Gönderen Konu: İnvert Şurup için ENZİM kullanımı  (Okunma sayısı 7814 defa)

denizakvaryumu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
İnvert Şurup için ENZİM kullanımı
« : 05 Nisan 2011, 12:16:52 »
Şurubu invert yapmak için sitrik asit ve tartarik asit kullanımı yaygın usullerden.

Ancak asitler yerine bu iş için geliştirilen enzimler var ve bu enzimlerin üreticileri enzim kullanımın arılar için daha yararlı olacağını belirtiyorlar.

Almanya'da durum nedir bilmiyorum ?

Türkiye'de bu enzimlerin satıldığını biliyorum :) ama kullanan var mı bilmiyorum?

Kullanan arkadaşlar artısı eksisi ile bu durumu anlatırsa sevinirim.
Hakan

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: İnvert Şurup için ENZİM kullanımı
« Yanıtla #1 : 05 Nisan 2011, 18:23:58 »
Geçen senelerde bu konu enine boyuna tartışıldı. Benim naçizane araştırmalarımda enzim bulmak zor kullanmak dahada zor şeklinde bir sonuca vardım. Neydi bu zorluklar derseniz enzimin kullanılması süresi, ısısı önemliydi ve sonunda işlemi bitirmek amaçlı olarak 60 dereceye kadar ısıtarak enzimin inaktive olmasını sağlamak gerekiyordu. Ben kendi adıma bu kadar ayrıntıyla uğraşmanın deymeyeceğini düşünmüş idim. Tabi herkes kendine göre geçerlililk arz eden sebeplerden dolayı farklı düşünebilir buna saygı duymak gereklidir. Asitlerle sakkarozu invertiona uğratmak işleminde ise yaptığım araştırmalarda vardığım sonuç; iddia edilen olumsuzlukların çokda önemli olmadığı şeklindeydi. Ayrıca asitle yapılan invert şurupla beslenen arıların herhangi bir olumsuzluk yaşamadığı ve arı kaybının oluşmadığı kendi arılığımdaki gözlemlerimdi. Ayrıca kışlık stoklarını bal akımı döneminde kovan içinden almam nedeniyle de bana zararlı bir etkinin oluşmayacağını da düşünmekteyim. Bu sözlerim bu işi hobi olarak ve amatörce yapan biri olarak sadece kendi düşüncem ve uygulamalarımdır ve tavsiye niteliğinde değildir. Herkes dilediği şeklinde uygulamalar yapar ve bunada saygı duyarım. Gene evelki senelerde HMF konusu tartışılırken yediğimiz poğça ve böreklerin kızarmış üst kısımlarında bu maddenin çok yoğun olarak oluştuğunu da kaynaklardan okumuş idim. Gıda üretiminde su oranının düşüklüğü ve sıcaklığın yüksekliğinin HMF oluşumunu artırdığı şeklinde bilgilere de ulaşmış idim. İnvert şurupda su oranı bahsedilen oranlardan yüksekdi ve ısı gene adı geçen sıcaklık seviyelerinin altında idi.

denizakvaryumu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: İnvert Şurup için ENZİM kullanımı
« Yanıtla #2 : 05 Nisan 2011, 21:46:15 »
Muhteşem Bey, bilgiler için teşekkürler.
Hakan