Gönderen Konu: Arılarımız ne durumda.  (Okunma sayısı 16831 defa)

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Arılarımız ne durumda.
« : 01 Mayıs 2010, 15:37:53 »


1 Mayıs 2010 Arılarımızın durumu nasıl ve nelere dikkat etmemiz gereklidir ?
Mayıs ayı bilindiği gibi oğul ayıdır,arıların doğada bölünerek çoğalma istekleri ve sistemleri
binlerce yıldır devam etmektedir.
Bizler arıcı olarak Mayıs ayında en çok dikkat etmemiz gereken aylardan olduğundan,
arılığımızda oğulu engelleyen faktörleri yerine getirmemiz şarttır.
Koloniye zamanında alan vermek yani kat vermek gerekir ve genç arılara çalışabilecekleri
iş şimdilik çok önemlidir.Kabarmış çıta verirseniz kovana ana arıya yumurta atacak alan sağlarsınız ama
20 gün kovan içinde görev yapan genç arılara iş vermemiş olursunuz ve binlerce genç arı
kafalarına kötü fikirler sokmuş olursunuz,işi güçü olmayan genç arılar ise ana arıyı sıkıştıran arılar
olduğundan denge bozulur ve koloni oğula hazırlanır bunu unutmamak gereklidir ve şimdi arıların
en çok mum kabartma isteği olan zamandır.
Bu iki basit faktörleri göz önünde tutarsanız,koloniniz oğula gitmeden bal hasatınız baya yükseklere çıkacağını göreceksiniz.

Mayıs ayı hepimize hayırlı olsun.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #1 : 03 Mayıs 2010, 16:25:08 »
Mehmet abi bu sene bu uygulamaları elden geldiğince planlı, hafta sonları gideceğimi düşünerek hesaplı bir şekilde yapmaya çalıştım. Gerçekden genç arılı kolonilerim atağa kalkdı üçüncü katları attım. Yaşlı analı koloniler ise çok sayıda meme yapıyorlar ama onlarıda inatla temizleyip bahar balına çalıştırıyorum. Şu ana kadar kontrolümden kaçan tek bir tane oldu oda ummadığım dolayısıyla dikkat etmediğim bir koloniydi. Saygı ve sevgilerimle.

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #2 : 03 Mayıs 2010, 17:07:05 »
Hayırlı günler ;
Normalde geçen hafta vermem gereken üçüncü katı rahatsızlığım ve peşinden havaların soğuması neticesinde bir hafta ertelemiş oldum bir hafta içerisinde de epey meme örmüşler (geçen hafta kovanda sorun yoktu 8-9 günde bu kadar işi nasıl yapmışlar "tam acemi arıcıya göre:)" açıkçası çok şaşırdım,havalar bozuk olunca kovanda da yer yok yaparlar tabi :( ) ama bir tanesi peteğin tam ortasına eklenmiş sadece onu bıraktım diğerleri henüz kapanmamış ağızları açık hepsini bozdum yarın tekrar kontrol edip nasip olursa çarşamba günü suni bölme yapacağım.
Kovanı dün altı telli olan kovana aktardım eğer sıkışma hava alamama gibi sebeplerden dolayı oğula niyetlenmiş iseler yeteri kadar yer verildi havalandırma durumu ise tam manası ile gerçekleştirildi buna rağmen oğula gitmek isterse ki istermiş, Ali abinin tarif ettiği biçimde (teşekkür ediyorum) suni olarak kovanı bölme işlemini gerçekleştireceğim.
Şöyle ; ana arı 3,5 çıta ve bir o kadar arı ile başka bir kovana aktarılacak koloni kalabalık ise biraz fazla arı silkelenecek netice itibari ile anasız kovandakilerin seçebilecekleri bir açık biri kapalı iki göz bırakılmış olacak onlarda çıkan yeni ana arı ile yolarına devam edecekler. Hayırlısı bakalım

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2010, 23:00:29 »
Sn mirili Burak bey o yola devam ediş yeni ananın çıkması eşleşmesi ve yumurtlamaya baslaması ile epey uzun bir moladan sonra olacak gibi ama :-[ ???

