Gönderen Konu: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR  (Okunma sayısı 23906 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Belkide arıcılıkta en çok yanlış besleme yükleme ve kekleme de yapılmaktadır.
Arılarımızın bal stoku azsa veya yetersizse mevsim boyu yapılan az az şuruplamaya teşvik şurubu denir dolayısı ile bir besleme yapılmış olur.

Arıcılıkta yükleme sonbaharda arılarımızın kış stoklarını tamamlamak için yapılır. Birden aşırı şuruplamayla çıtalar bloke ettirilip kolonide yavru faaliyetine son verilmiş olur. Kolonimizin gıda eksiklik sorunu varsa bunu kesinlikle şurupla yapmalıyız. Neden denilirse örnek olarak bir litre şurubu kovan 2–3 saatte petek gözlerine doldurup işini bitirirken 1 kilo keke en az10–15 gün uğraşıp duracaktır.

Zamanında bende yanlışlar yaparak kış günü kek veren birisiyim. İşçi arılar balı bile sulandırıp yerken, keki nasıl tüketecekler. İsteyen istediği şeyi yapmakta özgürdür, bir şeyleri yaparken her iki yöntemi yapıp sonra karar vermek lazım.  Tüm kovanlara şurup verip iyi oldu demek, sadece kovanlarımıza kek verdim iyi oldu demek ne kadar doğru. Ortada bir kıyaslama olmadı ki, kıyaslamayı yaptıktan sonra her iki uygulama sonucunu görmek lazım.



Kekleme ise arılarımızın stokuğunu artımak için verilen bir ürün hiç değildir. Biz kendimizi kandırabiliriz ama arıcılıkta ileri gitmiş ülkelerde besin stoku kekle değil yüklemeyle tamamlanır. Kek sadece nektar gelmediğinde anaarının yavruyu kesmemesi için koloniye verilir. Hele sonbahar ve kışın işçi arıların yorulup ömürlerinin azalmasına neden olmaktadır. Bu ise kış arıları dedigimiz işçi arılarımızın çogunun baharı görmeden ölmesi demektir.

Bu konuyu izah için yazmış olduğum bir çok yazım mevcut.
Bu konuyu burada enine boyuna inceleyeceğiz.
« Son Düzenleme: 02 Ocak 2010, 11:27:29 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

semihsağır

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 17
  • bilecikten selamlar
    • www.marmaraaricilik.com
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2010, 18:17:27 »
 ABI DEDIKLERIN MANTIKLI
yanlız benım bır sorum olacak.fırsat buldukça ıhtıyaca gore şurup vermeye calısıyoruz...kışı sert gecen bolgelerde.arı beslemesı dusunulen zamanda hava cok soguk ise arılar salkımda.... Şurup bu hava ısısı sebebiyle arıların tuketmesı anlamında bır sorun olurmu.benım ızlenımlerımde ozellıkle eskı arıcılar.surubu erken ılkbaharda subay 15 ten sonra havaların ıyıye gıttı zamanlar tercıh ettıklerını soyluyorlar..enazından arılar ac kalmasın dusuncesı ile kek olabılırmi.sordugumuzda kekı salkımın üstüne koyarsın hem arıların hareketını yavaslatırsın diyorlar.7 cercevelı bır kovanda surupluk 8 inci sıraya geldigı için soguk havalarda salkımın bozulması yonunde bır tesvık olur .dıyorlar..
eskı arıcıların bır sözü vardır....biz yılardır hep böyle yaparız..derler....sızın fıkrınız nedır
 

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #2 : 03 Ocak 2010, 19:35:58 »
Semih sonuçta biz bu yükleme işini zaten kışa girmeden yapacaktık. Kışın zaten arıya başka yerlerde bir şey veren yok. Sorun bizim kovanları aç olarak kışa sokmamızdan kaynaklanıyor. Ben yazımda illede yiyecek verilecekse koyu şurup verilmeli dedim. Bunuda niçin dedim arılar aç sa şurubu bir an önce gözlere çekip fazla ugraşmasın. Poşetle çok soguk iklimlerdede şurup verilir. Atarsın çıtaların üstüne poşetle şurubu, bir delik açarsın arılar poşeti darmadagın ediyorlar hatta poşetle şurup veren arkadaşlarım var hiç delmiyoruz demekteler.

Ben geçen sene kış boyu hiç açmadım tüm kovanları şubatta açtım. Sadece bir kovan tehlike geçirdi avuç içi kadar bile kalmamıştı.

Sonuçta biz arıcılığın gereklerini zamanında yapsaydık ne şurup nede başka şeyler verecektik arılara kış aylarında. Mehmet Yüksel eylül ayında yüklemesini her sene yapıyor ve nisana kadar bu yetecek diyor. Yetmeyebilirde o zaman kovanları şubatta bu iş için kontrol ediyor, stok yetmeyecekse erken ilk baharda, stogu fazla olan kovanlardan ballı çıta alıp sırını açarak ihtiyacı olan kovanlara veriyor.
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2010, 08:31:13 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #3 : 04 Ocak 2010, 13:49:38 »
Sayın Bakanım,
Kış aylarında arı salkımdayken kek verilmeyebilir, haklısınız sonbaharda yükleme yapılır, gerek olmazsa şubata kadar birşey verilmez, bu yaklaşım acaba her bölge için geçerli mi?
Ben en son aralık ayında kesim yapmışım, arı uçuyor ve bugünlerde bazen havalar kapalı ve yağış oluyor diyerek den ayın birinde Kek verdim, yaptığım kontrolde kovanlarda yavru yoktu!
bunun sonucunu Ocak ayının 25 ine doğru gözlemlerimi sizinle paylaşacağım,
teşekkür ederim.
Not. Ben Kek'in malzemelerini kendim hazırlayorum, Fabrika da paketleme yaptırırken arıcı bir arkadaşın kek malzemesinin içine D... marka 2 kutu vişne meyve suyu koydu , güya yavru yaptırıyormuş?
« Son Düzenleme: 04 Ocak 2010, 14:02:17 Gönderen: Turan15 »

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #4 : 04 Ocak 2010, 15:45:02 »
Turan arkadaş o meyve suyu kullanan arkadaşa bir sorsak, meyve suyunun içinde ne varmışda yavru yaptırıyormuş bir öğrensek. Şimdi o arkadaşın olayı izahı ben keki böyle kardığımda hep bunu gözledim şeklinde olur ise bende bahçeme gelen her oğulu gördüğümde şıkır şıkır oynarım. Malum oğul arıları acayip petek örer şimdi buna bakarak arıya petek ördüreceğimiz zaman arılıkda göbekmi atsak:)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #5 : 04 Ocak 2010, 18:03:41 »

Turan şunu hiç bir zaman unutmamalıyız, kolonimizde sürekli 8-10 kg bal olmalı. Bu miktarda bal olduğu sürece kovan ne şurup gerekir nede başka bir şey. Sizin oranın iklimini bilmiyorum, fakat 10 kilo balla kışa girmişse kesinlikle o kovan 10 kilo balı bitirmesi imkansız. Kovanda bal olduğunda arı strese girmez panik yapmaz dolayısı ile rahat bir hayat sürecektir.
Şimdiye kadar bir çok arıcı gördüm halada tecrübelerimizi artırmaya devam ediyoruz, bir çok yerde sıfır sağım yapılıyor bu arılarımızı çökertmekte kesinlikle yanlış bir şey. Sıfır sağım yapanlar boş petekleri geri verirken hemen yüklü miktarda şurup vermeliler yoksa strese giren arıların bir kısmı hemen aç kaldıkları için gençlerin yaşaması için intihar ediyor. Hep duyarız bal sagarken şu kadar arı vardı bu kovana ne oldu diye, yaptığımız hatalardan dolayı bir çok arı gençler yaşasın diye intihar ediyor ve kovan hemen nüfus olarak yarı yarıya yok oluyor.

