Gönderen Konu: zayıf kovanlar  (Okunma sayısı 34791 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #15 : 04 Mart 2012, 08:50:26 »
SLM...

Sayın Bakanım...

'' Beni anlamadınya ,ben ona yanıyorum'' diyor Kayahan :)

Sen şimdi yazında 2 çıta arıyı 13 koloni yaptığını yazdınya ; bunu okuyan tüm yeni arıcıların hepsi deneyecektir.Hepsinin şuan ortak hedefi maksimum seviyede koloni çoğaltmaktır.

Sırrı verdin be Bakanım ;D

Şimdi durdur durdurabilirsen gençleri ;D

SLM ve Muhabbetle...

Slm Yusuf;
Kaya Han'ın o parçasını hiç dinlemedim de, bende seni anlamadım, beni de anlamayan o kadar çok kişi var ki anlatamam. Zaten bu konudaki en güzel söz, "sen ne kadar bilirsen bir, bildiğin karşı taraftakinin anladığı kadar der" Mevlana. Şimdi kimin neyi düşünerek yazdığını bilemiyoruz. Zayıf koloni yönetiminde ipler elinizde ise sorun yok.
 Aslında bir önceki yazımda ülkemizde yıllardır ana arı üretimi yapan bir kurumun itirafı vardı. Ülke genelinde alınan bal kovan başı 15 kilo, bu 15 kilo balın içinden, petekli bal yaptırmak için verilen şekeri çıkartın, 5 kilo bal ortalaması var. Birde bal üretiminde nektar zamanı verilen şekeri de bir düşünün, neler yapılıyor neler, alınan balın iki katı şeker verilmekte. Bunlar benim o kitapçıktan anladıklarım.

Bu kadar az bal almanın bana göre nedeni de kolonilerin zayıf olmasından. Dünyada deniliyor ki, 80 bin nüfuslu kolonilerden en yüksek verim alınır. Elimizdeki hangi arı ile desteksiz 80 bin nüfuslu koloniler oluşturup arıcılık yapabildik. Zaten elinizde 80 bin nüfuslu koloni olduğunda, şekere gerek yok. Kimse öyle arılarla çalışamadığı için herkes diğer arıları da elindekilerin aynısı gibi görüyor.

Biz yazılarımızı yazarken, yazdıklarımızın delilleri var. Zaten bu deliller bizi ön plana çıkartmakta. Muhteşem abinin yarım çıta arısı kışın invert şurup ile beslenip bahara 5 çıta oldu, yanılmıyorsam mart ayında 5 çıta olarak balkondan alıp, yazlığa götürdü. Yazlıkta bu arı 40 çıtaya çıktı. Zayıf arının aslında bazı iyi tarafları da vardır, sizin yetenekleriniz varsa, zayıf arıyla kendinizi geliştirip, gözlemler yapabilirsiniz.
Muhteşem abi bir kış idman yapıp kendisini balkon fakirinde geliştirip, arıcılıkta kalfalığa çıkmıştır ;)
Şimdimi usta olabilmek için mastır yapmaya devam ediyor :)

« Son Düzenleme: 04 Mart 2012, 09:46:53 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

AYDIN BAYAR

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #16 : 08 Mart 2012, 21:14:27 »
selamun aleyküm ben yeni üyeyim bölgemize göre arı ırklarıyla calışıyormuyz :'( herkes bir şeyler söylüyor daha benim çevremde arı diye boş kovan taşıyan arıcılar var invert şurubun i sini
bilenyok kışın arıya şurupmu verilirdiyen cok dededen arıcı bizim milletimiz söylersin suc

Muhittin YILMAZ

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
    • http://minikarc.blogspot.com/
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #17 : 09 Mart 2012, 19:52:34 »
18 Şubat'ta, 3 kovan arıya invert şurup yapıp, 1 metre karlı ortamda poşet içerisinde verdim. Arıları uzun ve şiddetli geçen kış mevsiminde açlık tehlikesinde kurtarmış oldum. Maşallah şimdi durumları çok iyi. Kalan invert şurubu da fırsat buldukça ara ara veriyorum. Şurupta bugüne kadar bozulma  olmadı.
« Son Düzenleme: 11 Mart 2012, 20:19:17 Gönderen: Muhittin YILMAZ »
BİZ, BİZE YAKIŞANI YAPMAYA ÇALIŞIRIZ.

