Arı Irkları > Kafkas
KAFKAS ARISININ ÖZELLİKLERİ VE GELİŞMESİ
Arı Bakanı:
Kasfkas ırkı arıların özellikleri ve gelişimini burada inceleyecegiz.
ali:
Özellikler : Kafkas
Vücut Yapısı : Orta-ince uzun
Renk : Koyu-gri-gümüş
Dil Uzunluğu : 6,7-7,2
Çiftleşmiş Ana Ağırlığı : 200 mg.
Bal Verimi : Orta
Hırçınlık Eğilimi :Uysal
Kışlama Yeteneği : İyi
İlkbahar Gelişimi :Geç , fakat hızlı
Oğul verme eğilimi : Çok düşük
Yağma eğilimi :Çok fazla
Hastalıklara Dayanıklılık : Nosemaya hassas
Propolis : Çok fazla
Ana arı yumurta verimi : 1100-1500
Gömeç Kapatma : esmer
Bal akışı koşulları :Nisbeten zayıf ve yetersiz, ama sürekli bir bal akışı. Tecrit sahalarındaki tek çiçekten bal akışı, üçgül ve diğer baklagiller
Arı Bakanı:
Kafkas arısının öncelikle vatanına karar veremiyorum. Madem karar veremiyorum bu arının anavatanın Türkiye'nin her yeridir. Asıl bölgesinden tüm yurt geneline dağılmış ve hiç kimsede bu ırk bazı yerlerde olmaz diyenler çıksa da seslerini yükseltememişler. Doğudan batıya kara denizden Akdeniz’e kadar girmediği bölge ve şehir kalmamıştır. Bu ne kadar doğru, ne kadar yanlış soranda olmamıştır.
Dün akşam Maçahelin sitesine bir göz attım, bir araştırma yapmışlar. 2007 Baharında 32 bin arı kolonisi sönmüştür. Muğla da kayıp%50, Kahramanmaraş’ta %60, Edirne de ise kayıp sayısı%62. Felaket bir sonuç, Maçahele göre bunlar kaskas arısı olmadığı için ölmüşlerdir.
Bana görede bu ölen arılar kafkas arısıydı. Muğla arısı Muğla’da niye sönsün ki. Yada Edirne’deki arı niye sönüyor, ona keza bir başka yer Maraş. Kafkasın yaşadığı yer belli. Peki bu bölgelere kafkası hem verip sonrada işin içinden sıyrılmak yok.
Kafkas arımızın özelliklerine, kitaplarda yazdığı gibi bakmamak lazım. Bu arı yavaş gelişir ve yazın ortasında ancak kovan bal toplamaya hazır hale gelir. Nosemaya en çok yakalanan arıdır. Bir başka özelliği ise çok az üremesine rağmen çabuk yavru çürüklüğü hastalıklarına yakalanır. Balı bulduğunda ölümüne yavruyu kesip balı depolar ve çok az bir mevcutla kışa girer. Kışa girerken başka ırklardan bu ırka takviye gerekiyor, baharda güçlenmesi için gene takviye gerekiyor. Arının dili uzun olsa ne yazarki. Arıcılıkta tüm düğümler gelip popülasyonda birleşiyor. Birde Kafkas arısıyla çalışanlar iki kovanı varsa bal hesabı yaparken bir kovandan şu kadar bal aldık demekteler. Neden bu yapılıyor kovanlarınızın birisi yedektir, yani bala çalışacak kovana bastonluk yapar.
Gerçi tüm saf arıların melezleri kadar istenilen performansı vermezler. Ülke olarak ıslah yapamadığımız için bilim adamlarımız veya bu işte sözü geçenler en iyi kullanma melezinin F1 ler olduğunu söylerler, yani safın ilk melezi. Bu ise arıcılarımızı uyutmaktan başka bir şey değildir. Evet F1 ler saflardan daha verimlilerdir, fakat en kaliteli arılar değillerdir. Amerikalılar 1957 yılında olması lazımKafkasın ıslahını yaparak saf hatta oranla %130 ile 200 arası verimli arılar üretmişlerdir adıda Midnite.
.” Midnite : 1957´de ABD´de üretilmiştir. Kafkas soyunun dört hat hibrididir. Saf hat ebeveynlere göre % 130 - 200 daha verimlidir.”
Şimdilik bu kadarlık yeter sanırım. Bu yazdıklarımı ben kitaplardan okumuyorum, gözlemlerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Kitaplardan okur isek her şey dört dörtlüktür.
Mehmet TÜRKOĞLU:
Selamünaleyküm. sayın arıbakanı. kafkas anası ile ilgili yurdun her yerine yayılmasuı konusunda çok haklsınız. ama ben yazdıklarımı kitaplradan değil gözlemlerimle yazıyorum diyorsunuz bu durum çok güzel. ama 1957de amerikada üretilen midnite sizin gözleminiz arasındamı. kitaplardan, dergilerden okuyoruz. öğreniyoruz.ama gördüklerimixzi o bilgileree baglıyoruz. gelişiyoruz. dikkatimi çekti hemen her sehferinde kitaptan okumuyrum diyorsunuz.
Mehmet TÜRKOĞLU:
Selamünaleyküm.tekrar yazıorum kusuruma bakmayınız.sayın arı bakanının yazdığı bir yeri kaç kere okdum.anlamadım.yüksek izinle sorayım. kafkas soyunun 4 hat hibritidir. ne anlama geliyor.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git