Hava sıcaklıkları düştü derken birden tırmanışa geçiyor. Varroa mücadelesinde, Oksalik asit damlatma işi sıfırla artı beş derece arasında uygulanıyor. Ben Gebze'deyim daha sıfır hiç olmadı, gündüzleride 5 derecleri çok nadir gördük. Bundan sonra ne olur bilemiyorum, ben hava durumunu hem bizim metorolojiden hemde yabancı kaynaklardan takip ediyorum. Zaten iki linkte blogun sağında var, yabancı tahmin istasyonları iki derece daha düşük ve doğru tahmin yapıyor.
Önümüzdeki 7 günlük rapor gene gündüzleri 10 dereceleri gösteriyor. Geceleri ise soguk, normal şatlarda artık yavru olmaması gerekir.
Genede yavru kontrolü yap diyemeyecegim, bu havada kovandan çıta çekilmez, bir sürü arı yerlere veya kovan içine dökülür, yani kovanların artık karıştırılmaması gerekiyor, fakat biz bir türlü kendimizi frenleyemiyoruz. Belli bir zamandan sonra kovanlara hiç mudahale yapılmaması daha iyi.
Ben kendi yaptıgım uygulama sonuçlarını aldım fazla varroa dökülmedi. Zaten tel altlıklara %85 formik vermiştim, sorun altı kapalı yani eski klasik kovanlarımızda sorun vardı. Bu klasik kovanlar hem girişleri dar, dolayısı ile içersi sıcak, hemde yavru faliyeti durmuyor.
Bundan sonra havalar nasıl olur bilemediğimiz için artık uygulama bir an önce yapılmalı. Bundan önceleri kışın, varroa mücadelesi için oksalik asitmi yapıyorduk, bu ekstra bir iş olacak.