Arıcılık arıları yönetme sanatının adıdır.
Arıcı arıları yönetemiyorsa arılar arıcıyı yönetir...
Bir arıcılık sezonu daha yavaş yavaş sonlanıyor...
Marmara bölgesi kestane bal akımı zamanı sürekli yağış aldı, yağışlar arıcıların elinde ne olduğu belli olmayan arıları oğula meylettirdi. Arıcılar her oğla sevinirken bal alamayacaklarının hesabını yapamadılar. Teknik arıcılıkta hiç bir zaman usta bir arıcı oğul gördüğünde sevinmemeli...
Dünyada arı ırkları çok önemli, hiç bir arıcı arılığında ki en iyi arıdan ana arı üretmez. Ülkemizde ise arlığınızda ki en iyi arıyı damızlık olarak kullanın demek acizliktir.
Arıcılıkta damızlık ve ırkların özellikleri çok önemli.
Her ırkın kendine göre maharetleri var.
Ülkemiz arı ırkları fakiridir, lafa geldiğinde her bölgenin arısı vardır diyenler, son 30 yıl bir kaç noktadan tüm bölgelerimize aynı ırkı pompalayıp, sonrada ayrı ırk ve bölge arısından bahsetmek ne kadar doğru...
Ülkemizdeki arıcılar her konuda cahil bırakılmışlardır, teknik arıcılık yaptığını söyleyen ve ahkam kesenlere bakın arı ırklarına karşı çıkıp yoz veya diğer adı, piç arıları savunmaktadır. Teknik arıcılıkta böyle saçmalamak yoktur...
Arıcılıkta gelişmiş ülkelerde arıcı kovanındaki arının F1 veya F2 olduğunu bilir, bizim arıcılarımızın kovanındaki arıların ırkı nedir ve F kaçtır...
Bu konuyu açmamın nedeni ırkları kabul etmeyip laf ile arıcılık yapanların bilimden ve teknikten ne kadar uzak olduklarını işleyeceğiz...
Önemli ayrı bir not düşeyim.
Forum üzerine eklediğimiz MSN tarzında çalışan Shout Boks eklentisinden banlandım, aylardır kendi sitemde oradan yazamıyordum yazanları göremiyordum, beni banlayan belli ve kendisi hakkında gerekeni yaptım ve sistemin ayarları açık olduğu için isteyen isteyeni banlaya bilirdi dün akşam ayarlarına girip banımı kaldırdım, ve ayarları kapattık.