Yurt dışında bakıyoruz 20 çıtalık bir kuluçkalık alan var ve arıcılar bu 20 çıtaya dokunmuyorlar dokunsalar da aldıkları bir iki çıtayı geçmiyor. Bu adamlar akılsız mı? bu kadar balı arıya bırakıyor. Bizim sorunumuz işte burada, arılarımızı soyup soğana çeviriyoruz arıda strese girip bitiyor adam edene kadar mevsimler gelip geçmekte. İnşallah bu konuları kış boyu tartışacağız, bize bu konuda Mehmet Yüksel’in çok faydası olacak, ülkemizde iki katla yada 20 çıta arıyla kışa giren henüz yok, bundan sonrası bizim için yeni bir milat olur düşüncesindeyim.

Bir kaç gün sonra Muğla Milas gezimizden yayınlamadığım bir filim yayınlayacağım, Blogumda yüklü duruyordu. Göreceksin keke neler katılıyor fakat sonuçta kek katmadık şey bırakmayan abimiz 180 kovandan kaç teneke bal almış paylaşacağız.

Kek arıları keklemek için kullanılacak. Nasıl mı? yavru kesmesin devam etsin diye suni bir nektar akımı oluşturmak için. Stok ve beslemek için devamlı şurupla bu iş yapılmalı. Selamlar, sağlıcakla kalınız.


« Son Düzenleme: 04 Ocak 2010, 19:06:51 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

polis mustafa

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #6 : 04 Ocak 2010, 19:29:05 »
ağzına ve parmaklarına sağlık ali ağabey.

trakyalı senol

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
    • trakyalı
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #7 : 04 Ocak 2010, 22:24:55 »
Ya abiler benim şahid olduğum bir kek yapımını kısaca anlatayım bal pudra şekeri yumurta sarısı süt kekik suyu ıhlamur suyu bunları katarken yanlarında idim moralim bozuldu kaçtım benden sonra ne kattıklarını görmedim görmekte istemedim ama işin ilginç yanı birtanesi eski arıcılardanmış süper olmuş diyor du bende yapacam dedi inanın şaşırdım süt yumurta kek içinde nasıl olur bilemiyorum benim bildiğim bakteri üretirler arılar için sakıncalı adamlar galiba çorba yaptığını sanıyorlar birtanesi ben haşlanmış tavuk koydum nerdeyse kemiklerini yiyecekler dedi o öyle sanıyor eşek arısı ile karıştırmış galiba bal arıları et obur değil arı sahibine bir şey diyemiyoruz mal onun isterse benzinle besler kim ne diyebilir bence burda birlik başkanlarına büyük görevler düşüyor arıcıları her konuda yönlendirmesi gerekiyor zamanı geldiğinde varova mücadesini neyle yapması hatta tedarik edip vermisi besleme zamanının nasıl neyle yapılması  arıcıları yönlendirmesi gerekiyor eminimki sorunlar ortadan kalkar tartışarak araştırarak bulduğumuz doğru bilgileri aktararak hedefe ulaşırız teknik arıcılık şart selamlar

semihsağır

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 17
  • bilecikten selamlar
    • www.marmaraaricilik.com
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #8 : 05 Ocak 2010, 01:03:52 »
farkındamısınız bılmem ama konu  arıcılıkta beslemeden cıkıp kek yapımı yada kek konusuna kek yapım aşaması ve kekın yapına kayıyor.
arı bakanı tezlerınde dogru dur. ama ne yapalım gonul bu arılarımı kaybetmek ıstemem bende hazır fondam seker kullanıyorum.bende hazır satılan keklerden ıcınde yumurtamı soya unumu var dıye dusunmemek ıcın konya seker kullanırım.nede olsa bilecik il bayisiyim.. 8)
bu da bır tercıh meselesıdır.yaptıgım yada kullandıgım urun dogrumudur.belkı buda tartışılır.en azından hijyenık oldugunu duşunmekteyım.tamamen pancar sekerınden katkısız denılıyor.vitamın tarzı bır faydası olurmu onu bılmıyorum..
neyse o zaman ne yapıyoruz.bu kış arılarımızı zayi vermeden bahara cıkara bılıyorsak sahsıma konusuyorum 2010 son bahar beslemesını daha detaylı ve ıyı yukleme yapmak ıstıyorum.kış aylarında düşünmemek için
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2010, 01:07:50 Gönderen: semihsağır »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #9 : 05 Ocak 2010, 10:20:32 »

Semih Bazılarıda bizim kek vermeye karşı oldugumuzu anlıyor. Ben geçmişte kışın kek verenlerden birisiyim ve bunun hatalı oldugunu Muhsin hocada açıkladı. İşin garip tarafı hocayı ayılıp bayılıp dinleyenler ve aydınlananlar, aradan iki ay geçmemişti kek veriyordu yerlerde kar varken.  Arıcılar ne yaptıklarını sorgulayıp, geleneklerinden en kısa sürede kurtulmalılar, bu ise zor gözümekte.

İnsanlar bilmeyerek hatalar yapabilir, bir işin hatalı oldugunu öğrendikten sonra hala eski alışkanlıklara devam etmek ise bana şu ata sözünü hatırlatmakta. Alışmış kudurmuştan beter olur derlerdi, doğrudur alışmışlık kötü bir şey.

Bir sistemin oturması için uzun bir süreç gerekiyor, eski alışkanlıklarına devam edenler ise yeni nesili mutlaka olumsuz etkilemekte. Keki olur olmaz zamanda kullananlara bakıyorum hep geri kalmış ülkelerde bu var. Arıcılıkta yol almış ülkelerde her şey yerli yerine oturmuş vaziyette. İnşallah tüm arıcılarımız kayıpsız bir kış geçirirler. Sağlıcakla kalınız.


Bu linkteki filimleri foruma atamadım. Burada izleyebilirsiniz. Kek alışkanlıktır ve insalar bunu yaptıklarında övünme kaynağı oluyor görüldüğü gibi. Sonuçlara ise şimdilik bakan yok önemli olan kek ve keklenmekti ::)


http://aricilikfilimleri.blogspot.com/
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2010, 16:10:05 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

melül

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 3
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #10 : 06 Ocak 2010, 00:20:34 »
Beslemeye bu sene erken mi başlanacak kıyı ege de polen akımı var arı her an yavruya yata bilir
arı dayı

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #11 : 06 Ocak 2010, 00:32:08 »
Melül bu sene Marmarada yavru hiç kesilmediki, Ege'de kesilsin. Dün İzmirden biriyle görümemde kovanlarımın 4 çıtasında yavru var diyordu. Mesajlarınızda tam nerden oldugunu belirtirseniz daha iyi olacaktır. Selamlar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

semihsağır

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 17
  • bilecikten selamlar
    • www.marmaraaricilik.com
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #12 : 06 Ocak 2010, 00:36:39 »
bakanım
marmarada yavru kesılmedıkı dıyorsunuz.bu gidişatın olumlu yada olumsuz sonucları sızce nasıldır.bence bu konuda vereceğiniz.cevap yada oneriniz.bizim için kilitt nokta olabılır.. saygılar

uğur gök

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
  • samsun/yakakent
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #13 : 06 Ocak 2010, 22:54:11 »
 Semih Bey:Bakanımıza sormuşsunuz ama bende bildiğim - aklıma gelen şu 3 maddeyi sizle paylaşmak istedim.

  1-Erken yavruya yattığından koloni bal stoğunu erken bitirecek kışın ortasında yiyeceksiz kalacak.
   2-Ani hava soğumalarında yavruyu ısıtamıyacak yavru ölecek ,sökülmeye çalışılacak  birçok hastalığın  başlangıcı olacak.
  3-Soğuk havalandırmanın az olduğu dönemde yavru olursa aşırı bal tüketim faliyetleri sonunda kovanda aşırı rutubet olacak bu da arıların en büyük düşmanı.

semihsağır

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 17
  • bilecikten selamlar
    • www.marmaraaricilik.com
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #14 : 07 Ocak 2010, 00:39:15 »
ugur bey
 3 onerınız için tesekkur.dıkkat cekıcı ve onemlı kılıt noktalarda tesbıtınız var..
ozaman ne dıyoruz pamuk eller cebe galıba
.benım arılarımın bulundugu bolge her yıl 6 --8 subat gıbı badem ağaçları ciçek acıyordu.yanı ocak sonu yavru baslangıcı beklıyordum..ama bu yıl 1 ay one cektı umarım fazla zara gormeyız..sonucta bızım elımızde olmayan sebebler bunlar.takdır allahtan ....