Gönderen Konu: Varroa nedir?  (Okunma sayısı 15185 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Varroa nedir?
« : 19 Nisan 2011, 16:48:14 »
1=Varroa nedir?
2=Varroa kaç günde doğar? üreme şekli nedir?
3=Varroaların vucut yapısı nasıldır?
4=Varroa ne zaman görüldü ve nasıl yayıldı?
5=Varroanın ülkemize giriş tarihi ne?
6=Varroanın arı kolonilerine zararı nedir?
7=Varroayla mücadele nasıl olmalı?





1= Varroa arı zararlısıdır, yani arı akarı. Halk arasında arı biti olarak bilinir.

2= Varroanın kolonilerde üremesi ilkbahar kuluçka faaliyetiyle birlikte başlar 
Sonbaharda bu faaliyetin sona ermesine kadar sürer  Kışı yalnızca ergin dişiler geçirir  Varroanın üreme ve gelişmesi kapalı yavru gözlerinde gerçekleşir.

 Ergin dişiler yavru gözlerinin kapanmasından hemen önce bu gözlere girerek iki gün sonra yumurta bırakmaya başlarlar.

 İlk 24 saatte yumurtalardan 6 bacaklı larvalar çıkar ve tüm gelişim erkeklerde 6-7 günde, dişilerde ise 8-10 günde tamamlanmaktadır  Gelişimini tamamlayan varroalar kapalı yavru gözü içinde çiftleşirler. 
Çiftleşmeden hemen sonra erkek ölür  Dişiler ise beslenmeyi sürdürerek arıların gözden çıkması ile birlikte gözü terk ederler. Kapalı gözlerden arıların üzerine çıkan varroalar 4 gün arıların üzerinde kaldıktan sonra yeniden kapanmak üzere olan yavru gözlerine girerek üremelerini sürdür. (Arıyla varroanın ortak özelliği bana göre iki canlınında dişisi erkegini üzerinde taşıması. Bir başka özellik gene çiftleştiklerinde erkeklerin ölmesi)


3=Varroanın dişisi oval görünümde ve koyu kahve renktedir  Vücut uzunluğu 1 1-1 3 mm, eni ise 1 5-1 7 mm arasında değişmektedir  Vücudun alt kenarı 4 çift bacak ile çevrilidir  Ağız yapısı sokucu ve emicidir 

Gerek ergin gerekse larva ve pupa döneminde arının kanını emerek beslenir  Bu nedenle arıya her dönemde zarar verir. 

Erkek varroa, sarı-gri renkte yuvarlak görünümlü, dişi varroaya oranla daha yumuşak bir kitin ile kaplıdır  Erkek varroalar dişi ile çiftleşme sonrası öldüklerinden yetişkin arı üzerinde görülmezler

4= Varroa dünyada ilk defa 1904 yılında hint arılarında görülmüş.

5=1970 yıllarda dünyaya yayılmış, ülkemizde ise 1978 yılında İzmir civarında görülmüş, yurdumuza girişi ise 1976 yılı olduğu tahmin ediliyor. Varroa ilk agır darbeyi, 1980 yılında binlerce koloni sönmesiyle kendisini göstermiş. Varroanın girişi ve tam fark edilişi aşamasında 600 bin koloni söndürdüğü kayıtlarda mevcut.

6=Varroa, larva, pupa ve erginlerin hemolenfleri ile beslendiğinden, yavru arılar iyi gelişemez, erginler ise güçsüzdür ve uçamazlar 

Arı ailesindeki erkek arı sayısı belirgin bir şekilde düşer  Erkek arıların çiftleşme yeteneği azalır  Erkek arılarda kanatsız doğarlar.

Ana ve işçi arıların ömürleri kısalır  İşçi arılar normalden küçük olur  özellikle pupa döneminde önemli ölçüde canlı ağırlık kaybı olur

Gözden çıkan genç arılarda kanatsızlık, tek veya kısa kanatlılık, eksik bacak, kısa ve tıfıl işçi arılar.
Koloniler bir türlü istenilen güce ulaşamaz. Kolonide varroa sayısı arttıkça sakat doğumlarda artar.




7= Varroa mücadelesi kendi arasında birkaç guruba ayrılabilir.
a=Kimyasal varroa mücadelesi.
b=Organik asitlerle mücadele.
c=Esansiyel yağlar ve kokulu bitkilerle mücadele.
d= Erkek çıtasıyla mücadele.
e=Biyolojik mücadele gibi.

