Arı Irkları > Kafkas

KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI

(1/3) > >>

Arı Bakanı:
Kafkas arısının kışlamasını burada inceleyecegiz.

Turan15:
Bakanım,
2009 Mayıs sonu Haziran başı gibi; bir adet saf Kafkas dört adet eko tipi Macahel den Kafkas ana arı aldım, elime geç geldiği için hemen bölme yaparak beş ananın hepsini kabul ettirdim, ancak analar elime geç geldiğinden dolayı bu yıl hiç bal alamadım.
Şu anda;
Saf Kafkas Burdurda 5 çıta baharı bekliyorum.
Eko tipler Marmaris de 2 şer çıta bahara çıkarmı bilmem,
sonucu bekleyip göreceğiz, bende çok merak ediyorum,
saygılarımla,

Arı Bakanı:
Arıcılıkta ileri ülkeler her şeyde olduğu gibi arı konusunda gerekli çalışmaları yapıp damızlıkları oluşturmuşlar ve hala nasıl geliştiririz diye çalışmalara ara vermeden işlerine devam ediyorlar.

Benim en dikkatimi çeken ise, arıcılıkta ileri ülkeler kafkas arısı kullanmıyor.

Kafkas arısı zor şartlarda çalışıp yüksek verimler alınabiliyorsa, en zor şartların olduğu yerlerden birisi Avrupa. Örnek olarak Almanya'yı birçok kişi bilir, birçoğumuzun akrabası veya tanıdığı vardır,  mevsim kısa yağışlı bir iklime sahip ve kışları sert, peki bu arıyı Avrupa ve Almanya nasıl keşfedemedi?

Amerikan arıcılık kurumlarına bakıyorsunuz, gene bize çaktıkları Kafkas arısını kendileri kullanmayıp, başka ırklarla çalışmaya devam ediyorlar.

Ülkemizde ise kafkasın kendi bölgesi denilen bölgede her sene koloniler söner.
Peki bu arı kendi bölgesinde niye yaşayamayıp bahara çıkamıyor. Yaşıyorsa her sene neden binlerce Muğla'dan koloni bu bölgeye getiriliyor?

Bu arı kışlasa dert, kışlamayıp sönüyor gene dert. İkinci seçenek genelde kurtuluştur.

Arıcılıkta yüksek mevcut, artı bal demek, artı iyi kışlama baharda iyi gelişme demektir, bu çoğalma özürlü arıya Konya çiçeği lazım, işin bu kısmına kimse şimdiye kadar değinilmedi.

vecdiküçükyılmaz:
                Değerli arkadaşlar,bir ırkda sakinlik çok önemli olduğu halde,hastalıklara karşı dayanıklılık,ana arını günlük attığı yumurta sayısı çok önemlidir.Bunun yanında arı ırkının güçlü koloniler oluşturması gerekir.
                Dünya yüzeyinde arı ırkı İtalyan,Karniyol ve Kafkasdan ibaret  değildir.
                Gelişmiş ülkeler İtalyan ve Karniyol ırkı kullanmaktadır.Soruyorum,bu ülkelerin arısımı yok,onlar niye yerel arılarını kullanmıyor.Ülkelerinimi sevmiyorlarmı.Hayır.Arıcısına sen ancak bu ırkdan bal albilirsin diyor.Kafkası niye kullanmıyorlar.Anti Kafkas milliyetcileri olduklarındanmı.
                Benden çok şu sanal alemdeki arıcılar kafkas kullandınızmı.Oturup Kafkas üzerine methiyeler düzmeye,yeri gelince Anadolu ırkı demeye gerek yok.Anadolu ırkının henüz safı yoktur.Buyrun söyleyin nerde.Kafkas ırkının ise damızlığı Tkv demi,Macaheldemi,Posof damı.
                Koloni çökmesinin nedeni nedir.Neden arılar bırakın baharı görmeye,kışı bile göremeden sönmektedir.Arısı sönen arıcı agıt yakıyor,kovanım bal dolu arım söndü.Kardeşim arın ırkı ne biliyormusun,Ana arı neden yumurta atmamış yaz ortasında,çerçeve çektiğinde neye bakıyorsun,alt katta kemeri bırakan arı ballıga çıkarmı,arı kendini bloke ediyor.
                Koloni sönmesinin nedeni sıfır rakımdan 2000 rakıma kadar Kafkas arısının arıcıya dayatılmasıdır.Dag arısı diye adlandırılan Kafkas arısı ovada ne arıyor.Bu dayatma değilde nedir.
                1.Kafkas arısının sevdiği sıcaklık 21 ila 28 derecedir.Bu sıcaklık şartlarını metoroloji verilerini incelerseniz,Kars,Ardahan,artvin ve Erzurumda bulabilirsiz.Bu şartlarda bile Kafkasın atacağı yumurta sayısı 1100 ila 1400 dür.Ana arı f1 olmak koşolu ile yaşı 1 yaşında olmak zorundadır.
                 2.Kafkas arısı ovaya inerse ne olacağiını sırayla anlatayım.Sıcaklık 28 geçmeye başlayınca ananın yaşı f1 fark etmez,yumurtayı azaltacak,acele ile kemerden balı koyarak kuluçkalığı bloke etmeye başlayacak,kuluçkalık balla dolunca zaten az yumurta atan ana arı,yumurta atacak yer bulamayacak,yaşlanan işçi arı ölmeye başlayacak,yerine gelen işçi olmayacağından,yaşlanan işçi arı arı sütü salgılıyamadığından ana arı beslenemediğinden ana arı  kaybı yaşanacaktır.Sonuç koloni sönecektir.Arı kaybını bölerek telafi eden arıcı bala hasret kalacaktır.Saglıcakla kalın

Arı Bakanı:
Vecdi abi bir çok kişi zaten başka ırkları kullanmadan, görmeden başkalarının gazına gelip atıp tuttu. Tabi sonuç ise hüsranla bitti.

Arıcı, arıdan ne istiyor burası çok önemli.

Her arı kendi bölgesinde çalışmalı, yada kendi bölgesinde başarılı demek en büyük saçmalıktır.

Lafa geldimi İsrail çölde kovan başı 40 kilo bal ortalamasıyla arıcılık yapıyor. İsrail kendi bölge arılarını yok edip, İtalyan arısına geçti, devamında yüksek verim almaya başladı. Neden kimse israile akıl vermiyor arılarınıza sahip olun diye :)

Bizim vatanımız ise cennet, bu kadar flora varken, kovan başı ortalamamız 16 kilo.

Peki her arı kendi bölgesinde çalışacaktı da niye papaz buradan ve başka yerlerden Almanya'ya yıllarca başka yerlerin arısını götürdü? Neden....?

Amerikadaki  şu anki ırklar oranın yerel arısımıydı?.... ;D

Bilimcilerimiz benim sorularım karşında şu an kitlenmiş durumdalar. Her arı kendi bölgesinde kullanılmalı demekteler. Her arıcı kendi bölgesinde arıcılık yapmıyor, ülkemizin tüm bölgelerine girip çıkıyorlar, oturdugun yerden sallamakla bu işler olmuyor. Her arıcı elindeki arıyla tüm nektar bölgelerini takip etmek zorunda, dolayısı ilede tüm bölgelerimizi gezmektedirler.

Burada bize ne lazım, bal akımlarında yavru kesmeyip, tek bir kovanla devamlı 80 bin nufus oluşturabilen arılarla çalışılmalı. Ben iddia ediyorum, bu arı karniol arısıdır ve ülkemizin her bölgesinde kullanılabir, bunuda ilerde hep birlikte görecegiz benim elimdeki ülke geneli veriler çok iyi.

Bilimcilerimiz zaten arıcılık ve gezgincilik yapsalardı ne demek istediğimi o zaman daha iyi anlayacaklardı.

Ülkemizdeki kafkas arısı yüzünden zengin kaynaklarımızdan yeterli olarak verim alamıyoruz. Sonuç olarak ülkemizin nektarları toprak olamaya devam ediyor.

Arı kışa nasıl girerse aşagı yukarı baharada aynı çıkmakta. Bu günlerde birçok bölgede artık kafkas arısına yumurta attırmak çok zor ve önümüz son bahar, kışa bitik giren kafkas bir avuç çıkacak ve arıcı tekrar baharda tırmalamaya başlayacak yıllardır bu tırmalama bitmedi ve bu kafaylada bitmeyecek. Kafkas arısı kirazlar çiçek açtıgında kaç çıta arı oluyor hiç düşündünüzmü  ::)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git