Gönderen Konu: Anaarı Çiftleştirme Kutusu Arılandırması ve Memelerin Dagıtımı  (Okunma sayısı 8895 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk

Hacı Seyithan bu günlerde hayatından bezmiş durumda, maske nedir bilmiyorduk, maske giysenizde, Muğla'dan gelen arılara dokundugunuzda onlarca iğne yemeden arılıktan çıkamıyorsunuz.

anaarı üretmek ve anaarı çiftleÅ?tirme kutusu arılandırmak
Yükleyen Ali_Turk. - DiÄ?er hayvan videolarına göz atın.

Arıcılıkta, anaarı çiftleştirme kutusu arılındırmasında yeni bir yöntem denedim. Muğla'dan gelen arılara el süremez olmuştuk. Mahallede bir çok kişiyi arılar soktu, bu gün yapılan işlemlerden sonra arılık akşam üzeri sakinledi. Yapılan işlem ise iki çok aşırı saldırgan koloni vardı, onların işçilerini, başka işte kullandığım karbon (CO2)gazıyla bayılttım. Baygın arılar bile dokunduğunuzda sokuyordu. Bir filimde izlemiştim yaklaşık 15 dakika karbon gazı verildiginde arıların hafızası siliniyor gibi bilgiler var. Bahsettiğim  olay yutupta bir filimde var. Bu konuda yeni filimler çekeceğim, anaarı üretirken larvalarla ilgili filimlerin hiç birisi istediğim gibi degil, belki şimdiki makinayla daha güzel filimler çekilebilir diye düşünüyorum. Bayılan arılar, verilen gazın süresine göre ayılma süreleri degişiyor. 4 dakika anaarı narkozda kaldıgında yaklaşık 2 dakikada kendisine gelip uçmaya yeltenebiliyor. Anaarı kutu gözlerindeki arılar yaklaşık 1 dakikada hepsi bayılıp yere düşüyor ve 1 dakikada ayılmaya başlıyorlar. Gene poşete konulmuş işçi ve erkek arılar 1 dakikada tamamen bayılıyorlar.

Bir ara arkadaşlarımız anaarı üretirken beslemede neler, neler kullandıklarını söylüyorlardı. Ben sadece invert şurup veriyorum ve memelerrin durumu ortada.
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2010, 08:07:33 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
<a href="http://www.youtube.com/v/Xxe3mV04kfM&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/Xxe3mV04kfM&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;480&quot; height=&quot;385&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/Xxe3mV04kfM&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/Xxe3mV04kfM&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;480&quot; height=&quot;385&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

Arıcılık ve anaarı üretimi, anaarı üretimi kovanda kuşette yapıldığı gibi, anaarı memelerini güçlü kovanlarda başlatıp beslettikten 10 gün sonra memeleri çiftleştirme kutusundaki çok az arıya verilir. Kovan ve ruşetlere oranla, çiftleştirme kutularında yaklaşık bir çıta arı ancak vardır.
Filimde anaarı çiftleştirme kutularının arılandırılması anaarı meme verilişi var. Arıların 15 dakika bayıltıldığında aynı arılıkta eski kovanlarını gitmediği yönünde bilgilerimiz var. Ne kadar doğru bilemiyorum.
Aynı olayı anaarıya iki sefer uyguladığınızda bakire kraliçe çiftleştim zannedip erkek yumurta atıyor, anaarı istasyonlarında bu yolla her dönem erkek üretimi mümkündür.
Bizim arıcılarımızda bu imkanlar olmadığı için, anaarı çiftleştirme kutularına yaklaşık bir çıta arı silkeleyip, 2-3 anaarı çıtası ballı olarak kutuya konulur. Sonrasında kutu 3-4 günlüğüne karanlık ve serin bir ortama alınıyor. Kutumuzun alttan havalandırması iyi olması gerekiyor yoksa kapalı ortamda arıların büyük bölümü 4 günde ölür. Kutuyu arılığa çıkardığımızda hazır anaarı memeleri verilir ve beslenmeye devam edilir.

Kutuya silkelediğimiz arılar anasız bir kovandan ise direk meme verebilirsiniz. Analı kovandan kutuya arı silkelenip meme verildiğinde, arılar bizim anamız vardı bu memede nerden çıktı diyerek memeleri bozabiliyor.

Arıların bayıltılması da bana göre birinci neden eski kovanlarına dönmesin, ikinci neden verilen memeleri bozmasın diye yapılıyor diye düşünmekteyim.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk