Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Arı Irkları => Arı Islahı => : Arı Bakanı 14 May 2010, 17:08:01

: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 14 May 2010, 17:08:01
:)
http://www.aribakani.com/aricilikta-suni-tohumlama-aleti/
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 14 November 2010, 10:28:29
(http://4.bp.blogspot.com/_N0A-LOVNqlE/TN-S0enRlCI/AAAAAAAAAX4/xUK_J_gV86Q/s1600/sunitohumlamaaleti.JPG)
Arıcılıkta suni tohumla sıradan arıcılar için hiç bir şey ifade etmez. Bunu daha önceki yazılarımda yazmıştım ama şimdi bulamıyorum. Fakat suni tohumlama aleti sıradan arıcılık yapacak kişilere gerek değildi filan demiştim, şimdide gene aynısını diyorum.
Suni tohumlama aleti, saf anaarı üretmek için kullanılır, izole bölgeniz varsa alete gene gerek yok.
Suni tohumlama aletinin arıcılıkta kullanılmasının bir başka yeri ise ıslahta kullanılır. Nasıl diyenler olabilir, mesela bir anaarı üretilecek anası şu olsun babasını da şu olsun diyebilme sansınız vardır. Dünyaca ünlü buckfast arısı bu işlemle üretilir.

Bir videoda birisi çaresizliği anlatırken, ısısız bir adada kalırsanız dünyanın en iyi salını yaparsınız demişti.

Bizde ülkemizde bir bölgenin bilmem kaçı karniyol arısıdır diyenlere, bunun bize damızlıklarını verin dediğimizde, hiç kimse bize bu saf karniol al kullan diyemiyor.

Bir şekilde temin ettiğimiz saf karniyolun devamını nasıl sağlarız diye üzerinde uzun süre düşünüp, izole bölge bulamayınca, bu işi suni tohumlamayla çözeceğimizi düşünüp, interneti tarayıp, arıcılık suni tohumlama aletinin resimlerini çıkartıp bunu kim yapabilir diye kapı kapı dolaşıp, süreç uzun sürse de işi bitirdik. Buradan Tornacı Nazmi abiye ve Sadri abime yeniden teşekürlerimi iletiyorum.


(http://2.bp.blogspot.com/_N0A-LOVNqlE/TN-StthahXI/AAAAAAAAAXw/3tjeBoeDQXw/s1600/tohumlanacak_anaarilar.JPG)
Alet bitti bir sürü araştırmadan sonra işin uygumla bölümüne geçildi. O kadar ilginç ve terslikler oldu ki. Defalarca uygulama için toplanıp hiçbir şey yapmadan ekibin çay kahve içip dağıldığı oldu. İnsanın acayip morali bozuluyor, her şeyi deneme yanılma yöntemiyle götürdük. İş kendi içinde acayip kollara ayrılıyor. Hiç yılmadık, ben bazen arkadaşlarıma yük olduğumu düşündüm, toplan ve başarısız ol, bunu yaşamayanlar bilemez. Çok şükürler olsun, yüzüp yüzüp kuyruğuna geldik derler ya, bizde yüzüp yüzüp karaya çıktık :)

(http://1.bp.blogspot.com/_N0A-LOVNqlE/TN-SmO-LHFI/AAAAAAAAAXo/dwINXxKiHyA/s1600/ignetutucu.JPG)


Aletin üzerinde çalışma yaparken, Sadri abi bana olumsuzlukları bildir diyordu. Bende çalışırken şurası şöyle olsun dediğimde sanki kendisi çalışmış ve zorlanmış gibi dediğimi anlaması işi daha kolaylaştırıyordu.
Bu iğne tutucu daha önce iğneyi tuttuğunda vidayla sıkılıyordu. Şu anki durumu ise aynı kalem gibi basıyorsunuz uç açılıyor, bıraktığınızda iğneyi tutup sıkıyor.


(http://4.bp.blogspot.com/_N0A-LOVNqlE/TN-Sdl4E0II/AAAAAAAAAXg/78uqNnFHYIk/s1600/sunitohumlama.JPG)

Her uygulamada ağabeylerim İstanbul’dan geldiler.
Ekibin toplanıp işe başlaması birkaç saati alıyordu. Bu en çok sinir olduğum şerlerden birisidir. Aletlerin kurulup çalışır hale getirilmesi zaman sıkıntısı olanlar için zor oluyor. Herkes bir şeyler yapıyor, kimi erkek toplar, kimisi karbon gaz ayarı yapar, hacı abim tam işin ortasında çay içer misiniz der.
Bu tür olumsuzlukları yeri geldikçe yazacağım.


(http://4.bp.blogspot.com/_N0A-LOVNqlE/TN-SKieAbAI/AAAAAAAAAXY/pPM8ATUff_A/s1600/teknikekip.JPG)

Bu ekip başkalarının amele ekibine benzemez. Arı yükleyip indirmeyi ekip işi olduğunu ballandıra ballandıra anlatanlar var. Ekip şöyle ekip böyle gibi, böyle ekibi git pazardan tut birkaç adam hemen kur.

Yapmış olduğumuz işi bu küçümseyenler var.
Kedi ulaşamadığı ciğere mundar dermiş.
Kendileri bu işi yapmış olsalardı ne derlerdi merak ediyorum.
Bir larva transferini iki ayda anlatmıştı. Şimdi bizim için, arının kıçına iğne sokmak işler olmuyor diyormuş duyumlarım o yönde. Sen arı indirenleri ekip yap, ulaşamayacağın şeylerde mundar de….

Bizim ekip, sıfırdan yola çıkarak, önce aleti yaptı, sonra saf karniol anaarı üretti.
Bu suni tohumlama kursuna gidip, belgeler alanlar ne yaptılar. Hatta suni tohumlamacının yanında yıllarca çalışıp, bir şeyler öğrenemeyenlere ne demeli. Sen yıllarca dünyanın en önemli tohumlamacısının yanında duracaksın ve ülkemde bir kurs veremiyorsun yazıklar olsun. O kursu yurt dışından biri gelip verecek…
Bu işi ben ilerde kim öğrenmek istiyorsa öğreteceğim.
Bizde bilgi parayla değildir, sebil sebil :D
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: emrah 14 November 2010, 14:07:19
Tornacı Nazmi abiye ve Sadri abiye teşşekkürler.Suni tohumlama aleti hayırlı uğırlu olsun ekip iyi iş başarmış.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: ahmet arın 15 November 2010, 00:33:31
sayın bakanım arıcılık sevdasına tutuldugumdan berı ınternetten bloglarını takıp edıp faydalandıgım  bırkac kısıden bırısınız su sebıl sebıl olayını ne zaman gerceklestıreceksınız bu konudakı tecrubelerınızden ıstıfade etmek ısterım ve bu aletten temın etmekte ısterım bu konuda sebıl olayı orada gecerlıdır umarım sıze ve ekıbınıze selamlar ve saygılar
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 21 November 2010, 13:29:21
sayın bakanım arıcılık sevdasına tutuldugumdan berı ınternetten bloglarını takıp edıp faydalandıgım  bırkac kısıden bırısınız su sebıl sebıl olayını ne zaman gerceklestıreceksınız bu konudakı tecrubelerınızden ıstıfade etmek ısterım ve bu aletten temın etmekte ısterım bu konuda sebıl olayı orada gecerlıdır umarım sıze ve ekıbınıze selamlar ve saygılar

selamun aleyküm ekip üyelerine öncelikle kolay gelsin  allah yardımcınız olsun ülkemizde yaptığınız işleri işleri yapması gerekenler el ense yatarken sizlerden allah razı olsunki bizleri dışa bağımlılıktan kurtaracak ve ülkemizde üretilen saf analarla çalışma olanağı sağlayacağınız için teşekkürlerimi sunarım

Tornacı Nazmi abiye ve Sadri abiye teşşekkürler.Suni tohumlama aleti hayırlı uğırlu olsun ekip iyi iş başarmış.

Ahmet arın;
Üye bilgilerinizi inceledim, yaklaşık bir yıl önce üye olup ilkyazınızı yazmışınız. Hem benim bloklarımdan faydalandığınızı söyleyip hem sebil ne zaman diye soruyorsunuz. Şimdiye kadar arıcılık tecrübelerini kim böyle resimle filimle destekleyerek herkese sunmuş, ben bunları sunarken kim karşılık ödemişte sebil ne zaman diye soru soruyorsun.

Asım abi;
Aleyküm selam. Arı yükleyip indirmeyi ekip işi sayan ameleler, bizim yaptıgımız işi küçümsüyor. Gülmemek elde değil ;D
Aynen dedikleri gibi yapmış olduğumuz suni tohumlama aleti olsun, suni tohumlama olsun çok basit şeylerdir.
Arıcılıkta suni tohumlamayı ülke olarak çok iyi yaptığımız için, arıcılıkta ıslahta dünya sonuncusuyuzdur. Bu iş o kadar basit ki, suni dölleme kursunu Amerika’dan gelen birisi verip gidiyor.

Arıcılıkta geri kalmamızın ve ıslah yapamayışımızın altında bu işleri bilmeyişimiz yatıyor, uyanın uyan....

Kediler istediği kadar bu ciğer mundar desin, hiç umurumda değil.
Bu kervan yol almaya devam ediyor, kervan yoluna devam ederken mutlaka uğurlayanlar olacak. Bunlara kızmamak lazım, üç harfle konuşmaya devam etsinler.
Biz meyveli ağacız, elbette taşlanacağız.

Emrah kardeşim;
Gerçekten çok önemli işler yaptık.
Ekibin görünen ve görünmeyenleri çok.
Bu işlerin buralara gelmesinin en büyük nedeni Mehmet Yüksel kardeşimizdir.
Nazmi abi işi bitiremese de, işe başlamamıza sebep oldu, kendisine ne kadar teşekür etsem azdır.
Sadri abim mekanikçi.
Muhteşem abi yapmış olduğumuz işin, hijyen ve steril bölümünü çok iyi yönetti. Geçmişte bir üniversitenin yaptığı tohumlamadan bir hafta sonra tüm anaarılar felç olduğunu, bir doçentin ağzından duymuştum. Dr.Muhteşem abi bu felç olayını steril ve hijyen olmamış aletlere bağlamıştı. Bizim yaptığımız uygulamalarda ölümler oldu fakat bir hafta sonrası degildi. Bir gün sonrasıydı, enfeksiyon kapan anaarılar bir hafta sonrası felç olurmuş. Biz bu duruma hiç düşmedik.
Ben ise arıcıyım, ekibin en az çalışan, haylazı da diyebilirsiniz ;)

: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: miriliburak 21 November 2010, 18:56:58
Azmin zaferi demekki isteyince başarmak kolaylaşıyor. Maddi imkansızlıklarda engel değilmiş. Bu başarıyı tebrik etmek istemeyenlerin olması çok normal onlarda hoş görülmeli.
Ülkede bu makinanın yerli üretimi varmı ?
Ya da kaç tane prof. böyle bir makina ile tohumlama yapabilyor.?
Öğretici amerikadan gelsin önemli değil önemli olan o işi öğrenebilmek varmı yapabilen ?

İnanıyorumki bu azimle daha çok işler başaracaksınız...
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: ATOM 21 November 2010, 20:13:45
Selamunaleykum

Başarı başaracagım diyenlerindir.

meyveli agacı taşlarlar,sizler agustos sıcagında geniş yapraklarından faydalandıgımız bir agaç gibisiniz,sizler bizlere gümüş tabakta olmasa bile meyve sunan kişilersiniz,sizlerin gölgesinden faydalandıgımız,meyvelerinden tatdıgımız (Bilgilerinden)kişilersiniz yolunuz açık olsun Allah kolaylık versin BAŞARILAR temennisiyle
Atom arıcı Hilmi
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: vecdiküçükyılmaz 21 November 2010, 21:57:40
           Değerli dostlarım,hedefleri olan insanların koydukları hedefe yürürken,günü kurtarmaya çalışanların engellerine çamur atmalarına maruz kalmaktasınız.Onlar günü kurtarma telaşı içindeler.Onların bulundukları piskolojik ortamın bu işleri yaptırmasını normal karşılamak gerekir.Çünkü hedefleri yok.Dümeni kırılmış gemi misali nereye çarpacakları da belli değil.Bu son hamlelar, savaşı kaybedenlerin son hamlaleri gibidir.Çok değerli bilim adamlarımızın,sessiz kalması,idareyi maslahatçı tutumu ayrıca ileride arıcılarımız tarafından değerlendirilecektir.Bugün bilğilerini paylaşmayanlar,ranta çevirmek isteyenler olabilir,bu milletin vergileri ile bir yere gelenler,yarın öbür dünya da bu paylaşılmayan bilğilerin size bir faydası olmayacaktır.Doğru bildiğiniz yolda yürürken,kalbimizle ruhumuzla yanınızdayız.Saglıcakla kalın.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 05 May 2011, 22:32:39
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/05/IMG_8905.jpg)

Sadri Demircioğlu.
Yapmış oldugu suni tohumlama aletini son şekline getirip bize teslim etti.
Bu aletle bir sezon çalışma yapabildik.
Arıcılık yapay tohumlama aleti, elimide örnek yokken yapılmıştı.
Bir çok yerinde sonradan degişikliler yapılmış durumda.
Başlıca sorun şırınganın bağlı oldugu bölümde hareketlerde sorun vardı.
Mil içerden sağa sola rahat dönebilir şekle getirilmiş.
Bu sene daha çok çalışma yapabilecegiz, geçtiğimiz sene sadece çarşamba gününe odaklanmak zorundaydık, Muhteşem abi çarşambaları boş oluyordu, bu işler kısıtlı süreyle yapılacak işler degil, geniş zaman ve rahat ortam gerekiyor.
Bu işin bu sene kalitesi üzerinde çalışacagız.
Biz sanal aleme 2006 yılı sonu girmişiz, yaklaşık 5 senedirde buradayız, başladıgımız ve geldiğimiz yer tüm çıplaklıgı ile ortadadır.
Sanal alem arıcılığımıza çok şeyler kattı, halada ilerlemeye devam ediyoruz.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/05/IMG_8904.jpg)

Bu aleti defalarca yapıp bana sunan Sadri abime ve tüm gönül dostlarına sonsuz teşekürler ediyorum.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: miriliburak 06 May 2011, 14:29:26
Bu aletin arılarınıda kullanmak faydalanmak nasip olur inşaallah. Güzel işler yapılıyor, :)
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Salih Yıldırım 25 May 2011, 09:55:39
Ali abi suni dolleme aletiniz hayirli olsun.
Bu alet yurt disindan bayagi bir paraya ital ediliyor.
Neden kimse aleti burada yapmayi dusunmedi?
Sizi ve ekibinizi kutluyorum.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 27 June 2011, 10:01:26
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/06/DSC01938.jpg)

İstanbul arıcılar birliğinin, Beykoz İlçe tarım müdürlüğü ile birlikte açmış olduğu ana arı yetiştirme kursuna katılmıştık. Kurs hocamız Feyzullah Konak beye yapmış olduğumuz anaarı tohumlama aletinden bahsetmiştik. Feyzullah beyde böyle bir alet için çalışmalar yapıyorum, sizin yaptığınız ana arı yapay tohumlama aletini görmek istiyorum dedi. Bende suni tohumlama aletimizi götürüp kendisine ve kursiyerlere gösterdim. Muhteşem abi ve ben aletin zaman içerisinde sürekli değişerek bu hali aldığını anlatıyoruz. Sadri abinin en son yapmış olduğu alet ise Muhteşem abide ve orijinalini aratmayacak kadar güzel oldu.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/06/DSC02103.jpg)
 Feyzullah hocamız son hafta üniversiteden orijinal anaarı tohumlama aleti  getirip bize gösterdi, orijinal alet bizim aletin yanında minicik diyebilirim. Zaten Sadri abide son yaptığı alet gayet ufaktı. Feyzullah beyle Sadri abi fikir alışverişinde. Bana bir tane alet yap diyordu, en son gelinen nokta ise 10 tane alet siparişi verildi. Sadri abide tek tük isteyenlerde oluyor, ben 20 tane birden başlayayım dedi. Olayın bizim ekip tarafından bakıldığında sevindirici yönü, nereden başladık nereye geldik bölümüdür.


(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/06/IMG_0503.jpg)

Suni tohumlama aletinde en çok para tutan malzemelerden birisi mikroskop. En son 20x40 mikroskop araştırmıştık. Bir yerde 600 liraya bulduk. Almaya gittik, kur farkı oldu dediler mikroskop 670 liraya çıkmış. Muhteşem abide araştırma yapıyordu, ilerde bir yerde ben 350 ye buldum dedi. Sonra oraya geçtik orası da 350 olan mikroskoba 380 dedi, ben zaten 600 liraya tavdım, daha ucuzunu bulamamıştık, sezonda başlıyor, emanet mikroskopla devam edemeyecektim. Son gittiğimiz işyerine bu işleri yapan neresi var dediğimizde kara köyde Selanik pasajına gidin dedi. Kalkıp kara köye geçtik, orada 350 liraya 20x40 mikroskop bulduk ve bayağı bir pazarlıktan sonra 300 liraya anlaştık. Muhteşem abi bir tanede ben istiyorum dedi, dediler ki pazartesi gelecek. İşyerinden çıktık, hemen bitişik işyerinin vitrininde bir mikroskop daha gördük, yav buda aradığımız mikroskoptan, bana sen içeri girme biz bir soralım dediler. Biraz sonra Sadri abi geldi, surat ifadesi üzgün yav kazıklandık, gel senin mikroskobu geri verelim, bede ne olduğunu merak ettim, aynı mikroskop burada 230 liraya::))
Biraz pazarlıktan sonra 220 liraya Muhteşem abiye mikroskop alındı.
Benim mikroskobu geri vermedik, çünkü pazarlık edip almışız, ben yıllarca esnaflık yapan biriyim, toptancıya ne kadar uzaksan aradaki her kişi fiyatı yükseltir. Son aldığımız kişi demek ki ithalatçı olabilir veya ithalatçıdan sonraki ilk kişimidir, piyasada daha aşağıya mikroskop bulunurumu, bence daha aşağısı bulunur.
Bu aletin yapımında birçok kişinin emek ve paraları bazen boşa harcandı ama ortaya bir ürün çıktı.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/06/IMG_05061.jpg)

İnşallah Sadri abim emeklerinin karşılığını bundan sonra kat kat fazlasıyla alır. Bana kalırsa yandı gülüm keten helva derler ya::))
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 14 February 2012, 09:25:49
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/10/SDC11233.jpg)

18-19 Şubat 2012 tarihinde, İstanbul Feshanede yapılacak olan arıcılık festivaline, Sadri Demircioğlu abimizde katılacaktır.
Ana arı tohumlama (http://www.aribakani.com/aricilik-ve-suni-tohumlama-cihazi/) cihazının bir çok meraklısı var.
Bu işlere meraklı olanlar, festivalde kraliçe yapay dölleme  (http://www.aribakani.com/aricilik-ve-suni-tohumlama-cihazi/) aletlerini görebilecekler.
Sadri abiyle görüşmemde, 5 farklı model alet yaptığını, bunların tanıtımını festivalde yapacağını bildirdi.
Ülkemizde yapılan ana arı dölleme cihazı  (http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=284.msg3593;topicseen#msg3593/) , ilk defa bir resmi bir organizasyon da sergilenecek.

18 Şubat 2012 Tarihinde bizde bazı arkadaşlarımızla festivalde olacağız.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Gultepeku 14 February 2012, 21:05:47
Güzel bir ürün çıkmış ortaya , katkısı olan arkadaşları yürekten kutlarım. "Arzu varsa çözümde vardır" der bir atasözü arzunuz, aşkınız , şevkiniz hiç eksilmesin.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 03 October 2012, 22:29:59
Güzel bir ürün çıkmış ortaya , katkısı olan arkadaşları yürekten kutlarım. "Arzu varsa çözümde vardır" der bir atasözü arzunuz, aşkınız , şevkiniz hiç eksilmesin.

Kadir, bu konu üzerinde yıllarca araştırma ve çalışmalar yapıldı, tüm her şey bitti rahat ettik derken bu başarılarımız birilerine battı.
Çekmiş olduğum sıkıntıları bir özetlersem, bu işe Dr.Muhteşem abim ile başladık, Amerikalı bir tohumlama aleti yapan var, birde video yayınlamış, videoyu bir izledik, yav bunu yapmaya ne var dedik bir daldık, acayip mor olduk. Bu işi uygulamak için yer lazımdı, bizim dönerci Cahit işyerinin anahtarını bana verdi, akşamüzeri o dükkânı kapatıyor, biz suni tohumla yapmak için gece açıyorduk. İlk birkaç denemede bu İşin basit aparatlarla olmayacağı yönünde kesin kanaate vardık. Yani evdeki hesap çarşıya uymamıştı. Bu iş için kalıcı bir aparat gerekliydi, internetten resimleri indirip tornacı, tornacı gezdim, tüm tornacıların söylediği bir şey vardı, numune var mı? yok diyoruz ve yapamam diyorlardı. Bir gün Zafer Anlayışlı abim, benim bir tornacı Arkadaşım var, o bu tür şeyleri sever, ona soralım belki yapar dedi. Nazmi abiye, Zafer abimle gittik. Durumu anlattık, resimleri inceledi, dedi ki yaparım. Bende dedim ki bu iş bize kaça patlar, kullanacağı parçaların bir şey tutmayacağını söyledi, cüzü bir para demişti, sana ne veririm dedim, ben sen ne verirsen razıyım, buna hiç bir şey vermemekte dahil diye ilave etti.

Aletin çıkacağı günü sabırsızlıkla bekliyorsunuz o zaman arabamda yok, bir kaç kez Muhteşem abinin arabayla gidip neler oluyor bakıyoruz, aradan bir sene geçti alet yok, Nazmi abinin babası hastalandı, adam hastanelerde, işleri bozuldu, dükkânı kapadı, aletin bazı işlerini başka tornacılarda yaptırmış. Bir gün yeniden yanına gittik, yapılanların hiç birisi bizim dediklerimiz gibi değildi, şırınga ileri geri hareket etmesi gerekirken şırınga sabit, ana arının bölüm hareketliydi, bu ise işi imkansızlaştırıyor. Tekrar anlattık söyle olacak diye ve ayrıldık. Aradan bir kaç ay daha geçti, Zafer abi, Nazmi abiyi ziyaret etti. Bana telefon ettiler, Nazmi aleti yapamıyor ne yapalım, dedim ki malzemeleri alın, borcum nedir öğrenin. Hiç beklemediğimiz bir hesap çıktı, 550 lira masraf var dediler, yapacak bir şey yok, sizin yanınızda para var mı var, verin ben size vereyim, hesap kapatıldı, 550 lira verilen aletin sadece alt tablası ve iki direği hariç hepsi hurdaya ayrıldı. Yada söyle düşünün bir tepsiye iki direk dikilmiş bu 550 lira.

Hafta sonu arıcılarla birlikte Edirne’ye geziye gidilecek. Aleti orada teslim alalım dedim. Gezide fazla tanışmadığımız birisi var. Sadri Demircioğlu, aradan yıllar geçtikten sonra bana bir şey itiraf etmişti, seni uzun zaman inceleyip izledim, bende şeytanlık bulamamış, bulsaydım önce seni ben terk edecektim :D

Aletin bitmemiş halini Edirne’ye gelen arkadaşlar gördüler, yayınlamamak kaydıyla resim alabilirsiniz dedim. Gezi bitti geri dönüyoruz, Sadri abi ben bu aleti yapayım dedi, ben pek oralı olmadım, çünkü boşuna verilmiş acayip bir para var ortada. Aynı durumla karşılaşabiliriz, ben sonuçta kirada oturan maaşlı birisiyim. Herkes evine dağıldı, biraz hevesim kırıldı ama işin peşini bırakmıyoruz, ikici el alet peşine düştük Almanya’da arkadaşımız araştırıyor, bazen satanlar oluyormuş, olursa haber ver dedik.
Aradan bir hafta geçti, Sadri abi aradı, Ali’ciğim yemeğe kaçta çıkıyorsun. Saati söyledim, birlikte yemek yiyelim dedi, ben hayırdır abi dediğimde, ben bu gece saat dörtte kalktım, evin içinde volta attım, aletin şurasını söyle burası böyle yapayım diye, aleti bana verir misin? gel abi vereyim dedim. Bu hadiseyide Muhteşem abiye ilettim, durum böyle böyle, çünkü birlikte çıkmışız bu yola, abi ver, ver bu bizden de hasta dedi.

Ben bu arada aletin orijinal şırıngasını 250 lira, 150 lirada iğnelere verdim, Almanya’dan geldi.
Paketi bir açtım, insülin şırıngasına bir metal kap yapılmış, vidayla ileri geri çalışan şırınga, 250 lira acayip bana koydu.

 Aleti tornacı yapsa bile bu seferde şırınga ve iğne yok, her şeyiniz olsun, cam iğne olmasın gene alet bir işe yaramıyor.

Alet yaklaşık bir ay Sadri abide durdu, bir gün telefon geldi aleti bitirdim diye. Bu haberi hiç beklemiyordum. Aletle denemelere başladık, uygulamada birkaç başarı vardı, en son 10 tane uygulama yaptık, 8 tanesi yumurta attı. Ben o kadar ileri gittimki nasılsa elimizde saf karnol çok diye, bu yumurta atanların bazılarını ana arı kutusunda kışlatmaya kalktım, bazıları yağmalandı bazıları açlıktan öldü, ruşette kışa giren 20011 yılında üretiln 3 numaralı saf karniolum, 2012 yılı ekim ayı itibari ile hala yaşıyor, defalarca böldüm felaket yavru atıyor, hiç yavru yapmasını engellemiyorum, spermi bitsin diyorum ama bitmiyor, yapılan işin test aşamasını bu şekilde devam ediyor.

En son katıldğımız ana arı üretim kursunda aletin orjnalini görmek nasip oldu, bizdeki aletin eksik olan bölümü de hemen Sadri abi tarafından giderildi. Elimizdeki alet, orijinalinde ne varsa aynı sistemde çalışıyor. Biraz daha kaba bir alet.

2012 yılı bizim işi tam oturtmamızı sağladı, ilk iki tur başarısız oldum ama sonrası %100 başarılarla biten uygulamalar yaşadık. Buraya kadar bu işin eğitimini almadık, yani birisi bize kurs vermedi, kendi kendimize başarıyı nerelere kadar yükseltmişiz biz biliyoruz.

Kadir sen diyorsun ki güzel bir ürün çıkmış evet kolay olmadı.

Bu aletin ülkemizde alternatifi yok, yani bir başka şeye benzemiyor. Mikroskobu hariç her şeyini Sadri abi yapıyor.
Şimdiye kadar lazım olduğunda yurt dışına bu alet için paralar ödendi, aletin iğnesini bulamayın işi yapamazsınız, dışarıya bu gün sipariş verseniz 15 günde elinizde olur. Şimdi ise bu iş için ne lazımsa bir gün sonrası elinizde. Birde tamamen yerli, bunlar için bile tebrik edileceğimize bazı kendini bilmezler tarafından eleştiriliyoruz.
Alet konusu bitti, benim hedefim bir suni tohumlama aletim olsun, kendi saflarımı koruyayım idi, çok şükür bunu başardım.

Bu işte Sadri abinin acayip emekleri ve masrafları var, aleti bir organizasyonda bir üniversite görevlisi test ettiğini duydum, alet süper demişler. Ülkemize hayırlı olsun.

Buraya kadar yazdıklarım 3-4 senenin kısa dip notları gibi bir şey oldu, kim bilir daha neleri atlamışımdır, yazarken beni acayip te yordu, dile kolay yoktan nerelere gelindi, kaç başarısızlık yaşadık, kaç kez çöktük ve burdayızzz. Ayrıca çok mutluyuz......

Şimdi gelelim bizim çalışmalarımızı küçümseyenlere.

Madem bu işler basitti de şimdiye kadar niye ıslah çalışmaları yapılamıyor, ıslah yapılacaksa alet şart.
Aletli bitirmekle kalmayıp, saf anaçlar elde ediyorum, bu yılki üretimimde kendi saf anaçlarımı kullandım.

Ben bazı forumları yaklaşık 3 senedir tıklamam, ne yazıyorlar ne yapıyorlar beni ilgilendirmiyorlar, yolları açık olsun demişim ve o defteri kapamışım. Dün akşam birkaç kişiyle yapılan telefonda acayip üzgün olduğunu belirten arkadaşlarım vardı, ateş püskürüyorlar, yav konu nedir dedim, sana çoban diyorlar dediler, dedim ki bunda ne var demek keçi bir türlü benden vaz geçemiyor bu onu gösteriyor. Keçinin g… kaşındı mı çobana gidermiş, biz çobanız nede olsa bir tarafları kaşınanları değneğimle bekliyorum. Keçilere niye kızıyorsunuz ki? Hayvanları gütmek biz çobanların görevi dimi?  8)

 ata sözünün daha geniş açıklaması bu linkteki sözlükte var.

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=g%C3%B6t%C3%BC+ka%C5%9F%C4%B1nan+ke%C3%A7i+%C3%A7oban%C4%B1n+asas%C4%B1yla+oynarm%C4%B1%C5%9F
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: trakyalı senol 05 October 2012, 12:34:37
Abi suni toğumlama çok basit ise yıllardır kimseden ses çıkmadı nerdeydiler şimdimi eleştirmek akıllarına  geldi çobanlarımızı aşağılamak ta neyin nesi çobanlarımızda suni toğumlama yapabiliyor ise gurur verici olarak düşünüyorum çok basit ise şimdiye kadar niye yapmadılar avrupa avrupa diyoruz adamlar ıslah selekte ile yıllardır yüksek verim alabilmek için uğraşıyor biz onların yaptıklarının çevirisi ile uğraşıyoruz ne ilginç değilmi yav birşey yapamıyorsan ortaya birşey koyamıyorsan yapanlara bari köstek olmasınlar kendilerini herkesin üstünde görenler her şeyi biz biliriz diyenler gölge etmeyin yeter varsa yaptığınız birşeyler yayınlayın takdir edelim yoksa yapanları takdir edin bu ülke bizim her alanda iyi olmalıyız ki yarışalım yoksa çok çeviri yaparız tepeden bakma ile bu işler olmuyor kim bu güzel ülkemiz için iyi şeyler yapar ise ALLAH onlardan razı olsun kolay gelsin.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 07 October 2012, 08:17:36
Abi suni toğumlama çok basit ise yıllardır kimseden ses çıkmadı nerdeydiler şimdimi eleştirmek akıllarına  geldi çobanlarımızı aşağılamak ta neyin nesi çobanlarımızda suni toğumlama yapabiliyor ise gurur verici olarak düşünüyorum çok basit ise şimdiye kadar niye yapmadılar avrupa avrupa diyoruz adamlar ıslah selekte ile yıllardır yüksek verim alabilmek için uğraşıyor biz onların yaptıklarının çevirisi ile uğraşıyoruz ne ilginç değilmi yav birşey yapamıyorsan ortaya birşey koyamıyorsan yapanlara bari köstek olmasınlar kendilerini herkesin üstünde görenler her şeyi biz biliriz diyenler gölge etmeyin yeter varsa yaptığınız birşeyler yayınlayın takdir edelim yoksa yapanları takdir edin bu ülke bizim her alanda iyi olmalıyız ki yarışalım yoksa çok çeviri yaparız tepeden bakma ile bu işler olmuyor kim bu güzel ülkemiz için iyi şeyler yapar ise ALLAH onlardan razı olsun kolay gelsin.

Şenol suni tohumlama aslında o kadarda kolay degil, bunu bu işe girişenler görecekler, fakat bu işi başka birileri yapıyorsa, bende yaparım diyenler yapar.

Biz hiç bir şey yokken bu yola çıktık, aletimiz yok, eğitim bu konuda yok, hedef ben alet yaptıracağım ve bu işi başaracağım demişim ve geldiğimiz nokta ortada. Ortada hiç ellle tutulan ber şey yokken, hedef koyup yürüyüp gitmişiz.

Şimdi bu iş gereksiz bu işi yapamayız diyenler baştan davayı kaybedenlerdir. Bunlardan hiçbir halt olmaz, zaten olmuyor, bunlar laf ebesidir. Sen böyle çapsız yola çıkarsan hiç bir hala yapamazsın, bir tarafta hiç bir şey yokken yola çıkıp aleti ülkeye kazandırıp, uygulamalarda başarıyı %100 lere çıkarmış birileri olacak, bir tarafta da bunları görmelerine rağmen bu iş şimdilik erken biz yapamayız diyenler olacak, herkes kendisi bilir, aramızdaki fark bu...

Bizim bilimcilerimiz yıllarca bizi oyaladı, ıslah ıslah diye diye, ömrümüz geçip gitti. Devamlı günü kurtardık ileriye dönük bir şey yapılmadı. Basit araştırmalara bile devletimiz acayip kaynaklar aktardı. 1983 lü yıllardaki çalışmalarla 25- 30 sene gidildi, şimdi bir başka versiyonla aynı gurup başka şeyler sunuyor, ben bunun olacağının haberini çok önceden almıştım, biz ana arı üretim kursundayken hocamız söylemişti, bu iş için büyük kaynak ayrıldı, kaynağı kimin kullandığını biliyorum, dolayısı ile ortaya bir ürün konulacak. Adına ne derseniz deyin, inşallah ülkemizin beklentilerimizi karşılar.


Çobanlık konusuna gelince, ülkemizin bu genel sorunudur, birileri her şeye tepeden bakar, bu bizi mafetti. Ben eğitimsiz biri olabilirim ama genel kültürüm fena değildir. Birçok kişi karşımızda mat olmaya devam ediyor, birazda satranç bilirim. Çobanları küçümsemek öyle kolay değildir, açın okuyun tüm peygamberler çobanlık yapmıştır.
Bunu peygamberimizin söyleriyle, yani hadisi şerif ile destekleyeyim.
Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: " Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz buyurdular ki: "Allah hiçbir peygamber göndermedi ki, koyun çobanlığı yapmamış olsun."
"Sen de mi, Ey Allah'ın Resûlü?" diye sordular.
"Evet, dedi ben de bir miktar kırat mukabili Mekke ehline koyun güttüm." [Buhârî, İcâre 2; Muvatta, 18 (2, 971); İbnu Mâce, Ticârât 5, (2149).]

Buna benzer biri sürü örnek çok. Çobanlara hakaret edenler önce peygamberlere hakaret edeler, çobanlar olmasa seninde dediğin gibi, sütü nereden bulacaksın, peynir, yoğurt ve yağ nereden gelecek, insan kendisine bir sormalı.

Ben bahsedilen kişileri zaten dikkate almıyorum, bu kişiler basit, basiretsiz, egoist kişiliklerle bir yere varamayacaklardır.
Bizim mücadelemiz, karıncayla fillerin mücadelesi gibiydi, biz karıncalar filleri yendik :)
Mutluyuz, mutluyuz, gene mutlu......
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: engin altin 07 October 2012, 08:48:56
Bu aletin yapımında emeği geçen abilerden ALLAH razı olsun.Bizim Üniversitelerimizin bu abilerin uygulamalarına Fahri Doktora Verip yapay döllemedeki bu yüksek başarıyı nazari olarak bu abilere ders verdirmeleri lazım.Ki arıcılıktaki verim makeimum seviyelere çıksın.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: trakyalı senol 09 October 2012, 00:22:37
Engin abi takdiri bırak yapılan iş küçümseniyor sadece kafkas üretilen yerde suni toğumlama var onların da  şimdiye kadar suni toğumlama ile ilgili öyle olur şöyle olur diye bir yazısına rastlamadım yav düşünsenize hiç gösteren olmamış  eğitim yok tamamen kendi başarıları ile dışarıdan çeviriler ile yüzde yüz başarıya gelinmiş bazıları da çobanlar da suni toğumlama yapıyor diye küçümsüyor kolaydı da şimdiye kadar niye yapıp göstermediler unutmamak lazım geçmişinde  çobanlık yapmayan kaç kişinin atası var acaba elimizde damızlık yok ise çokkkkk dağlarda köylerde damızlık kullanmak için arı arar dururuz bulduklarımıza da çok isim takar dururuz isim çok o yerli şu ekotip o şu ilin arısı şu ilin ekotipi yakında ilçelere inerse şaşırmam isim takmada üstümüze yok nasılsa yıllardır gezgin  arıcıların girmediği yer yok hal böyle iken damızlıktan bahsetmek nekadar doğru.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 11 October 2012, 10:22:05
Engin abi takdiri bırak yapılan iş küçümseniyor sadece kafkas üretilen yerde suni toğumlama var onların da  şimdiye kadar suni toğumlama ile ilgili öyle olur şöyle olur diye bir yazısına rastlamadım yav düşünsenize hiç gösteren olmamış  eğitim yok tamamen kendi başarıları ile dışarıdan çeviriler ile yüzde yüz başarıya gelinmiş bazıları da çobanlar da suni toğumlama yapıyor diye küçümsüyor kolaydı da şimdiye kadar niye yapıp göstermediler unutmamak lazım geçmişinde  çobanlık yapmayan kaç kişinin atası var acaba elimizde damızlık yok ise çokkkkk dağlarda köylerde damızlık kullanmak için arı arar dururuz bulduklarımıza da çok isim takar dururuz isim çok o yerli şu ekotip o şu ilin arısı şu ilin ekotipi yakında ilçelere inerse şaşırmam isim takmada üstümüze yok nasılsa yıllardır gezgin  arıcıların girmediği yer yok hal böyle iken damızlıktan bahsetmek nekadar doğru.

Şenol sen niye taktın bu çoban mevzusuna, daha öncede yazdım, ülkemizde kendisini büyük görüp, birilerine tepeden bakmak moda, birleri tabiki ciğer mundar diyecek, ne yapsınlar, bir sefer tükürdük ne yaparsanız yapın biz tükürdüğümüzü yalamazık demekteler. Bir başka fark ise biz gene yazdım, hiç bir şeyimiz yokken hedef koymuşuz, ben suni tohumlama yapacağım demişim ve yapmışım. Karşı taraf ne diyor biz yapamayız, bunların seviyeside bu. Onun için bırak ben çoban olayım, kaşınan keçileri kucağımıza alıyoruz, iş aynı eşekle arslanın hikayesine döndü, keçi kıvranıyor boynumu hiç bir tarafa döndüremiyorum diye ;D
Böyle çoban aranan kişilere, onların anladığı dilde cevap vermek lazım, çok aranıyordu ne yapalım dimi?
Bırak isteyen istediği ismi arılar koysun. Başka ellerinden bir şey gelmiyorsa, ne yapsınlar veya başka seçenekleri varmı?
Biz hedeflerimiz koyup ilerlememizi sürdürüyoruz ve oldukça mutluyuz, çoban olsak bile :)
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 12 October 2012, 10:17:08
Bu aletin yapımında emeği geçen abilerden ALLAH razı olsun.Bizim Üniversitelerimizin bu abilerin uygulamalarına Fahri Doktora Verip yapay döllemedeki bu yüksek başarıyı nazari olarak bu abilere ders verdirmeleri lazım.Ki arıcılıktaki verim makeimum seviyelere çıksın.
Engin bey ülkemizde ana arı suni tohumlama eğitimi veren çok hoca var, bu konuda bir eksiklik yok. Bir sürüde suni dölleme eğitimi alan kişi var, buradan sonrası çalışmıyor. Biz hocalar işi bilmiyor ve eğitim veremiyor diyemeyiz, kesinlikle böyle bir durum zaten yok.

Yalnız şu var, bu işi herkes yapamaz, yapılacaksa laboratuar ortamında olur gibi söylemlerle bu işe girişeceklerin şevki kırılır bu işe girişmemeleri sağlanıyor bu benim görüşüm. Yani cesaret verilmiyor, benimde karakterim de sen bunu yapamazsın desinler, ben onu nasıl yaparım diye gedik ararım.
Sonuçta atomu parçalayanda insan, uzaya çıkanda insan. En büyük özelliklerimden birisi ben inandığım şeyi, karşıya aktardığımda onu da ikna etmemdir, arkadaşlarımı motive edemeseydim bu kadar uzun süreli bir çalışmayı nasıl başarılı bir hale getirebilirdik. Bizim başarımız başkalarını da harekete geçirdi, bir sürü kişi şu an alet almak için araştırma yapıyor, bazı kişilerde alet aldılar zaten.

Bizim başarımız yapmış olduğumuz çalışmaların peşini bırakmayışımızda. Defalarca başarısız olduk ve ekip hiç gevşemedi. Yapmış olduğun başarılı bir işin bile sonucu en az bir hafta sonu karşına çıkıyor.
Bunu hevesle beklersin ve merak edersin, biz öyle deneyimler yaşadık ki, perişan bir şekilde gece kebapçı dükkanından ayrıldık. Dr.Muhteşem  ve Sadri abilerim İstanbul’dan geliyor, hatta Sadri abi Avrupa yakasından bu tarafa geçmekte. Akşam olmuş malzemeleri bizim Cahit ustanın kebapçı dükkânına taşıyoruz. Ortamı hazırlamanız bile bir saatten fazla tutmakta. Her şey hazırlanmış sperm toplayacağız, en az 30 erkek arıya baktık hiç birisinden sperm çıkmadı ve işi sonlandırmaya karar verdik. Cihazı toparla, Tohumlamaya gelen kutuları götürüp arılığa aynı yerine koy. Ve herkes evine gidecek gece saat 3 olmuş, biz böyle özveride bulunduk, olayın püf noktalarını bilmiyorduk, topladığımız erkekleri erkek yetiştirdiğimiz kovanın en dış çıtasından alsaydık, hepsi olgun erkek olacaklardı, birde çalışma ortamı 25 derece altına düşmemesi gerekiyordu, bu iki püf noktası bizi o gece yaktı. Bunları zaman içinde öğrendik ama acayip tırmalayarak oldu bu başarılar. Şimdi yattıkları yerden eleştiri yapanlara verdiğimiz cevaplar ağır gelebilir, birilerini küçümsersen aldığın cevaplara razı olacaksın.

: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: erkanduzce 13 October 2012, 00:41:28
sunni tohumlama ile ilgili olarak ilk duyduklarım arıcılık kursunda idi.
hocam bu nasıl bi şey biraz anlatırmısın demiştim kurs veren arkadaşa
erkan bu konu çok acayip derin ve karmaşık bir konu sadece üniversitelerde var zaten toplasan türkiyede 2 tane yapan yer vardır bizi aşan bir konu demişti
ve önüme dağ gibi bir duvar koymuştu
konuyu konuşma şansımız bile yoktu
şimdi birileri bu işi başardı
tebrik edelim
bizdede  bu işi yapan lar varmış be helal olsun demeyi  bile çok görenler var .... 
bu iş arıcılığın bir parçası insan yapmasada bilmeli olayın gelişatından haberdar olmalı
yapanlarada destek olmalı ki arıcılığımız
babadan dededen kalma usullerden kurtulsun artık.
ali bey azminize hayranım
tebrik ederim
allah ,işinizi kolaylaştırsın
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Gultepeku 13 October 2012, 11:40:11
Herkese Selamlar.

Ali bey
Suni dölleme işinde benim merak ettiğim, Spermin saflığından nasıl emin oluyorsunuz . Zannedersem Suni döllemenin en önemli konusu
spermin hazırlanması olsa gerek.
Suni dölleme işi yurt dışında kimler tarafından ve hangi kanuni izinlerle yapılıyor ? Amatör veya arıcı dediğimiz insanlarda yapıyormu ? Devlet teşviği varmı ?
 Bu konulardaki bilgi ve düşüncelerinizi paylaşmanızı bekliyorum.
  Selamlar , Saygılar
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Dr. Muhteşem Turunç 14 October 2012, 14:30:04
Sn. Gültepeku; spermin saflığı konusunda erkek arıları ana ızgarası kullanarak ve sadece aksam üstü dışkıllama uçuşu yapmalarına izin vererek kontrol altında tutuyor ve bu erkeklerden sperm alıyoruz. Yurt dısı için sorduklarınız için internetten bakın derim. Bu ısı bence herkes bilmeli ancak bu şekilde kandırılmazsınız. Bilmekde sizin yetenekleriniz doğrultusunda uygulamayı da getirebilir. Yukarda erkan kardeşimin yazdıklarına bakın arıcılık konusunda eğitmenlik görevi üstlenmiş kisilerin nerelerde olduğunu görünce benim sözlerimi daha iyi anlayacaksınız isin yasal boyutunda sadece kendiniz için uretiğiniz analar üzerinde yapacağınız uygulamada bir sıkıntı olmayacağını dusunmekteyim. Ben Ali Türk e sormuştum demeyin sakın bazen onun atladiğı soruları  ben kalfası olarak cevaplıyorum. :)
Nx
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 17 October 2012, 10:45:06
Kadir bey süni tohumlamayla ilgili biz çok bilgi verdik kanaatindeyim. Arılarda saf nedir F1 nedir, bunları bilirseniz, ürettiğiniz ve kullandığınız erkek arılardan alınan spermin saf olduğunuda bilirsiniz. Bunu başka konularda anlattım, en büyük eksikliğimiz, F kavramını bilmeyişimiz, ülkemizin en ünlü bilimcileri bile bunu öğretmeyip, elin piçi olacağınıza kendi piçiniz olsun diye konferanslarda millete akıl verdi. Böyle bir söylem ne kadar bilimsel, ona kimse sorular sormuyor. Saf ana arının erkekleri saftır, F1 ana arınında erkekleri saftır, F1 den sonrası erkeklere isim konulamaz.
Biz bu işi yaptık ve birileri çok basit zannediyor, bu iş ile 250 yıl uğraşılıyor tüm çalışmalar gümlüyor, bu iş için büyük ödüller konuluyor, 1740 yılında başlanılan çalışmanın ilk meyveleri Amerika'da 1927 yılında alınıyor. Bu konularla ilgili yazının sonunda verecegim linkte derlenmiş tüm detayları görebilirsiniz.

Ülkemizde bu iş ne alemde derseniz gene araştırmalara bakın yok denecek kadar azdır yazar. Zaten bu işi bilseydik şimdiye kadar bir sürü ıslah yapılır ve degişik isimlerde damızlık arılarımız olurdu. Ülkemizde ekotip, yerli ve kafkas demekten başka seçenek varmı? Sadece kafkasın damızlıkları var, gerisinin yok.
Yurt dışında ise en çok suni tohumlama yapan Polanya'dır, kullandıkları arıların %40 oranında yapay tohumlandığı bilinmekte.
Alman bir kadın vardı, videolarını izlediğimiz, arıcılık yanında suni tohumlama yaptıgını gene videolarında görmüştük.
Gene Avusturya da Yasmin suni tohumlama yapıyor. Bunlar kurumlarda çalışmış olabilirler.


Benim bilgilerinden yararlandığım Celine Gobin, sıradan bir arıcı,kurum filan degil, 400 kovanı var. Fransa'da suni tohumlama yapıyor, ve ürettiği arılar Buckfast, bunu her suni tohumlama bilen yapamaz, elinde formül de olmalı.


Yurt dışında suni tohumlama satanlar, bu işin eğitiminide veriyorlar, Celine Gobin bir yazısında bunu yazmıştı.

Ülkemizde bu konuda çok bilgi var gözüküyor, işe girdiğinizde bu bilgiler malisef yetmiyor. Habire makaleler çevrilip yayınlanmış, bu işi yapanlar ise bir şey yazmıyor.

Sorularınızın büyük bölümünü öğreneceginiz bir site vereyim.
Verecegim linkte birileri tarafından saklanan ve suni dölleme esnasında kullanılan karışımlarda var, yani solüsyon formülleri. Formüllerin bulubduğu başlık ise şırınganın hazırlanmasında.

http://keyifteyiz.com/kyf_hayvansaluretim_ari_sunitohum_teknik.html
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: erkanduzce 17 October 2012, 22:11:25
selamlar
aslında dıştan bakınca çok basit bir iş olarak gözüküyor niye 250 yıl sürmüş hayret
adamlar da beceriksizmiş galiba
gerçi ülke olarak ta beceremedik ya oda ayrı bi konu
ama ben yaparım gibi geliyor bana
denemeliyim
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: engin altin 17 October 2012, 22:34:32
Herkeze hayırlı akşamlar.İşe niyet yolun yarısıdır merak ve azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz hayırlısı kardeşim
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 20 October 2012, 10:54:16
Erkan, dıştan çok basit, içine girdiğinde anlıyorsun engelleri. Suni tohumlama aşamasından bu güne kadar 250 yıl geçmiş, ilk 170 yıl birçok bilim adamı bu işi yapamıyor. Sonunda iş başarılmış ve bunu açıklıyorlar ve püf noktalarını yayınlıyorlar. Tüm detaylar bilinmesine rağmen ülkemizde bu konuda başarı yok. Ben bazı soruları Mehmet Yüksel aracılığı ile Dr.Schley'ye iletiyordum, Dr.Schley Türkiye ye çok alet sattım, sizde işi bilmiyorlar demiş. zaten ülkemizde acayip bir bilgi saklama hastalığı var,  bir şeyleri bilen onu sanki mezara götürecek gibi saklıyor ve bu bizim ülke olarak gelişmemize engel oluyor. Düşün ben suni dölleme bilgilerinin çogunu dilini ve kendisini tanımadığım Fransız kadından öğrendim, bana onun yayınları ilaç gibi geldi. Bir başka Fransız sitesi var, erkek arı üretimde bir aparat kullanıyorlar hala nedir nasıl çalışır çözemedim. Fransızca çeviriler bu konuda yetersiz kalıyor, yada benim düşündüklerim dışında bir şey, akıl erdiremedim.

