Gönderen Konu: Baharda formik asit kullanımı  (Okunma sayısı 7414 defa)

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Baharda formik asit kullanımı
« : 07 Nisan 2014, 12:48:31 »
 Bu bahar arılar hızlı.Ana yumurta atma derdinde arılar bal ve polen toplamanın telaşında.Kovanlar son sürat gidiyor.Fakat birisi iki çerçeve verdiğim halde diğerlerine göre ilerlemesi yavaş.Formik uygulamaya karar verdim.Bu formik asiti uygulamanın pek zorluğu yok.Zorluk elinize şırıngayı alıncaya kadar.Şunada vereyim bunada vereyim derken sekiz kovanı formiklemişim.Sekiz kovana ikinci uygulamayı bile yaptım.Kovanlardan birisine iki gün aradan sonra üçüncü uygulamayı yaptım.Bazı kovanlara sekiz,bazılarına dokuz ml.Kat verdiğim ikisine onar ml.
Uygulamalardan sonraki birkaç günde polen çekmecesini kontrollerimde fazla bir dökülme göremedim.Genelde üç-beş.Bunun sebebi henüz kapalı gözlerden çıkacak olan varroalar formikle tanışmadı diye düşünüyorum.İlerleyen günlerde belli olur.Ayrıca polen çekmecelerinde karıncalarda gezinebiliyor.
 Önemli gördüğüm konuları buraya yazayım :
Kovanlar alttan biraz havalandırmalı olmalı.Polen çekmecelilerde girişteki tahtayı biraz çekerek,alttanda polen tablasını kovana yapıştırmayıp biraz indirerek.Polen tuzaksız kovanlarda tabandan kesikler açmalı.Bunları daha önce fotolarla paylaşmıştım.
 İkinci formik uygulamasını hemen ertesi günü değilde aradan en az bir gün geçtikten sonra yapmalı.
Çünkü iki gün üstüste yapılan uygulamada sorun çıkabilir.İki gün üst üste formik verdiğim kovanın birisinin önünde arı ölüleri gördüm.Yani anlayacağınız arı yoruluyor.

stuttgarttaaricilik

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
    • Aricilik
Ynt: Baharda formik asit kullanımı
« Yanıtla #1 : 10 Nisan 2014, 22:30:35 »
Normalde yilbasi sonrasi , bal hasadina kadar Varroa icin asitlerin uygulanmasi balda ki kalinti sorunundan dolayi dogru degildir.. Diye biliyoruz.
Kendi sagligimiz ve bizden bal alacaklarin sagligi acisindan Yil basindan sonra varroa icin ilaclama yapmiyoruz..

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Baharda formik asit kullanımı
« Yanıtla #2 : 16 Nisan 2014, 16:03:37 »
*Katlılara verdim dediysem,iki kovanın katını yeni koymuştum.Arılar kattaki iki veya üç çerçeveyi yeni yeni  kabartıyorlardı.Notlarıma göre bir defaya mahsus 10 ar ml.vermişim bırakmışım.
*Diğerlerine gelince çoğu geçen senenin oğulları.Formik verdiğimde kimisi beş,kimisi yedi çerçevedeydi.Birine üç diğerlerine iki defa uygulama yapıp bırakmışım (bazılarına 8,bazılarına 9 ml.).
*Bahar başlangıcında yavru alanı baldan daha fazla oluyor.Bal çerçevelerin sadece üst kenarlarında.Burada bahar balı almak gibi bir durum normalde olmuyor.Arıların çerçeveleri balla doldurması eylül-ekim aylarına kadar sürüyor.Bal hasadı ekim gibi oluyor.
*Bu formik asit organik olsada kalıntı konusunda endişemiz oluyor tabiki.Fakat varroa parazitinin yapacağı çöküntü endişesi daha ağır basıyor.Burada etkili varoa mücadelesi ile alacağımız ballarda kalıntı olmaması ölçüsünü tutturmaya çalışıyoruz.
Hem formik asiti ilk kullanmaya başladığım tarih 31 mayıs 2013.Yani bu demektir ki formik asitin kış öncesindeki kullanımının bahardaki tesirlerini bilmiyorum.Bu uygulamada yeni sayılırım.
 
 
 
« Son Düzenleme: 23 Nisan 2014, 23:13:53 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »