Gönderen Konu: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI  (Okunma sayısı 22950 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« : 31 Aralık 2009, 23:17:26 »
Kafkas arısının kışlamasını burada inceleyecegiz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #1 : 05 Ocak 2010, 14:07:57 »
Bakanım,
2009 Mayıs sonu Haziran başı gibi; bir adet saf Kafkas dört adet eko tipi Macahel den Kafkas ana arı aldım, elime geç geldiği için hemen bölme yaparak beş ananın hepsini kabul ettirdim, ancak analar elime geç geldiğinden dolayı bu yıl hiç bal alamadım.
Şu anda;
Saf Kafkas Burdurda 5 çıta baharı bekliyorum.
Eko tipler Marmaris de 2 şer çıta bahara çıkarmı bilmem,
sonucu bekleyip göreceğiz, bende çok merak ediyorum,
saygılarımla,

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #2 : 19 Ağustos 2011, 12:02:56 »
Arıcılıkta ileri ülkeler her şeyde olduğu gibi arı konusunda gerekli çalışmaları yapıp damızlıkları oluşturmuşlar ve hala nasıl geliştiririz diye çalışmalara ara vermeden işlerine devam ediyorlar.

Benim en dikkatimi çeken ise, arıcılıkta ileri ülkeler kafkas arısı kullanmıyor.

Kafkas arısı zor şartlarda çalışıp yüksek verimler alınabiliyorsa, en zor şartların olduğu yerlerden birisi Avrupa. Örnek olarak Almanya'yı birçok kişi bilir, birçoğumuzun akrabası veya tanıdığı vardır,  mevsim kısa yağışlı bir iklime sahip ve kışları sert, peki bu arıyı Avrupa ve Almanya nasıl keşfedemedi?

Amerikan arıcılık kurumlarına bakıyorsunuz, gene bize çaktıkları Kafkas arısını kendileri kullanmayıp, başka ırklarla çalışmaya devam ediyorlar.

Ülkemizde ise kafkasın kendi bölgesi denilen bölgede her sene koloniler söner.
Peki bu arı kendi bölgesinde niye yaşayamayıp bahara çıkamıyor. Yaşıyorsa her sene neden binlerce Muğla'dan koloni bu bölgeye getiriliyor?

Bu arı kışlasa dert, kışlamayıp sönüyor gene dert. İkinci seçenek genelde kurtuluştur.

Arıcılıkta yüksek mevcut, artı bal demek, artı iyi kışlama baharda iyi gelişme demektir, bu çoğalma özürlü arıya Konya çiçeği lazım, işin bu kısmına kimse şimdiye kadar değinilmedi.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #3 : 19 Ağustos 2011, 19:50:39 »
                Değerli arkadaşlar,bir ırkda sakinlik çok önemli olduğu halde,hastalıklara karşı dayanıklılık,ana arını günlük attığı yumurta sayısı çok önemlidir.Bunun yanında arı ırkının güçlü koloniler oluşturması gerekir.
                Dünya yüzeyinde arı ırkı İtalyan,Karniyol ve Kafkasdan ibaret  değildir.
                Gelişmiş ülkeler İtalyan ve Karniyol ırkı kullanmaktadır.Soruyorum,bu ülkelerin arısımı yok,onlar niye yerel arılarını kullanmıyor.Ülkelerinimi sevmiyorlarmı.Hayır.Arıcısına sen ancak bu ırkdan bal albilirsin diyor.Kafkası niye kullanmıyorlar.Anti Kafkas milliyetcileri olduklarındanmı.
                Benden çok şu sanal alemdeki arıcılar kafkas kullandınızmı.Oturup Kafkas üzerine methiyeler düzmeye,yeri gelince Anadolu ırkı demeye gerek yok.Anadolu ırkının henüz safı yoktur.Buyrun söyleyin nerde.Kafkas ırkının ise damızlığı Tkv demi,Macaheldemi,Posof damı.
                Koloni çökmesinin nedeni nedir.Neden arılar bırakın baharı görmeye,kışı bile göremeden sönmektedir.Arısı sönen arıcı agıt yakıyor,kovanım bal dolu arım söndü.Kardeşim arın ırkı ne biliyormusun,Ana arı neden yumurta atmamış yaz ortasında,çerçeve çektiğinde neye bakıyorsun,alt katta kemeri bırakan arı ballıga çıkarmı,arı kendini bloke ediyor.
                Koloni sönmesinin nedeni sıfır rakımdan 2000 rakıma kadar Kafkas arısının arıcıya dayatılmasıdır.Dag arısı diye adlandırılan Kafkas arısı ovada ne arıyor.Bu dayatma değilde nedir.
                1.Kafkas arısının sevdiği sıcaklık 21 ila 28 derecedir.Bu sıcaklık şartlarını metoroloji verilerini incelerseniz,Kars,Ardahan,artvin ve Erzurumda bulabilirsiz.Bu şartlarda bile Kafkasın atacağı yumurta sayısı 1100 ila 1400 dür.Ana arı f1 olmak koşolu ile yaşı 1 yaşında olmak zorundadır.
                 2.Kafkas arısı ovaya inerse ne olacağiını sırayla anlatayım.Sıcaklık 28 geçmeye başlayınca ananın yaşı f1 fark etmez,yumurtayı azaltacak,acele ile kemerden balı koyarak kuluçkalığı bloke etmeye başlayacak,kuluçkalık balla dolunca zaten az yumurta atan ana arı,yumurta atacak yer bulamayacak,yaşlanan işçi arı ölmeye başlayacak,yerine gelen işçi olmayacağından,yaşlanan işçi arı arı sütü salgılıyamadığından ana arı beslenemediğinden ana arı  kaybı yaşanacaktır.Sonuç koloni sönecektir.Arı kaybını bölerek telafi eden arıcı bala hasret kalacaktır.Saglıcakla kalın
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2011, 22:52:54 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #4 : 21 Ağustos 2011, 01:11:10 »
Vecdi abi bir çok kişi zaten başka ırkları kullanmadan, görmeden başkalarının gazına gelip atıp tuttu. Tabi sonuç ise hüsranla bitti.

Arıcı, arıdan ne istiyor burası çok önemli.

Her arı kendi bölgesinde çalışmalı, yada kendi bölgesinde başarılı demek en büyük saçmalıktır.

Lafa geldimi İsrail çölde kovan başı 40 kilo bal ortalamasıyla arıcılık yapıyor. İsrail kendi bölge arılarını yok edip, İtalyan arısına geçti, devamında yüksek verim almaya başladı. Neden kimse israile akıl vermiyor arılarınıza sahip olun diye :)

Bizim vatanımız ise cennet, bu kadar flora varken, kovan başı ortalamamız 16 kilo.

Peki her arı kendi bölgesinde çalışacaktı da niye papaz buradan ve başka yerlerden Almanya'ya yıllarca başka yerlerin arısını götürdü? Neden....?

Amerikadaki  şu anki ırklar oranın yerel arısımıydı?.... ;D

Bilimcilerimiz benim sorularım karşında şu an kitlenmiş durumdalar. Her arı kendi bölgesinde kullanılmalı demekteler. Her arıcı kendi bölgesinde arıcılık yapmıyor, ülkemizin tüm bölgelerine girip çıkıyorlar, oturdugun yerden sallamakla bu işler olmuyor. Her arıcı elindeki arıyla tüm nektar bölgelerini takip etmek zorunda, dolayısı ilede tüm bölgelerimizi gezmektedirler.

Burada bize ne lazım, bal akımlarında yavru kesmeyip, tek bir kovanla devamlı 80 bin nufus oluşturabilen arılarla çalışılmalı. Ben iddia ediyorum, bu arı karniol arısıdır ve ülkemizin her bölgesinde kullanılabir, bunuda ilerde hep birlikte görecegiz benim elimdeki ülke geneli veriler çok iyi.


Bilimcilerimiz zaten arıcılık ve gezgincilik yapsalardı ne demek istediğimi o zaman daha iyi anlayacaklardı.

Ülkemizdeki kafkas arısı yüzünden zengin kaynaklarımızdan yeterli olarak verim alamıyoruz. Sonuç olarak ülkemizin nektarları toprak olamaya devam ediyor.

