Arıcılıkta kullanılan malzemeler > Arıcılıkta kullanılan malzemeleri burada yayınlayabilirsiniz.

KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI

(1/4) > >>

Arı Bakanı:
Arıcılık birçok detayları bir arada barındıran, arıyı ve malzemeleri yönetme veya kullanma sanatı diyebiliriz.
Arıcılıkta ırk önemli, soy belli olacak.
Kullanılan ekipmanlar güzel olmalı, buda olmazsa olmazlardan.
Sonrası arıcının bilgi, beceri ve yeteneği ile florayı takip etmektir diyebiliriz...

Arıcılar toplumda en gezginci kişilerden oluşur, yada mecburen gezmek zorunda kalıyorsunuz. Arıcılığı meslek olarak yapanlar ise tam bir göçebe hayatı yaşamaktalar.

Arıcılıkta başarı ise yüksek mevcutlu arılarla çalışmaktan geçmekte. Az mevcutla çalışanların büyük bölümü Konya gülü veya çiçeginden bal yaptırmaktalar.
Zayıf kolonilerle çalışan ve şekerle işi olmayan dürüst arıcılar ise yaptıkları çalışmaların karşılıklarını almaları imkansızdır.
Dünyanın en iyi ırkıyla çalışsanızda bazı ekipmanlar sizi gene başarısız yapacaktır. Dedikya yazının başında arıcılık içinde bir çok detay detaylardan oluşuyor ve bu detayların her biri çok önemlidir.

Arıcılıkta en önemli malzememiz ise kovandır. Arıcılığı bilimsel ve çagdaş yapacağım diyorsanız tabiki...

Arıcılar gezer demiştik, gezdiğimiz yerlerde ister istemez gördükleriniz dikkatinizi çekmekte.
Bu bahar Mersin Aydıncık'ta sezona başladık.
Aydıncık'taki arıcılarla görüştük ekipmanlarını gördüm, çalışmalarında babadan görme usullerle yollarına devam ediyorlar. Aydıncık İlçe Tarim Müdürü, Sayın Ahmet Ömer Kahyaoğlu bir şeyler yapmak istiyor. İnşallah önümüzdeki sezon nasip olursa Aydıncıkta önemli çalışmalara imza atılacak.
Ülkemnizin hemen her yerinde kovan girişleri dar.
Aydıncıklı marangoz Murat abi bana diyorki, arıcılar diyorki, arı kovanı sevmez ise terk edermiş doğrumu?
Bende yaptığı kovana bakıp evet dedim bu kovanda arı nasıl rahat etsin, kesinlikle bu kovanı terk etmesi lazım dedim, ve herkes güldü. Aydıncıkta bazı kovanların resimlerini çektim. Bazı resimleri bir sonraki yazıya bırakayım bu bir giriş yazısı olsun.


Bu kovan sıfır daha içine arı konmamış ve giriş deliği 5 cm. Bu kovanda arı yaşarmı, veya kat atabilirmisiniz, arılar havayı nereden alacalar. Neden böyle küçük musluk yaptırıyorsunuz dediğimde zombul girmesin diye dediler, Aydıncık'ta zonbul diye eşek arısına diyorlar.

Bu kovanlarda sıfır, halk arasında tabut kovan olarak bilinir ve 20 çıtalıktır, kat kullanmıyorsunuz, girişlere bir bakın bunun girişi biraz insaflı 10 cm, 20 çıta arı bu kovanda nasıl yaşasın, birde burası ülkemizin en sıcak bölgesi bunuda göz önüne almak lazım. Murat abinin marangozda kovanlar üzerine tartışmalar yapıyoruz, bizim anlattıklarımızı dinleyen, bu kesin deli saçmalıyordur dediklerinden eminim ;D
Çünkü adamlara söylediklerimiz acayip garip geliyor ve inanamıyorlar....

Aydıncıklı marangoz Murat abi ve hantal 3 lakaplı arıcı abimizin kovanları başında arkadaşım Ekrem ile yapılan sohbetten kareler ve detaylar...

mehmet sıçramaz:
kovan havalandırmasından konu açılmışken ben adana imamoğlu ilçesindeyim burada havalar sıcak olduğu için 6 çıtalık arıda çuvalı çıkarıp yerine ortasında 10*10 cm sinek teli olan kontraplak koydum sizce havalandırma alttan mı olmalı üstten mi kovanın alttan havalandırılması için ya arıyı başka kovana alacam yada mevcut arılı kovana delikler açacam öneriniz ne olur

mehmet sıçramaz:
bu arada eşek arısı girmesin diye delikleri dar yapmaktansa benim görüşüm delikleri geniş açıp yazın giriş yerini sinek teli ile daraltmak daha avantajlı olur görüşündeyim ben öyle yaptım hem yağma riski azalıyor hemde havalandırma sıkıntısı azalıyor.

EYÜP:
  Benim şahsi görüşüm kovan havalandırmaları kesinlikle alttan olmalı.Üssten açılan havalandırma kovan içindeki ısı dengesini bozuyor.Eski kovanlarımda alttan havalandırma yoktu bu yüzden bende üst örtüsü olarak ince bir bez parçası örttüm, on gün sonra bezi komple propolisle tahta gibi kapatmışlardı.Giriş musluklarını 20 cm e çıkarıp ayarlı metal parçalardan taktım resimdeki gibi.Eskisine nazaran arılar giriş çıkışlarda biraz daha rahatladılar ama mevcut arttıkça bu bile yeterli olmadı.Bende yeni tip altı çekmeceli ve istenildiğinde ğiriş musluğu kovan boyunca açılabilen altlıklara geçtim şimdi gayet memnunum.Avantajları:arılar kovan soğutmak için boşa enerji harcamıyorlar, yoğun nektar akışında rahatça kovana girip çıkabiliyorlar, istediğiniz şekilde duruma göre (yağma , eşek arısı vs. gibi durumlarda) giriş musluğu ayarlanabiliyor.
   


 yeni kovanlar.


YUSUF ŞİMŞAK:
SLM...


Kovanda nasıl olmalı.Belki de son dönemde en çok üstünde durmamız gereken bir konu.

Havalandırma konusunda Eyüp resimli bir şekilde olayı detaylı anlatmış.Havalandırma alttan olmalı ve de kovan girişleri de Eyüp'ün resimde görüldüğü gibi basit bir aparat sayesinde hem hava alabilir hemde istediğin şekilde daraltılabilir şekilde olmalı.

Aramızda hala bazı arıcı dostlarımız , havalandırmanın üstten olması gerektiğini düşünüyor.

Kesinlikle hatalı.

Neden mi ?

Benim gibi hobi sahibi her hayvan dostu iyi bilir ki , bir hayvan için hava akımı arasında kalmak ( cereyanda kalmak ta derler buna ) ölüm demektir.Mesela evinizde kuş besliyorsanız hayvanı 4 saat cereyanda bırakın sonuçu görün .Tabii tavsiyem kesinlikle denemeyin.

Bir arı kolonisini de , kapaktan havalandırmasını sağlayacak şekilde düşündüğünüzde , kovan ağzından girecek olan hava, üstten çıkmak kaydıyla hem koloniyi iki hava akımının arasında bırakacak hemde ısı kaybına sebebiyet verecektir.

Yalnız alttan havalandırmalar içinde bir ayrıntıyı unutmamak lazım.

Nektar akımı dönemlerinde özellikle , kovan alttan yeterince açık olmalı.Aksi halde , koloni kovana taşıdığı nektarın suyunu dışarı atmaya çalışırken , bu durum sorun olacaktır.Özellikle gece sıcaklıklarını dikkate alarak , havalandırma ızgarasının açıklığını ona göre ayarlamalıyız.

Gelelim şimdi diğer konuya.

Kovanda yalıtım.

Bir kovanda yazın havalandrma ne kadar önemliyse , kışın da kovandan yalıtım o kadar önemlidir.

Özellikle de , Türkiye de kışa giren kolonideki arı mevcutu ortalamsının 5 çerçeve olduğunu düşünecek olursak bu konunun ne kadar öenmli olduğunu daha iyi anlarız.

Kıştan çıkan zayıf koloniler yüzünden , İlkb ahar balını alamadığımız gibi , nektar zamanı bile yeterli balı almakta zorlanıyoruz.Bu suç arıda değil , arıya kışlayacak ortamı sağlayan bizlerin.

Blog sayfamı takip edenler bilir.5 aydır ısrarla terasta arı haberleri yapıyorum.Yarım çerçeve bile mevcutu olmadan kışa giren kolonicik , yapay kovan yaltımı sayesinde kıştan çıktı .Üstelik şuan 15 çerçeve mevcuta ulaştığı yetmiyormuş gibi birde bal yapıyor.

Normal şartlarda bu koloniciğin , kıştan çıkma şansı olmaz.Aynı yerde bir önceki yıl 3 çıtalık 3 ruşet kışa somuş ama kıştan çıkaramamıştım.

Bu kovanları bölün , yarım çerçeve kışa sokun demek değildir.

Bu bir koloni için , kışın kovan yalıtımının ne kadar önemli olduğudur.

Dedelerimizden kalan kovan modelleriyle hala arıcılık yapmayı artık bırakalım.Kovan kapaklarında hava ızgarasına artık bir son verelim.Kovanları alttan havalandırmalı yapalım.

Yine kovanların kışa daha dayanıklı hale getirelim.

SLM ve Muhabbetle...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git