Yukarda ki tüm mücadele yöntemlerinde başarılı olabilmek için sistemli bir çalışma gerekli.
Arıcının kafasına göre mantık yürüterek yapacağı varroa mücadelesi genelde sonuca ulaşmayacak. Kesinlikle doğru zamanda bir takvime uyarak varroa mücadelesi yapılmalı. Ülkemizde varroa mücadele şablonu henüz yoktur.
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2011, 14:51:40 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

faruk kayse

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 39
Ynt: Varroa nedir?
« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2011, 18:25:59 »
çok teşekkür ederim oldukca bilgilendirici bir yazı. Elinize sağlık. Bu mücadele takvimini biraz daha açıklayabilir misiniz?

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: Varroa nedir?
« Yanıtla #2 : 20 Nisan 2011, 09:24:46 »
Varroa mücadelesinde Bakanlık artı Birlikler vasıtasıyla topyekün bir mücadele başalatılmadığı sürece bireysel mücadeleler bir sonuç vermiyor, kışın Ege ve Akdeniz bölgelerinde arı kolonileri 15 metre aralıklar ile konuluyor adamlar bal sağımı zamanı geliyor ve İlkbahar geldiği zaman memleketin dört bir yanına giderek dahada yaygınlaştırıyorlar. benim bölgemde ne il tarım nede birlik yöneticileri bu konuya yönelik bir eğitim ve açıklama yapmuyorlar,
Herhangi bir ilaç firması kadar çalıştıklarını göremiyorum, velhasıl biz arıcılar bu ilaç firmalarını daha çok zengin ederiz.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Varroa nedir?
« Yanıtla #3 : 20 Nisan 2011, 15:09:14 »
Faruk kayse;
Bu konuyu açmamın amacı düşmanın yaşam tablosunu görmekti.
Yani düşmanımız olan varroa üreyebilmek için kolonilerde yavru faliyeti ile birlikte start alıyor.
Kovanda yavru faliyeti yoksa varroa çogalamıyor. Hatta ger geçen gün doğal varroa ölümü nedeniyle nufusunda azalma olmakta.

Varroa ile en etkili mücadele, kolonide yavru yokken yapılanı, tüm varroalar hedef ve hedefler açıkta olduğu için ulaşmak kolay. İstediğin darbeyi vur, tüm mücadele ürünlerinin etkisi yüksek olur.

Varroayla zor olan  mücadele ise yavru faliyeti başlamış varroalar kapalı gözlere girmiş hedef olmaktan çıkmışlar.
Yapılan mücadele kapalı gözlere gizlenmiş varroalara tesir etmeyecek, sadece açıktakileri yok edecektir.

Peki kapalı gözlerdeki varroaları nasıl yakalarız, her gün mü mücadele yapılmalı derseniz, ilk yazıda bir cümle vardı, diyorduki kapalı gözlerden çıkıp arıların üzerinde dolaşmaya başlayan varroalar 4 gün sonrası tekrar kapanmak üzere olan yavru gözlerine giriyor. Burada bu 4 günlük süreç çok önemli, siz bir mücadeleye başladınız, ikinci mücadele dördüncü gün tekrar edilmeli, diyelimki dördüncü günü yapmadınız beşinci gün ikinci uygulama yaptıgınızda, dört günü dolduran varroaları elinizden kaçırdınız demektir. Kapalı göze giren varroa 10 gün sonra tekrar arıların üzerine çıkacak yaşam bu şekilde deam edecek.

Takvim dediğimiz olay bu 4 günlük süreçleri kaçırmamaktır. Mücadele arıların tamamının kovanda oldugu akşam üzeri yapılmalı. Kapalı erkekler 14 günde doğarlar, kapalı işçiler 10 gün sonra doğarlar. Varroa mücadelesi bal hasadı sonrası yavruların en az oldugu dönemde yapıldıgını düşünürsek 4 gün arayla 3 tur mücadele süreç ise 12 gün ediyor. 12 Gün koloni sizin kontrolünüzde demektir.

Ülkemizde çok çeşitli olasada kimyasal mücadeleye daha fazla yer veriliyor.

Organik asitlerdede durum aynı, siz koloniye laktik asit uyguladınız, dört gün sonra gene uygulamanız gerekiyor, bittimi gene bitmedi bir dört gün sonrası tekrar uygulama yaptıgınızda işlem %95 tamamlanmıştır.

Organik Asitler konusunda mehmet Yüksel in paylaşımlarına bakınız.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk