Dört Mevsim Arıcılık > Arıcılık ve Sonbahar Kış Bakımı

Arıcılık ve yağma

(1/2) > >>

Arı Bakanı:
Arıcılıkta yağma genelde son baharda gözüksede koloniler aç oldugunda ve  arı uçuşu varsa her zaman olabilir.
Arılıkta yağma genelde bir kovan tarafından yapılır, yani bütün kovanlar bir kovana ağma yapmazlar. Bir kovana tüm kovanların yağmaya gelmesine genelde arı bindirmesi deniliyor ve bu olumsuz zamanlarda olur. Nektar yok, kurak bir zamanda koloniyi açıp incelemeye kalkarsanız bu bindirme tüm kovanlar tarafından yapılır ve çok kısa sürede koloni söner, her taraf savaş alana döner ve yağma arılıkta yayılır ve Allah korusun tüm arılar birbirine girer.
Yağmaya ile ilgili ben bu girişi yaptım.
Efraim hocamızın bir yazısını görmüştüm, yağma ile ilgili, kopyalayıp yayınlamakta içime sinmemişti. Kendisine ait bu yöntemi buradan paylaşırsa daha iyi olur.

Efraim Korkut:
                                                                                                ÖYLE YAĞMA YOK
                                                                        YAĞMACILIK VE YALANCI ANA İLGİLİ BAZI BİLGİLER
             Çocukluğumdan beri arılarla uğraşıyorum.Şu an 250-300 kovan arıya bakıyorum.Eskiden 50 kovanda zorlanıyordum .Nedense şimdi bana hiç zor gelmiyor.Galiba bunda, bunca yıllık tecrübenin yanısıra modern kovanlarla çalışmanın ve her çeşit ilaç ,alet ve edevatın kolaylıkla bulunabilmesinin de rolü büyük.

              Arıların yanına gittiğimde önce bir etrafı gözetlerim.Sonra sırasıyla önlerinden yürür Kovan girişlerinini kontrol ederim.Arının çalışmasından ve dışarı attığı döküntülerden bir problem varsa anlarım.Kovan önü tıpkı kan tahlili ve idrar tahlili gibidir.(Çok az hastaya röntgen gerekebilir).Hepsini gezdikten sonra işleri sıraya koyarım.

              Yağmacılıkla ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum.Yağmacılık olmaması için ortada bal bırakmamak,şerbet vs.dökmemek arıları uzun müddet açık bırakmamak,Anasız kovan bırakmamak, riskli kovanların girişlerini daraltmak gibi tedbirleri almamıza rağmen yine bazan küçük bir ihmal sonucu yağmalama olabiliyor.Ben bunun da çaresini buldum.Bunu sizinle paylaşmak istiyorum.

              Yağma olduğu zaman bütün arılar ayağa kalkmış gelen giden iğneyi çakıyor.Yağma var diyorum .Küçük bir kontrolden sonra yağmalanan kovanı buluyorum.

               Ben eskiden bütün kovanlar yağmalıyor sanıyordum.Meğer bir tanesi yağmalıyormuş.Yağmalanan kovanın kapağını birkaç dakikalığına kapatıyoruz.Kapağı açtığımızda çıkan yağmacı arılar hep bir yöne gidiyor.Bunu daha iyi görmek için kovandan kaçan arılar üzerine un serpilebilir.Hangi kovana girdikleri özellikle akşama doğru ise çok kolay anlaşılıyor.Kesin karar vermek için tahmin ettiğimiz kovanı açıp bakıyoruz.petekler bal dolu hatta beyazlatmış.İşte yağmacı arı.

              Bulduğum çözüm sizin dediğiniz gibi Başka yere uzak bir yere taşımak değil tam aksine bozan ve bozulan kovanları yer değiştirmek.Yanlış duymadınız iki kovanı yer değiştirince bozgun saniyede bitiyor.Kavga filan da etmiyorlar.Kovanların düzenini değiştirmek istemiyorsanız.Birkaç gün sonra tekrar yer değiştirebilirsiniz.Artık O kovanın yağması sona ermiştir.Bir daha kesinlikle olmaz.Çünkü kuvetli kovanın epey bir arısı ona katıldı ve savunmayı devralmıştır.Nasıl ?Uzak bir yere taşımaktan daha kolay ve zevkli değil mi?Bu metodu 20 yıldır uyguluyorum herkese de tavsiye ediyorum.Sizinle de paylaşmış oldum.Umarım beğenir ve siz de paylaşırsınız.

