Gönderen Konu: ARICILIKTA ISLAH VE ERKEK ARININ ÖNEMİ  (Okunma sayısı 19558 defa)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
ARICILIKTA ISLAH VE ERKEK ARININ ÖNEMİ
« : 09 Aralık 2012, 12:56:38 »

Arıcılıkta soy hatlarını bilmez iseniz  aynı arıya birileri değişik isimler koyabilir. Soyların devam ettirebilmesi için ana arıyı istediğimiz şekilde çalışma yapılabilir. Arıcılıkta baba tarafını ise ayarlamak, öncelikle gücünüzle bu güç izole bölgeyle olur sonrasında , bilgi beceri ve bazı aletler tarafıyla yapabilirsiniz.

Bazen arı ıslah haberleri çıkar bakıp güler geçerim.
İzole bölge olmayan yerde dışarıdan gelen erkek arıları toplayıp, suni tohumla yapıp ıslah yapıyoruz diyenleri kastediyorum. Islah yapılan yer izole bölge değil ise uçuştan dönen erkekleri yakalayıp ıslahta kullanamazsınız.

Saf bir arının devamını saf bir erkekle buluşturarak yaparsınız.
Bunun için saf hattın erkekleri yumurtadan itibaren takip edilir, doğacakları gün bir kaç gün arayla bellidir, doğduktan 15 gün sonra kullanılabilir dense de 20 gün sonrası çok rahat kullanılır. Bu erkek arılar erkek arıların uçmadığı saatte akşam geç vakitte dışkılama uçuşuna bırakılır, birde her taraf oğul sesi gibi bir sese bürünür. Erkek arılar turlayıp serbest bırakıldıkları yere geri döner. Erkek arılar normal hayatlarında uçuşa çıktıklarında ise çıktıkları koloniye büyük bölümü dönmez, genelde arılıkta en ön sırada bulunan kovanlara dalarlar, yıllarca erkek arıları boyayıp izledim, boyadığım kovanda 200 erkek varsa lazım olduğunda 50 tanesi bile kalmıyordu.

Ülkemizdeki yayınlar erkek arının nasıl yetiştirileceği, nasıl besleneceği ve nasıl korunacağı bölümleri yoktur. Erkek arılar her zaman uçmazlar, yazın gündüz 2 den akşam 7 ye kadar uçuyorlar. Erkek arılarla ilgili çok araştırma yaptım, bana en çok Celine Gobin'in yayınları yararlı oldu, kadını ne tanıyorum nede dilini biliyorum. Attığım teşekür mailine hala cevap vermedi, zannedersem yazdığım şeyleri saçma buldu, Türkçe teşekür yazıp, Fransızcaya çevirip mail atmayın, acayip saçma şeyler oluyor :(
Aşağıdaki linkte suni tohumlamayla alakalı video ve makale türü yayınlar var. Videolar yetersiz ama yazılardaki bilgiler şahaneydi, bayan Gobin yeniden teşekürler beni anla masanızda.

http://www.lesruchersdargonne.com/page_generale_video_insem.htm

Yapmış olduğumuz işi beğenmeyip çamur atanlar olabiliyor, onlara aşağıdaki laflar fazlasıyla yeter.
Bir işi bilen, yapar.
Az bilen, akıl verir.
Bilemeyen, eleştirir.
Yapamayan, çamur atar.
Biz ekip olarak bu sözlerin hepsine muhatap olduk. Onlar hala konuşuyor. biz zirveye tırmanmaya devam.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ERKEK ARININ ÖNEMİ
« Yanıtla #1 : 09 Aralık 2012, 22:41:44 »
ali bey öncelikle yaptığınız bu işe saygı duyuyorum

bilgi açısından merak ettiğim bir kaç şeyi sormak istedim.
erkek arı lar  üretilirken üreten kovan nasıl beslenmeli
erkek arılar bazılarına göre hırçınlık yani huy kaynağı bunun için ne yapılabilir
erkek arı lar sizde izlediğim bir videoda ergin erkekler uçma yeteneğine kavuşanlar kavanozda toplanıyordu bu nu sizde
denedinizmi
erkek arılar ile ilgili pek bilgi yok siz nereden bilgi sahibi oldunuz.
şunu da söyleyeyim erkek arı toplayan üç kişi tanıyorum bunların ikisi türkiyenin en buyuk ana arı ureticileri biri de sizsiniz

belki ileriye doğru tekrar aklıma gelen birşeyi sorarım tşk

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #2 : 09 Aralık 2012, 22:51:34 »
Suni tohumlama dışında istediğimiz kovana erkek arı üretmenin bir yararı olurmu.Tabi bunu sadece kendi ana arılarını üretenler için soruyorum.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2012, 16:02:07 »
ali bey öncelikle yaptığınız bu işe saygı duyuyorum

bilgi açısından merak ettiğim bir kaç şeyi sormak istedim.
erkek arı lar  üretilirken üreten kovan nasıl beslenmeli
erkek arılar bazılarına göre hırçınlık yani huy kaynağı bunun için ne yapılabilir
erkek arı lar sizde izlediğim bir videoda ergin erkekler uçma yeteneğine kavuşanlar kavanozda toplanıyordu bu nu sizde
denedinizmi
erkek arılar ile ilgili pek bilgi yok siz nereden bilgi sahibi oldunuz.
şunu da söyleyeyim erkek arı toplayan üç kişi tanıyorum bunların ikisi türkiyenin en buyuk ana arı ureticileri biri de sizsiniz

belki ileriye doğru tekrar aklıma gelen birşeyi sorarım tşk

Erkan, erkek arılar anasız bir kovanda beslenmeli, bu temel kuraldır, işçi arılar anasız oldukları için, erkeklerin kendilerine lazım olacağını bildiklerinden, başka koloniler erkek arıları dışlayıp öldürür, anasız koloni erkek arıları besler ve yaşamasını sağlar.

Besleme işine gelince, her gün bal şerbetiyle beslemek gerekiyor, birde koloniye üzerinden polen dökülüyor, ben polenle besleyemedim. Şunu söyleyeyim, beslediğim erkek ile doğal ergen erkek arasında acayip fark vardı, normal ergen erkeklerde bir mikron sperm çıkmıyor, belediğimiz erkelerden, 1 mikrondan fazla sperm alınabiliyor. Yani doğal 20 erkekten 10 mikron sperm toplarken, beslenmiş 12 erkekten 10 mikron(bir doz) sperm alınabilir. Erkek arı nasıl yetiştirilir.

Erkek arılar ergen olmadıklarında çevreyi tanıma uçuşu yaparlar, yani dışarıdan kovana uçarak gelerek erkek arıların hepsi ergen değildir.
Kavanozla ilgili sorunuzu anlamadım.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 10 Aralık 2012, 19:39:59 »
teşekur ler
sizin yayınladığınız bir yasmin video sunda gördüm diye hatırlıyorum
arı kovanını üst kısmı bir kavanoz ağzı ölçüsünde kesilmiş
ve üzerine kavanoz konmuştu
uçma kabiliyetine erişen arılar o kavanoza toplanıyorlardı
yasmin de o kavanozdaki erkek arıları kolayca alıyordu..

erkek arıları ürettireceğiniz ana arı da özellik arıyormusunuz.
yalancı anaların dölsüz yumurtalarından çıkan erkek arılarda sperm almak için uygun oluyormu.
tekrar teşekürler

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #5 : 10 Aralık 2012, 21:32:14 »
Erkan yayınladığım Yasmin videosun da görmüş olduğun kavanoz, orada sadece kafes işi görüyor, başka bir şey değil.
Yasmin'in Suni Tohumla Videosu.

Aslında erkek arı kafesini tam kullanamadık, bu videoda kullanmadım ama yapılması gereken şu idi. Bu erkek arılar bir gün öncesi dışkılama uçuşuna bırakılsaydı, geri döndüklerinde yapacağınız uygulamaya göre belli bir sayı kafese konulsa, kafesi de kapatıp aynı koloniye veriyorsunuz. Ertesi gün geldiğinizde bu işe başlarken erkek yakalamakla zaman kaybetmezdik. Çalışan kişiler olduğumuz için önceden tarihler belli ama işi sıralamak için vakit yok, ana arılar hazır, erkekler hazır, hava kararmadan erkekleri toplayıp, içeriye geçmemiz lazım, acelemiz ondan. Erkekler bir gün önce kafesleseydim, ertesi gün sadece körük ile kafesteki işçileri çıkartıp, hemen sperm toplamaya geçilecekti. Örnek Bolu Mengen de uygulama yaptık, oraya erkekler anasız kovanda kafeste gitmişlerdi. Bu işler acayip sıkışıklıklarda zaman isteyen bizim ise yazın vakitsizlik içinde neler çektiğimizi kimse görmez.

Bir başka önemli nokta ise, yüzlerce erkek arıyı toplayıp bunlardan sperm toplayamazsınız, az az almak lazım, 50 tane alınıp tekrar kovandan yenisini almanız gerekiyor. Kovan ortamından uzaklaşan erkek arılar kısa sürede ölürler. Siz işi kısa sürede bitirmelisiniz, gereksiz oyalanmalar da erkekler kafeste ölürler.

Seçtiğimiz erkekler mutlaka önemli özellikleri olan arılardan seçiliyor.  Bal verimi, sakinliği, hastalıklara dirençli, renk bile önem taşımaya başladı, artık renklere hakim olmaya uğraşıyoruz.

Erkek üretiminde yalancıya kaçmış kolonilere, büyük gözlü petekler vererek erkek üretimi yapılabilir ama orada üretilen erkelerin soyunu nasıl bileceksiniz. Suni tohumlama şaka değil ki, rast gele spermi al bir yere ver, yaptığın işin önemi büyük.  Hem anada , soyu bilmen lazım, hemde baba soy bilinmeli ve bunların kaydı tutulmalı.
Umarım sorularının cevaplarını bul muşundur.

Ali Türk

L.Doğanay KILIÇ

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #6 : 12 Aralık 2012, 10:37:50 »
Ali bey sorum var.Sizleri 20-30 çıtalı kolonilerde maskesiz iziyoruz.Önünüzde ruşet ve sizler maskeli, bilmediğimiz bir noktamı var.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #7 : 12 Aralık 2012, 21:29:58 »
Ali bey sorum var.Sizleri 20-30 çıtalı kolonilerde maskesiz iziyoruz.Önünüzde ruşet ve sizler maskeli, bilmediğimiz bir noktamı var.

Doğanay, istersen maske takma, erkek arılar beslendikleri yerden fırlamalarıyla birlikte, salıvermeleri bir oluyor. Ayrıca erkek arı besleyen kovanlara, aynı ana arı memesi besleyen kovanlara yapıldığı gibi kapalı yavru takviyesi yapılır, bloke olan çıtalar sürekli alınır. Erkek arı besleyen kovanlarda genelde arılıkta ki kovanların hepsinden arı olabilir, bunların içinde saldırganlarda olabiliyor, sezon boyu bu koloni anasız kalmalı ve iyice asabileşiyor, ana arı yapıyor öldürüyorsun, yeniden yapıyor gene yok oluyor, bir sezon böyle devam edip gidiyor.

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2012, 17:54:22 »
Suni tohumlama dışında istediğimiz kovana erkek arı üretmenin bir yararı olurmu.Tabi bunu sadece kendi ana arılarını üretenler için soruyorum.

Emrah suni tohumlamada saf hattın korunması veya belli bir hibrit yetişecek ise onun sıralamasına göre erkek arılar  yetiştirilip kullanılması gerekiyor. Yani tohumlamada ne kullanılacak ise bileceksin, mesela  yemek yaparken tuz yerine şeker koyarsan nasıl bir lezzet çıkar ortaya.

Suni tohumla dışında bildiğin iyi erkekleri yetiştirmek tabiki önemli. Yurt dışında genelde gen bankası oluşturulmuş ve damızlıklar belli, burada bile saldırgan arınız varsa anasını kesinlikle imha edin deniliyorsa, bu saldırganlığa bir takoz koyma oluyor.

Bir başka örnek vereyim, kireçleme hastalığı genetik oluyor, tedavisi yok ne kullanırsan kullan, soğuklarda bu ortaya çıkıyor, onun içindir ki makalelerde bu kovanın anasını değiştirin diyorlar, değiştirmez isek bu kovan erkek ürettiğinde hastalığı yayacaktır. Yani bir başka kraliçe kreç hastalığını genetik olarak üzerinde bulunduran erkek ile çiftleştiğinde, bu işi sürdürmüş olacağız. Yani beyazla zenci evlendiğinde beyaz çocuk olmayacak.
Aynı şeyler Avrupa yavru çürüğü içinde geçerli, hastalıklı soylar direk yok edilmeli ki sağlamlar ortama hakim olsun.

Bize arıcılık eğitimleri verenlerin eksiği iyi kovandan ana üretin demek doğru değil. İyi kovanın anası karakterlerini erkeklerine aktarıyor. Biz iyi kovandan ana arı ürettikçe hata yapıyoruz, iyi dediğimiz kovanların bazılarından ana arı üretirken bazılarından erkek üretip, verimsiz kovanların erkeklerine de izin verilmemeli. Bu iş gerçi anlatıldığı gibi basit değil, basit olsaydı şimdiye kadar defalarca arı ıslahı yapılırdı, henüz ıslah edilmiş bir ırk oluşturamadık, elimizdeki eko tip arıların yok olmasını sağladık, bunu da her yere uymayan arıyı ülkemize damızlık oluşturup her yere pompalayarak yaptık. Yıllar geçti ve bilimciler şimdi diyor ki, bu arı bu bölgede olmuyor :(
Günaydın....

Ali Türk