Turan şunu hiç bir zaman unutmamalıyız, kolonimizde sürekli 8-10 kg bal olmalı. Bu miktarda bal olduğu sürece kovan ne şurup gerekir nede başka bir şey. Sizin oranın iklimini bilmiyorum, fakat 10 kilo balla kışa girmişse kesinlikle o kovan 10 kilo balı bitirmesi imkansız. Kovanda bal olduğunda arı strese girmez panik yapmaz dolayısı ile rahat bir hayat sürecektir.
Şimdiye kadar bir çok arıcı gördüm halada tecrübelerimizi artırmaya devam ediyoruz, bir çok yerde sıfır sağım yapılıyor bu arılarımızı çökertmekte kesinlikle yanlış bir şey. Sıfır sağım yapanlar boş petekleri geri verirken hemen yüklü miktarda şurup vermeliler yoksa strese giren arıların bir kısmı hemen aç kaldıkları için gençlerin yaşaması için intihar ediyor. Hep duyarız bal sagarken şu kadar arı vardı bu kovana ne oldu diye, yaptığımız hatalardan dolayı bir çok arı gençler yaşasın diye intihar ediyor ve kovan hemen nüfus olarak yarı yarıya yok oluyor.
Yurt dışında bakıyoruz 20 çıtalık bir kuluçkalık alan var ve arıcılar bu 20 çıtaya dokunmuyorlar dokunsalar da aldıkları bir iki çıtayı geçmiyor. Bu adamlar akılsız mı? bu kadar balı arıya bırakıyor. Bizim sorunumuz işte burada, arılarımızı soyup soğana çeviriyoruz arıda strese girip bitiyor adam edene kadar mevsimler gelip geçmekte. İnşallah bu konuları kış boyu tartışacağız, bize bu konuda Mehmet Yüksel’in çok faydası olacak, ülkemizde iki katla yada 20 çıta arıyla kışa giren henüz yok, bundan sonrası bizim için yeni bir milat olur düşüncesindeyim.
Bir kaç gün sonra Muğla Milas gezimizden yayınlamadığım bir filim yayınlayacağım, Blogumda yüklü duruyordu. Göreceksin keke neler katılıyor fakat sonuçta kek katmadık şey bırakmayan abimiz 180 kovandan kaç teneke bal almış paylaşacağız.
Kek arıları keklemek için kullanılacak. Nasıl mı? yavru kesmesin devam etsin diye suni bir nektar akımı oluşturmak için. Stok ve beslemek için devamlı şurupla bu iş yapılmalı. Selamlar, sağlıcakla kalınız.