               Uzun müddet anasız kalmış ,erkek yavru yapmış arılarla ilgili de bir güzel çözümüm var ama onu kulakları çınlasın Yalovalı Arıcı Güngör Korkut Abimizden öğrendim.Böyle bir kovanı iyice muayene eder içinde gerçek ana var ve dölsüz yumurta atıyorsa önce onu bulup atarız.Sonra güzel ve kuvvetli bir kovandan anasıyla ve arıları silkelenmeden bir-iki yavrulu çerçeve alıp problemli kovanın çerçeveleri arasına tam orta yerine konulur.Kapatılır.Tamamdır anasız kalan ve bir türlü ana kabul etmeyen kovanın işi halloldu.E öteki güzel kovan bozuldu anasız kaldı nolucak diyenlere şunu söylüyoruz. Anasını aldığınız kovan yeni bir ana üretip düzene girer.Halbulki uzun müddet anasız kalan diğer kovana yumurtalı çerçeve verseniz bile Ana üretemez. genç arı yok ki süt koysun. Hazır ana verseniz öldürür.,sakatlar, kabul etse bile ana arıyı besleyen olmadığı için yumurta yapamıyor. Yumurta yapsa besleyemiyor.Bu yöntem ile hiç bir problem kalmıyor.Dikkat edilecek husus Anasız zannettiğimiz kovanda yaşlı veya genç fakat döl alamamış bir ana bulunabiliyor.Böyle olduğunda verdiğimiz anayı öldürürler.Aman dikkat diyorum
                  Paylaşmak güzeldir.Nice güzel günler dilerim.  6 Eylül 2011

                                                                  EFRAİM KORKUT KOCAELİ / GÖLCÜK tel:0532 5025241



YUSUF ŞİMŞAK:
SLM...

Efrahim Hocam.

Bizimle paylaştığınız bilgiler pratik ve güzel.

Teşekkür ediyorum.

Yağmalayan koloni kendi kolonimiz içinde ise güzel bir çözüm yolu bulmuşsunuz.Fakat yağmalayan bizim koloni değilse yine çaresiz kalıyoruz gibi.

Bir de çekincem var.

Kolonilere yer değiştirdiğimiz zaman mesela ; 20 çıtalık koloni 2 çıtalık koloniyi yağmalıyorsa , bu durumda 2 çıtalık koloniye 4-5 çıta tarlacı girecektir.Buna mukabil az da olsa tarlacı 20 çıtalık koloniye girmeye çalışanların hali nice olur.ballı ve polenli gelenler içeri giriş yapacaktır ama ya diğerleri .Veya 2 çıtalık kolonideki ananın hali nice olacaktır ?

Hocam bu konuda bizi aydınlatırsan memnun olacağım.

SLM ve Muhabbetle...