Arı kışa nasıl girerse aşagı yukarı baharada aynı çıkmakta. Bu günlerde birçok bölgede artık kafkas arısına yumurta attırmak çok zor ve önümüz son bahar, kışa bitik giren kafkas bir avuç çıkacak ve arıcı tekrar baharda tırmalamaya başlayacak yıllardır bu tırmalama bitmedi ve bu kafaylada bitmeyecek. Kafkas arısı kirazlar çiçek açtıgında kaç çıta arı oluyor hiç düşündünüzmü  ::)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #5 : 21 Ağustos 2011, 15:43:45 »
              Ali bey,atıp tutanlar acaba Karniyol kullandımı.Benden çok Kafkas kullanan yokki.Nektardan nektara arı taşıyanların Kafkas arısı ile  bal alan yok.Daglardan bal aksa, boş kovan bal mı yapacak.Her arı kendi yöresinde çalışsın diyenlerin birşeyi bilmesi gerek Karniyolun sınırı yoktur.Her arıdan daha çok sıcak ve soguga karşı dirençli.Zaten Ardahan ve Artvine arı götürmek yasak.Üzülmelerine gerek yok.Yalnız ta Aydın da Kafkas ana arı ürettiripte üreticilerin elinde kalan bu ana arıları alsalardı.Aldıklarını Artvinde Ardahanda sattılarsa,eko bozulmayacakmı,nasıl izole bölge anlayışı.Hani analar Artvinde Ardahan da üretiliyordu.Bilmeden konuşanlar bunu da blogunuzda yazsanız.Bu anlayış ragbet görse güzelim Ülkemizi arı ırklarına göre bölgelere ayırırlardı.Saglıcakla kalın.
« Son Düzenleme: 21 Ağustos 2011, 23:05:05 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #6 : 22 Ağustos 2011, 08:11:54 »
Bana yardım eden arkadaşım kafkas arısıyla çalışıyor.Benim arılar ise Ali abinin bana gönderdiği f1 lerden ürettiğim ana arılardan.Her yerde bal yapıyor seneye Erzurumuda deneriz şuan yaylada koloniler.Yaylanında Erzurumdan farkı yok.Arıcı arkadaşım bu yıl aynı yerde 36 katlı arıdan 170 kg bal aldı.Bende 4 kovandan 70kg civarı bal aldım.Bu arkadaşıma göre benim ortalamam daha yüksek.Aynı zamanda ben en güçlü kolonilerimi kestane için köye indirdim eğer indirmesem daha yüksek olurdu.Aynı zamanda bu kafkas arısıyla çalışan arıcı arkadaşım çoğu kolonisini birleştirdi, tabi bu ikinci birleştrmesi ,kıştan çıkınca bir avuç kaldığı için 2 kovanı bir tane yaptı.Daha sonra  Erzuruma gitti.Akşam telefonda konuşuyoruz abi durum nasıl diyorum ben maf oldum diyor.Gittiği yer bir kekik tarlasıymış aşırı sıcaktan kekikler yanmış arılarında mevcutu dibe vurmuş demesine göre bu arılar 3 günde katları doldurması gerekliymiş.Demekki bizim kafkaslar sıcağa dayanamamışlar.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #7 : 05 Temmuz 2013, 23:11:11 »
Volkan daha sen 3 yılını bile doldurmayan bir arıcı adayısın, bu yolda daha çok şeylşer göreceksin.
Kafkas arısına kimse saldırgan diyemez, diyenlere ben defalarca cevap verdim.
Arının sadece sakinliğine kimse para vermiyor...
En önemli şey arıda baldır.
Kafkas arısındaki başlıca sorunlar şunlar.
Kafkas arısının çalışma ortamı ülkemizin her yerine uymuyor. Kafkas arısı 30 derece altındadır. Ülkemizin birçok bölgesinde sıcaklıkları bir gözden geçirin. Egede yazın sıcaklıklar nedir, Akdeniz de nedir, Trakya da nedir, birde Kafkas arısının bölgesine bakın.
Kafkasın genetik yapısı hızlı akımlara karşı iyi değil yavru alanını bal ile bloke eder ve gezginci arıcılıkta nektardan nektara geçişlere uygun değildir. Nektar akımı sonrasında kovanda arı kalmıyor arı yoksa zaten yavruda yok demektir.
Kafkas arısı hantal bir arıdır yazın ortasında nüfusu doruğa çıkar ve bahar balı almanız imkânsızdır, hiçbir zaman bana göre 80 bin nüfusa ulaşamaz, gelişmiş ülkeler neden Kafkas arısı kullanmıyor bir düşünün…
Bende 2006 yılında saf Kafkaslardan aldım,  kıştan para yattı ertesi sene ana arılarım ağustosta teslim edilecekti, Eylül 15de teslim ettiler. Ana arılardan bir tanesi çiftleşme uçuşuna benim arılıkta gitti, bunu nereden anlıyorum sıradan kontrolde yumak vardı baktım beyaz boyalı ana arı var, hemen yan kovanı açtım verdiğim ana arı kovanda yoktu … Eylülde çiftleşen veya teslim edilen ana arı doğudan gelirse varın siz karar verin ne kadar kaliteli, 5 tane almıştım bir buçuk senede hepsi yok oldular.
Aradan uzun zaman geçti, ortada artık ciddi bir rekabet var, eski alışkanlıklarına devam ederler mi? bilemiyorum ama insanlar işlerine iyi sarılmalı ve emek vermeliler. Yani bindiğimiz dalı kesmeyeceğiz, yaptığımız işi önce kendimiz beğenmeliyiz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

volkanokten

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #8 : 08 Temmuz 2013, 01:17:02 »
Ali abi, yazdığım iletiyi kaldırdım, çünkü bir çok yerini silmişsin, geriyede saçma sapan bir metin kalmış,, onada gerek yok dedim kaldırdım. Forum kurallarını bilmiyordum, marka yada modeli övmek yada yermek değildi benim yazdıklarım ben sadece oradaki tabiata hayran kaldım ve belirttim. Zaten aldığım ana arıların performansını seneye göreceğim. Elimde karniyol da var kafkas da, Seneye bu bölgede hangisi daha iyi iş yapar göreceğim ve o arıyla devam edeceğim. Tek sıkıntı karniyolun damızlığı, kafkasın damızlığı bana 150 km mesafede ama karniyol damızlık bulmak çok zor, ya yurtdışından getirtecez yada suni tohumlama işini öğrenecez. Neyse keşke yazılanlarda forum kurallarını bozan metinler varsa yazana yazısını düzeltmesi için bir mesaj atılsaydı da,bu şekilde  ordan burdan silinerek kalan saçma sapan yazıyla karşılaşmasaydık, yada metinin hepsini silseydiniz...

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #9 : 08 Temmuz 2013, 13:23:12 »
Volkan yazıyı kaldırman iyi oldu, arıbakanı arıcılık forumunda hiç kimse dikkat ettiysen bahsedemez, reklam yok, isim vererek kötüleme yok. Arıcılığı neler yaparak daha iyi noktalara çekeriz, amacımız bu.
Bende kimsenin yazısına mudahale etmek istemiyorum, zaten mudahale ettiğim yazılar çok az ve altına not düşmüşümdür.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #10 : 10 Temmuz 2013, 10:35:17 »
Selam arkadaşlar. sohbetinize bende katılmak istedim. 4 ad kafkasım vardı mart ayında çok iyi gelişti.havalarda çok sıcak gitmişti. nisan sonunda yaylaya götürdüm.mayıs sonunda 10 çerçeve oldular.15 haziranda bal gelmeye başladı benim kafkaslar hala üzerine çıkmadı. sonuç şu anda 1 kg. bal yok.bir başka olayda şu: mayıs başında sadece 2 çerçeve arısı olan karniyol kırması aldım.inanın bundan bir şey olmaz dedim.6 haziran günü 9uncu çerçeveyi verdim.haftada bir defa şurup vermek şartıyla. bu ne demek oluyor . eğer bu arı mart ayında elimde olsaydı şu anda en az 15 çerçeve olur. banada en az 20 kg bal verirdi diye düşünüyorum.karniyol arısı olan arkadaşlar lütfen yorumlarınızı bekliyorum.ilk defa bu arı ile çalışıyorum.iyi veya kötü yönlerini bana yazarsanız , bilgilenmiş olurum.önümüzdeki sene 10 çerçeve olan ilk arıyı 5 e bölecem.bu kesin. karniyolun balını göremediğim için bölmek istemiyorum.sizler beni doğru yönlendirirseniz onuda bölebilirim .haydi güzel bir çalışma yapalım. hepinize bereketli günler diliyorum.