Doğanşehir / MALATYA
Yaş 42
http://minikarc.blogspot.com/

AYDIN BAYAR

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #18 : 11 Mart 2012, 11:11:03 »
ben calıştıgım icin elid devamlı hazır bulunuyor arılıga giderken hazır alıp gidiyorsun tabi tarife uygun yapılırsa yoksa bozuluyor bilen yok anlatıyorum kışın arıya şurupmu verilir diyorlar kek veriyorlar arılarımızı kendimiz öldürüyoruz   daha şu ana kadar kek vermedim dün invert şurup verdim  ;) bu gün kontrol edecegim 8)

Efraim Korkut

  • Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • *****
  • İleti: 36
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #19 : 11 Mart 2012, 11:26:29 »
                                            Aleyküm Selam Aydın Bey.Hoş geldin.
                 Kocaelinin neresinden yazıyorsun bilmiyorum ama her yer aynı durumda aslında.
                 İlaç veriyom desen; eskiden ilaç mı vardı derler.Alttan havalandırma yapayım desen; üşütürsün derler.Kat koyuyorum desen; kat koyma yoksa oğul yapmaz derler.Oğul çıkıyor desen; teneke çal kaçmasın derler.Küçük oğulları birleştireyim desen; Yapma sayısını azaltırsın derler.
                 Arıya bakarken görseler fazla rahatsız etme derler.Kışın beslerken görseler kovanı açma hasta olur derler.Acıkmış şurup vercem desen; şeker verme tavuk kızartması daha iyi olurmuş derler.invert yapayım desen; eski köye yeni adet derler.kek vermek eskiden varmıydı desen; sadece kışın gerekli derler.
                 Kovanlar çürümesin diye boyamayıp pinoteks çeksen çok tipsiz olmuş derler.Arılar kovanı şaşırmasın diye sadece kovan ön kısımlarını değişik renklerde boyasan ne gerek var derler.Bu yıl ana arı rengi sarıymış desen:Tövbe esteğfirullah makyaj mı yapıyosun derler.
                 Şu kadar bal aldım desen; ne kadar şeker verdin derler.Siz ne kadar bal aldınız desen; söylenmez bereketi kaçar derler.
                 Benim arılar çok sokuyor diyene cinsini değiştir karniyol yap desen; Gerek yok Nazar değdi de ondan oldu derler.Benimkiler karniyol fazla sokmuyor desen;Sen arılara okuyup üflüyorsun derler.
                 Allah müstehakınızı versin desen Sağol evladım.Allah razı olsun derler.
                 Derler de derler.Sen denenleri boş ver bu forumlardan öğrendiklerine bak.Yolunu şaşırma.Tekrar hoş geldin .Selamlar...   
                 
« Son Düzenleme: 11 Mart 2012, 12:01:12 Gönderen: Efraim Korkut »
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241

AYDIN BAYAR

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #20 : 12 Mart 2012, 23:20:29 »
efraim abi kocaeli merkez den yazıyorum  2002den bu yana arıyla uğraşıyorum seninle tlf da konuşmuştuk karniol hakkında ali abiden 2arkadaş 11adet ana aldık f2 f3 ürettim denemedeyim hepsi sag nasipse bu sene karniola döneceğim 4kere invert verdim  kafkas melezi arılarımdan ürettiklerim hırçın karniolf2 f3 ler sakin denemedeyim efraim abi koloni yönetimi hakkıında yavru cıkışlarını hesaplanmış ama alt kata kabarmış petekmi koyuyoruz ham ptk mi orasını anlamadım selamve saygılar ;)