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #4 : 04 Mayıs 2010, 00:08:08 »
Mirili oğula meyleden  arılarla ilgili 2007 yılında yazmış oldugum bir yazı vardı onuda buraya kaopyalıyoruzm, bu günlerde bu yazı bir çok kişiye ışık olacaktır.

OĞUL PROBLEMİ
Oğul arıcılıkta istenmeyen bir hadisedir.Tüm planlarınızı alt üst eder.Arınızın oğul a gittiğini fark ettiniz,atçınız kovanı bir sürü ana memesi başlanmış ve içindede larvaları var.Burada ilk yapılması gereken,hemen kovanın anaarısını bulup birkaç çerçeve arıyla başka kovana alınması lazım.

Neden başka kovana alıyoruz derseniz.Arı artık kafaya bir şeyleri takmış,yer sıkışıktır,anaarı yaşlıdır,arınızın cinsi oğla meyillidir bir sürü sebepleri vardır.Anaarıyı başka kovana almadığımız müddetçe oğul a gitmeye kalkan kovana hakim olma şansımız yoktur.Memeleri siz bozdukça o yenisini yapacak çünkü anaarı içerde yumurta atmaya devam ediyor.

Anaarıyı aldık başka kovana,gelelim eski kovanımıza.Eski kovanda ne yapmak istediğimize karar vermeliyiz.sadece bir yeni ana olsun derseniz.Memelerin bazılarının kapanmasını bekleyin.Bazı memeler kapandı,ilk yapacağımız iş bir çıta da bir açık bir kapalı anaarı memesi bıkarak,diğer memelerin tamamını bozmalıyız.Burası çök önemli ilk önce kalanları ayarladıklardan sonra tüm memeler bozulacak.Başıma geldi memeleri bozarak gidiyorum son kalan çıtalardan ana memesi çıkmadı.Onun için kalacak memeleri ilk önce belirliyorsunuz.

Bir başka alternatif ise genç anaarılara ihtiyacınız var.Bu durumda ise gene anaarıyı kovandan aldık,o anaarı faaliyetine devam etsin, eski anaarıyı değiştirecek bile olsak, yeni anaarılar eşleşip gelene kadar eski anayı kullanalım.Bu durumda genç anaarılarımızı şu şekilde elde etmeliyiz,ana memeleri kapandı,her memeli bir çıtayı başka kovanlara koyarak kaç tane istersek o kadar bölersiniz arınızı.bir sürü genç ve arılarınızın seçtiği anaarılarınız olur.Eşleşip gelenleri isterseniz yaşlı anaarılarınızı imha edip yenisini verirsiniz yada bulundukları yerde besleyerek gelecek seneye hazırlarsınız.
Bir başka konu ise eski kovandan anaarıyı almaz isek.Arımız oğul verdi bizde arılıkta değiliz, hazır yumurta atan anaarımız gitti.Birde arıyı bal için hazırlıyorsak,artık bu kovandan balda almamız imkansız,nedeni ise bal veya nektar akımına arıyı hazırlayacağız.Bu hazırlıklar bir takvim içinde olmalı.Bu gün atılan yumurtadan çıkan arımız en az 40 gün sonra bize tarlacı olacaktır.Oğul a giden arımızdan anaarı 16 günde çıktı,bir hafta dinlendi,bir haftada eşleşip yumurta atması sürdü ,şu ana kadar 1 ayımızı kaybettik.Bu anaarı ilk atığı yumurtada 40 günde tarlacı olacak,bu tür kovanı takviminize uyduramazsınız.Bana göre bu kovan sezonu kapattı ama seneye çok iyi bir kovan olur.

Bence en iyi yapılması gereken şudur,bal için hazırlanıyorsak.Anaarıyı başka kovana aldık,o birkaç çıta arıyla faaliyetine devam etsin.eski kovanda da bir düzenleme yaptık,bir açık birde kapalı meme bıraktık,artık eski arı bu iki memeye mahkum,birini seçecek oğul verme şansı yoktur.Eski kovanımız bu memelerden birini seçti,anaarıda eşleşip yumurta atmaya başladı,bu sırada da nektar başladı,hemen eski anaarı imha edilip kovanlar birleştirilmeli,hem bal alırsınız hem de kovanınızda yeni anaarınız olur.

Bunların hiç birini yapmazsanız başınıza şu gelecektir.Elimizde sağlam bir arımız vardı,baktık oğla gidiyordu,dedik ki oğul versin.Arımızda oğul verdi bizde bir terlik oldu oğlu kaçırdık,sağlam arımız yarım arı oldu.Anayı başka kovana alsaydınız iki arınız olurdu.Bu anlattıklarım hep yeni arıcılara yönelik aşağı yukarı tüm seçenekleri verdim.Ben ana üretecek olsaydım o kovandan anaarı üretmezdim seçtiğim ve bildiğim arılardan ana üretirdim.Burada anlatmak istediklerim yeni arıcıları ilgilendirir.Sonuçta oğul bulan için çok iyidir ama arıcı için oğul kaybı berbat bir şeydir.

Yazının oldugu linklerden birisi.

http://organikaricilik.blogspot.com/2007/12/oul-problemi.html
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #5 : 04 Mayıs 2010, 08:43:05 »
Sn mirili Burak bey o yola devam ediş yeni ananın çıkması eşleşmesi ve yumurtlamaya baslaması ile epey uzun bir moladan sonra olacak gibi ama :-[ ???

Maalesef ne kadar istemesem de oldu ama kovan iki katlı böldüğüm takdirde her iki kovanı da ayakta tutacak kadar kapalı yavru gözü var daha olmadı diğer güçlü kovandan duruma göre çıta aktarması yapabilirim bu sayede kovanlarımın gücünü kaybetmeyeceğini düşünüyorum...

Mirili oğula meyleden  arılarla ilgili 2007 yılında yazmış oldugum bir yazı vardı onuda buraya kopyalıyorum, bu günlerde bu yazı bir çok kişiye ışık olacaktır.
Acemi arıcıların en büyük sorunu; yaptıklarımızın sonucunu bilmemek, yapılacak işlemleri de bilememek ayrıca duyulup öğrenilen teknikleri uygulama da ise tereddüt etmek.Tüm bunlar birleşince şaşkın ördek misali oluveriyoruz.

Geçen gün (emekli) arıcılığa yeni başlamış bir amca ile tevafuken tanıştım. 100 kovanla başlamış geçen kış 50 si sönmüş biraz anlattı çok küçük hatalar arılarının telef olmasına sebep olmuş.Dedi “ne muğlası kaldı ne trakyası 2 senedir dolanıyorum ki bir şeyler öğreneyim, kendi kendine olur gider zannettim olmadı”. Bir arıcının ayağına gidip işi öğrenmek çok faydalı ama bizim gibi haftanın 6 günü çalışan kişiler için çok zor.Gittiğim kurslarda yayçep in (daha önce izlemiştim) yayınlarını izletti sonra da sertifikamızı aldık hepsi bu kadar. Sanal ortam da arıcılık ile yazılan yazıları okuyup uygulamaya çabalıyoruz Hepinize çok teşekkürler ediyorum.[/b]

