Özen Efe, oksalik asit olsun diğer asitler olsun, biz nasıl kullanılacağını bilmiyorduk. İnternet aracılığı ile asitleri keşfetmeye başlamıştık ama kullanmasını bilmiyorduk. Ben baharda arıları banyo yaptırmıştım, o arılar sönmedi ama dediğin gibi bir türlüde gelişemedi. Arı oksalik asitten nefret ediyor, bir yere dökün arı kesinlikle ona dokunmuyor.
Organik asitlerin nasıl kullanılacağını bize Mehmet Yüksel öğretmiştir. Bir çok konuda Mehmet Yüksel, arıcılıkta gelişmiş bir ülke olan Almanya'nın arıcı kültürünü bizlere servis etmiştir. Hala ülkemizdeki en ünlü arıcılık kitaplarında organik asitler tam manası ile yoktur, varsa da makaleden çevir, sonra bir sürü sakatlık çıkıyor. Bir işin en iyisini sahada çalışan bilir. Siz oksalik asidi benden öğrendiğinizi söylüyorsunuz, arıcıların çoğu bu konuları, Mehmet Yüksel'den öğrenmiştir, bunu bir çok arıcı gururuna yedirip söyleyememekte. Geçmişte kimse bilmiyordu, buna bilimcilerde dahil...
Gelelim sizin arkadaşınıza, eminim ki, çok fazla doz vermiş. Sıcaklıkta önemli, sizin bile elinize şurup bulaşıp kuruduğunda hareket kabiliyetiniz azalıyor. Zaten Oksalik asidi, 0 ile 5 derece uygulayın diyorlar.
Birde iki çıta arasına 5 ml verilmeli. Bu çok önemli bir kural elinizde şırınga yok ise bu ayarı göz kararı ile yapamıyorsunuz, arısız yerlere kesinlikle verilmemeli. Salkımdaki arıya veriliyor, arılar birbirine bulaştırarak solüsyonu tüm arılara dağıtıyor.
Oksalik asit sıcakta oğullara yapılıyor biliyorum, gene Mehmet Yüksel anlatmıştı. Oğul çıktı, çözeltide %3 oksalik asit olacak şekilde şekersiz suyla yapılıyor ve oğula püskürtülüyor.