Gönderen Konu: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.  (Okunma sayısı 62004 defa)

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #15 : 11 Aralık 2010, 10:26:36 »
Evet arkadaşlar ben arılarımın yanında olmadığımdan ve bu sene balkon faaliyetinde bulunamadığımdan şu ana kadar oksalik asit uygulaması yapamadım. Yapan yokmu..varsa nerdee. >:( Tel altlıklı kovanlarla çalışanlar çekmecede dökülen varoaları da gösterırlerse etkinlik durumunu görmek bakımından iy olur kanaatindeyim. :D
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2010, 10:29:34 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #16 : 11 Aralık 2010, 16:27:58 »

Bu konu başlıgındaki, Mehmet Yüksel'e ait fotoğraf.

Muhteşem abi bizim bölgemizde havalar soğumaya başlayalı daha bir hafta olmadı, bana göre bu bölgede kar 3 hafta önce yağmaya başladı. Eskiden genelde yılbaşında kar yağışıyla karşılaşırdık. Ben arılarımın Aralık 25 de yavru uçurduğunu biliyorum hatta blokta filmi bile var.
Dolayısı ile oksalik bir kaç yıl öncesi tanıştığımız ve birçok kişinin bu organik asitlere şiddetle karşı çıkması, olayın üzerinden belli bir süre geçince organik asitlere karşı çıkanların bile acayip asitçi kesilmesi seyretmeye değer olarak düşünüyorum.

Ben bu işlerin ilk kobaylarından birisiyimdir.
Asitleri tanımışız ne tam olarak dozunu biliyoruz nede tarifini, zamanlama konusunda hatalar yaptım, ilkbaharda ve eylül ayında arılara oksalik asit duşu aldıran birisiyim. Arılar yeni yavruya yatmış, ben üstlerine oksalik döktüm, arı oksalik asit bulaşan yere hiçbir zaman yanaşmadı.  :(

Şimdi iş öğrenildi, Zaman konusu çözüldü, doz konusu hala karmaşa, fakat bu doz olayını yazan bilimci kişiler arıcılık yapmayıp araştırma yaptıkları bilgileri sitelerine koymuşlar ve öylece o bilgiler kaldı. Yeni araştırmalarda doz değişmiş olduğu halde sitelerdeki haberler güncellenmediği için bilgiler sabit gibi düşünenler olabiliyor.

İlk zamanlar bize ulaşan bilgiler solüsyon içindeki oksalik asit çözeltisi %5, daha sonra en iyi sonucu %4.5 veriyor denildi, şu an ise Alman üniversitelerinin arıcılarına tavsiyesi %3.5 olarak uygulatması. En güncel bilgide budur. Bunun nasıl uygulandığını bizden birisi gayet güzel açıklamıştır. Yıllardır uyguladığı halde, onun açıklamalarına ters istikamette uygulama yapanlar oluyor, burası Türkiye, şablon yok, bu işiş uygulayan bilim adamlarımız yok, arıcımız kime güvenirse,  onun dediğini yapmaya devam ediyor.

Aklıma bunları yazar iken, başka bir konu daha geldi. Bizim arkadaşımız Almanya’da bazı arıcılara Türkiye’de kışın arılara kek veriliyor dediğinde bana acayip acayip baktı demişti.

O zamanlar bazı arkadaşlarımız bir Türk arıcısı olarak bundan rahatsız olduklarını beyan etmişlerdi.

Ne gariptir ki, bir sürü yabancı bilim adamının da katıldığı bir kongrede, bir fakülde sunum yapıp, ülkemizi ne kadar onurlandırdı bilemiyorum. Konu formik asit kullanımı ve sunumda deniliyor ki, hasat sonu ve yavru olmadığı bir süreçte. Bilimcilerimiz arıcılık yapsaydı bu hataya düşmezlerdi. Formik asit kullanma talimatında ne der. 20 ile 30 derece arasında bu asiti uygulayacaksınız, 30 derece üstüne çıkılırsa hemen asitleri geri alın. Zira 20 derece altına sıcaklık düşerse de, bu sefer tam buharlaşmaz ve gene etki edemez. Bu sunumu verenler arıcılık yapsalardı, 15 dereceden sonra yavru faaliyeti hep vardır. Tabi ben bu sunumun bu bölümünde yabancı bilimcilerin yüz şeklini çok merak ettim. Kesinlikle gülmüş olmalılar. Bazı arkadaşlarımız geçmişte rencide oluyordu, bu hataları bir fakülte yapıyor, acaba gene rencide oldular mı merak ediyorum. Yani siz işi bilmiyorsanız sizin etiketiniz o işi iyi bildiğinizi göstermez böyle bir ortamda ülkemizi de küçük düşürürsünüz. Ülkemiz adına üzücü bir hadise kim ne derse desin.

Bundan dolayıdır ki, ben Mehmet Yüksel’in tarifine uyarım ve bana soranlara ona uyun derim. Almanya’daki üniversiteler bilgileri başka ülkelerin bilimcilerinden çeviri yapmayıp, kendileri arılar üzerinde deneyler yaparak bu sonuca varıyor. Mehmet Yüksel 3–4 sene öncesi bize formik asidi %65 olarak uygulatıyorlardı dedi, daha sonra üniversite bunu %85 olarak değiştirmiş. İkisini de deneyip tavsiye eden aynı üniversite. Almanya bilgilerini sürekli güncellerken bizim ülkemizin fakülteleri asitlerin nasıl kullanacağını bile tarif edememekte.
Ben bunları yazar iken bilim düşmanı değilim, bilim adamı düşmanı da değilim. İşini tam yapan bilimciler görmek istiyorum. İşinin ehli tuttuğunu koparacak, doğrular karşısında her şeyi göze alacak. Ne şiş nede kebap yansın derseniz böyle talihsiz vakaları biz daha çok yaşarız.

 Havaların sıfırla artı beş derecelere düştüğünde %3.5 oksalik asit tamlatması uygulanabilir. Tek katlı kolonilerde o kadar zor değil, sıkıntı katlı kovanlarda yaşanmakta. Katı kaldırıp asiti damlatırken arılar dağılıyor kovan dışına sarıyor ve kapatması sorun oluyormuş.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2010, 16:31:00 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

MESTAN BESLER

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 15
  • Lütfen duyarlı Olalım DÜNYAMIZ Hasta onu Koruyalım
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #17 : 21 Aralık 2010, 11:03:08 »
Dün eczacı arkadaşa oksalik asit lazım dedim yok ama getirtiriz dedi ve biryerleri arayarak 100 gr lık poşetlerde kargo ücreti dahil 17/18 tl ye gelir dedi.Bu durumda bir kg almış olsam 170 tl gibi bir rakam çıkıyor bu kadar pahalımı.İkincisi ise benim hesabıma göre 30 kovanım var 35 gr asit yetiyor gibi düşünmüştüm.Sayın arı bakanının arkadaşının aldığı 3 kg asitin 60-70 kovanlık ifadesi kafamı karıştırdı.Benim hesabım 1000 mg mı 5mg a böldüğümde 200 çıta arası bu da benin 30 kovanda 6 çıta arası gibi tam yetiyor.Hesabım yanlışmı dersiniz
 

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #18 : 21 Aralık 2010, 16:44:22 »

Mestan bey, oksalik asitten daha ucuz bir varroa mücadele yöntemi yoktur. Oksalik asidin kilosu, 6-7 liraydı, son zamanlarda duyumlarım eve teslim Kg fiyatı 16 lira.

Bunun hesabıda çok basit. 1 kilo oksalik asit alsanız ve 50 kovan arınız olsa bu asit size damlatma yöntemiyle 30 yıl yeter :D

Zaten oksalik asit damlatması senede bir sefer yapılır. Birden fazla yapıldığında arı ömrünü kısalttığı yapılan araştırmalarda belirtilmiş.

Gelelim oksalik asit hesabına.
 1 litre solüsyon yapmak için 35 gr oksalik asit yeterli. Her çıta arasına 5 ml arıların üzerine damlatılacak. Bu mevsimde bir çok arıcının arısı 5-6 çıta yoktur, zaten bu güçte koloniler olsaydı kışa girmeden koloni sönmeleri olmazdı.

Gende biz 5 çıta olarak alalım arılarımızı, gerçi salkımdaki 5 çıta arı hava ısındığında 8 çıtadan fazla gelir.  ::)
 5 çıtalık bir koloniye 5 şer ml oksalikasit solüsyonu damlattık, koloni başına düşen solüsyon 25 ml eder. 10 koloniye 250 ml gider, 1000 ml solüsyon 40 koloniye yetmekte.
 Oksalik asidin 1 kilosunu 16 liradan alsanız bile.
100 gr oksalik asid, 1 lira 60 kuruş ediyor. Yani 40 kovanın mücadelesi 2 lira bile tutmuyor.

Bunun neresi pahalı, diğer mücadele yöntemlerinden haberiniz var mı?

Siz o arkadaşınıza dikkat edin derim.
Nasıl arkadaş ise bilemiyorum. ???
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #19 : 07 Ocak 2011, 09:02:20 »
Marmara bölgesinde oksalik asit damlatacaklar için gerekli şartlar şu an tam oluştu. Ben geçen hafta bu varroa mücadelesini yapmıştım, keşke bir hafta daha bekleseydim. Yaklaşık 10 gündür havalar 10 derece altına düştü, geceleri 1 veya 2 derece ve tüm koloniler salkımda.

Bu işte acele edildiginde yavru olan kolonilerde tam başarılı bir varroa mücadelesi yapılmış olmuyor. En etkili varroa mücadele zamanı ise yavru olmadıgı ve arıların iyice salkıma girdiginde yapılan işlemdir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #20 : 07 Ocak 2011, 23:03:44 »
Ali abi şartların oluşması için bende bekleyenlerdenim hala polen geliyor. Bu hafta sonu yapmayı planlamıştım lakin meteorolojinin demesine kalırsa 6-8 c sıcaklıklar artacakmış. Bir kaç kovanı pazar günü açıp yavru durumuna göremi ilaçlama yapsak?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #21 : 08 Ocak 2011, 00:38:09 »
Hava sıcaklıkları düştü derken birden tırmanışa geçiyor. Varroa mücadelesinde, Oksalik asit damlatma işi sıfırla artı beş derece arasında uygulanıyor. Ben Gebze'deyim daha sıfır hiç olmadı, gündüzleride 5 derecleri çok nadir gördük. Bundan sonra ne olur bilemiyorum, ben hava durumunu hem bizim metorolojiden hemde yabancı kaynaklardan takip ediyorum. Zaten iki linkte blogun sağında var, yabancı tahmin istasyonları iki derece daha düşük ve doğru tahmin yapıyor.
Önümüzdeki 7 günlük rapor gene gündüzleri 10 dereceleri gösteriyor. Geceleri ise soguk, normal şatlarda artık yavru olmaması gerekir.

Genede yavru kontrolü yap diyemeyecegim, bu havada kovandan çıta çekilmez, bir sürü arı yerlere veya kovan içine dökülür, yani kovanların artık karıştırılmaması gerekiyor, fakat biz bir türlü kendimizi frenleyemiyoruz. Belli bir zamandan sonra kovanlara hiç mudahale yapılmaması daha iyi.

Ben kendi yaptıgım uygulama sonuçlarını aldım fazla varroa dökülmedi. Zaten tel altlıklara %85 formik vermiştim, sorun altı kapalı yani eski klasik kovanlarımızda sorun vardı. Bu klasik kovanlar hem girişleri dar, dolayısı ile içersi sıcak, hemde  yavru faliyeti durmuyor.

Bundan sonra havalar nasıl olur bilemediğimiz için artık uygulama bir an önce yapılmalı. Bundan önceleri kışın, varroa mücadelesi için oksalik asitmi yapıyorduk, bu ekstra bir iş olacak.
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2011, 08:48:17 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #22 : 20 Mart 2011, 11:24:26 »
damlatma yöntemi ile oksalik asit uygulaması için 5 derece hava sıcaklığı şartmıdır ?
Etki etmesi için arının salkımda olması lazım yavru faaliyeti en az seviyede hatta olmaması lazım diye yazılıyor,bu yazılanlar tecrübe ile sabittir itirazı olan yok ..
Bu oksalik asiti yeni yeni duyanlar merak ediyor ''biz daha yeni gördük bu asidi geç kaldık biz şimdi bu zamanda damlatma yapsak olamazmı ''diye soruyorlar.
Ben hiç yapmadığım için cevap veremiyorum konuyu tecrübesi olanlara soruyoruz.
damlatma usulü için hava sıcaklığı neden fark eder ?
yada fark edermi 10 derece üstü sıcklıkta olmazmı ?
yavru başladığı için kapalı yavrularda etkisi yok,tamam ergin arılar üzerindekilere etki etsin fayda faydadır olmazmı ?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #23 : 20 Mart 2011, 12:22:01 »
Yusuf;
Oksalik asit ve organik asitler kullanılmaya başlayalı 30 yılı geçmiş. Yani dünya 30 senedir kullanıyor biz bu konuda bir türlü haberdar edilmemişiz. Bunun altında ilaç üreticilerinin haklı tarafları var diyelim ekmekleri kesilecek ve bunu gizlemişler.
 Alman firması olan bayer Almanya’da kimyasal arı ilaçları satamıyor bunu iyi düşünmek lazım.

Bizi haberdar edecek olan bilim adamlarımızı kim susturdu onu bilemiyorum.
Bir başka açıdan bakıyorum acaba bizim bilimciler yabancı ülkelere gittiklerinde nerelere gittiler, nelere baktılar bu organik asitleri burada anlatıp yayamadılar. Biz bir arılığa gittiğimizde birilerinin bilmediği bir malzeme veya uygulama yada yenilik görmüş isek hemen bunu yaymak istemişizdir.

Fakat geçenlerde bir cümle yazdım, konuyu okuduğunuzda ne demek istediğim belli olmasına rağmen bir cümleyle dalga geçenler vardı, zaten başka işleri de yok. Bu ülkedeki insanlar bir acayip, bir alternatif sunulduğunda bir sebep bulup buna karşı çıkıyor, gene yazıyorum bizim kadar alternatiflere karşı çıkan yoktur, var diyenler bunu ispat etsinler, ve ilk önce kendileri kışın kek vermeyi bıraksınlar.

Organik Asitler bir şekilde hasır altı edilmiş ve gizlenmiş. Bu kadar yayın olmasına rağmen hala asitler hakkında karalama yapanlar var. Formik asit kullanmak gerçekten zor, bu sonbaharda bir çok kişi kovanlarını anasız bıraktı, olay mahkemelere kadar gitti ve kapatıldı. Sonuçta arıcının dozuna göre kullanmadı ve ruhsatlı bir üren olduğu gibi nedenler sıralanıp konu gündemden düştü. Formik asit kullanımı çok dikkat isteyen doz zamanlama ve ısı faktörleri hepsi çok önmeli. Yoksa kolonideki anaarıyı kaybediyorsunuz. Zaman olarakta anaarı kaybettiğinizde kesinlikle elinizde kendi yedek anaarılarınız yoksa başka yerden kaliteli anaarı bulma şansınız yoktur.

 Benim bu konudaki daha denemedim ama bir önerim var, mesela altı kapalı koloniye formik vermek, anaarıyı da kafese alıp koruma almak gibi. Bir başka alternatif kolonilerdeki anaarıların 4-5 gün kafese alınıp mücadele yapılması yönünde. Formik asiti fazla uyguladığınız, verdiği zarar anaarı kaybıydı, formik asit mücadelesi bittiğinde anaarıları tekrar kafesle kolonilere iade etmek olarak bir düşüncem var.

Oksalik asitin neden 5 derecede yapıldığını soruyorsun.
5 Derecelerde normalde yavru olmaz ve arılarda salkımda ve salkımdaki arı birbiriyle iç içe ve bu salkım sürekli sabit değil dönüp duruyor ve üzerine damlayan asidi tüm işçi arılara iletiyor. Zaten amaçta buydu, tüm arıları kışın nasıl asidleyeceksin ki? Oksalik asidin başarısı burada, yavru yok ve tüm arılara oksalik asiti bulaştırdığınızda varrolar zarar görüyor ve arıyı bırakmak zorunda.

Oksalik asit ile ilgili Mehmet Yüksel’e bazı sorular sordum.

Bir makalede %3 lük oksalik asit solüsyonu yapılıyor. Bunu arıların üstüne çok ince püskürtüyorlar demiştim.

Almanya’da dediğin uygulama yapılıyor dedi.
Uygulama yapılan arılar ise yeni oluşturulmuş suni bölmeler kapalı ve açık yavrusu olmayacak, oğul veya paket arılara yapılıyormuş.