enerji

  • Ziyaretçi
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2010, 12:39:41 »
Sevgili arı ve arıcı dostları 4 mayısta yaptığım kontrolde kovanların üst katlarında ana arı 4-5 çıtada yavru atmış diğerlerinde bal stoğu başlamış şu anda akasya ağacından nektar geliyor benim sorum acaba yavrular çıktıktan sonra yerine ana tekrar yumurta atarmı yoksa bal depo ederlermi yada ızgara atmalımıyım ben çerçeveli bal almak istiyorum ne yapmalıyım ?arı mevcudu oldukça fazla.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #7 : 11 Mayıs 2010, 22:02:13 »
Sayın enerji rumuzluk arkadaş valla bendeki arıların dili yok demiyorlar napacaklarını. Bu nedenle sürekli tek tek çıtaları kontrol ediyorum. Bu sene ben kendi adıma bu işi kıvırdım bakalım görecez sonuçları. Şaka yollu anlatıyorum aman bloke olmasın arı bol bol petek kabarttır bence ve iki kat kuluçkalıkdan sonra ızgara koy derim ben böyle yapacağım bu sene. Zaten arı sayımıda azalttımkı yetısemedım hallerı olmasın dıye bakalım hayırlısı. Almanyadaki arıcı arkadaşımız Mehmet Yükselin rekoltesini tutturacağım inşallah. Bak çok arısı olan ve bununla övünenler oğul çıkdı haberlerı yapmaya başladılar. Yakında bu sene bal olmadı haberlerını de yayınlarlar. Diyemezler olmuyor yetişemiyorum diye.

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2010, 20:01:42 »
selam arkadaşlar.bu benim sizinle ilk tanışma yazım. bir kolonim var.karadenizde havalar soğuk sizin yazdıklarınızı hayretle okuyorum çünkü bizden çok öndesiniz.bal mevsiminden sonra arıyı üçe bölüp hazır ana vermeyi düşünüyorum. kışa kadar beş çerçeve yaparım. sizce normalmi,olurmu lütfen beni bilgilendirin. teşekkür ederim.

fehmi

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #9 : 26 Mayıs 2010, 11:43:58 »
Bu sene bir kaç tane doğal oğul almak istedim. Üç adet kovanı sıkıştırmaya çalıştım. Arılar sıkışmasına ramen oğula gitmedi.Bala yöneldiler. Arılar genç analı olduğundan oğula gitmediği, hususunda bir görüşüm var.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #10 : 27 Mayıs 2010, 15:02:49 »
Bu sene bir kaç tane doğal oğul almak istedim. Üç adet kovanı sıkıştırmaya çalıştım. Arılar sıkışmasına ramen oğula gitmedi.Bala yöneldiler. Arılar genç analı olduğundan oğula gitmediği, hususunda bir görüşüm var.

Fehmi bey tespitiniz doğrudur, genç anaarısı olan koloniler çok zorda kalmadıklarında oğla meyletmezler.
Bu arıcılıkta kuraldır genç anaarı ile çalışılmalı.
Fakat genç anaarısı olan koloni oğul vermeyecek diye bir kaide yoktur.
Ben kendi arılığımdan örnek vereyim, 100 kovan üstü arıyla çalışıyorum, bir kısım arıların şu an güçlüleri gerekli bakımları yapılıp Gebze’deki arılıktan çıkarıldı.Gebze’de karışık güçte gene 60 üzeri koloni var. Ülke genelinde oğul bayramı var :) Benim arılığımda şu ana kadar 5 oğul çıktı, bunların ikisi arılıkta bulunan kara kovandan. İki tanesi anaarı ürettiğim kolonilerde meme kaçırdım, fark edememişim, bir tanesi de Muhteşem beyden gelen kolonilerden çıktı.
Gelmek istediğim nokta ise kara kovandaki anaarı geçen sene üretmiş olduğum karniyol F1 dir. Kovanda arı sıkışıp salkım yaptı gidecek yeri kalmadı ve tek seçeneği bu kovanın oğul vermektir.İki oğul verdi, kara kovanlara fazla müdahale yapılamadığı içindir ki keyfi geçene kadar oğul vermeye devam edecektir.

Sizin arılarınız sıkışmamıştır, sıkışmış olsalardı kesin oğul yapacaklardı.
Bu arada arılıktaki arılarım zaman zaman bazıları oğula meylettiler. Bu meyilleri kat verilerek meme temizlenerek yada bölünerek yok edilmiştir.

