Gönderen Konu: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin  (Okunma sayısı 18221 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk

Arılarımızı bahara daha erken girmek için sıcak bölgelere götürmemiz gerekiyordu, uzun süren araştırma sonunda, Mersin Aydıncıkta bulunan arkadaşımın bahçesine götürdük. Ülkemizdeki en sıcak iki yer vardır, bunlardan birisi Mersin Anamur, ikincisi ise Aydıncık ilçesi. Ülkemizde bu iki ilçede doğal muz muz yetişir, seralarda başka yerlerde yetiştirilebiliyor.
Kasım ayındayız kış iyice kendisini hissettirmeye başladı. Ben Gebze'den gittiğimde sıcaklıklar geceleri 11-12 derecelere düşmüştü. Yolumuz üzerinde Kütahya,Eskişehir, Afyon, Konya ve Mersinin yüksek ilçelerinde acayip soğuklar vardı. Aydıncıktan Gebze'ye dönüşte bile acayip ısı farkları vardı, Gece Aydıncık 17 dereceydi, Gülnar'a hareket ettik, 10 km filan sonra ısı 12 dereceye düştü, Gülnar'a geldiğimizde aradan 2 saat geçmedi Aydıncık Gülnar arası 30 km, Gülnar'da gece sıcaklığı 7 dereceye düşmüştü.

Aydıncık acayip bir yer, Gebze'ye yaklaşık 1000 km ve ulaşım acayip zor, hiç bir hava alanı işinize yaramıyor, mersinde hava limanı yok, komşu illere indiğinizde en az 350 km otobüs yolculuğu yapmak gerekiyor, yollar eski ve acayip virajlı, Mersin merkezden bile Aydıncık'a 3 saatte gidilemiyor, 180 km.

Çok zorluklar çekip Mersin Aydıncık'tayız. Gittiğimize inşallah değecek, bu kış günü bile bir kaç gün içinde peteklerde ağarma başlamıştı, iyi nektar akımı var, keşke 1 ay öncesi gitseymişim, bir şeyi görmeden inanması çok zor.
Mehmet Yüksel görüntüleri görüp, gene keşke ülkemde arıcılık yapabilseydim diyecek, çünkü Almanya'da arıcılık sezonu son hasat Temmuz sonu yapılıyor ve sezon bitiyor, bizde öylemi, ama bizde arıcılığı gereği gibi yapamıyoruz.Videodaki görüntüler, 20-21 kasım 2012 tarihlerine ait.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #1 : 25 Kasım 2012, 22:39:59 »
Ali abi görüntüler süper.Ülkemiz arıcılık için çok elverişli bizler istediğimiz gibi faydalanamıyoruz.Çoğumuz,da bundan şikayetci.

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #2 : 25 Kasım 2012, 22:47:04 »
Ülkemizdeki flora zenginliğinin en büyük kanıtı kestane ayçiçeği püren keçibonuzu belki benim bilmediğim kestane öncesi başka bir nektar veya nektarlarda vardır.Böyle bir ÜLKENİN arıcılığının nerelerde olması gerekirdi bir düşünün.Her işte olduğu gibi bizleri senelerce uyutmuşlar.Yapılan bu işlerle ÜLKEMİZ arıcılarının ufkunu açıp genişleterek çıyayı daima yukarı taşıyan abilerimizden ALLAH razı oolsun

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2012, 11:26:34 »
Engin bey, ülkemiz gerçekten flora yönünden çok zengin.

Arıcılıkta geçmişte bana göre büyük hata yapılmış ve hatada hala devam edilmeye devam ediliyor. Arıcılıkta yüksek verimler alabilmek için 80 bin nufuslu kolonilere ihtiyaç var.

Kullandığımız Kafkas arısı hiç bir zaman 80 bin nufusa ulaşamıyor, balı bulduğunda direk yavru alanına depo ettiği için yavrudan vaz geçiyor, bu durumda hiç bir zaman gezginci arıcılık için uygun bir arı değil, bir çok bölgede başarısız olunuyor bunu bilim adamlarımız söylesede henüz alternatif ırklar sunmaları şimdilik zor gözüküyor, sonuçta bu hataların verimsizlik faturaları arıcılara çıkıyor.
Yeni arı ırklarına geçildiğinde sorun gene bitmeyecek, başta babadan görme usullerle arıcılığı bırakmak gerekiyor, kafalar degişmeli, sonrasında malzemelerde değişiklik gerekiyor, siz minicik bir girişi olan kovanda 20-30 çıta arıyı tutamazsınız.

 Şu an itibari ile sanal arıcı dediğimiz internet kullanan arıcılar, bilimcilerimizin çok ilerisinde. Bilgi olarak bilimciler makale çevirileri ile işi götürselerde sahada çalışanlar bilimciler değil, arıcılar ve eksikliklerin görüldüğü yerde sahada oluyor. Sonuçta elimizdeki arılarla nektardan nektara geçiş mümkün değil, bunu geçtiğimiz yıllarda ben çok yaşadım, 2009 yılına kadar Kafkas arısı kullanan birisiyim, hazıran ayına geldiğimizde arıyı kestane balına 15 çıta sokamıyordum, şimdi aynı arılarla çalışanların olduğu yere hiç desteksiz 20-30 çıta arıyla girip balımı alıp çıkıyorum, arkadaşlarım hala bal alacagız diye beklerken ben ikinci hasatı yapıyorum. Geçmişte kestane balına giren arı bitiyordu, bitik kovanları ayçiçeği balına sokuyorduk, seszon sonu bitik kovanlarla kışa giriliyordu, bunlar benim için sorun olmaktan çıktı. Benimde hala eksiklerim var gidermeye çalışıyorum, bu eksiklikler bir sürü alanda yaptığımız çalışmalardan dolayı oluyor, yani sadece bala çalışan biri degilim, bir işte çalışırken bunları yapmak genede zor, bunada şükür.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2012, 21:48:03 »
Bu internet ortamına ulaşamıyan veya bu nimetden faydalanmasını yapamıyan arıcılarımıza nasıl yardımcı olabiliriz bunları nasıl aydınlatabiliriz bu konular hakkında proje üretmek lazım.Arıcılık seminerleri kongrelerde festivallerde bu yenilikleri sunarak kafalarında soru işaretleri bırakmamız lazım.Tabii bu bizim uzun yıllar boyu babadan atadan görerek doğru bildikleri yanlışları kabullenip düzeltmeleri uzun zaman alır.Bu tip insanlar senin,yaptığını görerek aldığın ürünartışını gözlemleyerek ancak bu güne kadar doğru bildiği yanlışları düzeltirler inşaallah ben aynı zamanda fındık üreticisiyim,arıcılıkta olduğu gibi fındıkçılıktada gelenekçilik oldukça yoğun.Giresun fındık araştırma enstitüsünden aldığım kitaplardaki doğru bildiğimiz yanlışları düzeltirken ilk karşı çıkan rahmetli babam oldu.Daha sonra budama ve gübrelemedeki teknikleri yavaş yavaş uyguladığımda o dallardan alınan ürün miktarı ile onun bakımını yaptığı dallar arasındaki farkı göstermemize rağmen 3 yıl sonra yavaş yavaş uygulamaya geçti ve her önüne gelene anlatmaya başladı.Arıcılıkişindede bu böyle köyümüzde yaklaşık 30 senesini arıcılık işine vermiş amcalar var bunlara arılarının F kaç olduğunu sorduğumda cevap bile veremediler çünkü F in ne olduğunu bilmiyorlar,havalandırma işinin bu sene aldığım ergonomik kovanları gösterdiğim halde arıcılar birliğine gelen altlıklardan ucuz olarak almayı bile istemediler.Bu sene görddülerki bu alttan hava alan kovanlarda rıtubet olmuyor yazın arı sıcaklık artışlarında kovan önüne çıkıpta çalişmamazlık yapmıyor ancak inandılar.Hep deneme yanılmayla birşeyleri bulmaya uğraşıyorlar.Birlikler bu tarz insanları daha sık seminerler düzenleyerek uygulamalı gösterek arıcılık işinde üstad olan camiada isim ve bu işe hizmet vermiş ve vermeye devam eden abilerimizden faydalanmalılar.Ülkemiz cennet ama bu cennetin imkanlarını hem şahısların ekonomik durumunun iyileşmesinde hemde ülke ekonomisinin kalkınmasında kullanalım.bu işe gönül verenlerden bilgisini ve tecrübelerini paylaşanlardan ALLAH RAZI OLSUN.

AYDIN BAYAR

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2012, 18:02:44 »
engin abi sana katılıyurum ali abinin ve mehmet abinin sayesinde karniol arısıyla tanıştım  cevremde cok arıcı var ama hepsi dededen kalma arıcı onlara ne anlatırsan anlat anlamazlar genc arıcılara anlata bilirsek olur ama acılan arıcı kurslarında ön plana kafkas arısı kışınkek kullanımı  hic invrt şurup bahsedilmiyor dediğin gibi eğitim ama doğru eğitim  cevremdekilere anlatıyorum bana deli diyorlar ama varkı kestanede ve trakyada anlıyorlar  ama gene aynı bizim sorunumuz ırk ve arıcılık hakkında dogru egitim

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #6 : 29 Kasım 2012, 15:09:31 »


Kasım ayı sonu ve Mersin Aydıncık. Kolonilerin yavru durumları. Aydıncık'ta bulunan arkadaşımın kolonilerini kontrol etmiştim. Koloni tıklım tıklım arı dolu fakat yatıyordu. Tek kuluçkalık ve boş alan yok. Bu koloninin iki çıta balını aldık, bir çıta balını kata çektim yavru düzenini bozmadan, yanlarına boş çıta girdim.

Baharda görmeye alışık olduğumuz yavru düzeni. 9 Çıtalık kolonide 6çıta yavrulu çıta vardı.

Son baharda açık renk peteklere arı genelde yavru yapmıyor, bu arı gidecek yer bulamayınca beyaz filan dinlememiş. Keşke bu arı çift kuluçkalıkta çalışsaymış diyorum, ne bal alınırdı anlatamam. Ülkemizde böyle bir son bahar kış varmı görün.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

L.Doğanay KILIÇ

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 14
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #7 : 12 Aralık 2012, 10:58:23 »
Ali bey  9 çıta koloni, 6 çıta yavru var dediniz.Ayrıca 2 çıta bal alınıp, koloniye birde kat vermişiniz, oldukça tehlikeli bir şey yapılmış, bunu mevsime göre yazıyorum. O kolonide neler olacak merak ediyorum.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #8 : 16 Aralık 2012, 20:54:16 »
Doğanay, mersin aydıncık'ta bu işe hiç düşünmeden karar verdim, arı sıkışık, 6 çıtada yavru vardı, çoğunluk bal kemeri kalın, arıya alan vermek için 2 çıta balını aldım, yavru düzenini hiç bozmadım, çıtalar nasılsa öyle dizili kaldılar, sadeve tek ballı çıtayı kata almak için çıkarttım, kendi örülmüş peteklerim den kuluçkalığı tamamladım ve katı attım, kata kovanın tek ballı çıtasını koyup yanına 4 çıta örülmüş boş petek koydum. Buraya kadar hiç olumsuzluk düşünmedim. Gebze'ye geldim havalar soğudu ve ben yanlış mı yaptım dedim. Aydıncık'taki arkadaşımı aradım durumları sordum. Benim arılarımın bazıları Gebze'de yavru kesmişti, bazılarında yavru çok azalmıştı. Benim kovanlarda şu an yavru durumu 4 çıtaya çıkmış, hatta bazı kovanlarda erkek çıtasına yavru basan ana arılar varmış, herhalde Gebze'den Ak denize giden arılarım bahara çıktık zannettiler diye düşündüm. Benim asıl düşündüğüm kat attığımız kovan kata bal getirdi mi? diye sormak oldu, arı kattaki tüm çıtalara bal getiriyormuş, demek ki hata yapmamışım. Bende bahara kadar neler olacak merak içindeyim :)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mehmet sıçramaz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 37
  • adana/ imamoğlu
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #9 : 06 Ekim 2013, 21:42:33 »
baharda ne oldu?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #10 : 07 Ekim 2013, 09:32:47 »
Mehmet bey, aşağıda resimlerde zaten arının ne kadar sıkışıp kendisini bloke ettiği görülüyor, bal geldikçede bu bloke artacaktı. Koloniye kat attıktan sonra ben Gebze'ye gelmiştim ve Gebze aynı bu günlerde olduğu gibi soğuklar başlamıştı, bende ortama göre kat vermekle yanlışmı yaptım diye düşünmüştüm. Baharda bu koloniye üçüncü katı verdik, yani arı verilen alanı kullanmış ve gelişmeye kışın bile devam etmişti. Bu arı o bölgenin arısıydı,  sabit arılıkta bal alınamadı ama koloni kendi stoğunu yapmış durumda. Bu yıl Aydıncıkta oğul veren arılar, Gülnar yaylasına çıkartılmış, oğullardan bile 10  kilo üzeri bal aldık diyordu arıcılar. Bir çok bölgede bal alınamazkenoğulların bal yapması, bu bölgede çok iyi nektar akımı olduğunu gösteriyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #11 : 12 Kasım 2013, 20:26:43 »
Arıcıları Mersine yığacaksın sonunda böyle haberler yapma. :D Şaka bir yana geçimini bu işden sağlayanlar arıyı gezdirmeli yatırmamalı diye düşünüyorum koloni sayısı fazla olanlar için.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #12 : 13 Kasım 2013, 15:09:57 »
Emrah sen Mersin'e gitmiyorsun diye kimse girmiyor sanma. Arıcılık alışkanlık gibi bir şey, nelere alışırsan öyle devam ediyorsun bu her konuda aynıdır. Gelenek arıcısı geleneklerden kopamaz, gelişime açık arıcı geliştikçe daha ileride neler var onu merak eder, zaten merak olan yerde gelişim zaten olacaktır...

Ülkemizin sıcak bölgeleri kışın acayip doluyor, birisi bu işle ilgilenirse bunu fark edebiliyor.

 Geçtiğimiz kış kamyonla malzeme götürürken kamyon şoförüyle yolda konuşuyoruz, güzergâhımız Silifke, kamyon kaptanı diyor ki ben buralarda hiç arı görmedim, çok kısa bir mesafede 8-10 arılık gösterdim adamda şaşırdı, yol boyundaki bahçelerin içlerinde bir sürü arılıklar vardı. Şoför her gün bakıp göremiyor, ben oradan ilk geçiyorum ::)

Biz bir kaç arkadaşımızla 2009 yılı olması lazımdı, Muğla Milas’a gittik. Oradaki arıcıların demesine göre bulunduğumuz köye 600 kamyon arı geldiği söyleniyordu. Bu bir köye gelen arının ne kadar çok olduğunu gösteriyor, arılıklar dip dibe...
Ülkemizin her yerinden arı getiren mevcuttu.
Düşünün bu kadar yoğun arı götürülüp geri gelinen yerden ne haber yapılıyor nede resim, ben bir sefer gittim, dünya resim paylaştım. Çam balında dünyada bir numarayız diye hava atarız çamdan resim yok,
Yunanlıların paylaştığı resimlere hasta oluyordum, şimdi Yunanlılardan daha iyi resim yayınladığıma inanıyorum.
Haberi buldum, tarihide kontrol ettim 2009 yılında gitmişiz sonbaharda.

http://bengittim.blogspot.com/2009/10/milas-yorumlarim-ve-son-bahar-bitti.html

Sonuçta arıcılar sıcak bölgelere son baharda akın akın gidiyorlar, masraflar ağır, benim mersine sadece arıyla gidiş gelişim 5 bin lira ara gidip gelmeler hariç.
Genel olarak bir kaç arıcı birleşip araba tutarsa daha ekonomik olabilir, zaten arıcılar bir kamyon arısı yoksa genelde bir kaç kişi bir araya geliyorlar.

Hepimiz en azından hava tahmin raporlarını takip ediyoruz. Sahil kesimlerin durumlarına bakarsanız arı nasıl rahat edecek görürsünüz. Mersin Aydıncık’ta şu an geceleri 15 derece sıcaklık var, gündüzleri ise 20 derece üstünde, sen arı olsan ne yaparsın :-X



Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #13 : 13 Kasım 2013, 20:16:48 »
Az arısı olanlar toplu haraket edecek ozaman bizim arıcılar gibi dört kişi bir araba tuttu Mersine gitti.Abi kamyon şöförü nerde kasis var radar var ona dikkat eder.Biz de bir gun uzak köyde bulunan arılarımızın yanına gidiyoruz arabada iki kişi daha var birisinin inekleri var.Biz yol kenarların daki çiçeklere dikkat ediyoruz  diğer arkadaş ta ota,çayıra bakıyor öbür arkadaş dediki arıcı çiçeği takip ediyor hayvanları olanda ot çayır varmı onu ;D ;D her kes ilgi alanı neyse ona bakıyor.
Geçen bende gördüm bir yerde çam balı hasatı diye one ya butun kovanlar tek katlı iki,üç kat olma imanı yokmu bu kovanların?

yusufsalmaz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
  • Arı ve Arı Ürünleri Ne Büyük Bir Nimet.
Ynt: Arıların Çalışması Ve Son Durum, Aydıncık Mersin
« Yanıtla #14 : 19 Kasım 2013, 12:48:50 »
Hay maşaallah videodaki sesleri duyunca bahar canlandı hayalimde... Önümüz kış biz bu sesleri en az 6 ay daha duyamayız. Ali abi olmasa arı sesine hasret kalıcaz. Sağol Ali abi çok iyi geldi.
 Bu arada mersine ne kadar sıklıkla gitmeyi planlıyorsun, sen yokken orada arıyla ilgilenen varmı, çalışırken bu vakti nasıl buluyorsun, en az kaç kovan arısı olana gitmeyi tavsiye edersin, o kadar çok soru varki sorulcak keşke yakın olsaydık da takip etseydim diyorum canlı olarak ama yetişebilirmiydik süpheli. Hem senin başın zaten çok kalabalık birde biz kalabalık etmeyelim dimi :)


Başarılar diliyorum. Uzakta olsa takipdeyiz ve alabildiğimiz kadar kopyalıyoruz. Türkiyede arıcılık biryerlere gelecek yakın zamanda ve sizin gibilerin bunda payı çok olacak. Saygılar.