Yönetim - Duyuru > Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu
ARICI BİLGİYE MUHTAÇ
erkanduzce:
SELAMLAR
arıcılık ile uğraşıyorsanız
her geçen gun arılar hakkında yeni yeni şeyler merak konusu oluyor
tabi hemen internete google tıklanıp aranan konu yazılıyor
fakat ne yazıkki her istediğiniz bilgi yok
bazende aradığınız sorunun cevabını bulacam derken bir sürü kahve muhabbeti okumak zorunda kalıyorsunuz
bu forum her nedense
karnıyolcuların formu gibi algılanıyor
ve buna sebep tıklamamak için ayrı bir çaba sergileniyor
aranılan şey bilgi
yeri geliyor dış kaynaklı siteleri çeviri yapıp okuyorsun önemli olan sitenin adı değil içeriği
vesselam arı ile çalıştığın için eksikleri giderip kendini geliştirmen gerekiyor
hangi ırk arı ile çalışırsan çalış bölgen iklimin vesaire senin için hangi ırk daha fazla verim sağlıyorsa onunla
ama hangi ırkla çalışırsan çalış
verim hangisinde fazla ise
ve sen arıcılık sanatının bilgilerini tüm arıcılarla paylaşmak istiyorsan
çevrendeki arıcılara veriminin fazla olduğunu gördüğün arı ırkını tavsiye edersin..
burası BİLGİ PAYLAŞIM FORMU
Arı Bakanı:
Erkan maalesef arıcılarımız yıllarca uyutulmuş durumda.
Başta bilimcilerimiz bunu istemediler, arıcılar uyansaydı onlardan damızlık arılar isteyecekti veya şu ana kadar ne gibi çalışmalar yaptınız veya yaptık diyecekti. İşin garip tarafı bilimcilerimiz ne şişi yaktılar nede kebabı, geriye dönüp baktığımızda yıllarımız nasıl boş geçildiği görülmekte.
Arama motorlarındaki bilgilerin bir kısmı dediğin gibi bilgiyle alakası olmayan msn sohbeti veya kahvehane köşesine dönmüş.
Bunuda büyük bir işmiş gibi övünerek anlatmaya devam ediyorlar, Allah cümlemize akıl fikir versin. Bu bahsettiğimiz gurup, başta dünyada ikinci sırada gelen karniol arısıyla bana karşı oldukları için bir türlü barışamadı, nedenide ben karniol dedim diye onlar karşı çıkıyor.
Bir başka konu ise dünyanın kış stok lamasında, kış arısını yormadan stok yaptırdığı invert şuruba bunlar gene karşı çıktılar, sanki meydan muhaberesi verir gibi yazılar yazdılar, benim bir kütük vardı, bu karşı gelen tayfayı o kütüğe öptürdüm. Hatta bloğumda bu kadar örnek varken, hala invert şuruba karşı inat edenlere kütük öpsün sizi başlığı altında yayın yapmıştım.Bunlara göre arı imf den ölecekti ;D Hayret hmf filan dinlemeyip, üç kış arı denedik, kütük, kara kovan ve damacana olmak üzere, invertle ölmeyip aksine gelişip bahara çıktılar. Bu dediklerimin kanıtları bir kaç gün arayla 3 kış kayıt altına alınmıştır.
Tel altlık dedik ona karşı çıktılar. İşin garip tarafı ise bu kahveci topluluğu bilimsel takılıyor.
Suni tohumla aleti yaptık onunla dalga geçtiler.
Suni tohumla yaptık onunla gene kafa buldular.
Evet böyle bilgilere karşı çıkan kişiler ülke arıcılığında biz bir numarayız diyorlar ;D
Örnek vermeye kalktıklarında ise yabancı ülkeleri örnek gösteriyorlar.
Allah herkesin gönüne göre versin ne diyelim.
Mesela sen bana Yığılca arısını çok övdün, ben ne dedim getir deneyeceğim. Benim sana verdiğim iki kovan arı, senin arılıktaki çok güvendiğin tüm kovanları solladı ve kestane balında%50 fark attı. Bende senin gibi düşünüyorum, daha verimli bir arı varsa direk ona geçerim. Bu işler lafla olmaz, bazı yeteneksiz ve acemiler bir arıyı kullanamadı diye, bu arının dünyadaki ikinciliğine bir zarar gelmemiştir.
Biz burada bilgilerimizi paylaşıyoruz, başka yerler gibi kahvehane sohbetlerine zaten izin vermeyiz.
AYDIN BAYAR:
ali abi arıcılar uyutulmuş söylediklerine katılıyorum ben 9seneden beri kafkas kırması kullanıyordum senden temin ettiğim karnolardan ana ürettim şu an hepsini karniol arısı 7o koloniyle kestaneye gidiyordum aldığım en cok 9teneke bal bu hep böyleydi bu sene 49 kovan kestaneye arı götürdüm 40kovanı sağdım 13teneke bal aldım bu sene 49arıdan 46 teneke bal aldım kafkas kırması arıyla nerde bu karnıolun mahareti ama anlayana selamlar
erkanduzce:
evet arıcı bilgiye muhtaç
ve kesinlikle doğru bilgiye
ben kendi bölgemde en çok bal alanlardanım
denediğim arıların içinde kafkasın 3-4 tane ayrı yerden ayrı ayrı firmalarının f1 lerini kullandım
gene başka biryerden karnıyol arısınıda
ve tabiki yığılca
bu arıların içinde iyi yada daha kötüsü elbette var
ama senin karniyolun hepsini solladı
arıcı bilgisi yada koloni yönetimi sayesinde bal verimini arttırır mutlaka
ama arının ırkı ve f1 olması çok önemli
ben karnıyol arısı nı tüm arıcı arkadaşlarıma bir kez daha özellikle tavsiye ederim
doğru karnıyolu bulup
arılıklarında denemeleri onlara hiç birşey kaybettirmez belki bana ve size dua kazandırır
trakyalı senol:
Arıcılık bencede bilgiye muhtaç bu yıl 4 kovan aydından arı aldım muğla arısı meşhurya deneyim dedim ilerlemesi süper zaten bana geldiklerinde 10 çıta ful arılı idi 8 çıta açık kapalı yavrulu idi çok hoşuma gitmişti.
Bal zamanı geldi çalışmaları da süper kendi arılarıma bakım yaparken maske kullanmıyordum ama onlara maskesiz açamıyordum birkaç defa maskesiz bakayım dedim mümkünmü direk sokmaya geliyorlar yoklama yok direk dalış sağım zamanı geldi benim arılarımdan az bal yapmışlar yavru yine devam bu arada varroa da üstüne tanımam nerdeyse arıdan çok varroa aldığım kişiye sormuştum bu arıların ırkı ne diye kafkas demişti.
Doğru yalan onada birşey diyemem bana söylenen o balı aldık ara sıra bakım yapar iken dikkatimi çeken onlar da bal hızla azalıyor öbür arılarım da bal durumları iyi baktım ki olacak gibi değil aydından gelenleri iptal ettim benim şeker fabrikam yok bir daha benim arılığıma ege bölgesinden arı giremez almam da.
Benim önem verdiğim öncelikle arı sakin olacak bu kesin iyi yavru yapacak balı idareli kullanacak onun içindir ki karniol diyorum istediğim özelliklerden fazlası var benim bal ortalamam 40 kg üstünde karniolları edindiğimden bu yana çok güzel bal alıyorum hatta bazı kovanlarımdan 25 çıta bal aldığım kovanlarım oluyor çok memnunum.
On numara karniolu bırakıp niye arayışlara gireyim şunu da belirteyim ege harici ırkına güvenen dediğim özelliklerde olan arısına güvenen arkadaşlar 2 adet ana arı gönderirse denerim 2 adet dememin sebebi 1 ana ile deneme olmaz biri kötü çıkarsa ikincisi iyidir veya ikisede kötüdür veya ikiside iyidir sonuçları forumda paylaşırım iyi ise iyi kötü ise bana gelmez derim.
Başkaları gibi ön yargılı olmam doğruları yanlışları yazarak arıcılarımız bilgilenmeli tartışarak birbirimizi kırmadan üstünlük taslamadan iyi olanı arıcılarımız test edip takip eder bukadar basit bana göre birisi birşey yaptımı öbürü daha iyisini yapıp ben daha iyisini yaptım demeli hiç birşey yapmayıp başkalarını aşağılayıp dalga geçmesine bende sende yapta görelim derim kötü söz sahibine aittir iyi düşünelim iyi olsun.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git