Internet ten bazı kişilerin hallerini görüp, çaresizlik içinde onları seyrediyorum. Yakınımda olsalardı bir çok kişiye gidip kovanlarına ayar çekmeyi çok isterdim ama elden gelen bir şey yok. ::)

Oğul nedenleri, arıcının arılığa hakim olamaması başta olmak üzere bir çok etken vardır.
Arılar sıkışır yeterli alan verilmeyişi oğul nedenidir, bir başka deyişle kovan içi arıyla bloke olur adım atacak yer kalmaz ise oğul mutlaka kaçınılmaz olacaktır.

Yaşlı anaarının performansını düşük olması.
Bal polen gelmeyişi açlık dolayısı ile kovan terki yada açlık oğulu denilen küçük oğulların çıkması.

Bahar aylarında 5-10 günlük kapalı ve yağışlı havalar oğulu tetikler, dışarı çıkamayan arılar kendilerine oğula çıkalım işi bulurlar.
Arıların genetik yapısı oğul nedenidir, yani ıslah edilmemiş ve geli,şebilen arılar oğul manyagıda denilebilir.
Kullanılan malzemelerde arıya kat verilse bile girişler çok dar oldugu için kat vermenin anlamını silip atıyor.
Benim şu an bunlar aklıma geldi, başka seçenek bilenler varsa eklerse iyi olur.

« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2010, 15:07:29 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

akdemir66

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #11 : 31 Mayıs 2010, 10:54:34 »
Sevgili arı dostları şu an itibari ile 3-1 yenik durumdayım. Dört gözle beklediğim 4 adet F1 Karnıol analarım geçen hafta elime geçmişti. Bu arada sayın bakanıma da hem teşekkür ediyor, hemde özür diliyorum. Büyük itinalarla üretkiş olduğu analardan 3 tanesini kabul ettiremedim. Bütün bilinen yöntemleri uygulamaya çalıştım. Analar gelmeden bölmeleri hazırladım birtane bile açık devre yumurta bırakmadım. Bölmeler 3  4 çıta arası idi denema amaçlı bazılarını kovanın önüne çırptım içine kafesle verdim 3. gün tekrar kovan önüne çırptım anayı önden verdim ne yaptımsa anaları sıkıştırmalarını önleyemedim. İlk günden de öldürmediler birtanesi bir gün sonra ikitanesi de iki gün sonra öldürüldü. Allahtan bir tanesi dün itibari ile az da olsa yumurta atmaya başlamıştı. İnşallah bu kalanla diger ölenlerin rövanşını alırız. Benim en büyük hatam bölmelerde tarlacıların olması idin çünkü onlar sıkıştırma yapıyor zaten kurtardığm ananın kovanının yerini değiştirmiştim. Böylece tarlacılar başka kovanda toplandı. İnşallah sizlerin tutturma şansı daha fazla olur.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2010, 11:53:54 »
Akdemir bilinen tüm yöntemleri uygulamış olman yanlış, önüne gelen yöntem, aklına estikçe uygulanmaz. İkide bir kovan anayı kabul etimi diye kovanı açman bile kabul edilmiş anaarının kıskançlıktan dolayı anaarıyı kestirirsin. Ben bu hafta bir çıtada çekim yapayım dedim o filmi yayınlayacağım göreceksiniz işçi arı kıskandığında neler yapıyor. İşçi arının elinden anaarıyı zor kurtardım.

Şunu açık olarak yazayım, anaarı kestirenler genelde acemi yada başka deyişle yeni arıcılardır.
 Anaarı verilen kovanlarda acele etmeye gerek yok, bana telefon geliyor abi dün baktım çıkarmadılar bu gün baktım çıkmış gibi.

Kovanda hiç yumurta yoktu ama başka anaarı çıktı.

Çok iyi bakmıştım gene meme yapmışlar.

 Dün birisine gösterdim kendi kovanıma bir anaarı verdim. Muğla’dan gelen kovan vardı yan yana, bu kovanlarda anaarı üretimi yaptım. Anaarılarında  şüphe ediyorum, çünkü birisi içerdeki yumurtalardan oğul verdi. Ben kovanımda hangi anaarı var bilmek zorundayım. Şüpheli anaarı varsa anında temizlerim. Kafesinde matkap deliğini açmışım bu delikten anaarıya işçilerin ulaşması en az 4--5 gün sürecektir.
Daha önce böyle bir tarifi bir arkadaşımıza yaptık, bu akşam 20 anaarıyı kovana verdi ertesi gün telefon ediyor, tüm analar çıkmış ve yumak olmuşlar. Böyle bir şey olabilir mi. Özellikle diyorum nasıl oldu, kekteki büyük yerimi açtın, yok diyor küçük deliği açtım. Aynı arkadaşa dün gösterdim bak bir günde 8-10 çıta arı daha 1 santim ilerleyememiş ve sanada aynı kafes ve keki kullandık, diyor ki ben keki ıslatmıştım. Sonra suçlu karniyol arısı oluyor.

Bu tüm anaarılar için geçerlidir, anaarı verilen kovan fazla karıştırılmaz. Erken çıkıp işçiler tarafından hırpalanan anaarıdan artık hayır gelmez.

İşin garip tarafı tüm anaarılar kovana verildiğinde ırk fark etmez kesilebilir. Nedense diğer anaarıların kesildiklerinden kimsenin haberi yok, bizim kesilen analar naklen yayın yapılıyor.
Aslında arıcı bunu yaparken kendi beceriksizliğini anlatıyor.

Geçen sene Vecdi beye 30 anaarı gönderdim, 1 tane kestirdi.
Gürol bey 20 tane aldı,2 tane kestirdi.
Bilgilerin bu kadar çoğaldığında  hala yüksek miktarda anaarı kaybı çok enteresan geliyor.

Bende Almanya’dan gelen analarda çok kayıp yaşadım. Fakat bu kadar anaarı vermeyle alakalı bilgilerimiz yoktu ki.
Karniyol arıların feromen sorunu var, bunu zayıf arı ve genç işçilerle halledebiliyorsunuz. Bunu anar vereceğiniz koloniyi bölüp böldüğünüz kovanın yanına koyun. Bir gün aynı yerde yan yana bekleyen kolonilerde bölmüş olduğunuz zayıf kolonide ne kadar tarlacı varsa asıl  kovanına dönecektir. Ertesi günü ise yeni bölünen kovanı ister başka yere götürün isterseniz arkalarda bir yere alın. Sonuçta zayıf ve tarlacıları olmayan bir kovanınız var, yeni anaarıyı da bu kovana vereceksiniz.


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

arıcı48

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 13
  • katkısız bal
    • bal şifadır
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #13 : 10 Haziran 2010, 11:04:03 »
Katlı kovanlarda griş darlığı oğula meyletme sebebiymiş.Polen tuzakları yüzünden arılar oğula meyleder mi?

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Arılarımız ne durumda.
« Yanıtla #14 : 10 Haziran 2010, 18:52:10 »
Sn arıcı 48 benim arılarım Tekirdağda. Bu sene tel altlıklı kovanlara döndüm. Bu işi öyle birden değilde tek tek hazırlayarak verdim arılara. Mayıs başlarında sıcakdan dışarı salkım yapan arılar altlıklarını değiştikden sonra inanılmaz düzeyde rahatladılar. Fethiye de arılar bu sıcakda kapalı altlıklarla napıyorlardır merak ediyorum. Birde polen tuzağı olunca süşünmek bile istemiyor insan. Bu sene yaşlı ana arılarım dışında oğula gidecem diye direnen bir kovanım hariç hiç  kovanım olmadı .Yaşlı analarıda bir veya iki meme kesme operayonu ardından bölerek işi kurtardım ve ilk kez bu sene bahar balı aldım. Bir kovandaki ana arım ise geçen senenin anası olmasına rağmen beni atlattı ve oğula gitti:(