« : 16 Kasım 2018, 12:18:40 »
Dünyadaki varroa uygulamasının birinci sırasında flumetrin etken madde vardır. Baytikol, Ba-tick, Flumar ilaçların etken maddesi Flumetrindir.
Daha önceleri amitraz vardı, amitraz varroa mücadelesinde en çok kalıntı yapan etken maddedir, karton yakarak verdiğimiz etken madde amitrazdır ve kenaz denilen ilacın etken maddesidir.
Geçmişte varroa mücadelesi için mavrik içinde bulunan fluvalinate arıcılarımız tarafından kullanılmıştı, aynı madde yeniden Çin tarafından piyasalara sürülmeye başlandı.
Flumetrin etken maddeye dönelim. Arılar için çok zehirlidir tabi insanlar içinde bu geçerli kesinlikle ilaç ile temas etmemeliyiz, temas ediyorsan bu zehirler karaciğerlerimizde ileride sorun çıkartacaktır...
Ben aşağıdaki uygulamalarımı paylaştığımda acayip sorular gelmişti. saf flumetrini nereden bulurum veya flumetrin bulamıyorum gibi. Kullanmış olduğumuz ilacın zaten %1 zehir yani, %1 etken madde var birde bu yüzde biri parçalayıp arıya veriyoruz.
Yapmış olduğum paylaşım kendi uygulamamdır, kimseye tavsiye ve önerim değildir bu biline.
Varroa mücadelesinde ruhsatlı ilaçlar kullanılmalı, ben ruhsatlı ilacın etken maddesinin oranını ayarlayıp kullanabiliyorsam tüm sorumluluk bana aittir. Bu işlerden anlamayan kesinlikle uygulamasın, gidip ruhsatlı ilaç alsın.
Flumetrin içeren varroa mücadele şeritlerinde toplamda 3.6 mg etken madde var veya böyle rusat alınmış. Bu etken madde en az 2-3 haftada buhar olup uçacak şekilde ayarlanmış. Bizde aynı oranı verdiğimizde buharlaşma ayarını yapamıyoruz, en az 3 haftada uçacak etken maddeyi 5-6 günde uçuruyoruz, bu ne demek oluyor kovana aşırı doz uyguluyoruz. Bazı çubuklara emdirildiğinde ise gerekli buharlaşma olmuyor.
Benim peçeteye emdirerek verdiğim flumetrin oranı ruhsatlı ilaçlara göre aşırı doz olmuş oluyor, miktar aynı ama süreden dolayı bu doz yükseliyor. Bir hafta sonra yaptığım kontrolde peçeteden eser kalmıyor. Gözlemlerime göre verilen peşçete 5gün varroa döküyor yani haftada bir seferle 3 tür yaptığımda kovanı varroadan arındırıyorum tabi %100 olmasada başarı büyük.
Arıcılar arasında uygulanan yağlı karışımı fırça ile çıtalara sürme işleminde gene flumetrin kullanılıyor. Bu yöntemde bir litre çiçek yağına 100 ml etken maddesi flumetrin olan ilaç katıyoruz. İlacın orjinali zaten %1 etken madde içeriyordu, biz bu orandaki ilacı bir litreye kattığımızda karışımın içindeki oran binde birlere düşüyor, bazı arıcılar 1 litre yağa 150 ml ilaç katıp oranı binde birbuçuğa çıkartıyor.
Bu uygulamanın bu kadar etkili olmasını ben temasa bağlıyorum, peçeteye 3.6 mg etken madde vermemize rağmen bu kadar etki göstermiyor daha az etken madde temas sayesinde acayip varroa öldürüyor.
Arıların yaşamları genelde aynı çıta üzerinde devam ediyor genellik böyle, orta çıtada çalışan bir arı gidip son çıtada bir iş yapmaz, görevi atıryoum 5. çıtada ise 10. çıtada ne arasın. Peçeteye ilacı emdirip çıtalar üzerine bıraktığımızda o bölgedeki arılar temas ediyor diğer çıtalara ilaç sanki ulaşmıyor. Daha düşük dozdaki fırçalı sistemde her çıtada düşük doz ilaç var ve tüm arıların teması söz konusu. Ne kadar çok temas varsa etkide o kadar güçlü oluyor.
Bu uygulamayıda inceledim cumartesi günü ilacı sürdüm bir hafta sonra çekmeceyi kontrol ettiğimde yeni düşen ve can çekişen varroalar vardı. Aynı gün ikinci dozu verdim ertesi gün baktım yeniden fazla miktarda varroa düşmüştü. Verilen yağlı sistemde bir hafta boyunca varroa düşüyor bunu gözlemledim. Bu uygulamaıda birer hafta ara ile üç kez yaptığımda varroaların büyük bölümü imha ediliyor, hiç bir varroa mücadelesi %100 sonuç vermiyor. Bala girmiş arılarda varroa mücadelesi yapılmaz bal hasatları sonu mücadeleye başlarım.
Ben iki uygulamanın videosunu aynı paylaşımda paylaşıyorum.
« Son Düzenleme: 16 Kasım 2018, 12:52:20 Gönderen: Arı Bakanı »
Kayıtlı
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...
Ali Türk