Arkadaşlar, piyasada "krom" körük satılıyor galvaniz sacdan yapılan körüklerden biraz fiat farkı var.
Krom nikel malzeme ısıya dayanıklıdır yani kolay, kolay deforme olmaz ve çok uzun ömürlü olur yeni körük alırken krom nikel körük almakta büyük yarar var.
Krom nikel körük alırken aldanmamak için (alman sacı dedikleri bir malzeme daha var bu malzeme krom kaplanmış siyah sactır, baktığınızda ayıramazsınız bu malzeme çamaşır makinasının tamburlarında, mutfak evyelerinde falan kullanılır normalde bu sac da paslanmaz fakat ateşte kararır piyasada krom körük diye bu malzemeden yapılan körükler de satılmaktadır) mıknatıs ile kontrol etmek gerekir.
Krom nikel malzemeyi mıknatıs tutmaz, şayet mıknatıs tutarsa krom nikel değildir!
Krom nikel sac, normal saclara bakarak biraz daha pahalıdır ve hacim olarak biraz daha ağırdır...
Şimdi gelelim asıl konuya; oksalik buharı yapmak için bence başka alete hiç gerek yok.
Oksalik buharı yapmak için krom nikel bir körük olması yeterlidir büyüklüğünün ve küçüklüğünün bence hiç önemi yok.
Hele, hele fazla kovanı olanlar, bu konuda oksalik buharı yapmak için daha hızlı çalışılacak ve "verimli " olacak bir aparat olacağını zannetmiyorum.
Verimli olmasının sebebi, bir kovanın ilaçlaması bittikten sonra diğer kovana geçildiğinde aparatın soğutulması gerekir halbuki körükte, bu dez avantaj, avantaja dönüşmektedir.
Çünkü ısınan malzemeyi soğutmamakla hem enerjiden ve en önemlisi vakitten tasarruf ediliyor.
Piknik tüpün üzerine basitçe, tel ile bağlanan körük, çok büyük kolaylık sağlıyor, körüğü açarken bir eliniz serbest kalıyor, bir elinizle körüğü açıp diğer eliniz ile asidi çabucak koyabiliyorsunuz.
Körük sıcak olduğu içinde işlem anında başlayarak çok kısa bir sürede bitiyor.
Körüğün ucu konik olduğu için hortumu bağlamak için biraz dikkat etmek lazım, ben hortumu sarı renkli koli bantı ile sıkıca, bantı biraz fazla sararak yaptım, hortum körükten hiç ayrılmadı.
Ama isteyen arkadaşlar körüğün ucuna 2-3 cm uzunluğunda krom malzemeden yapılmış bir boruyu tenekecilere soğuk punta ile monte ettirebilirler bu işlem körüğü de bozmaz, körük asıl işinde de kullanılabilir.
Parası olan arkadaşlar başka arayış içine girebilirler, ama bu tip aparat alırken veya yaptırıken ekonomik, kullanışlı ve zamandan tasarruflu olmasına dikkat etmek lazım zannedersem.
Ben ,bir iş yapacağım zaman ilk önce elimdeki aletler ile işimi yapmaya çalışırım, laf olsun diye veya daha caf caflı olsun diye fuzuli olarak başka bir şey almam...