seyiteser

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #11 : 11 Temmuz 2013, 09:11:45 »
    Öncelikle şunu peşinen belirtmeliyim ki burada yazdıklarım şahsi görüşlerimdir ve (yapabildiğim kadarıyla) şahsi arıcılık tecrübelerimdir.
Karniyol arı bakım hususunda Kafkas melezi diye elimizde bulundurduğumuz arılardan çok farklı. Bu farklılıklar bariz bir şekilde ortada.
    Petek örme: İhtiyaç anında hızlı ve çok örüyor
    Bal getirme: Çok bal getiriyor
    Bal tüketme: Az bal tüketiyor
    Yavru yapma gücü: Çok yavru yapıyor ve yavrular iri
    Bal stoklama başlama ve bitiş alanı: Kovanda en üstten bal stoğuna başlıyor
    Bal kalitesi: Koku ve tat olarak daha iyi sonuç
    Erken saatlerde çalışmaya başlayıp geç kovana çekiliyor
    Oğul eğilimi: Bu arıya oğul verdirmek gerçekten her arıcının harcı değil. Pek çok şeyi yanlış yapmadığınız sürece kesinlikle oğul vermiyor. Aşağıda bahçemdeki şampiyon kovanımın fotoğrafı var. Bu kovandan şu ana kadar 16 çıta bal aldım. Yaklaşık olarak 15 çıta daha bal var şu anda. Kafkas melezi diye elimde olanlar üçüncü kata çıkmadılar ve en az bir defa oğul verdiler. Bu arı iki kat kuluçkalık ızgara ve iki kat ballıkla çalışıyor.
    İwf.de adresinde yayınlanmış videolarda arı seçim çalışmalarında farklı kriterlere farklı puanlar verilirken hırçınlığın bütün bu puanları yok ettiği ve hırçın bir ana arının hemen iptal edilmesi gerektiği söylenmektedir. Olması istenen en önemli kriterin ise (productivity) verimlilik olduğu söylenmektedir. Yani Almanlar seleksiyon işini yaparken en çok bu iki kritere itibar etmişler. Biz ise sadece en çok bal veren arınızdan ana üretin sözleriyle bu günlere geldik.
    Kovan havalandırması kesinlikle çok iyi olmalı. Kafkas melezi diye elimizde bulunan arılar her yere propolis taşıyarak incecik çatlağı bile kapatırken vaktinde havalandırma tedbiri alınmayan Karniyol yavru geliştirme sorunu yaşıyor ve nüfus hızlı artamıyor. Kesinlikle kovanlarınız telli tabanlı olmalı.
    2006 yılından beri sabit arıcılık yapan birisiyim ve sadece bu yıl ve sadece Karniyol arılarımdan bahar balı alabildim. Üstelik ilk kez tamamı sırlanmış çıtalarda bal aldım. Sadece bunu görmek bile verimlilik açısından durumu net bir şekilde anlatmaktadır. Maskeyle bahçeye girer ona rağmen pek çok iğne yerdim. Askılı atletle bahçeye giriyor ve arılara bakıyorum. Benim için baldan daha önemli olan şey arılarda sakinlik çünkü köy içinde arıya bakıyorum ve çocuklarımın evden çıkıp bahçede oynayabilmelerini istiyorum. Daha ne diyeyim.
    Yine de şöyle bir olumsuzluktan bahsetmek zorundayız. Bu arı o kadar çok bal getiriyor ki katlar 30 kilo civarında oluyor ve her bakımda indir-bindir bel fıtığı olma riskini kesinlikle artırıyor.
    Şunu kesinlikle belirtmek zorundayım ki; Bu arı kesinlikle acemi arısı değil. Bu arıya bakmak iki gün sallarız beş gün bakmayız la yapılabilecek bir iş değil. Her zaman ilgi gerektiriyor. Bu arıyı yönetmek isterseniz böyle. Başı boş kalacaksa hangi arıyla çalıştığınız da çok önemli değil zaten. Sokan arıya sokuyor diye bakmazsınız. Buna da yeterli ihtimam gösteriliyor der kenara çekilirsiniz. Bu arıyla arıyı yönetme işini bilmek ve uygulamak zorundasınız.
    Arıcı dostlara ve arıdostlarına Konya'dan selamlar.
« Son Düzenleme: 11 Temmuz 2013, 09:15:19 Gönderen: seyiteser »

volkanokten

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #12 : 11 Temmuz 2013, 16:41:10 »
ben Rize nin Pazar ilçesindeyim, arılığım denizden 300 metre yükseklikte. Bugün itibarıyla 43 tane kovanım var. Bunların 15 i 3 çerçeve bölmeler, bu sene nektar çok zayıf olduğundan bende 12-15 çıta arası olan ve bal yapmayacağına inanmadığım kovanlarımdan 3 er çerçeve bölme aldım ve 3 tanesinde Ali abiden aldığım karniyolun yavrusu F2 ve diğer 12 tanesindene kafkas F1 var.  (Gerçi bunlar bu günlerde çiftleşme uçuşuna çıkacaklar) 10 gün sonra sağım yapacağım ve 6-7 tane katlı kovandan iyi bal alabileceğimi düşünüyorum, diğerlerinden pek bişey alamayacağım ama hepsini böleceğim ve yaklaşık 10 adet bölme arım olacak.  Şimdi tüm arıcı arkadaşlardan bana yardımcı olmalarını istiyorum, bu 10 adet arıya hangi ırk ana arı vermem gerekir, yani hangi ırkla çalışmalıyım. Bu sene kayıptı benim için ama 1 sene daha kaybetmek istemiyorum, onun için vereceğiniz cevap benim için çok önemli, ben gezginci arıcılık yapmıyorum ve bizim buralarda baharda komar (son 5 senedir komar balı alanı duymadım)  ve haziran ayında da kestane ile ıhlamurdan bal alınıyor. Bir çoğunuz Rize bölgesini biliyorsunuz zaten, hava genelde yağmurlu, sıcaklık da değişken, çok soğuk olmuyor ama çok sıcakları da göremiyoruz. Kovanlarımdan 20 tanesi  Termo ve Ergokovanlar. Bu bölgenin arısı kafkas deniyor ama siz  bana burada hangi arı ırkını tavsiye edersiniz...

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #13 : 12 Temmuz 2013, 14:50:18 »
Konu kafkas arısının kışlaması, fakat konudan başka noktalara kayıldı.
Arıcılıkta popilasyon denilen güç artı getiri demek, siz hiç bir zaman bunu unutmayın. En ideal bala çalışacak koloni 80 bin nugfuslu kolonilerle elde edilir. Bunu yıllarca Amerika'da test edip arıcılara açıklamışlardır, bizim hocaların kitaplarında bu 80 bin işlenir ama her arı 80 bin nufus yapamaz diyemiyorlar, bazısı oğul hastası, bazısı ise gelişmez, durum böyle olunca, arıcılarımaza taş devri arıcılık sunuyorlar, bu kovandan kapalı yavruyu al, öbür kovandaki açık yavru ile değiş, bir sürü saçma sapan işler, kimse adam gibi arı ıslah edip arıcılara sunamıyor, işimiz arılarda külah degiştirmek olacak. İki kovanı bir kovan sayıp üretimi artıracağız, bu işleri gelişmiş ülkeler damızlık ilşini çözerek yapmıştır, adamlarda 4-5 kat arılar var, bizde ise şu arı acayip bal toplar evet topluyor ama baldan sonra bitiyor, bir türlü bize dayatılan arı 80 bin nufusa birleştirme yapmadan ulaşamıyor yıllarca kullandık. Bizimkiler ıslah yapamadıklarından aman arınıza sahip çıkın diye arıcılara ancak akıl veriyorlar. Avrupa geçmişte esmer arı kullanıyordu neden bundan vaz geçti, İsrail neden yerel arılardan vaz geçip İtalyan arısı kullanıyor, bunları bilimciler görmüyormu...

Kafkasın kışlamasıyla alakalı ise,  kafkas arısı bölgesinde sönmemesi lazım, her yıl binlerce o bölgede kovan söner, gene binlerce başka bölgelerden arı alırlar, bu bile bu arının o bölğeye uymadığı bana göre göstermekte.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk