Gönderen Konu: KARNİOL ARISININ ÖZELLİĞİ VE GELİŞMESİ  (Okunma sayısı 40047 defa)

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİOL ARISININ ÖZELLİĞİ VE GELİŞMESİ
« Yanıtla #15 : 01 Mayıs 2010, 23:16:33 »
çakıllı belediyesinden bir tanıdık olsada ziyaretine gitsek diye düşünürdüm hep ..
arıcılık hayatımda trakya balı verimi olarak en yüksek oranı çakıllıdan almıştım ama bir daha o beldeye arı koyamadık nedendir bilmem muhtarlar karar almış yabancı arıcı koydurmuyorlarmış

orada bir lokanta gibi yer vardı saç kebabımıydı neydi folyoya sarılı bir kebab hala aklımda sırf o kebeb için çakıllıya gidecem bir gün:))

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: KARNİOL ARISININ ÖZELLİĞİ VE GELİŞMESİ
« Yanıtla #16 : 27 Ağustos 2010, 22:21:36 »
Bir diğer özelliğide karniyoların ana arıyı değiştirmek istediğinde yeni ana arı çıkıp yumurtaya geçene kadar eski ana arı yumurta atmaya devam etmekte.Diğer ırklarda bunu gören varmıdır benim bildiğim diğer arılar direk eski ana arıyı kesip yeni ana arının çıkmasını beklemekte değilmi.Eski arıcılar daha iyi bilir gerçi.Benim başıma gelen olay çok ilğinç geldi bana çevremdeki arıcı arkadaşlara anlattığımda onlarda şaşırmaktalar.Çektiğim filmi bu bloğumdan izleye bilirsiniz.Cep telefonu ile çektim ancak bu kadar oluyor.
http://emrahkaradeniz.blogspot.com/2010/08/ayni-citada-iki-ana-ari-birden.html

hıfzı

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİOL ARISININ ÖZELLİĞİ VE GELİŞMESİ
« Yanıtla #17 : 28 Ağustos 2010, 11:31:41 »
s.a emrah ben yozgattan hıfzı. senin başına gelenler aynen benimde başıma geldi.ben üçer çıtalara verdim karniyolları toplam dört adetti ama hepisi anayı degiştirmeye çalıştılar bende ana gözlerini kesmedim kovanlardan ana çıkmaya başaladı ve bütün hepisi yumurtaya başladı.ve hala eski anayı kesmediler.bende başlarına bir iş gelecek diye eski anaları birer çıtalarla aldım.şu an iyiler ve melezler daha iiyi yumurta atmaya başladı kovanda neredeyse mubala olmasın boş delik bulsa yumurta atacaklar vaziyetteler .hayırlı işler

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİOL ARISININ ÖZELLİĞİ VE GELİŞMESİ
« Yanıtla #18 : 29 Ağustos 2010, 01:13:57 »

Emrah;
Anaarı yedekleme karniyol arısının özelliklerinden biridir.
Karniol selekte edilirken bu özellikte seçilmiş, ülkemizde karniyol arısı çok az olmasına rağmen aynı olaylar karniyol arı kullananların başına hep gelmiştir.
Bu hadise istenmeyen bir özellik değil. Bu karniyol arısına oğulcu diyenleri de mat etmektedir. Arı kuvvetli ve tek meme yapıp anaarıyı yedekliyor.
Arıcılıkta oğul arıcının tüm planlarını alt üst eder. Hem anaarı kaybı, hem de arı kaybı, devamında bal kaybı getirir.
Geçen sene Mehmet Yüksel'in kovanlarından biride anaarıyı son baharda yedekledi. Yani sonbaharda kovanda iki anaarı vardı, ilkbahardaki kontrolde yeni anaarıyı işçiler kabul etmeyip bahara eski anaarıyla çıkmışlardı. Dolayısı ile bu durum arıcının lehine bir durumdur, karniyol arısının üçte biri güce gelip zırt pırt oğul veren arılara ne demeli.

Hıfzı Altınok;
Hıfzı bey sizin bahsettiğiniz olayla Emrah’ın olayı farklı.
Siz anaarıyı kabulde bu hadiseyi yaşıyorsunuz. Çünkü arınız farklı ırk ve farklı ırklar genelde anaarıyı kabul etse bile yumurta attıktan sonra anaarıyı değiştirmek isterler.
Siz böyle bir durumla karşılaşınca anaarıyı kaybetmemek için bir çıtayla başka kovana almışınız. Devamında koloni çok zayıf olduğu için anaarı değişimine gitmemiş. Anaarıda sorun olsaydı arı ne kadar zayıf olursa olsun kesinlikle anaarıyı değiştirir. Bunu defalarca yaşadım. Koloni anaarıyı değiştirmeye kalktı, bir çıta arıyla başka kovana aldım devamlıda takip ediyorum, 15 güne varmadan bir çıta arı anaarıyı kesti. Size göre arı sapa sağlam gözüküyor ama işçiler anaarıdaki eksikliği bir türlü hazmedemiyor ve koloni zayıf olsa da anaarıyı değiştiriyor.
Melezler daha iyi yavru atmaya başladı derken, arıların gücünü de hesaba katacaksınız.
 Benim bir yazım var.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=93.0

 Burayı okursanız arı kovanı zayıfsa anaarı bir kaç gün yumurta atar ve sonra yatacak. Arıların saramadığı yerler dışına çıkıp boş peteklere yumurta atacak değil ki. Onun için yapılan bölmeler en az 5–6 çıta olmalı ki, anaarı yumurtaya başladığında arıların sardığı çıtaların sonuna varana kadar, ilk attığı yumurtalar işçi olarak dünyaya gelsinler.


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

hıfzı

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİOL ARISININ ÖZELLİĞİ VE GELİŞMESİ
« Yanıtla #19 : 01 Eylül 2010, 22:20:20 »
                                          Ali abi       
Doğrusun vallahi ben genlde küçük kolanülere verdim.
ama elimde degil ana kovanda iki tane olunca kaybetmemek için mutlaka birini almak zorunda kalıyordum.ve kovan zayıflıyordu .   şu anda karniyollara arı takfiyesi yapıyorum .
ve onları yedişer çıtaya çıkaracagım. bizim buralad hava degişikliği çok farklı oluyor dört mevsim yaşanıyor . o yüzden bize yavru lazım yavruyuda karniyol iiiiii hemde çokk iii atıyor abi  geçen sene kafkas getirdim çok ii arı ırkı ama ilk baharda çok güzel yavru atıyor sonra duruyor. nedenini bilemedim yada yaz çabuk geçiyor bizim burada ondan mı acaba.hayırlı işler ...

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİOL ARISININ ÖZELLİĞİ VE GELİŞMESİ
« Yanıtla #20 : 02 Eylül 2010, 23:50:29 »
        Değerli arkadaşlar.Ali bey Karniyol arısı,acemi arıcının kullanacağı arı değildir derken,çok doğru bir tespit yapıyor. Bizim yıllardır kullandığımız arılar gibi değil.Klasik yöntemlerle arıcılık yapan arkadaşlarımız bu yöntemlerden vazgeçsin.Hergün blokları,forumları okuyorum,bu zaman yavru olduğunu söylüyor,tabii olacak.Kafkas sıcakta yavruyu azaltıyor,günlük 1100 ila 1400 yumurta atan bir ırk olarak geçiyor.Diğer adı dag arısı litaretürde.Bu arıyı ovaya indirdimi işin bitti.Kış arısını nasıl çıkaracaksın.Teşvik için şurubu verdinmi gözler bloke olacak,gözler bloke olunca yumurta alanı daralacak,zincir kopacak,azalan arı kovanı nasıl koruyacak.Yagmacılık hazır.Geçende bir uzman ben ana arıyı yumurtlatırım,açıklasın bi görelim.Konuştuklarımızın saglaması pratiktir.Karniyol arıdan bal alacaksan ızgara kullanacaksın.Kitapların yazdığı gibi ogula giden arı değildir.Sakin arıdır.Güz şurubu verip kış arısını muhakkak çıkaracaksın,sonrada gözleri balla doldurmasını saglayacaksın.Baharın verdiğin şurubu sonbaharda vereceksin,Güzün kapalı yavrunun üşüme şansı yoktur,ama baharın kapalı yavrunun üşüme şansı çok yüksektir.Yavru çürüğüne dayanıklıdır.Propolise ihtiyaç duymaz.Soguga meydan okur.İtalyan ırkı gibi günlük 2000 yumurta atar.80.000. kovan için arkasına başka kovan koymaya ihtiyaç duymaz.Peteği beyaz örer.İtalyan altın sarısı,kafkas koyu sarı  kahve rengine yakın petek  örer.Biraz fazla ballığa ihtiyaç duylur,bunu da eleştireceksen eleştirirsin.Yazıma son vermeden bir kötü huyunu daha söyleyeyim arıcıyı çalıştırır,tembel arıcını çalışacağı arı  ırkı değildir dostlar,saglıcakla kalın.