Ben yaparım diyorsun, benim gibi bir teknik arkadaşın olduğunda, zaten ben yapam dersen beni üzersin. Bir gün inşallah senide bu çalışmalarımın içinde görmek isterim. Seneye yapıp yapamayacagını test ederiz :)
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: vecdiküçükyılmaz 30 December 2012, 23:50:26
                       Arkadaşlar,insanlar bazı şeyleri önemsemez ve basit görmelerinin temelinde yatan neden, önemsemediği durumu gerçekleştirecek bilği ve beceriye sahip olamamasından kaynaklanmaktadır.Yapay dölleme konusunun önemini kavrayamanlar,daha basit konularda çuvalladılar.Yapay dölleme Üniversite bazında ilk defa yanlış hatırlamıyorsam,Prof.Dr.Osman KAFTANOGLU hocamız Çukurova üniversitesi Ziraat Fakültesinde gerçekleştirdi.TKV de Polanyalı 3 uzman tarafından TKV elemanlarına kurs verildi.Ülkemizde ne aşamalar kaydedilmiş olduğunu bilmek gerekir.Bilmeyenin önemsememesini normal karşılıyorum.İnşallah bilim adamlarımız Ülkemizdeki kaynakları geliştirir.Gelişmeleri bizler iyi etüt etmemiz gerekir,alacağımız dersler olacaktır.Bu konuda arıcı arkadaşlarımızında kendi çapında çalışmaları olmuştur.Hayli yol alınmıştır.Saglıcakla kalın.http://bengittim.blogspot.com/2008/08/en-son-moda-bu.html
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 31 December 2012, 14:55:53
Vecdi abi hafiye gibi adamsın.
2008 yılındaki yazdığım yazıyı nerden buldun. Ben 2007 de Uludağ üniversitesinde yapılan arıcılık kongresinde, suni tohumlama işini sormuştum yetkili kişi bir sezonda 3 tane başardık demişti, yapılan bir sürü uygulamada tüm ana arıların felç olduğunu söylemişti. Yani siz bu uygulamayı bilenlerle laboratuar ortamında yapıyorsunuz ve acayip bir başarısızlık var. 2007 Yılından bu güne çok seneler geçti, sonrasında neler oldu bilmiyorum ama sonuçlar benim açımdan üzücüydü. Birilerinin yaptığı işi sen yapamıyorsan, birde her türlü imkân ve eğitime rağmen, ne denir bilmem.
Yazının tamamınıtam anlamak için altaki linki okuyup, sonra devam etmenizi tavsiye ediyorum.

http://bengittim.blogspot.com/2008/08/en-son-moda-bu.html
Bazılarının karın ağrısı var.
Bir isi,
Bilen Yapar.
Az bilen akil verir.
Bilmeyen Elestirir.
Yapamayan Çamur Atar.


İşin garip tarafı ise biz bu işi yapıp çıtayı %100 lere çekince, işin mundar olmasıydı. Küçümsemeler, yav bunda ne var demeler. Beni küçük görenler, bu işte söz sahibi olanlara bakmalılar, şimdiye kadar ne yaptınız demeliler. Geçmişte larva transferi yapıp, yaptığı transferle konuşanlar vardı, işte ben seni seçmeseydim, sen işçi olacaktın, bak şimdi kraliçesin ve bununla övünen çapsızlar, birisi anayı ve babayı seçince ben doğaldan yanayım demeye başladı, peki doğaldan yana arıcılık yapacaksan, neden biraz sepet veya kara kovan alıp doğal arıcılığını yapmıyorsun. Doğal adamın fenni kovanda ne işi var, larva transferiyle ne işi olur, ben suni tohumlama yapınca niye çamura yatılıyor. İşin garip tarafı biz bu işlere girene kadar bu işleri kimse bilmiyordu. Şimdi akıl veren mi? ararsın, eleştiren mi? ararsın, çamur atan mı? Ararsın hepsi mevcut.
Bazı kişilerin bazı şeylere kasıtlı olaraktan kafası çalışmıyor. Bu kişiler zekalarını geri vitese takmışlar, bakın yanlış anlaşılmasın geri zekalı filan demiyorumJ

Bir sorun olduğunda birileri sorunu çözüyorsa genelde ona kimse bir şey sormaz. Ben kendim bir şeylere kafayı takmışım ve bir ekip oluşturup ülkemize suni tohumlama cihazı kazandırmışız. Bu işleri ben mi yapmam gerekiyordu diye bazen kendime soruyorum. Bu soruyu bazı arkadaşlarımda bilimcilere sordular.

Şimdi olaylar daha iyi anlaşılsın diye başka örnekler vereyim. Bor madeni çok kıymetli, bir işe yaraması için onun nerelerde ne nasıl kullanıldığının teknolojisini bilmen lazım, bilmiyorsan bizim Bor madenimiz çok diye aval aval bakıp durursun ve bu bir işe yaramaz. Birisi çıkıp bu Bor madenimizi ülkemiz adına işler ise ne yaparsınız.

Bir sürü yerli arımız yok oldu, yok edenlerde belli, hesabı kime sormak lazım. Hala papaz bizden arı götürdü ve bir ırk oluşturdu diye boşuna övünür durursunuz. Papaz buradan götürdüğü madeni ülkesinde işledi, sen hala övün. Aynı arı sende çok niye bir başka arı oluşmuyor, demek ki bu işler laf ile olmuyor.

Bir yere gittiniz, adresi bilmiyorsunuz. Adres sormak için tahsilli birini mi ararsınız?
O bölgedeki birçok kişi sizin bilmediğinizi biliyor, sizde prof’sunuz şimdi ne yapalım.
Galile dünya dönüyor dediğinde tüm ülkesi karşı çıktı, bak sözünden vaç geç yoksa asacağız dediklerinde, ben sözümden vaz geçsem bile dünya dönmeye devam ediyor diye cevap vermişti. Hala aynı kafada olanlar var.
Gerçi benim bir şey ispat etmeye çalıştığım yok. Bazıları benim hakkımda başka şeyler ispatlamaya çalışıyor, onlarla oynamaya bayılıyorum.


 Şimdi insanlar karşındakileri kendisi gibi sanır, çünkü o gözle bakar, birde dolmuşa bindiyseniz vay halinize. Bir örnek vereyim, bir gün Hz. peygamber bir yerde oturuyor, ebu cehil gelip senin sülalende senden daha çirkini yok diyor, peygamberde ona haddi çok aştın ama doğru söyledin diyor.
Biraz sonra Hz. Ebu Bekir gelip, peygambere diyor ki o kadar güzelsin ki, peygamber gene doğru söyledin diyor. Orada bulunanlarda bu nasıl iş, iki tarafa da aynısını diyorsun, cevap ben bir aynayım bana bakan kendisini görür demiş.

Kişilerin kendilerine göre fikirleri ve karşıtlıkları vardır, dolayısı ile fikirlerini zikrederler.

Yalancı yalancıyla olur, üç kağıtçı üçkağıtçıyı kesin bulur. Yalaka, yalakayı bulur.
Birisi hakkında bir şeyler söylemeniz için onu tanımanız gerekir. Tanımak içinde başta komşuluk edeceksin, yolculuk edeceksin ve borç verip, sonra kişi hakkında bilgi edinirsiniz. Bir de birini tanımak için etrafındakilere bakacaksın, onun içindir ki arkadaşını söyle kim olduğunu söyleyeyim derler.

Bizim ekibe karşı olanların neler yaptıklarına bakmak lazım, yıllardan beri laklaktan başka icraatları var mı? Birilerine ayar verip maşa olarak kullanıp bazılarını da peçete gibi çöpe atmışlardır, bazılarına da binmeye devam ediyorlar.

Başa dönecek olur isek gerçekten başarılması bizim açımızdan imkânsızı başardık. Alet yok, bilgi yok, danışabileceğin biri yokken, sıfırdan geldiğimiz noktaya kimse inanamıyor, isteyen istediği kadar dünya dönmüyor diyebilir:J
Kişiler bilgi ve becerilerine görüp konuşurlar, çapsızlarında dedikleri bizi oldukça eğlendiriyor, bir çoban bunları yapmaması lazımdı!!!!!
Vecdi abi kervan yoluna anlayacağın devam ediyor, elbette kervan uğurlayıcıları olacak, onlar ancak ürürler.
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: yavuzmine 04 January 2013, 21:48:38
ali abi biz bu işi başarabilirmiyiz amatör olarak yapmaya kalksak ne tür malzeme lazım

uygulamasakta öğrenmekten zarar gelmez
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 07 January 2013, 11:47:14

Suni tohumlama çalışmalarımızdan bir kesit sunulan video. Bu işleri başardık ve herkes yapabilir dediğimizde öyle acayip kişiler bu işe gelin güveyi oldu ki anlatamam. Adam kovandan bir çıtayı 2-3 dakikada zor çekiyor bende suni tohumlama yapacağım demeye başladı, bu işler biz basit dediysek bu kadarda değil yani.
 En ufak detay atlandığında hüsranla sonuçlanıyor, dünya kadar uğraş mahvoluyor.
2012 Yılı başında kendimden o kadar eminim ki anlatamam, 2011 yılında başarımız %80 lerde. Bu sene işi %100 lere taşıyacağım diyorum.

İlk uygulamayı yapıyorum ilk posta 10 tane kraliçe var, bir tanesi oldu, felaket bir tablo.

İkinci 10 luk serimiz var, gene bir tanesi oldu, inansan da inanmasan da durum bu ve şok oluyorsunuz, bir şeyler de terslik var.

İki değişiklik yaptım birisi, sıfır cam iğne kullandım, ikincisi karbon oranını düşürdüm ve bir sonraki posta %100 oldu. Benim görüşüm karbonun fazla verilmesi kraliçeyi üşüttü, bu işlerde ortam sıcaklığı 25 derece altına düşmesi gerekiyordu. Hatta bazı yabancı sitelerde görüyorum, bayıltılan kraliçe arılar, 5 dakikalım ilk bayılma sürelerinde bile 30 derece üstü inkübilatör de(sabit ısı aleti) tutuluyor üşümesin diye karbon (Co2)gazı çok soğuk bir gaz.

Videodaki en önemli detay ise tohumlamaya giren ana arının olgunluk yaşı, makalelerimizde ana arı 6. gün çiftleşme olgunluğuna ulaşır yazar bu doğru olsa bile tohumlamada 9. ve 10 gün yapılan işlemlerde iğneye zikzak yapmanıza bile gerek kalmıyor, yani çok esnek oluyor ve aynı zamanda sulu.
Normal şartlarda kraliçe arıya 1 mm girildiğinde, çok az kaldırılmalı ki klapeyi cam iğne zararsız karşı döl yatağına geçsin. 10. Gün bu zikzak işine gerek bile kalmıyor. Çalışılan alan milimetrik ve zaman konusu çok önemli, bu işi araştırırken Almanya'da Emmi hanıma sorduk, kraliçeyi ne zaman tohumlamaya alıyorsun diye, bize 8-9-10. gün dedi, başka araştırmalar yaptık, 10 ila 13. gün çıkıyor. Bizimde gözlemlerimiz 10 günde yoğunlaştı.
Daha önceki günlerde mutlaka girilen yerin etrafında ufak kasılmalar olabiliyordu, 10. gün yapılan işlemlerde bu gibi bir kasılmaya rastlamadık. Aynı zamanda başarı oranını da bu gün mevzusu acayip etkiliyor. Sadri abi videoda bunu kastediyor, löp diye girdi derken.
Bu suni tohumla işinde bir detayı atladığınızda mor oluyorsunuz, başarı filan kalmıyor, onun için her şey yerli yerine oturtulmalı. Bizim ekibimiz gerekli bilgi ve beceriyi depolamaya devam ediyor, yetenekleriniz çok önemli...
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 08 February 2013, 09:03:29



Geçtiğimiz sene yaptığımız uygulamalarda oğlum Enes Emin tüm çalışmalarda bulundu daha sonra direksiyon başınada geçirdim. Yaptığı uygulamalarda hiç başarısızlığı olmadı. Videoda bir uygulama sırasında Sadri abi tarafından çekilen görüntüler var. İşin sperm verme aşaması olduça kısa sürüyor, en zor tarafı ise spermlerin toplanması 10 mikron sperm için en az 15 - 20 erkek arı işlemden geçmeli.


Bir kaç gün öncesi bir yayın vardı arıcılıktaki gelişmeleri derleyip yayınlamışlar...
Bir kurum....
Efendim biz 2000 yılından beri araştırma yapıyoruz falan…
Yurt dışında 2 yıl falanda suni tohumlama eğitimi almışlar...,
Ana arı üretiminde kullanılan janter aparatlarını tanıtıp bunları kullanıyoruz falan....
Ben programı izlemedim ama bazı arkadaşlar telefonla arayıp bir bak, kesin güleceksin dediler, ben televizyon izlemiyorum, gülmeyi kaçırdık...

Bu programa konuşanlara sorular sorulmalı, 10 yıldan fazla bu işi madem yapıyorsunuz, ne yaptınız, ıslah ettiğiniz arı ırkları nedir, hangi hibrit arıları üretiniz.Uluslar arası makaleleriniz nedir ne gibi buluşlarınız var denmeli ama..... ::) :o :(

Ülkemizde larva transferi ile ana arı üretimi yayınları bana aittir. Bu yayınlar 2007 yılında başlamıştır, benden çok önce bu işi yapanlar bu bilgileri arıcılarımızdan gizlemişlerdir. Hala arıcılıkta benim videolarım üzerine video yoktur.

Biz herhangi bir yerden eğitim almadan internetteki videolardan yola çıkıp suni tohumlama yapmaya kalktık, bunun için alet lazımdı, aleti yapıp alete başlanması bitirilmesi ve suni tohumlamada gelinen %100 başarı sadece 3 yıla sığmıştır. Saf arıları kopyalamak bizim için oyuncak oldu, sırada hibrit arılar var....

Ben bildiklerimi başkalarına öğretmekten zevk alan birisiyim, civarımda kim bu işle ilgileniyorsa onlara öğretiyorum.

Bir tarafta acayip imkanlar ve gelinen boş seviyeler ama ballandıra ballandıra anlatılıyor, bir tarafta imkansızlık içinde hobicilerin başarısı ;D
: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Arı Bakanı 21 February 2015, 12:30:23
Arıcılık ve suni tohumla ile ilgili geçmişte bilgimiz olmadığı gibi ekipmanda bulamıyorduk.

Suni tohumlama niçin yapılır hala arıcılarımız bunun farkında değiller...

Ülkemizdeki bilimciler hala arılığınızdaki en iyi kovandan ana arı üretin derse, suni tohumlama anlaşılır mı...

Damızlık nedir, niçin kullanılır arıcı bilmez ise daha biz cüce bilimcileri daha çok alkışlayacağız...

Dalkavukluğun bini bir para, değerli hocam yalakalıkları...

Ülkemizde bu güne kadar hiç bir ıslah çalışması yapılmamış, damızlıklar oluşturulmamış, hani bazıları aya biz yaya lafı tam bu arıcılığımıza öyle oturuyor anlatamam...

Ülkemiz yasaklar ülkesi...

Suni tohumlama yapmaya kalksanız zaten alet ve ekipman bulamazdınız, bu yıllarca sürdü.

Birileri mecbur kalıp bu aleti ülkemizde üretti...

Milliyetçilikten dem vuranlar bile aletin üretilmesinde başrol oynadığımızdan olacak ki, milli düşüncelerini çöpe attılar, üniversitedeki hocaların bazıları hala dışarıdan alet alıp, yerli aleti kötülüyor...

İşin garip tarafı yurt dışından alınan aletler ülkemizdekine oranla acayip pahalı, alet pahalı olunca kendisi dölleme yapmıyor bunu hatırlatayım...

Bizim çalışmalarımızı görenler suni tohumlama yapmaya özendiler bu seferde yukarıda dediğim gibi yerli alet pahalı demeye başladılar.

Alet ne kadar pahalı olursa olsun, bana göre çok ucuzdur.

Yurt dışından arı getiriliyor ve bunun sonu yok ve bu işe mahkumsunuz...

Ne zaman suni tohumlama yaparsanız, özgür kalacaksınız, özgürlüğün bedeli para ile ne olursa olsun ucuzdur.

Tirilyonlarınız olsa bile birilerine bağımlı iseniz o paranın ne anlamı var.

İşin en garip tarafı bizim gittiğimiz yoldan gidip sonra bize savaş açılması...

Bizim ekip tırmalarken hiç alternatif varmıydı...

Biz bu işleri başarırken pusuda bekleyenler, o zaman niye suni tohumlama yapılabilir demiyordunuz...

Bu günlerde her kesimden saldırıya maruz kalmaktayım, biz buradayız bizi beğenmeyenler kendilerini bir ispat etsinler bakalım...

Biz bu günlere yokluk ve imkansızlıklar içinde geldik, bir elimiz yağda bir elimiz balda değildik...




: Ynt: ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ
: Fırat Köse 28 March 2015, 15:23:59
Baştan sona yazıları okudum süreci anlamaya çalıştım çok zor zamanlar olmuş sizler için.Allah sizlerdenrazı olsun
. Çobanolayıda ilginç  Ali bey ne mutluki Peygamber mesleği üzerinesiniz. Yazdıklarınız 2007 lerde başlıyan olaylar ben buları 2015 lerde okuyorum şuan okumasıda anlamısada kolay ama ozamanlarınızı düşününce bir hayli yol almışsınız.Maşaallah . Davamınzda gösterdiğiniz haklılık ve ihlas sizleri hayırlı ve güzel bir sona ulaştırmış.Allah başarılarınızı daim kılsın emeklerinize sağlık her nekadar yıl 2015 olsada
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.