Gönderen Konu: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ  (Okunma sayısı 10616 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« : 04 Nisan 2010, 23:07:08 »

Bu gün sonbahar ve kış mevsiminden sonra ormanda bıraktıgım kovanlarıma bakmaya gittim. Ormana gider iken ister istemez içinizde kuşkular oluyor, kovanlar çok dandikti, balları vardı ama üstten kapak altına naylon koymak gerekiyordu bu gün yarın derken gidemedik. Mesafe çok uzak, bu arılar bana 32 km. Motorumu bügün hazırladım, yanıma iki ruşet ve biraz şurup alıp çıkmak üzereyken hacı taksiyle gidelim dedi. Aylar sonrası sığırlık denilen oramanlık alandayız. Arılığa vardık kovanlar yerinde duruyor herhangi bir devrilme filan yok. Biraz yaklaştım arılar uçuyor. Biraz daha yaklaştım hepside sağ salim. İçinizi acayip bir sevinç kaplıyor. Birde arılarının üstüne titreyip koloni söndürenleri duydukça, üzülüyorsunuz ve nasıl başardın diye sesli soruyorum artık. Bizleri izleyip hala koloni söndürenler varsa, sorunu bizlerde degil kendilerind aramalılar.
Bunlar bizim için çok iyi verilerdir. Kovanınızda bal varsa,kış arısı denilen sonbaharda çıkan işçi arılarınız varsa, kışın ne kek ne şurup gerekiyor. Sıradan tüm kovanları açıp filimledik. Yanımızda götürdügümüz invert şuruptan hepsine 750 ml civarında ikramda bulunduk, biraz geç oldu ama inanın arının dili olsa diyecekki bu şimdimi gelirdi: :-[
Sonuç süper, keksiz şurupsuz ve vitaminsiz arılar bahara çıkmışlar. Her kovandan birar arılı ve yavrulu çıtalar alıp 4 çıtalık bir devşirme kovanım oldu. Gebzeye getirip hemen kovana aktardım, kutulardan birisinin yanına koydum arısını kovana silkeledim, anasınıda kafesleyip verdim.Yep yeni bir koloni ;)
Karniyol arılarıyla çalışmak anlatılmaz bir duygu. Arılığımdaki tüm kovanlarımı bahardan beri genel olarak saysaydık en az 500 kez kovan açmışım. Yemiş oldugum iğne 5 tane yoktur. Muğladan arı getirdik, yav resmen kendimize işkence ediyoruz. Makse giyiyorum, ellerimden ayaklarımdan sokuyor. Yapmış oldugum larva tranferlerini Muğla'dan gelen çılgın arılara besletiyorum, yani başlatıcı. Bu akşam iki kovana toplam 4 larvalı çıta vermek için en az 10-15 tane iğne yemişimdir. Birde kovandan açık yavru ve yumurtalı çıtaları seçme şansım yok, mahallenin ortasındayız, kaç tane tutarsa, hemen toparlayıp katlı kovanlarımı bitirici olarak kullanacağım.
Bu gün ormnda ilk kontrol ve Gebze'de ilk larva tranferlerim vardı, ilk tur 100 adet larva tranferi yaptım. Gaza bastık Allah kimseyi ve beni utandırmasın.
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2010, 23:13:00 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« Yanıtla #1 : 05 Nisan 2010, 11:26:18 »
Sanırım bendeki arılarda muğla arısı melezi demişlerdi ama bilemiyorum artık melezi böyle ise safı nasıl olur kovan kapağı tıkırt etti anında çöktüler duman filan hikaye uyuşturmanın bi yolu yokmu ki  peteği çıkartırken iyice sıkışmış hafif sallandı aman aman o kadar hırçın olurmuydu bu arı milleti şimdiden gözüm korktu...:(

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« Yanıtla #2 : 05 Nisan 2010, 11:37:46 »
Geçen senelerde bana eldiven işi acemi işi diyenler bu gidişle giyecekler galiba hayırlısı bakalım ::)

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« Yanıtla #3 : 05 Nisan 2010, 18:40:49 »
Sn Dr Muhteşem bey bakın Vecdi bey sizede kızar sonra ciddi olalım lütfen. Aaa sahi onu gören varmı sıhattedir inşallah...:) Bu poşetle şerbet verme işini bende derin dondurucu poşetleriyle yapıyorum delik delme işini arı hallediyor. Delene kadar da akşam oluyor yağmalanma olmuyor.

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« Yanıtla #4 : 05 Nisan 2010, 22:58:52 »
zenginin horozlarıda yumurtlarmış  ;D
bizim tavuklar kısırlaştı  :-[

ismail koca

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 14
Ynt: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« Yanıtla #5 : 07 Nisan 2010, 10:22:14 »
Sanırım bendeki arılarda muğla arısı melezi demişlerdi ama bilemiyorum artık melezi böyle ise safı nasıl olur kovan kapağı tıkırt etti anında çöktüler duman filan hikaye uyuşturmanın bi yolu yokmu

Muğla arısını içinde şortla tişörtle yaşıyorlar.Arının hırçın olması kişinin acemiliğinden de olabilir.Kovanda ters giden bir şeyler vardır.arı streslidir.İlk aldığım zamanlarda aldığım kişi açtığında hiç saldırmıyorlar.bana çok saldırıyorlardı.Ben okuyorum üflüyorum diye alay ederdi.
Her şey arı cinsi ile de ilgili değil.Bende de Muğla arısı var.Gayet sakinler.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« Yanıtla #6 : 07 Nisan 2010, 17:25:12 »
Sayın İsmail Koca, hiç bir Muğla arısının içinde maskesiz gezemezsin. Ben bir kaç kez Muğlalı arıcıların yada Muğla’dan arı getirenlerin arılıklarında bulundum. Arılık civarında dolaşırken bile size sataşırlar.  Arılık içine girildiğinde rahat rahat dolaşamazsınız. Muğla denilen arılar aşırı melez arılardır, daha önce yazdım ve o bölgeye gidenler veya tanıdıkları olanlar bilir, her 200-300 metrede arılık vardır. Bu arılıklar yerli arıcıların degil Türkiye'nin her yerinden arıcı bulabilirsiniz. Son bahardaki Milas gezimizde hayıtlı köyüne gelen arı sayısı belli, değil, 600 kamyon arı indirilmiş. Bu gibi yerlerde ne olduğu belli olmayan acayip arılar oluyor. Birde buraya gelenler çam balına gelmiş bahara kadar burada dururlar, baharda gelişmesini tamamlayan kovanları arıcılar başka yerlere naklederler.Bir erişkin erkeğin 15 km çaplı alanda etkili olduğu söyleniyor. Bunun içindir ki izole bölge çapı 15 km olup, 3 km. de ayrıca emniyet şeridi konulur 18 km bir çap oluşturulur. Arılar geliştiğinde erkek arılarda o bölgede melezleşmeye devam ederler.

Yani her çeşit ırkın bulunduğu yerde benim arım şudur demek imkansızdır. Birileri arılara isim koyuyorsa bu cahilliğindendir. Bende daha önce diyordum bu yerli diye, yerli arının safı yok ki, beğendiğin arıdan anaarı üretiyorsun anacına çekmiyor. O zaman biz niye boşa kürek çekelim.

Sizdeki arılar Muğla’dan geldi diye Muğla arısı diye bir şart yok ki. Muğla denilen yer çok büyük bir kazandır, içinde neler var gidip görmek lazım. Eskiden Muğla arıları nasıldı bilmiyorum, şu an acayip melez sürüsü bir şey. Şimdi benim kovanlarım karniyol, ürettiğim erkeklerde karniyol, Muğla’dan gelen arılardan bir kaç tur anaarı üretsem bu Muğla’mı olur.

Kovanlara bakarken yapılan hareketler önemli, arı hırçınsa bunun acemilikle falan alakası yok. Bir başka konu ise arı sakinken hırçınlaşabiliyor. Bu niçin olur, anaarının çiftleşmesinde en az 8 erkekle iş bitirdiği bu sayının daha da çoğaldığı söyleniyor. Hırçınlıkta erkeklerden geçiyor, tam bilmiyorum ama sperm suni döllemelerdeki gibi karıştırılmıyor, sırası gelen erkeklerin spermi devreye giriyor.Bir bakıyorsun hırçın arı sakinleşmiş, bir iki ay sonra tam terside olabiliyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: NİSAN AYINDA İLK KOLONİ KONTROLLERİ
« Yanıtla #7 : 13 Nisan 2010, 09:05:29 »
Ali abinin verdiği cevap çok yerinde olmuş hırçınlık konusunda kovanların kapağı tıkırdadımı olay bitiyor hiç bişey yapmadan sadece açmak yeterli ama bir kovana ait bir özellik, diğer kovan o kadar hırçın değil geçen hafta akşam üzeri şurup verdim araba ile ayrıldım 400 500 mt sonra camlar açıkken içeriye arılar girdi benden başkasında arı yok varın siz düşünün deli ya bunlar dedim kendimce :)
çıtaların üzerine yaptıkları propolisler balmumları filan temizlenir normalde özel alet yaptırdım kara muratın kılıcından keskin vay senmisin dokunan öbür kovanıda destek ekib olarak çağırıyolar herhal :)