıs fakat cıkardıgımız ders mayıs 15 e kadar yemleme takvımını uzatarak bu gıbı bosluga dusmemek ınsallah bu yılkı edındıgımız tecrube boyle oldu bu sene ana arı cıftlesmelerı bıraz sorunlu oldu kayıp oranları bıraz daha fazla ıdı 2017 nın su son gunlerınde gelen haberler bolge arıcılarından pek hos degıl varova ılletı problemı bu yıl bıraz daha fazla kayıplar erken basladı bolgemızde ılaclamalarımızı erken baharda nısan ayında daha sonra agustos ayında yapmayı ıhmal etmedıkce problem cok daha az bu ılaclama ısının ertelemesı kesınlıkle yapılmamalı bırde aralık ayı ıcınde bolgemızde yavru faalıyetı mınumuma ındıgı zaman hava sıcaklıgının 5 derece ve altı oldugu sırada OKSALIK asıt Damlatma yontemıyle yapılması buyuk fayda saglamaktadır 5 yıllık deneyımımızın sonucunda olmazsa olmazınız olmalı varavoya oldurucu darbe bu ayda yapılmalı bunu son yapılan arastırmalarda seker 630 gr olarak kullanılmıs verım daha guzel alınmıs dokulme sayısı cok artmıs bu senekı uygulamada 630 gr seker 35 gr OKSALIK asıt 600 cc sıcak su ıle karıstırıp cıta arasına 0 5 ml uygulama yapacagız ınsallah arıcılıgın her sezonunda farklılıklar yasanır dıyor ustadlar tabıı ıklım flora bakım yemleme ana arı kolonı yonetımı bunların hepsı bır butun bunlardan bır veya ıkısı eksık  oldumu randuman dusuyor gelecek sezonumuzun tum arıcılara bol bereketlı verımlı bır sezon olmasını yuce yaratandan dılıyorum not -bırde here arıcı arkadasımın hıc olmazsa bırer agac dıkerek arılara yardımcı olmalarını bunu cevrelerındekı ınsanlarıda tesvık etmelerını rıca edıyorumyardımcı olmazssak dogayı her gun yok etmeye devam ettıgımızden dolayı arıların yasama sanslarını azaltıyoruz gosterecegınız bu guzel hareketınızden dolayı tesekkur edıyorum
10
        Akşam hava  karardı ; kovanın yerini değiştirdik kovan uçuş önüne birkaç  dal  toprağa sapladık  yani bir  nevi  engel  yaptık , sabah kovandan çıkan her  arı ya ne  olur kardeşim neredeyiz der. Her çıkış da kovana dönüp beynine fotoğraflar diye  biliriz.

Sayfa: [1] 2 3 ... 10