Efraim Korkut:
                                                                                                                            ÖYLE YAĞMA YOK DEDİK
             Sevgili yusuf bey    Bu yazıyı gönderi yaptıktan sonra kendi kendime dedim ki yağma yapan kendi kovanımız ise iyi başkasının kovanları ise ne olacak?Bakalım bu kim soracak derken şimşek hızıyla soru sizden geldi.Bunun için sizi tebrik ederim.
             Benim arılarımın böyle bir derdi yok. Çünkü korkudan kimse yanıma yaklaşamıyor.Yaklaştırmam da.Babamla aynı yere arı koydum.Sabah gidiyoruz.Dalda bir oğul var ben diyorum benimdir arım çok.Babam diyor benim anaları öten bir kovan vardı ondandır.Gidip açıyorum gösteriyorum arı azalmamış analar ötmeye devam ediyor.yine de kalpler rahat değil.Babayla oğulun hali buysa yabancılar ne olur düşünemiyorum bile.Yağma durumunda ise durum daha feci tabiki.Onun için Arıcılar yakın konmamalı kondurulmamalı diyorum.Eğer bir de yağmacı cins bir arıları olan bir arıcının yanına konarsanız kendi elinizle intihar ettiniz demektir.Bir taneyle yetinmezler sırayla hepsini yağmalarlar.Böyle bir durumda bizim oralarda aklın varsa göle kaç derler.Kaçıramıyorsanız siz kaçacaksınız ya da arılarınızın bitişini seyredersiniz malesef.
             Benim çözümüm kendi arılarım arasında bir yağma varsa onu bertaraf etmeye yöneliktir.Kullananlardan hep teşekkür gelmiştir.Adam kaç kovanını bilmem kaç km uzağa kaçırmış bu sefer yandakini bozmuşlar.benim dediğimi yaptı.dakikada bozgun bitti.Bilmem anlatabildim mi?
             Analar zarar görür mü sorusuna gelince :  Genelde analar hiç zarar görmüyor.Çünkü birbirinin kokusuna alışmış oluyor biraz.Esasen yaşlı ana dediğimiz eski analı kovanlar arasındaysa %100 garanti verebilirim.Biri eski ana biri yeni yumurta atmayan bir anaysa kesinlikle yer değiştirme yapmasın kardeşim.Uyarıyorum ASLA ASLA ASLA.Bu arıcılık değil ahmaklık olur.
              20 çerçeve arı 2 çerçeve arıyı bozarsa ben ona aç gözlü derim.Bende  böyle bozguncu cins yok.Birkaç italyan kalmıştı onları da sepetledim.Bu işin geçici çözümünü herkes kendi bulabilir.ister 2 yi 20 ye ilave eder ister 20 den 2 çerçeveye yardım eder.ben karışmam.Kesin Çözüm arılarımızın cinsini Karniyol yapmaktır.Karniyol kuvvetli olur kendini savunur.Karniyol yağmacı değildir kimseyi bozmaya gitmez.Kesin Çözüm işte bu.
              Şimdi bir önerim de Ali Türk Beye.Ali Bey bilmiyorum Böyle bir konu başlığı varsa beni uyarın.Arıcıların birbirine yakın konma meselesi veya mesafesi .Bu konuda Hayati İnal Bey dediki:Geçtiğimiz yıllarda kendisi Çam balına gitmiş.Arılar balı yapmış hayati Bey süzmeden Yakınına yeni kovanlar gelmiş hem kuvvetli hemde balsız.Ne mi olmuş Hayati beyin bütün balları yağmalanmış.arıları tükenmiş.Yeni gelen komşu bırakıp gittiği için ortada yok .Hayati bey kalanlarını kurtarıp gelmiş.Bu herkesin başına gelebilir ama gelmememeli işte.Bunu da tartışmalıyız.Sağlıcakla kalın.

Arı Bakanı:
Efraim abi kovanların yağmalanmasa bile, arılıklar yakın oldugunda
mutlaka arılarda birbirini kırma azda olsa oluyor. Bunu ben pürende gözlemliyorum, benim arıları yağmaya gelenleri öldürüp atıyorlar. Gidip başka arılıklardaki kovanların önünü geziyorum orada arı ölüleri göremedim. Arılıkların yakın olması nedeni ile yağma olmasa bile yapılacak işleri yapamıyorsunuz. Her taraf arı olunca koloni açmak nerdeyse imkansız.

Güçlü arılar her zaman gerkli olduğunu zaman içinde anlayacağız, hocalarımız gerekli ıslah çalışmalarını bir başlatsınlar. Bize Anadolumuzun arısını, eko tip arıları bir ıslah etsinler nasıl kuvetli kovanlarımız olacak sen o zaman gör. Tabi bu konuda aceleye hiç gerek yok, hatta bir hocamız arıcılık için önümüzdeki 50 yıl içinde çok ilerleme olacağını övünerek anlatmıştı.

Arılıkların yakın olmasının nedeni ise arılalrın suçu degil arıcıların blinçsizliği.

Bir başka konu ise benim arım yağmacı diye ben övünen arıcılar tanıyorum.

Çamda arı yağma olmadanda bitiyor, çama giden arıların kaç çıta olduğunu ben biliyorum. En fazla 5 çıta arıyla gidenler 1 teneke bal garanti diye hesap yapılıyor, sende 20 çıta arıdan bahsediyorsun :D

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git