Gönderen Konu: İlk defa Arı böldüm... Sonuç Hüsran.  (Okunma sayısı 8240 defa)

Doğan ASLANKAYA

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 7
İlk defa Arı böldüm... Sonuç Hüsran.
« : 18 Nisan 2010, 00:16:04 »
Herkese iyi günler.
Arıcılıkta yeniyim. 3 kolonim var. Bir kolonimin ana arısı yaşlı ve 8 çita idi. Diğer kolonim ise 4 çıta ve anası genç idi. İki koloniyi arasına sinek teli tebir edilen  (arıların geçemeyeği göz olanlardan) malzemeden alarak iki kovanı birleştirdim. Her ihtimale karşıda kokuda verdim.
Daha sonra yaşlı anayı Ballı polenli , yavrulu , yavrlu ballı polenli olarak 4 çıta ile Strofordan yapılmış 5 çerçeve kapasiteli ruşet kovana aldım. Kovanın giriş musluğunuda sinek teli ile kapattım. Amacım işçi arıların asıl kovanlarına dönmesini engellemkti. Bu işlemi saat:12.00 de yaptım. Saat. 18.00 de ruşet kovanın yanına gittiğimde arıların giriş musluğuna biriktiini ve bal aktığını gördüm. Musluğu ve ruşetin kapağını açtığımda çıtalardan peteklerin düküldüğünü, arıların kararmış vaziyette 3/2 nin öldüğünü gördüm. Ne yapmam gerekirdi acaba ?. Daha sonro arıcı olan arkadaşımı aradım geldi ve ruşetteki parçalanmış ballı , yavrulu petekleri, ölü ve diri arıları birleştirme yaptığımız kovana geri koydu, ne yapmamız gerekiyordu. Yavrulu çıtalar birleşen kovanda hastalık yaparmı.     

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İlk defa Arı böldüm... Sonuç Hüsran.
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2010, 20:51:43 »
"Herkese iyi günler.
Arıcılıkta yeniyim. 3 kolonim var. Bir kolonimin ana arısı yaşlı ve 8 çita idi. Diğer kolonim ise 4 çıta ve anası genç idi. İki koloniyi arasına sinek teli tebir edilen  (arıların geçemeyeği göz olanlardan) malzemeden alarak iki kovanı birleştirdim. Her ihtimale karşıda kokuda verdim."


Doğan Aslankaya, sana nasıl cevap vereceğimi bilemiyorum, senin sorunlarında da sorun var ::)
Bu anası yaşlı kovan nasıl 8 çıta oluyorda anası genç olan kovan 4 çıta oluyor? bu merak konusu. Bu kadar işleri yaptığına göre pekte yeni sayılmazsın.

"Daha sonra yaşlı anayı Ballı polenli , yavrulu , yavrlu ballı polenli olarak 4 çıta ile Strofordan yapılmış 5 çerçeve kapasiteli ruşet kovana aldım. Kovanın giriş musluğunuda sinek teli ile kapattım. Amacım işçi arıların asıl kovanlarına dönmesini engellemkti. Bu işlemi saat:12.00 de yaptım. Saat. 18.00 de ruşet kovanın yanına gittiğimde arıların giriş musluğuna biriktiini ve bal aktığını gördüm. Musluğu ve ruşetin kapağını açtığımda çıtalardan peteklerin düküldüğünü, arıların kararmış vaziyette 3/2 nin öldüğünü gördüm. Ne yapmam gerekirdi acaba ?."

Bu arada bir sürü inanılmaz işler var. Bu peteklerin dökülmesi 35 derece üstündeki yaz sıcaklarında hava sürkilasyonu kesildiginde olur. Mevsime bakıyoruz, havalar daha ısınmamış, ruşetin ağzına elek teli taktım diyorsun buradan giren hava içersinin hava almasını sağlardı.

Ballar ve petekler dökülmüş ne yapmam gerekirdi acaba demiştin, ilk aklıma gelen imamı çağır olmuştu, zaten daha sonra işi bilen birisini çagırmışın, şimdilik geçmiş olsun diyorum, iletiyin içinde daha bir sürü acayip işler var. Yavrulu çıtalar niye hastalık yapsınki, üşüme olmamış arılarda yanma var.
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2010, 21:04:36 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Doğan ASLANKAYA

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 7
Ynt: İlk defa Arı böldüm... Sonuç Hüsran.
« Yanıtla #2 : 18 Nisan 2010, 21:11:59 »
Sayın Ali bey; Arıcılık hobim 1 yıldır sürüyor ve bu forumu, sizin  ve Mehmet yüksel beyin blogunu hergün izliyorum.
Yaşlı ana dediğim ana arının kanatları kalmamıştı, geçer senedede kuluçkalığa işçi arılar peteğin tam ortasına 1 tane  ana memesi yapmışlardı, Bende oğula gidecek diye o memeyi bozmuştum.  Bundan dolayı yaşlı olduğunu tahmin etmiştim. Ayrıca bu kovan kışa kuvvetli girmişti. Cevabınızdan anladığım kadarı ile kapalı yavrulu peteğın hastalık yapmayacağı. Benim korkum kapalı gözlü peteğin yeni kovanı yavru çürüğüne çevirmesi idi.
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2010, 23:25:39 Gönderen: Arı Bakanı »

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: İlk defa Arı böldüm... Sonuç Hüsran.
« Yanıtla #3 : 21 Nisan 2010, 14:22:40 »


Evet arkadaşlar ben arı taşırken kovan üst örtüsüne böyle havalandırma amaçlı sinek teli takıyorum. Aslında elek telli altlıklar taşıma için en ideal aparatlar.
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2010, 14:25:37 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »