Gönderen Konu: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI  (Okunma sayısı 14906 defa)

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« : 24 Temmuz 2013, 15:28:19 »
Selam arkadaşlar. bu gün sitelerde gezerken bir konu aklıma geldi.karniyolu hep tartıştık fakat bu arının kestane balına ne kadar yatkın olduğunu hiç okumadım.belkide yazılmıştır ben okumadım.karniyol arısı olupta kestane balına sokan arkadaş varmı, varsa lütfen bilgilerini paylaşsın. çünkü: ben önümüzdeki yıl arılarımın tamamına yakınını karniyol yapacam. kararımı verdim.hepinize iyi günler.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #1 : 24 Temmuz 2013, 16:13:21 »
:) :) :)
Arıcı devamlı yazıp çizdik, hangi bal olursa olsun arının gücü oranında bal alır. Sizin arınızın önünden bal ırmağı aksa arı yok ise bu ırmaktan balı kovana kim taşıyacak.

Bizim karniol arısıyla tanışmamız 2008 yılında oldu.

Kafkas arısıyla kestane sezonuna arıyı hazırlayamıyorduk, arı gelişmiyor, mutlaka ya destek vereceksiniz yada birleştirme yapmamız gerekiyordu. Bal hasadından sonra arı gene bitiyordu.

Şimdilerde ise daha kestaneye girmeden arıcı bahar balı alıp öyle kestaneye geçmeye başladı. Bunuda karniol arısı kullananlar başarabiliyor.

Karniol arısına olmadık çamurlar atıldı, kestanede çalışamaz dediler bunun çok saçma olduğunu arıcılar gördü.

Bu seferde dedilerki bu arı komar balına çalışmaz :D

Kim olduğunu yazmayacağım, bu yıl önemli birisi bu denemeyi yaptı ve şimdilerde diyorlarki her arı her bala çalışır 8)

Forumda aslında kestane balıyla ilgili bir sürü yayın var, o yayınlarda devamlı belirttik, komşu arılıklarda bal hasadı yapılamadı, buna rağmen biz hiç es geçmedik.

Tüm bal hasatlarından sonra arının yavru durumunu videolarla göstermişiz. Kestaneden çıkıp ayçiçegine giriyorsunuz gene bal hasadı yapılıyor arı bitmiyor. Trakyada bal hasadı yapılan hangi arıda 5-6-7 çıta yavru vardır?

Kuru sallama ile bu işler olmuyor ve artık herkes her şeyi yemiyor.
Sonuçta herkes bir gün kendi doğrusunu buluyor, zaman her şeyin ilacı, biz hiç kimseye bir şey tavsiye etmiyoruz, yaptıklarımızı paylaşırız, paylaşımlardan hissesine düşeni arıcı alır, almayan kendisi bilir
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2013, 00:40:04 »
karniyol arısının verimi hakkında

aslında başka konular altında yazılmıştı ama rakamlar arıcı için tabiki önemli
geçen yıl 2012 kestane hasatı karniyol 15 çıta bal almıştım
aynı dönem kafkaslar ın ortalaması 8 çıta bal idi.

2013 kestane balı düzce bölgesi için kıt geçti ortalama 8 kg bal alanlar şampiyon du desem yalan olmaz
kovan başı 3-4 kg bal alan arıcılar çoğunlukta idi
benim olduğum bölgede
kafkaslar 6-7 kg bal yaptı
karniyollar ise 13-14 kg kestane balı yaptı.

rakamlar tabiki önemli
şunu da unutmayalım
en azından ben kendi adıma paylaşayım
bal sağımı zamanı dışarıdan bir şey gelmiyorsa kovana
 yani tarlacı meşgul değil ise
kafkas arısı ile hasat ayrı bir çileye dönüşüyor
saldırmalar kovan yağmalamalar

ama karnıyol farkı en kötü şartlarda bile çok açık belli oluyor
arıcı arkadaşlar kafkası kötülüyorum sanmasın
ben iyi olanı anlatıyorum
isteyen alır dener kararını verir.
kazanan arıcı olsun
yüksek verim olsun
tek gayem budur
selamlar sevgiler...

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #3 : 25 Temmuz 2013, 08:38:17 »
sayın ali bey, sayın erkandüzce: arıcılığın ve arıcının gelişmesi için böyle bilgilerin paylaşılması lazım. bilmediğimizi soruyoruz, doğru bilenler anlatıyor. o bilgileride bizler hafızamıza kazıyoruz. forumun anlamı da budur. önce sizlere çok teşekkür ederim.bu bilgi benim için çok önemli. benim olduğum yerde hala babamın değil; dedemin zamanındaki arıcılık yapılıyor.bende bunu kabullenemiyorum.acemi olmama rağmen hafızam kabul etmiyor.geçen yıl 7ad kafkas anası değiştirdim(ağustos ayında) bu yıl arıları 11 çerçeve yapamadım.olmuyor arkadaş.bir kg bal alamadım. o zaman ben bu işi neden yapayım.önümüzdeki yıl mayıs ayında arılarımın çoğunu karniyola çevireceğim. iyi günler.
« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2013, 10:28:32 Gönderen: Arı Bakanı »

volkanokten

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #4 : 25 Temmuz 2013, 10:47:22 »
ünsal bey, bulunduğunuz bölge neresi...
bende sizinle aynı ikilemi yaşıyorum, kafkas mı, karniyol mü karar veremedim. Elimde 12 kafkas, 3 tane karniyol f1, 3 tanede karniyol f2 var. Bunların haricinde de 20 tane ne olduğunu bilemediğim satın alınan kovan, ancak bunlardan 5 tanesi çok iyi bal yapmış vaziyette ama ne ırkıdır bilemiyorum tabi...  Anaları bu sene aldığım için performansını göremedim ama 1 sene daha kaybetmek istemiyorum. Karniyolün damızlığını arıyorum ancak daha bulamadım, kafkas damızlık temin ettim. Damızlığı olmayınca sürekli dışa bağımlı oluyoruz, yada f2,f3,f4... lerle çalışmak zorunda kalıyoruz. Ben öyle bölgenizdeki ekotip arılarla çalışın, arılığınızdaki en verimli arıdan anayı üretin gibi boş laflarla da ilgilenmiyorum. Benim bulunduğum bölge Rize, Pazar  ama bölgemde ekotip falan kalmadı, dışardan okadar çok arı geliyoki her taraf karma karış olmuş vaziyette. Ali abi ye ulaşıp damızlık ana hususunda şansımı deneyecem, alabilirsem de karniyollerle arılığımdaki sayıyı eşitleyecem artık ...

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #5 : 25 Temmuz 2013, 11:44:52 »
Arkadaşlar benim bölgemde iki yerde ayrı ayrı kovanlarım vardı.Arılarımın çoğu karniyol f1,f2 içinde kafkas f1 lerde mevcut.Ali abi yukarda bir yazısında yazmış arının gücü olmayınca bal aksa bal yapamaz diye.Benim arılarımın yakınlarında arıcılar sıfırı çektiler.Yüksek kesimlerde bal akımı güzeldi kovan başı 20 kg alan arkadaşlarım oldu .Kafkas arısını sonbaharda bölmeyeceksin bölersen bir dahaki sezona zor yetişiyor çok uğraşıp emek sarf etmen gerekli.Benim arıların için de amcamın bir arısı vardı kafkas melezi 8 çıta ful bal yaptı sonra arıyı bölelim dedi böldük ben olsam bölmezdim.Arı bitme noktasında benim arılarımda ise böyle bir sorun yok.
Bulunduğum köy ve cevresin de arıcıların sıfır çektiği yerde ben 24 koloniden çok iyi bal aldım arılarım da mevcut sıkıntısıda yok.Aynı zamanda 50 yakında bölme yaptım gelecek sezonun arısını oluşturdum.

Ana arı ve arıcı faktörüde çok önemli bence ben karniyol arılarım dan memnunum bütün kovanlarımı karniyola dönüştürdüm bu yıl.Benim arıcı arkadaşlarım kafkas ve siyah arı diye tutturmuşlardı şimdi arının rengi önemli değil demeye başladılar.

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #6 : 25 Temmuz 2013, 13:32:54 »
volkan bey, ben giresun ili keşap ilçesinde oturuyorum.emekliyim,bu işi zevk için yapıyorum.ben hatayı Emrah beyin dediği gibi ağustos ayında böldüğüm için yaptım.ağustos anaları verimsiz çıktı.şimdi bölme yapmayacağım.seneye mayıs ayında 2 kovandan 10 arı yapıp karniyol ana vereceğim.giresunda karniyol ana üreten arkadaş var.ondan yardım alacam.şu anda elimde mayıs ayında 2 çerçeve alıp 8 çerçeveye getirdiğim karniyolum var. onu mutlaka bala sokacam.ondan sonra onda çoğaltacam inşallah.ha birde emrah beye bir notum olacak bu forumda karniyolla ilgili daha fazla yazmanı istiyorum. sebebi ise: birbirimize çok yakınız da ondan . kalın sağlıcakla

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #7 : 26 Temmuz 2013, 12:40:34 »
Ünsal bey gerçek anlamda karniyol f1 alıp iyide yönetirseniz verim alırsınız.Ana arı ızgarası kullanmanız şart bizim yerli arılarımız gibi yavru çıksın bal bassın diye beklerseniz fazla bal alamazsınız.

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #8 : 29 Temmuz 2013, 08:44:21 »
günaydın arkadaşlar. karniyol arı  kovanlarının altında havalandırma deliği olmalımı.olmalı ise ölçüleri ne kadar olmalı. yaz-kış açıkmı olmalı. birde EMRAH bey ana arı ızgarası kullan demiş. sadece alt kata yavru yapan kovan, üst katı doldurabilirmi. bu konuları geniş geniş konuşalım istiyorum.iyi günler.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİYOL ARISI İLE KESTANE BALI
« Yanıtla #9 : 29 Temmuz 2013, 09:22:40 »
Ünsal bey, bu yıl ülke genelinde bal durumu iyi degil haberleri görmekteyim. Bölğenizde bulunan Emrah Karadeniz'in bu yılki kesdtane bal hasadı haberi alt linte. Bölgeniz diyorum komşunuzmuş...
Emrahın bazı kovanları Erzurum'da çiçek balına çalışıyor.
Önce kesdtane balı hasadına bir göz atın bakalım.


http://emrahkaradeniz.blogspot.com/2013/07/kestane-bali-hasati-ve-yayla-ziyareti.html
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk