Halil sizin koloni güçlendirme yöntemi de güzelmiş.
Yapmış olduğunuz işin birde ben tersten anlatayım. Arıların çalışma hayatını incelediğinizde herkesin belli işleriş vardır. İşe giden arı iş dönüşü ben nereye gidecektim diye kovan içinde dolaşıp durmaz, getirdiği polen veya nektarı koyacağı yeri, işe gitmeden bilir. Bu şunu gösteriyor, arılar çalıştıkları çıtaya bağlı diyebiliriz. Bunun diğer adı, herkes hangi çıtada ise o çıtada çalışır veya o çıtayı savunur...
Sizin anlattığınızda budur. Bir koloniden sökülmek üzere olan yavrulu çıtayı arısıyla aldığımızda. Takviye edilecek kovanın boş tarafına koyduk. Tarlacı arı varsa işe gidecek, dönüşte buraya gelmeyecek eski kovanına gidecek. Buradaki arılar tamamen acemilerden oluşacak. Akşam üzeri diğer çıtalara yanaştırdığımızda, zaten herkes kendi çıtasında olduğundan sessiz sedasız birleşme olacaktır. Son çıtadaki işçi arılar gidip ora sıralardaki ana arıyla zaten uğraşmaz.
Farklı bir yöntem öğrenmiş olduk bende biraz sistemin nasıl çalıştığını açıklamaya çalıştım.
Halil Güneş, sizden istediğim arı sütü konusunda ülkemizde sizin kadar bilgi ve pratiğe sahip arı sütü üreticisi yok. Bu konuda bilgiler ve püf noktaları paylaşırsanız sevinirim.
Kendiniz bir konu açın, sorularda gelebilir. Soru cevap şeklinde olursa daha anlaşılır olacaktır.