Gönderen Konu: kovan üst kapağı nasıl olmalı ve altındaki örtü bezi nasıl olmalı  (Okunma sayısı 16436 defa)

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
arıcılığa başlayalı 3 yılı bitirdik ALLAH ın izniyle başladığımdan beri kafama takılan bir üst kapak var bizde maalesef bir standart yok avrupa özellikle Alman yada arıcılık videoları resimlerde hangi paylaşım olursa olsun geneli tek tip kapak mevcut kapaklarının st orta kısmında hiç havalandırma deliği yok ters leğen şeklinde bir saç havalandırması olmayan bir kapak var örtü bezi olarak kontra plak naylon türü örtü bezleri kullanıyorlar bizde ise naylon çuval naylon şeker çuvalı starafor sadece naylon gibi çeşitliler mevcut arı sıcak hava ile soğuk havanın çarpışması sonucu heleki altı havalandırmalı kovandadeğilse kış boyu nem küf ve bakteri içinde yaşama savaşı veriyor bizim arıcıklar bahara çıkarken mevcutlar zayıf oluyor toparlanma geç oluyor bal sezonunda da iklim de biraz bozuk oldumu üretim sıfır çekmeler kovan kayıpları yüzde 25 ila 35 arası oranlara kadar çıkabiliyor bu hem arıcı için hemde milli kayıp emek para kaybı demek bu kayıpları aza indirmek için bal üretiminide bir nebze olsun arttırmak için bu üst kapak ve örtü bezinin standart halde olması lazım bu sene karamürselde bir arkladaşım kovan üst kapakları ve örtü bezi izalasyonu çok iyi yaptığından aldığı bal miktarı bana göre bu sene türkiye rekoru melez bir ırk arıyla kestanede rekor bal elde etti MAAŞALLAH bu sonucada nereden vardım arıları aldığı ustası aynı köyde ve araları 100 metre yok onun rekoltesi 4 te 1 yani 15 kg kestane balı kovan ortalaması iyi izole ve kapak işini çözmüş olan 3 buçuk kg ortalama diğer arıcı abim,iz bakım da aşağı yukarı aynı şekilde yani sonuç bu üst kapak alttan havalandırmalı kovan ve örtü bezinin ne kadar fark yaptığının ispatı oldu benim için bu yaşanmış deneyim ve sonuçu siz değerli arıcı kardeşlerimle paylaşmak istedim ki belki bir kardeşimizin üretim artışına katkıda bulunmak ve ondan ALLAH razı olsun diye duasını alabilmek adına paylaştım

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk

Ülkemizde geçmişte kovan tabanında havalandırma yapılmamış. Bu gelenek haline gelmiş ve hala bir çok yerde aynen devam ediliyor.
Kovan altında havalandırma yok ve bu kovanlar nasıl hava alacaklar derseniz üst kapaklara havalandırma açılmış.
Arı yaz kış fark etmez, bir yerde çalışıyorsa kesinlikte üsteki delikleri kapatır ve alttan havalandırma yapar.
Ülkemizde kovanlarda kışın rutubet sorunu yaşanır, bunun en büyük sorumlusu ise üst kapaktır.
Yabancı ülkelerde kovan ahşap veya strafor ile üsten sıkıca arada boşluk olmadan kapatılır.
Ülkemizde genelde bir çuval veya kumaş örtü ile kovan örtülür üzerine kapak konulur arada bir boşluk olur bu boşluk kovan içi gibi sıcak değildir, kovan içi sıcak yukarısı serin olunca kovan içindeki rutubet üst örtüde yoğunlaşıp yağmur yağmış gibi kovan içini ıslatır.

Kovan içindeki rutubetin büyük kısmı bizdeki hatalı kovan kapakları oluşturur.
Rutubet olmaması için kovan üstüne strafor yapışmalı arada çuval veya naylon olabilir. Siz kovana çuval veya naylon koydunuz, üzerine stroforu koyup kapağı kapattığınızda kovan tavanında rutubet tutunamaz.
Bunu defalarca yazdım izah ettim.
Evde soba yanıyor, dışarıda kar var.
Evin içi sıcak, dışarısı soğuk. Evin içindeki rutubet cama toplanıyor ve sızmaya başlıyor. Aslında dışarısı daha rutubetli neden dışarısı rutubeti çekmiyor.

Bu konuyu anlatmamıza rağmen resim eksikliklerimiz vardı.
Bu yayındaki tüm resimler Dr. Muhteşem Turunç hocamıza aittir.

Kışın kovan içindeki rutubeti kesmek için kapak altının köpük veya straforla doldurulması gerekiyor.Yoksa nem ve rutubetin önüne geçmek doğaya aykırı olur. Sıcakla soğuğun birleştiği yerde içeriden nem olacaktır.

 Kapak içlerini dolduracak kalınlıkta straforlar ayarlamış, kapak içine göre kesip yapıştırıyor.

 Örtü bezi ile kapak arasında boşluk kalmıyor.

Muhteşem hocam kapağın içindeki boşluğu iki kat strafor koyarak dolduruyor.

Kovana strafor veya köpük bu şekilde basmalı veya oturmalı.

Bu iş acilen geçici bir çözüm olarak düşünülmüş.

Sonuçta kapak izolesi böyle olmalı.


Bu şekilde yapılan izole ile kovan içi rutubet biter.
İzole demek sağlıklı koloni ve yüksek verimi direk ilgilendiriyor.
Kovan verimi için Yusuf Şimşak, strafor kovan birde ırk konusu arıcı hallederse, daha yüksek verim alınabilir demekte.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Benim yakınımdaki arıcıların kolonileri ile kıştan çıkış nüfusu olarak aramızda yıllardır dağlar var. Ben Engin abimizin tabiriyle söylemek gerekirse yıllardır ters leğen tarzı kapakları kullanıyorum. Kapaklarım içten strafor ile kaplıdır.

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
sadece üst kapak ve izolesi yüzünden TÜRKİYEDE ki üretim kaybını bir düşünün ama maalesef bunu arıcılara yayacak uygulatacak kimse yok birlikler kışın arıcılarımızı eğitecek yapılan ları onlara uygulatacak paneller projeksiyon makınaları ile görsel yayınları da izleterek bilinçlendirmeliler ama nafile sadece teçhizat ve arı ürünleri satış merkezi olarak görev yaptıklarını zannediyorlar danışman kadroları görevlerini tam yapıyorlarmı aldıkları paraları hak ediyorlarmı tarım mudurlukleri sadece kovan sayıp teşvik tutanağı düzüenlemekten başka işlerde yapmalı sınırları içindeki arıların yerlerini bile bilmiyorlar bu bölüme bakanların kendileri sahada olmaları şart

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
SLM....

Arkadaşlar , neden böyle çakma işler ile uğraşıyorsunuz anlamıyorum...

Kapak altı strafor felan  ::)

Kovanınız strafor olsun , her tarafı sağlam olsun ...

Dimi ama :)
:)