Akdeniz ve Ege bölgesinde arıcılar kış yaşamıyor desek yalan olmaz. Bildiğim kadarıyla Egede arılar kış sezonun da 15-20 gün yavru faliyetini durdururyor, yani azda olsa bir yavru kesme oluyormuş...
Akdeniz, Egeden daha sıcak fakat ısı sıfıra düşmüyor biliniyor geceleri sıfıra düştüğü oluyor, ben bu yılkı gözlemlerimde bunları gördüm ve notlarımı aldım, Aydıncık'ta şubat ayı bazı geceler sıfıra düştüğü oldu, çok uzun degil gece sabaha karşı bir kaç saatliğine oluyor bu hadise. Gündüzleri hep 15 derece üstü gösteriyor ama Marmara bölgesindeki 15 derecelere hiç benzemiyordu, sanki ısı farkları var,Mersin, Aydıncık'ta 20 derecelerde bile arı nektar toplayamıyor. Polen yıl boyu kesilmiyor yazın arıcılar yaylalara çıkıyor sahil kesimi 40 derece üstünde sıcaklıklara maruz kalmakta.
Konu kış, biz ilk defa Aydıncık'ta kışladık bazı hatalarımız oldu. Her taraf çiçek olunca yiyecek konusunu es geçmiştik bahara arılarımız aç çıktılar. Yavru hiç bitmiyor sürekli polen gelmekte, devamlı gider var gelir olmaz ise koloniler açlıktan sönme noktasında yakaladım, bazı ruşetlerim söndü. Yavru devam ediyorsa gider çok demektir. Egede yavru bitmiyor ama çamdan dolayı yiyecek sorunu olmuyor, hatta çam balından arılar çıtaları bal ile bloke ediyor, Akdenizde çam olayı yok bazı yerlere çam böcegi aşılama çalışmaları var, bende böcek aşılama işinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Mersinin bazı ilçelerinde çam balı oluyor, üzerinde çalışılsa tüm kızıl çam ormanlarına çam böcegi nakledilse yeni bal kaynakları oluşur.
Akdenizde yeni kışlayacak olanlar kolonilerin açlık çekmemesine dikkat etsinler, yıllardır kışlayanlar zaten işi biliyor.