Ana arı üretimi ile ilgili bilgiler > LARVA TRANSFERİ İLE ANAARI ÜRETİMİ

lavra transferinden oluşan ana arıyı normal koloniye vermek

(1/3) > >>

birol.şenol:
merhaba bu yıl ilk lavra transferi denememizi yaptık inşallah sonuç alırız kapanan karniyol ana memelerini bölme yapmadan normal bir kovana (arısı kafkas melezi)verebilmek için ne gibi bir yol izlemeliyiz

hayreddin hoca:
Merhaba, Birol şenol,
Kapalı memeleri vereceğin koloninin (bölme yada bölmesiz farketmez) anasız olması gerekli. Mümkünse en az bir hafta önceden anasız bırakılmalı. Aksi halde arılar, verilen memeyi bozarak kendi larvalarından ana yapma yolunu seçebiliyor. Meme verilecek kolonide ana ve  larva yok ise mesele yok. Şayet, kendinden ana memeleri varsa mutlaka temizlenmeli. Transfer memesinin verileceği koloni çok güçlü ise çıkan ananın yumurtlamasına sabredemeyip, sahte yumurtlayarak ana daha yumurtlamadan  öldürebiliyorlar. Bunun için, memeyi 2-3 çerçeve gibi koloniye verip, yumutlayıp düzene girdikten sonra asıl koloni ile birleştirilmesi işe yarayacaktır. Umarım anlaşılmıştır. Başarılar diliyorum.

birol.şenol:
hayrettin hocam öncelikle teşekkür ederim fakat ana arıyı 1 hafta önceden koloniden aldığımızda yalancı ana seçmiyecekmi kovan

hayreddin hoca:

Koloninin yalancı ana tutması için açık ve kapalı hiç yavru olmaması lazım.Kovanda yavru varsa yalancı olmaz. Ana alındıktan en az 25 gün sonra yalancı riski başlıyor. Yani anlayacağın,arılar ;) çok zorunlu olmadıkça yalan söylemezler ;) ;)
Ayrıca, zayıf koloniye meme vermek için fazla beklemeye gerek yok. Ben, aynı gün veya bir gün sonra veriyorum. Ana değişimde ki hesapta olmayan bu tür problemler genellikle güçlü kolonilerde ortaya çıkıyor.

Arı Bakanı:

--- Alıntı yapılan: birol.şenol - 09 Nisan 2012, 23:48:09 ---merhaba bu yıl ilk lavra transferi denememizi yaptık inşallah sonuç alırız kapanan karniyol ana memelerini bölme yapmadan normal bir kovana (arısı kafkas melezi)verebilmek için ne gibi bir yol izlemeliyiz

--- Alıntı sonu ---

Birol Larva transferi nde yapılması gerekenlerin birinde sorun çıktıgında sonuş hüsranla bitiyor. larva trasferiyle alakalı yayınım alt linkte.
http://anaariuretmek.blogspot.com/2008/07/larva-tranferli-anaari-retimi.html

2007 yılından beri kendi çapımızda larva transferi ve ana arı üretimi yapıyorum. Beni hüsrana uğratan Alley metodu ana arı üretme tekniğiydi, biz larva değil yumurta tranferi yaptıgımızdan sonuş hüsran oldu.
En kolay ana arı üretimi ise Miller metodu
 olanıdır. Herkes bunu çok rahat ve kaliteli olarak yapabilir. Link altta, resim ve videosu mevcut.
http://anaariuretmek.blogspot.com/2008/07/miller-metodu-anaari-retimi.html
Daha sonra ilk defa yaptıgım larva transferinde 19 meme tutmuştu, tabi larvanın yaşını filan o zaman o kadar önemsemiyorduk. Aradan 5-6 yıl geçti. Bir çok larva tarnsferi yaptık, en son öğrendiğimiz çok minik larvaların alınması gerektiğini katıldıgımız ana arı kursunda öğrendik. Yani larva kaşığında larvayı, arı sütünün içinde göremeyeceksiniz, yada görebilmek için çok zorlanacaksınız, iri larvaların tutma oranı daha çok olur, hatta %100 tutarlar, minik larvalarda bu tutma oranı birraz düşer, işin kalitesi açısından tutmasada ertesi gün tutmayanlara aşılama yapılarak boşluklar doldurulur, veya çok aşılama yapanlar, tutmuş memeleri bir kaç çıtada toplayıp, tutmayan memeleri yeni bir çıtaya aşılama yaparlarsa daha iyi olur, bir gün geç dagtırsınız, aşırı yogunlukta bir gün geç olması bile sizi acayip rahatlatır.

Aşılamaları yaptınız, bu memeleri daha önceden oluşturduğunuz ana arı çiftleştirme kutuları olabilir, ruşet olabilir,kovan olabilir, hepsinde kural, önceden arılandırılmalı, mümkünse kapalı yavru olmalı, en az 3-4 gün öncesinden bu bölmeler ve arılandırmalar yapılmalı. Hazırladığınız memeler 10 günlük olduğunda, hazıladığınız yerlere vermeden önce bölme veya kutulardaki yavrulu çıtalar kontrol edilip, işçi arıların yaptıgı ana arı memeleri bozulmalıki, sizin verdiğiniz memeye mahkum olsunlar.

Bu işin olumsuzluklarına gelecek olur isek, bizimde daha bilmediğimiz işler var.
Pazar günü 149 adet larva transferi yaptım, pazartesi günü tranfer kovanlarını beslemeye gittiğimde sonuş çok acayipti, bir tane tutan olmazmı, olmamış. >:(
Bunun nedenini bulmaya çalışıyorum.
Birincisi larvalı çıta Gebze'den götürüldü, yaklaşık 25 km yol, ve arısız gazeteye sarıp götürmüştüm.
İkincisi hava soğuktu, yağmur ve rüzğar altında aşılamalar yapıldı, araba bile arılıga çıksaydı içerisi daha iyi olurdu.
Üçüncüsü ise larva transferi verdiğimiz kovanlarda hala açık yavrular var, gidip onları besliyorlar.
Dördüncü seçenek ise yeni aldıgım yerli janter ekipmanlarını kullandım, arı çıtaları kalabalık olduğu halde hiç sarmamıştı. Bu tur çıtaları, boş olarak şuruplayıp daha önceden kovanda bir gün tuttun deniliyordu.
Bu işlerde acayip bir uyum gerekirken, bizede ne kadar uyumsuz şartlar denk geldi inanılır gibi değil. Sil baştan, yeniden başlıyoruz, zamana karşı yarışırken, bir kaç gün geri düştük :(

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git