Ünsal bey, kuru kuruya karniol harika söylemleri boştur.
Arıcılık geçmişin fazla degil, karniolla çalışıp ballarmı aldın, koloniler bölüp arılarmı sattın, kup kuru karniol harika, nereden bunu anladın diye sormadan edemiyorum.
Ben öyle kişiler gördümki yüzlerce arısı var karniol arısıyla çalışmadı kendi hatalarını göremeyip arıya çamur atanlar ortalıktan silinip gittiler. Burada şunu izah etnmek istiyorum çok arıcıyım diyenlerin arıcı olmadıklarını karniol arısı ortaya çıkarmıştır. Dünya bu arıyı kullanıyor, bizim bilmiş arıcılarımız kullanamadı, acaba hata kimde...
Ünsal bey benim sana acil olarak tavsiyem, 4 çıta yavrusu olan koloniye hemen koyu şurup vermeye başlayıp, kolonideki yavru alanını bitirmen gerekiyor, arı bu hızla yavruya devam ederse yeni bir soğuk dalgasında bu koloni sönecektir.
Soğuk hava geldiğinde olacakları söyleyeyim, arı yavrusuna su bulmak zorunda, polen bulmak zorunda buda kışın arının çalışması demektir, kışın suya giden arı suyu yolunda ölür, giden gelmez giden gelmez, dolayısı ile yavru üzerindeki arı sayısı azalır, kalan işçilerde tehlikeyi sezerler, kapalı ve açık yavruları söküp atmak için çalışmaya başlarlar ve bir kısım işçi arıda böyle telef olur ve sonuçta koloni söner. Acilen koyu şuruba başlaman gerekiyor. Bu gün atılacak yumurta 21 gün sonra doğacak, önümüzü ne kadar görebiliyoruz, kış bastırırsa sonumuz ne olacak gibi düşünmek gerekiyor. Arıya kışın kek vermekte yukarıda saydığım olumsuzlukları yaşatır, kek ile alakalı 2008 yılında yazdığım yazıyı okuyun.
Başka ırkları yönetmeye gerek yok ama İtalyan ve Karniol arısını arıcı yönetmeli...