Yani kolonide gene yavru yok. Bu uygulamada 1 litre suya 30 gr oksalik asit karıştırılıp %3 lük oksalik asid solüsyonu yapılıp arılara püskürtülüyor. Karışım sadece bu başka bir şey katılmıyor.
Yavru varsa bu işin başarısı gelmiyor ve aynı laktik asit gibi tüm çıtalar çekilip tüm arılara püskürtme yapılmalı. Oksalik bir sefer püskürtülüyor ikincisi gene zarar. O zaman laktik asit varken niye oksalikle uğraşalım derim.
Laktik asitle alakalı tüm bilgilerimiz ve uygulamalarımız zaten forumda var ve 3-4 sefer uygulansa bile arılara zarar vermiyor.
Buna da şükür 5 sene önce hiçbir şeyimiz yoktu dimi: :D
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #24 : 20 Mart 2011, 16:16:05 »
yahu bu kadar uzun yazacağına verilir yada verilmez yazsana soranlara verilirmiş verilmezmiş derim çıkarım:)şimdi bu yazıyı çıktı yapıp alıp ellerine verip okuyun desem nediyo bu adam yahu derler:)Laz arıcılar biraz geç anlar o kadar laf üretmeye gerek yok olur yada olmaz bitti.:))
iyisi ben verilmezmiş diyim gitsin devam etsinler klasik ilaçlara  :o

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #25 : 20 Mart 2011, 20:34:02 »
Yusuf, sanada iyilik yaramıyor.
Yazımda oksalik asit, hem kullanılabilir var, hemde kullanılamaz var. Bunu gene açmak gerekiyor, yavru yoksa  kullansınlar, yavru varsa bir işe yaramaz. Bana soru sordunmu ne biliyorsan anlatıyorum işte huy :-[
Şimdiye kadar zaten bir şey saklamadığımız için buradayız :)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ariciahmet

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
    • www.ariciahmet.blogspot.com
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #26 : 05 Eylül 2012, 08:16:20 »
Oksalik asıt buharlaştırma yöntemiyle kullanıyorum ,elimdeki oksalik asıt bıttı kutusu yanımda deyil  alacağım oksalit asıt ne cins olacak yanı kutunun üzerinde ne yazacak bilgi veren olursa memnun olurum.

şeref KORKMAZ

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 55
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #27 : 05 Eylül 2012, 08:41:28 »
      Bilğiyi  hep  ucuza   almayı  hedeflemişiz. Bir  arıcının  arı  kolonileri  için  tutduğu  çetele  olmalı.

Hanği  ilaçı  kullandım , ne  zaman  kullanıldı  nekadar   doz   atıldı.  Yani  kendine  arşiv   yapmalı .

      Lafım  kimseye  değil , meclisden  dışarı ; Bildiği   bir  şeyi  sormak da  münafıklığa  meyil  etmektir.


Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #28 : 05 Eylül 2012, 08:59:55 »
Oksalik asıt buharlaştırma yöntemiyle kullanıyorum ,elimdeki oksalik asıt bıttı kutusu yanımda deyil  alacağım oksalit asıt ne cins olacak yanı kutunun üzerinde ne yazacak bilgi veren olursa memnun olurum.
Arıcıahmet;
Arıcılık forumumuzun, organik asitler bölümünde resimler var, resimler üzerinde asitleri üreten firmanın mail adresi, telefon numarası, ayrıca açık adresi var. İstediğiniz bilgiyi firmaya telefon edip öğrenebilirsiniz, benim bildiğim zaten arı için tek bir çeşit oksalik asit satılıyor, yada söyle diyeyim oksalik asidi alan kişilerin hangisi formülüne baktı, hadi baktı diyelim ne anladık.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=198.msg2167#msg2167

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Son Varroa mücadelesi %3.5 Oksalik asit damlatma tekniği.
« Yanıtla #29 : 06 Eylül 2012, 21:43:09 »
Arkadaşlar oksalik asit yavru duzeyının en az olduğu ve havanın 5 dereceler cıvarında olduğu donemlerde yapılması gereken bir uygulama. :o bu zamanda formik asit en iyisi iken ne olduda bu konu pik yaptı anlayamadım 8)