Arının en çok istediği üç şey, başta ortamın ısısı, ikinciye polen lazım, poleni buldumu yavruya başlıyor, üçüncüsü ise nektar veya bal.
Polen akımı kesildiğinde ise siz ne kadar arıyı kekleyin şuruplayın yavru atılamıyor. Hele erkek yumurtası atılsa bile işçiler bunu alıp atıyorlar erkekleri polensiz bir dönemde kesinlikle anası olan kovanda tahammül edilmiyor.
Kovanlardaki polenlerin fazlası ne olacak bölümünde benimde söyleyeceklerim vardır, yukarıda ve şimdiki yazacaklarım kendi tecrübelerimdir. Her kolonide aşırı polen blokesi olmaz.
Bazı polen bloke çıtaları, yumurta atılmış çıtalara yapıştırırsanız, yeni çatlayıp larvaya dönüşen açık yavrulara arısütü lazım olacaktır, arı sütünüde işçi arılar polenden yaparlar, dolayısı ile bir iki çıtayı kenarlara çekip bekletmeden arıya tükettirme imkanımız var. Tam bloke olmayan aralarda açık boş gözler olan polenli çıtaları ben yavru ortalarına atıyorum, bu çıtaya ana arı yumurta atacak, civardaki polenleri gene yavrulara arı sütü yapıp yedirecektir. Bir polenli çıtadan daha böylece kurtulmuş oluyoruz ayrıca arı polene gitmeden hemen yan taraftan alıp kullanacaktır.
Bir başka seçenek bazı kovanların polene ihtiyacı vardır o kolonilere verilip bir kolonide yığılmasını önlemiş olursunuz. Benim uygulamam budur, bazen kovan kovan polenli çıta ararım, ana arı üretiminde duvar çıtalarından birisinin sırf polenli olması gerekiyor.
Polen akımı ve stokları bittiğinde bala çalışan kovanlardan polenli çıta transferi yaptığım olmuştur.
Bala çalışan koloniler, nektar ve polen akımını olan yerde bulunurlar.