Efraim Korkut

  • Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • *****
  • İleti: 36
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #21 : 13 Mart 2012, 00:39:00 »
                       Aydın Bey
                  Arılar kışa girerken ve erken ilk baharda siyah ve esmer petekleri seviyor.Bu dönemlerde alt kata petek verilecekse esmer ve hatta polenli varsa polenli petek verilir.Mart 20 den sonra arılar taze peteği de sever.Alt kata bu dönemden sonra hep temel petek verilirse hem arı sağlığı hem de görüntü açısından güzel oluyor.kuluçkalıktaki petekleri azar azar yenilemek lazımdır.Yoksa simsiyah ve taş gibi sert olurlar.3-5 yıldan sonra o peteklerin gözleri her yavru çıkışta küçüldüğünden o gözlerden çıkan nesil televizyondaki çaylaaar diyen çaycı ismail gibi olduğundan çalışamayıp bal yapamadıkları için sahiplerine at yarışı ve bahis oynatırlar.
                  Petekli bal satanlar ise Üst katlara  hep yeni petek koyarlar.Çünkü petek ne kadar beyaz ise o kadar albenili oluyor.iyi para ediyor.Ancak kestane balı genellikle süzme olarak satıldığı için üst kata hazır kabarmış (esmer beyaz farketmez) petek verilirse arılar petek yapmaya uğraşmadan daha iyi bal yapıyor.
                  İmkanın varsa hazır kabarmış petek en iyisi. Yoksa üst kata da temel petek verirsin ama kestanede nektar akımı bazı yıllarda çok kısa sürdüğünden arılar anca petek kabartıyor çabucak bal bitiyor maalesef.Arılar 10 tane petek kabartıncaya kadar kilolarca bal harcıyorlar.Hazır peteğin varsa o işe harcayacağı balı peteğe koyar.Kabartılmış petekler arıcının hazinesidir.değerini bilip İyi muhafaza etmek lazım. Selamlar ve başarılar....
-
« Son Düzenleme: 13 Mart 2012, 00:43:03 Gönderen: Efraim Korkut »
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241

AYDIN BAYAR

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #22 : 13 Mart 2012, 21:53:07 »
efraim abi benim anlatnak istediğim koloni yönetimi hakkında hem oğul cıkışını engellemek hemde genc arılara   iş vermek anaya saha acmak  sıcaklık üstde olduğuna göre alt kattaki arıları kople üst kata alırsak alt kata petekvermeyi sormustum yeni arılarcıktıkca koloni üst katta sıkışma olmasın diye arılara iş vermiş oluruz oğulu önlemek icin  hava soguduğu saman arılar üst kata toplanır bilmem anlata bildimmi ???

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #23 : 21 Mart 2012, 09:21:43 »
Bu sene bahara sağlam çıkan güçlü koloni sayısı geçmiş yıllara göre çok az. Bu nerden anladın diyenler olabilir. Bazı projelerim var, bir kapalı yavrulu çıtayı bölüp, iki tarafına elimdeki kabarmış çıtaları koyacağım ve her bölmeye bir ana arı memesi verip çiftleşip gelmesini beklemem gerekiyor. Bu esnada vermiş olduğum kapalı yavrular çıkıp, rahatlıkla üç çıtaya çıkacak ve ana arı yumurtaya başladığında bu üç çıtaya yavru atacak, buraya kadar eksik olan bir şey var, erkek arılar, erkek arı yoksa bunu yapamıyorsunuz.

Bu seferde başka bir seçenek seçtim, hazır erkeleri olan 20 adet, koloniler satın alıp bunları birer çıta bölüp yaklaşık 200 bölme yapayım, sonraki bölmelere kendi arılarımdan yaparım bir ay sonrası zaten her taraf erkek olur diyorum. Bu işi çözecek ola yer ise bahara bizden önce kavuşmuş bölgeleri bir yokladım, hiç kimse mart sonu fiyat veririz daha fiyatlar belli olmadı diyorlar. Zaten benim hazırlıklarımda o zamana biter sorun yok. Sorun arıların gücünde. Muğla'da bir kaç yerle görüştüm, duyduklarıma inanamadım, bunlar geneli kapsamıyor genelde iyi bir durum olmadığını gördüm. Bir arkadaşla görüştüm, Muğla'da hala 1-2-3-4-5 çıta arılarım dedi. Bir çıta ile beş çıta arası imiş arılık. Neden dediğimde çam balında arıları fazla ezdim, buralarda kış olmazdı, kış oldu ve arıları istediğimiz gibi gelişmedi. Bu örnek tek değil, genelde şu an 10 çıtalık koloni Ege bölgesinde çok nadir kişilerde var.
Bu sefer Antalya bölgesine sordum, 5-6 çıta arıdan bahsediliyor, kaç çıta yavru var dediğimde 1 çıta yavru varmış, bu işte bir terslik var, biz kardan çıktık, kendi arılarımda 2-3-4-5 çıta yavru olan arılarım var. Mersin'de durum gene aynısıymış. Arı kolonileri hakkında tüm söylenenlerin özeti ise mart onu nisan başı fiyatlar tam belli olur, arıların güçlenip yüksek fiyatlardan çıta olarak satılması beklenmekte. Ben alacağım arıların anasını istemiyorum, 10 çıtalık bir kovanın 5-6 çıta yavrusunu alıp ana arıyı yerinde bırakmak istiyorum.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

SELİM GÜRDAL

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #24 : 21 Mart 2012, 13:31:41 »
merhaba  ali abi ben ceyhanda hobi olarak bu işle uğraşmaya başlayalı 3 sene oldu. geçen sene arıları fazla böldüğüm için 58 koloni ile kışa girdim. bir koloni kaybı ile kıştan çıktım.  ben sizden 3 karniol ana arı almıştım ağustos sonları idi 3 çıtalık koloniye bunları verdim 1 tanesini kabul ettiremedim 2 si şu an iyi durumda  geçen pazar itibari ile 8 çıtada  ben erkek arı üretmek için petek vermedim dün itibari ile yemliğin altı kovan tabanına kadar dalak asmış ve erkek larvaları oluşmuş durumlar. bu hafta 27 tanesine petek verdim

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #25 : 21 Mart 2012, 14:25:04 »
merhaba  ali abi ben ceyhanda hobi olarak bu işle uğraşmaya başlayalı 3 sene oldu. geçen sene arıları fazla böldüğüm için 58 koloni ile kışa girdim. bir koloni kaybı ile kıştan çıktım.  ben sizden 3 karniol ana arı almıştım ağustos sonları idi 3 çıtalık koloniye bunları verdim 1 tanesini kabul ettiremedim 2 si şu an iyi durumda  geçen pazar itibari ile 8 çıtada  ben erkek arı üretmek için petek vermedim dün itibari ile yemliğin altı kovan tabanına kadar dalak asmış ve erkek larvaları oluşmuş durumlar. bu hafta 27 tanesine petek verdim

Selim Gürdal;
Arıcılığa bir çok kişi hobi olarak başlıyor, sonrasını kimse çözemiyor. Yani arıcılıkta sınır yok. Zayıf kolonilerde bundan önceki yazılarımda bahsettim, ipler sizin elinizde ise kolay kolay sorun olmuyor. İpin ucunu kaçırdıgınızda başı şeyler birbirini tetikler. Kurak bir dönemde arılıkta ortalıga bir çıta bal bırakın neler olur Allah bilir. Bu yıl bir çıta kışa soktugum arı bara çıktı, iki çıta soktuğum bazı arıların her zaman yanına gidemedim bazıları söndü. Bir çok arkadaşım diyorki benim kolonilerimi sarıcalar söndürdü, niye diyorsun, kolonilerimn girişlerini daralmamıştım :(
Ülkemizde bir çok kovan söner iken bir çok ana arı kutusu kışlayıp bara çıktı. Bunların içinde kıyamayıp riske edilmeyecek ana arılar vardı ve bahara çıktılar. Arıcılık içinde bir çok detay barındırmakta her bir detay çok önemli, arı sönmelerinde açlık en ön sırada gelmekte, az mevcudu olan arıların tok olarak ölmelerinin nedeni ise arı az ve içerisini ısıtamaması ikinci sırayı almakta. Yanılmıyorsam bu başlaık altında olmalı, hayrettin hoca kışa girerken yapılacaklar listesini yazmıştı, aynı şeyleri zayıf arılarada uygulamanız gerekmekte. Arılar 5 çıta yavru üzerine çıktıklarında yoğun erkek yapmaya başlarlar, bendede ful erkek atılmış çıtalar var fakat yeni, yani en az 40 gün sonra hazır olurlar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

SELİM GÜRDAL

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #26 : 21 Mart 2012, 14:55:48 »
bu kış zayıf arıları riskli gördüğüm için beslemelerini kış boyu belli aralıklarla yapmıştım zayıf koloniler  diğer normal güçteki kolonileri geçtiler hatta kutuarıların birini normal kovana aktardım eylül ayı gibi hiç destek vermediğim bir koloni şu an 3 çıtada iki buçuk çıtası yavrulu. tabiki zayıf arılar maliyetli oluyor sebebi de beslemeye bağlı yavru faaliyeti. bizler eğer güçlü ve kaliteli ana arılı kolonileeri beslesek demekki kolonileri mart sonu gibi katlara taşırız diye düşünüyorum.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #27 : 05 Nisan 2012, 09:32:32 »
merhaba  ali abi ben ceyhanda hobi olarak bu işle uğraşmaya başlayalı 3 sene oldu. geçen sene arıları fazla böldüğüm için 58 koloni ile kışa girdim. bir koloni kaybı ile kıştan çıktım.  ben sizden 3 karniol ana arı almıştım ağustos sonları idi 3 çıtalık koloniye bunları verdim 1 tanesini kabul ettiremedim 2 si şu an iyi durumda  geçen pazar itibari ile 8 çıtada  ben erkek arı üretmek için petek vermedim dün itibari ile yemliğin altı kovan tabanına kadar dalak asmış ve erkek larvaları oluşmuş durumlar. bu hafta 27 tanesine petek verdim

Selim Gürdal;
Öncelikle sizin bölgeniz başka bölgeler gibi değil, yani kar buz soğuk olmaz diye biliyorum,  Ceyhan adananın ilçesi, Hatay Adana, Mersin, Antalya gibi vilayetlerin sahil kısımları tam arı kışlatılacak yerler, buna Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir'i de ekleyebiliriz. Kıştan en az etkilenen noktalar, bu sene çok sert geçti, Kıbrıs adasına bile kar yağdı. Dolayısı ile yurt genelinde feci arı kayıpları var. Kalan arıların durumu da benim duyumlarıma göre hiç iyi değil, Muğla’da arı kışlatan bir arkadaşımla 15 gün öncesi bir telefon görüşmesi yapmıştım, en kuvvetli arım 5 çıta, bir çıtayı saramayan arılarım var demişti. Düşünün durumu ve Muğla’nın en sıcak yerlerinden birisi Datça'da bulunuyor şu an. Bu yıl herkesi yanılttı, benim arı kaybım %24. Bir arılıkta hiç kayıp yok, bir arılıkta 4 kayıp var, bir arılıkta ise 20 kayıp verdim. 20 kayıp verdiğim arılık son baharda elimizdeki ana arılar zayi olmasın diye yapmış olduğumuz bölmelerde yaşandı. Geçmiş yıllarda bundan daha zayıf arıları bahar çıkartmıştık. Arıcılıkta nakiller acayip para tutmakta, gerçi nakliyat tüm hayatta sorun, bunun içindir ki tüm firmalar İstanbul civarına yerleşmiş, başka bölgelerde ise ya limanlara yada yollara en yakın noktalar seçilmiştir. Arılarımızı Akdeniz veya egeye nakletseydim, kayıp vermezdim, zaten bulunduğumuz bölgede zayiat vermeyiz diye düşündüğümüzden bu kayıplar yaşandı. Bizim arıcılık kültürümüzde güçlü koloni anlayışı henüz oturmadı, bu musibetler arıcıları daha güçlü kolonilerle kışa girmeye zorlayacak, yâda zayıf kolonileri olan arıcılar sahil kesimlerinde kışlamalı. 2011 Yılında kamyonculara ödediğim para 3 bin lira, bunlarda kısa mesafeli yerlerdi, kendi aracımız ile gidip geldiklerimiz buna dahil değil.

Gelelim bahar aylarında arıların çalışmasına veya çalıştırılmasına. Arılar bahar geldiğinde tüm canlılar gibi uyanışa geçiyor. Bir kaç gün içinde sıcaklıklar artınca birden ağaçlar çiçeklenmeye başladı, bir sürü çiçekler kendisini gösterdi müthiş bir uyanma var.
Aynı uyanış arılar içinde geçerli, kovan içinde her yaştan arılar var, bunlara iş vermek gerekli, petek örmek koloni içinde çok önemli, arıların bu ihtiyaçları giderilmediğinde ilk ördükleri petekler hep dikkat ederim, ana arı yüksük başlangıçlarıdır. Petek ördürdüğünüz arılarda bu olay acayip azalıyor. Yabancı ülkelerde belki de bu olayları yavaşlatmak için olabilir, her kovana boş çıta veriliyor, hem petek ördürüp, hem de doğal varroa mücadelesi yapılıyor. İşçi arıları işsiz bırakmamak gerekli, yoksa başka işlerde girişebiliyorlar :)




Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #28 : 13 Haziran 2012, 23:31:59 »
2012 yılı ilkbaharında bulunduğumuz bölgede(Erzurumun Olur,Oltu ve Ardahanın Göle ilçesi ve civarı) aşırı miktarda arı ölümleri olduğu arıcılık yapan abilerimiz ve kardeşlerimizce dile getirildi. Bunun sebebi nösema dendi,HES'ler dendi vs. vs. ama asıl önemlisi arı ırkları ve arı besleme konusunda arıcılarımızın gerçekten bilgi sahibi olmadıkları gerçeği.arkadaşlarıma karniyol deneyin dedim.çünkü siz ne hata yaparsanız yapın karniyol ne yapıp edip dengeyi sağlıyor.Bende ALİ abiden 2010 yılında 2 adet karniyol f1 almak suretiyle tanıştım. deneyeceğimi söylediğimde hiç deneme,deneme ile geçecek zamanına yazık pişman olursun demişti de anlamamıştım.f1 leri kabul ettirdim sezon çok iyi 2 ham peteğe mahkum edilen 2 çıtalık arıya bile 1 haftada ancak kabul ettirdiğim f1 ler haziranın 7'sinde ilk yumurta atış 10 temmuzda 10 çerçeve full yumurtalı olmuştu ama mevsim çok iyidi.2011 yılında f1 ler mevsim iyi değil ve  50 kovandan sadece bir kovana 2 ek atmıştım ve anayıda değiştirmişti.diğerine 1 ek attım oda anayı değiştirmişti.bunlar karniyollardı.1 ek attığım arıda mı yoksa diğerindemi sıkıntı var takipteyim.yıl 2012 bir sürü koloni kaybının yaşandığı olumsuz hava şartları ve karniyol f2 yine 2.eke zorladı diğeri yine bir ekte.bu sene 15 ana arı sağolsun gönderdi sayın bakanım.bunlar artık kabul edilince seneye ne yapacam onu düşünüyorum.bütün kovanları karniyol yapıp yola devam.bölgemizde 800 metre rakımdan 2000 metre rakıma kadar değişen bal alınabilecek yerler mevcut.900 deki karniyolu 2000'e çıkaracam bakalım rekor kıracakmı.saygılar.Bana öyle geliyorki amerikan yavru çürüklüğü hastalığı amerikanın içimize girdiği gibi kovanlarımızda da benimsenmiş belki karniyol temizler.Bir yabancıyı yine bir yabancıya temizletebilecekmiyiz.bakalım yolcunun işi rastlarmı?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: zayıf kovanlar
« Yanıtla #29 : 15 Haziran 2012, 10:33:27 »
Cebel Karabacak, bundan önceki yazında da belirtmiştin arılığımda 50 kovan içerisinde senin arın tek diye. Ülke çapında büyük ölümler oldu, kimse bunlar niye öldü araştırma gereği bile görülmedi, çünkü aynı tablo her yıl genelde tekrar ediyor.
Arıların ana değiştirmesi iyi bir huy, fakat arı çoğaltacak olanlar için oğul eğilimi olmaması kötü.
Bize karşı çıkan bir zümre var, bizim görüş ve uygulamalarımızı beğenip, benden ana arı temini yapanların bir çoğu veteriner ve sizin gibi il tarım çalışanları, elimde böyle bir tablo var, peşinden imamlar ve memurlar geliyor, mesleği arıcılık olanların bizimle çok fazla bir bağı yok.
Dünyada arı ırkları çok önemli, bize ise, istediğin arıya istediğin isimi koy çağır gitsin::))
Artık bende öyle yapıyorum, ürettiğim ana arıya bakıp, bu Anadolu arısı diyorum, ötekine bakıp bu Gebze yerlisi, bu süper bir şey ;D

Biz ne isim koyarsak koyalım arıların özellikleri belli ve anaçlarımı kendim suni tohumla sistemi sayesinde hazırlıyorum, bu acayip bir özgürlük.
Sonuçta isim koymak arıcıların elinde.
Bilimcilerimiz arılığınızadaki en iyi koloni sizin damızlıklarınız diyor, bizde öyle yapıyoruz, en çok bal toplayan, en çok sakin olan, hastalıklara yakalanmayanlardan ana arı üretip, sonrada isim koyuyoruz 8)
İşin en garip tarafı bana 5-6 tane lazım deyip, neden 15 tane parası yolladın, acayip oyuna getirdin :o

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk