Gönderen Konu: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk  (Okunma sayısı 13855 defa)

alisancak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« : 26 Nisan 2010, 21:33:52 »
s.a. arıcı abilerim.ben geçen hafta 2 kovanıma kat attım.çünkü çok yoğunlardı.şimdi havalar soğudu ve tedirgin oluyorum.sizce doğrumu yaptım.şimdi ne yapmalıyım.teşekkürler.

uğur gök

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
  • samsun/yakakent
Ynt: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« Yanıtla #1 : 26 Nisan 2010, 22:35:32 »
A.S.
  Ali Bey endişelenmeye gerek yok.Senin yaptığını hemen hemen bütün arıcılar yaptı.Arılar kata çıkar ,  havalar aniden soğursa alt kata geri inerler.Kovan iç hacmi genişlediğinden içeriyi ısıtmak için biraz fazla enerji  harcarlar yani çok bal tüketirler o kadar.Kata yavrulu çerçeve çıkarttıysan arı o çerçeveleri terk etmez .Ayrıca sıkışan arıya kat atmasaydın soğuk demezler oğul hazırlığınada başlayabilirlerdi.Kolay gelsin.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« Yanıtla #2 : 27 Nisan 2010, 10:49:00 »
s.a. arıcı abilerim.ben geçen hafta 2 kovanıma kat attım.çünkü çok yoğunlardı.şimdi havalar soğudu ve tedirgin oluyorum.sizce doğrumu yaptım.şimdi ne yapmalıyım.teşekkürler.

Bu kat atmak niçin bu kadar sorun oldu onu bu günlerde anlamakta zorluk çekiyorum.
Dr. Muhteşem beyi izliyoruz. Bakın bloğuna damızlık karniyolunu güçlü istemiyordu, koloniyi böldü, 5 çıra arıya 3 çıtada hem petek verdi, bir haftada arı 3 ham peteği örüp, ikide boydan boya dalak indirmiş. Bu arılara ayrıca besleme filanda yapılmamıştır. Ayrıca bu koloni iki sefer bölündü.Haberin resminin linki bu.
http://4.bp.blogspot.com/_lOfVxyAncUI/S9V77pOCBaI/AAAAAAAAC2M/fq1w25kINPo/s1600/IMG_0007.JPG
haberde bu linkte.
http://ariciilkyardim.blogspot.com/2010/04/telli-turnam-yav-ne-turnas-altlk.html


İnsanlar bir yere saplanıp kalıyor, olaya başka açılardan bakalım, sizin 4-5 çıtalık arınız var, bu koloniyi 10 çıtaya tamamlayıp kapattığımızda bu kovana, başkalarının mantığıyla  kat atmış olmuyormuyuz?
Gene bir başka açıdan bakalım, bazı arıcılar o kadar acemi ki, gene 4-5 çıtalık arılarını katlı kışlatıyor ve gene sorun olmuyor.

Konuştuğumuz arılı koloniler 9-10 çıtalı . Bu kolonilerde  en az 5-6 çıta yavru vardır, en az gelişen arı ırkı bile olsa, günlük 1500 yavru doğacaktır, bu ise iki günde bir çıtayı ful sarabilecek arı demektir.  Bizler çalışan arıcılarız ve çoğumuz hafta sonları arılarımıza gideriz. Böyle bir tabloda 9-10 çıta arıya 7 gün sonra gider iseniz 10500 arı doğmuş olacaktır, peki bu arıya kat vermediğinizde nelerle karşılacaksınız yazının başında yazdım. Birde elinizde karniol arınız varsa bu arı 14 bin yavru çıkaracaktır, bu bir haftada doğan işçi arı nüfusudur. Havaların sıcak olduğu yerlerde 10 bin arı 5 çıtayı çok rahat saracaktır. 14 bin arı ise 7 çıta arı sarar. Gelin şimdi kat atılırmı atılmazmı karar verin. Biz kitap arıcıları değiliz, uygulamalar ortadadır. Biz sadece yazıp çizmeyiz, yazdıklarımızın başı ve sonu vardır. Yani nerden yola başlamışız nereye gelmişiz hepsi ortada.

Birde kovana kat attığınızda kovan bir sefer ısındı hele ikinci kat soğuk olmaz ki. Almanya’da katlı kışlayan arıların tabanı tamamen elek telli ve açık, biz bunu niye kabullenemiyoruz onu anlamıyorum. Bu sene Almanya -25 leri gördü.  İnsanların gördüklerinden yada geleneklerindeki arıcılıktan kopmaları  o kadar zor ki.

Kovanlarımıza kat atacaksak kovan sıkışıp oğula meyletmeden bunu yapmalıyız. Sonra çok oğul toplarsınız, yada neden benim kovanlarım oğul verdi diye söylenirsiniz.
 Kolonilerin yavru durumu hesaplanarakta kat atılır, artık bir çok şey bu ülkede degişmiştir, yeterki kolonide bal olsun gerisi hikayedir.
« Son Düzenleme: 27 Nisan 2010, 14:01:39 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

muratdönmez

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« Yanıtla #3 : 28 Nisan 2010, 12:05:30 »
geçen yıl şu sıralarda arılarla tanışmak nasip oldu... :)     Katı alttan vermenin olumlu olumsuz durumları nelerdir  deneyen arkadaşlar varsa, 6kolonim var 4 üne kat attım 23-24 nisanda 3üne alttan10 temel petekli 1 ine üstten kat attım 5 kabarmış petekli, şerbet verdim  ardından havalar serinledi biraz, açıp bakamadım ama alt ızgaradan   bakınca ortadaki çerçevelerde salkım yapmışlar.   katı alttan veren bunu tecrübe etmiş arkadaşlar varsa sonuçlarını paylaşırlarsa sevinirim .
Uyanık olan daha ziyade uykudadır. Onun uyanıklığı uykusundan beterdir. (Mevlana Celaleddin-i Rumi)

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« Yanıtla #4 : 28 Nisan 2010, 12:36:48 »
Murat bey ben bu sene kat atarken kolonideki kapalı yavru miktarına göre hareket ediyorum. Sadece hafta sonları arıların yanına gittiğimi düşünerek o hafta içinde bu kapalı gözlerin çıkabileceğini düşünerek onlara yeteri kadar ham petek ve kabarmış petek veriyorum. Alttan kat atmak dedinizde benim gözlemlerimden biri de şuki arılar önce üstteki peteklerde çalışıyor alt katı sonraya bırakıyor. Bu nedenle ben daha çok üst katta ham petek bulundurup kabarmışları alt kata alıyorum.

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« Yanıtla #5 : 08 Mayıs 2010, 22:36:04 »
Kat atmak da ayrı bir mesele.Şuanda benim arılarım çoğu 10 çıtada bunların 1 tanesi 6 yavrulu gerisi arılı, diğer bir tanesi 7 çıta yavrulu,9 ve 8 çıta yavrulu olarak gidiyor.Karniyolları saymıyorum onlar aştı artık benim boyumu.Arılar o kadar hızlı gelişiyorki bu ara mum vermesem hemen peteği asıyorlar.Ben arılarıma kat atmam gerekli biran önce iyice sıkışmadan çünkü çıkan yavruların yarine bal ve polen basanlar var.Çevremdeki arıcılara baktığımda ise bu zamanda katmı atılır diyorlar iyice arıları sıkışıcakmış.Şimdi kat atmanın ne gibi zararı olabilir bunu anlamıyorum?

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« Yanıtla #6 : 09 Mayıs 2010, 21:58:59 »
Aslında canlı ve bulunduğu ortamın şartlarına göre yaşamını çok güzel düzenleyen bir varlık olan arılara ne zaman ne yapılacağını belirlemek zor. Fakat bulunulan ortamın şartlarına ve arıcının tecrübelerine göre kat atmaya karar vermek ve uygulamak mümkün. Aslında şu günlerde doğu anadoludaki arıcılar ne durumdalar ve hangi uygulamaları yapıyorlar paylaşsalar çok iyi olacak ama yoklar. Mesela Vecdi bey ne yapıyor arıları ne durumda bilsek iyi olacak zira karadeniz trakya ve marmara bölgesini takip ediyoruz ama doğu anadolu yok. Hoş trakyada da Aliosman Çalık abimiz var bi tek. Ali Şekerli Trakyalı Şenolda yoklar ama neyse konuyu dallandırmayalım. Aslında gazı aldım duramıyorum. Almanyadan Mehmet bey Kiraz ağacı çiçek açınca üçüncü katı atıyor. Herkes sadece kiraz ağacı ne zaman çiçek açar bölgelerinde onu bari paylaşsalar yeter.

muratdönmez

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: 2 kovanıma kat attim ama havalar soğuk
« Yanıtla #7 : 10 Mayıs 2010, 00:47:04 »
23-24 nisanda kat attığım 1,2,3,4 numaralı kovanları   2 mayısta kontrol etmiştim 3 koloniye alttan (10 temel )  1 koloniye  üstten 5 kabarmış vermiştim BAKIM SONUCU : Alltan kat verdiklerimi üşümemeleri amacı ile alttan vermiştim bu kolonilerden

1.numaralı kovan arkasından bakınca  SAĞ taraftaki peteklerden 3-4 ilk ikisi tam diğerleri yarım petek kabartmaya başlamış en sağa erkek gözlü kabarmış peteğe polen depolamaya başlamışlar, ana arı alt kata yumurta atmamış(karniyol?genellikle sakin)
 
2.numaralı kovan üstten petek vermiştim yarım kabarmışları kabartmaya başlamışlar ve bal koymaya başlamışlar yumurta atılmamış(karniyol?genellikle sakin)

3.numaralı kovan  SOL  taraftan kabartmaya başlamış 3-4 ilk ikisi tam diğer ikisi yarım kabartılmış ana alt kata yumurta atmamış ana yüksükleri var içleri boştu  bozdum (anası muğlalı arıcıdan alınmıştı hava iyiyse genellikle sakin )

4.kovan  en hırçın kovanım bu kovana bakım yapamadım ancak tarlacılarının bir kısmı kovanlarını değiştirirken yanındaki kat atmadığım  5. kovana girdiler  anası oturduğum yerdeki(kütahya/gediz) arıcıdan alındı 4.kolonim çok hırçın onun için en son bu kovana bakıyorum(gerçekten bu arının hırçınlığından gına geldi çalıştırmıyor dokununca başlıyor saldırmaya ancak anti varoa çekmecesinde varoaya rastlanmadı on gündür)

5.kovan: 4. nün tarlacılarının geldiği belli 2temel petek verilmişti 10.çıta da verildi (anası muğlalı arıcıdan alınmıştı hava iyiyse genellikle sakin
6. kolani arı sayısı biraz azdı bir kaç ana yüksüğü yapmışlar (içleri boş)dokunmadım  3. koloniye kat atarken 23 nisan yarım çerçeve arısı bukovanın önüne silkelendi .

7. kolonim vardı bir çıta arıyla kışa girdi bir avuç arıyla kıştan çıktı ancak nisan başı diğer kovanlarca yağmalandı yetişemedim söndü(sonbahara girerken korniyol anayı değiştirdiler yeni ananın yavruları çok hırçındı)

9mayıstaki  bakım

gece sıcaklıkları artık arttğı için  kat attıklarımın 4 ünden de 3 çıta alta kapalı yavrulu koydum ana altaki kabarmış peteklere de yumutlasın diye
3. kovan ana arı yüksükleri yapmaya başlamış alt kata da yumurta atılmış arılar kovan önüne silkelendi itina ile yüksükle  kesilip olay yerinde sütleri tüketildi. 1 çerçevesi arısız olarak 3 yüksüğü ile 6. kovana verildi 6. kovanın anası yakalndı kanadı kesimeye çelışıldı sonunda kesildi geri verince bacağından bir yavrusu tarafından üzeri şerbetlendiği halde ısırıldı hemen müdahale edildi ve işçi arının olay yerinde infazı gerçekleştirildi buna rağmen gene anasın ayağını bırakmadı anneler günü diye öptü mü ne :)  kerata
ana arı kafese alınıp çıtaların üzerne kafes teli aşağıda olacak şekilde verildi .Bakalım çıta ile verien yüksüklere ne yapacaklar??
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2010, 13:32:12 Gönderen: muratdönmez »
Uyanık olan daha ziyade uykudadır. Onun uyanıklığı uykusundan beterdir. (Mevlana Celaleddin-i Rumi)