arıcılığa başlayalı 3 yılı bitirdik ALLAH ın izniyle başladığımdan beri kafama takılan bir üst kapak var bizde maalesef bir standart yok avrupa özellikle Alman yada arıcılık videoları resimlerde hangi paylaşım olursa olsun geneli tek tip kapak mevcut kapaklarının st orta kısmında hiç havalandırma deliği yok ters leğen şeklinde bir saç havalandırması olmayan bir kapak var örtü bezi olarak kontra plak naylon türü örtü bezleri kullanıyorlar bizde ise naylon çuval naylon şeker çuvalı starafor sadece naylon gibi çeşitliler mevcut arı sıcak hava ile soğuk havanın çarpışması sonucu heleki altı havalandırmalı kovandadeğilse kış boyu nem küf ve bakteri içinde yaşama savaşı veriyor bizim arıcıklar bahara çıkarken mevcutlar zayıf oluyor toparlanma geç oluyor bal sezonunda da iklim de biraz bozuk oldumu üretim sıfır çekmeler kovan kayıpları yüzde 25 ila 35 arası oranlara kadar çıkabiliyor bu hem arıcı için hemde milli kayıp emek para kaybı demek bu kayıpları aza indirmek için bal üretiminide bir nebze olsun arttırmak için bu üst kapak ve örtü bezinin standart halde olması lazım bu sene karamürselde bir arkladaşım kovan üst kapakları ve örtü bezi izalasyonu çok iyi yaptığından aldığı bal miktarı bana göre bu sene türkiye rekoru melez bir ırk arıyla kestanede rekor bal elde etti MAAŞALLAH bu sonucada nereden vardım arıları aldığı ustası aynı köyde ve araları 100 metre yok onun rekoltesi 4 te 1 yani 15 kg kestane balı kovan ortalaması iyi izole ve kapak işini çözmüş olan 3 buçuk kg ortalama diğer arıcı abim,iz bakım da aşağı yukarı aynı şekilde yani sonuç bu üst kapak alttan havalandırmalı kovan ve örtü bezinin ne kadar fark yaptığının ispatı oldu benim için bu yaşanmış deneyim ve sonuçu siz değerli arıcı kardeşlerimle paylaşmak istedim ki belki bir kardeşimizin üretim artışına katkıda bulunmak ve ondan ALLAH razı olsun diye duasını alabilmek adına paylaştım