Nevzat bey, ülkemizde hiç bir şey araştırılıp yapılmamış, bir standart oluşturulmamış. Bu güne kadar kim ne yaptıysa birilerinden gördüğünden yola çıkılarak yapılmıştır ve yapılan işlerde ileride ne gibi sorunlar çıkar kimse ne araştırmış nede soruşturmuş. Ülkemizde uzun yıllardır köpük kovan var, fakat aynı ahşap kovanlar gibi düşünülmüş, girişi dar ve alttan havalandırması yok, bu köpük kovandaki arı yazın ne yapsın veya bu arılar nasıl verimli olsunlar.
Girişi dar kovanda arı kışın rahat eder, yazın yanar...
Bir çok arıcı ben köpük kovan kullandım iyi değil diyenler var bunlar ölçü olamaz.
İzolasyon demek, ısı demek, bunu çok basit bir örnekle açıklayayım. Benim arılar Pelitli'de, bazı arılarımız Darıca'da, Pelitlideki arılar yavruyu kestiler, Darıcada yavru devam ediyor, denizle arılar arasındaki mesafe 500 metre. Pelitli ile darıca arası 15 km.sıcaklıkta en az 2-3 derece fark oluyor.
Geçtiğimiz yıl Yusuf Şimşak arı aldı, arıları Muhteşem abi ben ve Yusuf aktardık.
Arıları aktardığımızda ben bunu blogumdaki haberde yazdım.
Kovan içine strafordan duvar yapılmış, en dış çıtalarda yavru vardı, bunu ahşap kovanlarda şimdiye kadar görmedik. Bu yıl bir kaç köpük ruşete arı koydum baharı bekliyorum, sonuçları hep birlikte göreceğiz.
Olayları görmek başka bir şey, kendi yaptıklarını paylaşmak başka bir şeydir...