Arıcılık ve Koloni yönetimi > Arıcılık ve Nektar Akımı Zamanı Koloni Yönetimi

BAL GEÇ HASAD EDİLSE NE OLUR?

(1/1)

mdoganaksehir:
Bölgemizde bir çok arıcı bal hasadı yaptı. Bende ise tam sırlanmadıkları ve yavrulu oldukları için yapmadım. Peki hasadı geç yapsak bi sorun olur mu? Hasadı geçiktirmenin olumsuzlukları nelerdir?

Arı Bakanı:

--- Alıntı yapılan: mdoganaksehir - 23 Temmuz 2011, 15:55:25 ---Bölgemizde bir çok arıcı bal hasadı yaptı. Bende ise tam sırlanmadıkları ve yavrulu oldukları için yapmadım. Peki hasadı geç yapsak bi sorun olur mu? Hasadı geçiktirmenin olumsuzlukları nelerdir?

--- Alıntı sonu ---

Mustafadoğan;
Bal hasadı iki şekilde yapılıyor birincisi süzme, ikinci hasat şekli ise çıtalı petek bal.

Süzme bal bal hasadı yapılacaksa, çıtaların genelde üçte ikisi sırlandıktan sonra hasat yapılabilir.
Kestane balı gibi ballarda arıcı gezginci ise bunu daha önce bir yerde yazmıştım tam sırlanmadanda hasat yapıp daha sonra ısı kontrollü kaplarda balın suyunun uçurulması ve olgunlaşmasını sağlamalı yoksa bal ekşiyip bozulur.

Çıta petek balı hasadı yapılacaksa bu biraz zor bir iştir.
Petekli bal üretimi yapanlar kesinlikle ana arı ızgarası kullanmalı.
Bal akımı devam ediyorsa sorun yok, hasadı geciktire bilirsinbiz. Bal akımı kesilmiş ise, tüm açık balları arılar öncelikli olarak kullanmak için yavrulu çıtaların civarına çekip kemer oluşturmaya başlarlar.

Bal akımı devam ediyorsa, açık balları ve çıkmak üzere olan çıta balları ızgara üzerine aldıktan sonra dolup sırlanmasını beklemelisiniz.

Bal akımı bittiğinde, ızgara stünde ne kadar sırlanmamış açık bal varsa arılar bunları yok ettiğini göreceksiniz, sırlı ballara ilk etapta hiç dokunmazlar.

Bu kadar anlatım ve olumsuzluk seni neye sevk edecek bilemiyorum.
Ben genel bir tablo çizip olacakları anlattım, petekli çıta bal çalışan arkadaşlar benden daha iyi açıklamalar yapabilirler.

vecdiküçükyılmaz:
           Mustafa bey,süzme bal hasadı hakkında fazla bilğim yok.Bölgemizde petekli bal tüketildiğinden bizlerde talep dogrultusunda petekli bal üretimi yapmaktayız.Bahar mevsimi uygun olursa kuvvetli koloniler 20 nisandan sonra petek örmeye başlarlar.Haziran 15 civarında yoğun bal gelişi başlar25 gün  sürer.Temmuz un 10 dan sonra bal akımı azalarak devam eder.agustos ayı ilk haftası bal sagımı yapılır.
          Ali beyin dediği gibi ana arı ızgarası  şarttır.Balları sırlı almanın tek yolu budur.
          Bal sagımından 30 gün önce  tüm kovanlarıma ızgarayı kullanıyorum.işçi arı 21 gün,erkek arı 24 günde hücrelerinden çıkmaktadır.Ana arı ızgarası kullanırken,kuluçkalıkda muhakkak temel petek vererek, ana arıya yumurta atma sahası açmalıyız.Ballıkdaki çıta ile kuluçkalıkdaki çıta uygun olmalıdır.Yoksa ogul kaçınılmaz olur.Petekli bal hasadı gecikirse arı sırlanmış peteği bozar.Gecikme olmamalıdır.
          Saglıcakla kalın.

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git