Arıcının Takvimi > ARICILIK VE KASIM AYI

KASIM AYI VE YAVRU

(1/2) > >>

Arı Bakanı:

Kasim ayinin sonu, arilarda yavru var
Yükleyen Ali_Turk. - Diğer hayvan videolarına göz atın.

2010 yılı Kasım ayı sonu.
Yukardaki filim iki koloni kontrolünde bu gün çekişmiştir.
28/11/2010
Bu koloniler son bahar geliyor diye hiç bir şekilde beslenmemiştir.
Birinci koloni ormandan geldi, bu koloninin hikayesi, Şile yolculuğunda iki koloninin kovan alt elek telini delmişiz, birisini biliyordum fakat bunu fark etmemişiz. Bu haliyle Trakya ya gidiyor, Trakya’dan da geri getirdik. Fakat Trakya’da bu koloniyi en son arabaya koyduk, alt delik olunca bir türlü bunu çözemedik. Bizde koloniyi bir çuvalın üzerine koyup çuvalı zımbaladık ve çıkış kesilmişti.
Ormandaki arılar yavru faaliyetlerini soğuklardan aşırı derecede düşürdüler. Bu kolonide onlardan biriydi, bunu başka bir işte kullanacağım zaten, yakında tüm çıtaları alınacak. Ormanda arı soğuktan dolayı mod değiştirip yavruyu kesti. Gebze ye getirip, çıtayı ters çevirdim fakat yavru faaliyeti iki katına çıksada, Gebze’dekiler gibi değil. Bundan dolayı arıyı hiç bir zaman geri götürmemeliyiz. Arının nüfusu düştüğünde bir daha toparlanması aylar sürüyor.

İkinci koloni ise arılık kontrollerinde anasız olduğunu tespit edip yaklaşık bir ay önce anaarı verdiğim bir koloni. İki çıtada yavru faaliyeti devam ediyor.
Diğer kovanlarda  genelde iki çıtada yavru var, fakat güçlü kolonilerde yavru daha az. Yavru olanlarında son postası zannedersem. Çünkü günlük ve larva çok azalmış durumda, yavru frenine basılmış gibi.
Benim gözlemlerimden birisi bu, zayıf koloni devamlı yırtınıyor güçlenebilmek için. Bundan dolayı karniyol arısıyla çalışıyorsanız, koloni güçlenene kadar sıkıştırmakta fayda var.

Bu tarih itibariyle başka bir not düşmek gerekirse.
Arılıktaki kolonilerin hiç birisi son bahar beslemesi veya yüklemesi şu ana kadar yapılmadı.
Yapılsa ne olurdu derseniz, koloniyi bloke edip yavruyu istediğimiz zaman kesmemizi sağlardı.

Arı Bakanı:
Geçen sene 2010 kasım ayının sonunda kovanlarda yavru vardı. Bu senen 2011 yılı ve kasımın 20 si kovanlarda yavru faliyeti yok. Bu kolonilere bahar hariç hiç bir teşvik ve yükleme, nede kekleme yapılmadı.

Bu gün 20 kasım 2011 bu videoyu çektik. Geçmiş yıllara göre havalar 2 ay önceden soğudu ve bir daha mevsim normallerine gelmedi.


Arıcılık videosu,Koloni kontrolü ve sıkıştırılması Ali_Turk

Gultepeku:
Selam arkadaşlar

     Ekim ayı  başında  havalar bir anda  soğudu  ve yağmurlu geçmeye başladı.
 Gece sıcaklıkları 4 C kadar düşü kovanları kontrol ettiğimde nufuslarında çok hızlı bir azalma ve yavru faliyetinin durduğunu gözlemledim.
bir haftadır gündüz sıcaklıkları 20 C civarında . Arıların Kışlık stokları iyi durumda, böyle durumda acaba keklemekmi yoksa azar azar şuruplamakmı , veya koyu şurupla eksikleri tamamlatmakmı gerekir ? Benim gönlümden kekle veya sıvı şurupla bir tur daha yavru yatırmak geçiyor siz ne dersiniz ?
 Bulunduğum bölge osmaneli/Bilecik genellikle ılıman azda olsa polen gelişi var.

Arı Bakanı:
Kadir bey arıcılıkta kış, insanların yaşlanması gibi bir şeydir. Bal var,polen var, arı var ama yavru olmuyor veya yavru yapamıyorlar, nedeni ise soğuklar. Yaşlı insanlar neler yapmak isterler ama enerji yok, arının kışıyla insanın kışı aslında aynı ;D

Ne yaparsan yap, bundan sonra arıların gelişmesine katkımız olmayacak diye düşünüyorum, hatta kek zarar verebilir, keki yemek zordur dolayısı ise kışa girecek arıları yorup yaşlandıracak daha erken ölmesine neden olur diye düşünmekteyim. Egede Akdeniz'de olsaydın kek devam et derdim, bir arı ölürse iki arı doğardı. Yavru faaliyeti varsa az az şurup verip kovanda hareketlilik sağlanabilir. Aslında şurupta arıyı çalıştırır, şurubu arı petek gözlerine koyup yatmıyor, bu şurubu işleyip su oranını düşürecek ve zaman yeterse sırlayacak.

Ben Gebze'deyim, geceleri 12 civarlarında gündüzleri 20 derece üstüne çıkan bir sıcaklık var. Arılarımın hepsinde yavru mevcut, tabi bu yavru bahar ve yazdaki değil, bal kemerleri altında olmakta. Bizde en az bir ay daha yavru devam eder diye tahmin ediyorum.

Arılarımın nüfusu birden düştü diyorsun, sıcaklarda arı yayılır, soğudu mu toplanır, bunu hesaba katın.

Arı Bakanı:

Kasım ayında Gebze ovacık köyündeki Zaim abimin arılarının yavru durumları. 6 Kovan arıyı sıradan açıp videoya aldık. Durumlar stoklar haricinde iyi, acilen yükleme yapılmaya geçildi. Kovan içinde alan daraltılıp sıkıştırılma işine geçildi. Bir kovan anasız çıktı yanındaki kovanla birleştirdim.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git