Gönderen Konu: İnvert şurupta tortulaşma  (Okunma sayısı 19307 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #15 : 03 Haziran 2011, 10:13:50 »
İnver şurup en çok çalışanların tercih ettiği şuruptur.
Zamanı kısıtlı o kadar kişi varki.
Bir iki kovanı olanlar için o kadarda önemli bir şey degil.
Bu konuda soru soranların ne kadar kolonisi var bilemiyorum ama kalabalık arılıklar ve son bahar yüklemesi için çok gerekli bir ürün.
Ben kendi adıma, o kadar çok invert şurup kullanmama rağmen hiç bir ay bekletecek kadar stogum olmadı.
Ben bir sefer ormanda yarım bidon invert şurup unuttum, iki ay sonra bidonu açtıgımda hava çıktı ve hiç rizikoya girip kolonlere vermedim. Ben şurubu yere döktüm. Şimdiki aklım olsaydı en az bir kaç koloniye verip sonucu görürdüm.

İnvert şurup renginde olsun, küflenme olsun, ben gene arılarıma vermem. Zaten yapıldıktan sonra kesinlikle bir daha ısıtılmaması gerekiyor.
Ülkemizdeki nosema hastalıgının başı ise bozuk gıdalardan kaynaklanıyor.
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2011, 22:12:47 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

laz arıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #16 : 04 Haziran 2011, 10:29:25 »
selamun aleyküm arıcı dostlarım ben sonbahar yüklemesi yaptıktan sonra elimde bir damacana invert şurup kaldı onuda ilk baharda yeniden kullandım hiç bir sorun la karşılaşmadım ne renginde bozulma oldu ne küflenme oldu nede arılarda bir problem önceki yıllarda arıları normal şurup la beslediğimiz dönemlerde güneşi görüp dışarı çıkan arılar dışkıları ile üstümüzü sarıya boyarlardı inverten sonra bu olumsuzlukları yaşamadık.hatta bir kaç litre bıraktım bidonun altındaki ekşirse eşek arısı kapanlarında kullanırım diye  ama ne yazık ki halen olduğu gibi duruyor ekşime küflenme problemi olmadı

mehmet kodaş

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #17 : 04 Haziran 2011, 13:50:37 »
Anladıgım kadarıyla benim invert yapımını tekrar gözden geçirmem gerekiyor hata bende olabilir kullandıgım su şebeke suyuydu o olabilir diye düşünüyorum şimdi kaynak suyu ile yaptıgımda böyle bir sorunla karşılaşmamıştım inverti süzüp tadına baktıktan sonra kullanılabilirse arılarıma verecem yoksa yere boca ;D

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #18 : 12 Eylül 2011, 21:58:25 »
                Değerli arkadaşlar,bal hasadı yaptıktan sonra zayıf arılarımı kontrol ettim.Bal stoku az arılarımı dört gündür invert şurubla besliyorum.Batıdaki arıcı arkadaşların çam dan ve püren den bal alma şansı var,bizlerin biran önce kış arısını arılarımıza sahip olmamız gerekir.Kış arısı olan koloninin bal stoku varsa.varroa mücadelesi yapılmışsa bahara sag çıkacağı kanaatindeyim.Saglıcakla kalın.

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #19 : 14 Ekim 2011, 14:04:49 »
invert şurup
evet arıda besleme olmalı ve ekşime yada kıvam eksikliğinin giderilmesi açısından..
birde bakıyorum avrupa hazır alıp kullanıyor...
hatta tanker resimleri görmüştüm ..
arı yemi diye bir ürün var  ben kullandım ve memnunum..
tabi siz ne dersiniz bilmiyorum 
 duymayan lar vardır belki diye aklıma geldi sadece..
üzerindeki yazı şu.
doğal pancar şekerinden üretilen pastörize ARI YEMİ.şurubu
BESİN DEĞERLERİ
sakkaroz     30-36
glikoz           27-30
fruktoz         37-40
yinede karar sizin. yanlış bir yönlendirme yapmak istemem
başarılar.


Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #20 : 15 Ekim 2011, 10:05:55 »
Erkandüzce;
Arılarını isteyen istediği yiyecekle besler ve bahara çıkartır.
Ben genel anlamda bakıldığında kolonileri beslemem, hatta son baharda yarım sırlı çıtaları alır baharda sırını açıp yandan arılara teşvik uygularım yıllardır bu böyleydi, bu sene galiba bazı kolonilere ya kuvvetli kolonilerden ballı çıta çekip vereceğim yada besleme yapmam gerekecek. Hala ümidimi yitirmedim bu soğuklar gidecek ve püren ve kocayemişten istifade edeceğimi düşünmekteyim.

Benim bir aile doktorum var, Dr.İsmail Demir. Kendisi arılarını kestane balıyla kışlatır, buda ayrı bir zevk. Kestane ballarını alalım, yerine şurup verelim dedim, benim arım bu balları kendisine topladı onları alma diyor :)
Allah her şeyin hayırlısını versin.

Yazıyın son bölümünde yönlendirme yapmak istemiyorum demişin.
Ben bu sene bir TV programına katıldım. Ekranın önünde nedense kimse her şeyi konuşamıyor.

Perde arkasında ise, kendisine kestane balı ikram etmiştim. Bana bir şey sordu arıları beslemek için hazır bir şey kullanıyormusun? diye. Dedim yok, yukarıda zaten bahsettim benim arım genelde balla beslenir, hatta baharın almış olduğumuz 15 teneke kanola balını sulandırıp ana arı memeleri besleyen kolonilere yedirdik. Bir teneke kanola balını eve getirdim, hala bitmedi kime verdiysem bu nasıl bal su gibi dedi, sırlı bal bir türlü kıvam tutmadı. Bu balları süzerken bile zaten bir gariplik vardı, sırı tarakla açıyorsun altındaki bal su gibi akmaya başlıyordu. Üç gün 45 derecede tuttum gene suyu uçup kıvama gelmedi. hala evde 5-6 kilosu duruyor, burada başka bir şey gözlemledim, yazın ortasında donan kanola balı,kovanın içindeki petekte bile donuyor,  üç gün 45 derecede tutmamdanmıdır bilemiyorum bir daha donmadı, nedense kristal-ize olmuyor.

Konuya döneyim hazır bir şey kullanmıyorum ama forumda geçenlerde biri sordu bende dolaylı yolla bir yeri işaret ettim dedim, dedi ki kimseye hazır bir şey tavsiye etme. Evet bunları perde arkasında söyleyen etiketli ve kocaman ünvanlı kişiler bildiklerini niye arıcılarımıza ortaya çıkıp anlatmaz siz karar verin, ben çözemiyorum bu işi.
Almanya'daki bilimciler arıcılara diyorki hiç bir kimyasalı arılarınıza kullanmayacaksınız, biz sizin için deneyler yaptık, alın şu asitleri şu şekilde uygulayın. Ne gariptir ki B... firması Almanya'nın ve ülkesinde kimyasal ilaç satamıyor. Bu B... dünya devi ve Alman bilimci bunu karşısına alabiliyor.
Bizdekilerde kimseyi karşısına almayıp, fısıltı tavsiyeler yapar. Konu gene nerelere gitti, yani bahsettiğin ruhsatlı ürünede bizimkiler iyi gözle bakmıyor ama ortaya çıkıp karşıda çıkamıyorlar.

Bunları üst üste koyduğumuzda en iyi ürün sizin kendi elinizle üretip arılarınıza verdiğiniz derim. Kararını herkes kendisi vermeli. İnvert şurup hem yapması hemde fiyatı arıcı için en uygunu, bundan daha ucuza ve sağlıklı ürünü temin etme şansınız bana göre yok.

Bende yanlış yönlendirme yapmak istemediğimden, son kararı arıcılar vermeli.

« Son Düzenleme: 15 Ekim 2011, 11:10:30 Gönderen: Şekerli »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk