Gönderen Konu: İnvert şurup yapımı ve kullanımı  (Okunma sayısı 51119 defa)

özen efe

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #15 : 25 Ekim 2013, 22:22:26 »
Ali bey arılarımız sağlam duruyor seninde katkılarınla sağolasın.

Bu yıl havalar sıcak geçiyor.Bu nedenle bal akışı hala devam ediyor.

Piren de açtı.Bu nedenle invert şuruba henüz başlamadık.

Şimdilik gerek yok gibi.Zaten şekerede zam gelmiş.

İlerki günlerde başlamayı hedefliyorum.

Selamlar..
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #16 : 26 Ekim 2013, 09:52:24 »
Ali bey arılarımız sağlam duruyor seninde katkılarınla sağolasın.

Özen Efe; Biz kimseye şunu yap bunu yapma demedik en azından ben yazılarımda yıllardır buna dikkat etmeye çalıştım. Genelde yaptıklarımızı paylaştık, sen paylaşıma bakıp buradan bir şeyler çıkarta biliyorsan ve bunları uygulayıp yaptıklarımızı yapanlar zarar görmüyorsa bizleri mutlu eder.

İnvert şurup ile biz 2009 yılında tanıştık, o zaman tabir yerindeyse invert savaşları çıkartanlar oldu, ayrıca bu savaşı çıkartanlara biz demedik ki, sizde kullanın :(
Aradan yıllar geçti arıcılıklarını bayağı ilerletmişlerdir, ses çıkmadığına göre onlarda invert şuruba geçmişlerdir düşünmekteyim...

Sırf gündemde kalmak için bize ve bilimsel verilere savaş açtılar, sadece şurup değil, tel tabanlı altlık üzerine çalışmalar yaptık, gene cingar çıkartanlar aynı gurup, bittimi gene bitmedi suni dölleme yapmak için yola çıktık dalga geçip bizleri aşağılayan gene aynı gurup, burada istediğim gibi hareket edemiyorum, yani yazacaklarımı yazamamak tayım, bize veya bana neler demediler, bu yüzden blogumda daha özgür ve istediklerimi yazabiliyorum. Her şeye karşı çıkan çağ dışı arıcılarla yıllarca mücadele edildi, bizim geldiğimiz yer belli onlarında yaptıkları ortadadır.
Ben beş yıldır invert şurup kullanmaktayım, benim tercihim ucuz olması, bundan daha ucuz mamul varsa onuda kullanmaya hazırım. Ben sofra şekeriyle en ucuza invert şurup elde edebiliyorum.
Bu şurubun arılar tarafından nasıl rahat kullanıldığını üç kış test ettik, yayınlarımız ortada, birisi kütük dediğimiz kovan, birisi kara kovan, biriside damacana kovan, arılar kışın petek ördü, başka şuruplar ile aynı işlere kalkışanlar oldu, sonra çarşafa dolandılar...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Aykut Gergin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #17 : 07 Kasım 2013, 19:10:55 »
Merhabalar;
Bugün invert şurubu hazırlamaya niyetlendim fakat marketlerde krem Tartar bulamadım. Küçük bir araştırma yaptım, neticesinde invert şurup hazırlanırken krem Tartara alternatif olabilecek birkaç maddeyi listelemek istedim:
Sitrik asit (limon tuzu / bir kilo şekere bir gr)
Askorbik asit ( C vitamini tabletlerinde var / bir kilo şekere bir gr)
taze limon suyu ( bir kilo şekere 10 ml limon suyu)

kaynak aşağıdaki Wikipedia linki,

http://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup

saygılarımla,
Aykut Gergin
2 kovanlı Amatör

Aykut Gergin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #18 : 08 Kasım 2013, 00:38:57 »
merhabalar,
Invert şurup hazırlarken karşılaştığım problemlerden biri de hazırladığım sıvının hacminin ne olacağı konusunda yanılgıya düşmek.
Arıcı dostlarımıza kolaylık olsun diye aşağıdaki gibi bir tablo hazırladım, karışım sonrası ne kadar hacim elde edeceklerini kolayca bilecekler, umarım işinize yarar.

Karışım oranı 3:2 (kışlık)

Şeker (Kg)   Su (L)   Elde edilen hacim (L)   Besin stoku ( Kg)
1                    0,7                 1,3                                     1,2
2                    1,3                 2,5                                     2,4
3                    2,0                 3,8                                     3,6
4                    2,7                 5,1                                     4,8
5                    3,3                 6,3                                     6,0
6                    4,0            7,6                                     7,2
7                    4,7                 8,9                                     8,4
8                    5,3               10,1                                     9,6
9                    6,0              11,4                                    10,8
10                    6,7               12,7                                    12


Karışım oranı 1:1 (normal)


Şeker (Kg)   Su (L)   Elde edilen hacim (L)   Besin stoku ( Kg)

1                         1          1,6                                   1,2
2                         2          3,2                                   2,4
3                         3          4,8                                   3,6
4                         4          6,4                                   4,8
5                         5          8,0                                   6,0
6                         6          9,6                                   7,2
7                         7          11,2                                   8,4
8                         8          12,8                                   9,6
9                         9          14,4                                   10,8
10                        10          16                                   12



2 kovanlı Amatör

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #19 : 09 Kasım 2013, 10:29:55 »
Aykut Gergin;

KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.
Krem tartar ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum.
(Bu invert şurubun orijinal çevirisi, Ali Şekerli ben bu krem tartarla yapılanı devamlı kullanıyorum diye not düşmüş.)

İnvert şurupta biz ölçüleri kendimiz koyuyoruz. Bak orijinal tarifte 4.5 litre su, 3.5 kiloda şekere 1.5 çay kaşığı krem tartar konuluyor. Bu çözelti çok seyrek bir şuruptur. Bu ancak ilk baharda kullanılacak şuruptur.Aşırı sulu.

Ben hiç bir zaman orijinal tarifle invert şurup yapmadım.
 Şorun  bunlar degil. (Şeker (Kg)   Su (L)   Elde edilen hacim (L)   Besin stoku ( Kg)..)

Sorun şu içinde şeker artıkça krem tartarın ne kadar artacağı, bu soruya kimse cevap veremedi.
Biz 30 litre şurubun içinde 15 kilo şeker varken 10 çay kaşığı krem taratar katıyoruz, 30 litre şurubun içinde 20 kilo şeker varken gene 10 kaşık krem tartar katıyoruz, krem tartar niçin katılıyor şekeri parçalamak için , şeker artarken biz tam bilmediğimiz için hep 3 litre şuruba 1 dolu  çay kaşığı(tepeleme) krem tartarı sabitledik aynen devam ediyoruz, şeker artıkça asidin artması gerekiyor bunu yapamıyoruz.
Şimdi şekre göre asiti hesaplaya bilirsen ben özellikle merak ediyorum, diğer açıklamalar bana göre sorun değil, çünkü asidin miktarı lazım. ::)
Bir tepeleme dolu çay kaşığı, kerem tartara 2 gram diyelim.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Aykut Gergin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #20 : 09 Kasım 2013, 15:00:23 »
Ali Bey merhaba;

Öncelikle "invert" kelime anlamı olarak çevirmek demek, yaptığımız işlem şekeri ısı ile hidrolize ederek fructoz ve sucrose gibi parçalara ayırmak, bu işlemi asit yapmıyor. Kullandığımız asit bu işlemde katalizatör görevi görüyor, yani yapıtığmız kimyasal reaksiyonu hızlandırıyor. Biraz daha uzun süre kaynatarak ve asit kullanmadan da aynı ayrışma işlemini yapabiliyoruz.

Sorunuzun cevabına gelince, kullanacağımız asit miktarı çözeltinin konsantrasyonu ile alakalı değil, yani kullandığımız su miktarından bağımsız. Kullanacağımız asit miktarı tamamen şekerle alakalı, benim okuduğum kaynağa göre 1 kg şekere 1 gr krem tartar yeterli.

Bu hesaplamaya göre 30 litrelik şurupta 20 kg şeker için 10 çay kaşığı kullanmak ideal ölçü.

Kullanacağınız ölçü 1 kg şekere yarım çay kaşığı krem tartar (su miktarı kullanacağınız krem tartar miktarını etkilemiyor). bu durumda "şeker artıkça asidin artması gerekiyor" yaklaşımınız da çok doğru.

Invert şurubun raf ömrü yaklaşık altı ay ve kristalize oldursa hafifçe ısıtılarak tekrar kullanılabilinir.
« Son Düzenleme: 09 Kasım 2013, 15:05:20 Gönderen: Aykut Gergin »
2 kovanlı Amatör

özen efe

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #21 : 09 Kasım 2013, 20:32:11 »
iki yıldır invert şurup denilen besini kulanıyorum. Ne anlama gelir bilmem kendim deniyerek tecrübe ettim.

oranlar o kadar önemli değil bence sonuçta arılar onu hallediyor.

suluysa buharlaştırıyorlar.

normal suyla kardığımız şeker şurubu bir iki günde arılar tarafından tüketilmesse ekşiyor bozuluyor dökmek zorunda kalıyoruz.

İnvert şurup besleme kabında kaç gün kalsa farketmiyor bozulmuyor  ekşimiyor.

Arılar daha güzel tüketiyorlar.

Bu konuda fazla lafa gerek yok herkes denesin doğruyu bulsun.

Arılarımızın bir kısmına normal şurup verelim bir kısmınada invert şurup velim.

Sonuç neyse ona göre hareket edelim.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #22 : 09 Kasım 2013, 22:45:02 »
Efe Özen, yazdıklarına aynen katılıyorum.
Biz bu güne kadar her türlü invert şurup yaptık, sadece sorun sitrik asitte çıktı, sitrik asitle yapılan invert şurubu poşetledim kovanlara bir kaç gün sonra verecektim, kontrol ettiğimde acayip bir durumla karşılaştım, poşetlerde sanki buz dolu görüntüsü vardı, şurup dondu ve iri tuz şeklindeydi, bir dahada zaten limon tuzuyla invert şurup yapmadım.

Hmf filan hikaye, çok basit tahlil yapıyorlar, hmf oluyor diyenler niye ortaya bir şey koyamıyorlar, hatta bu hmf olur diyen hoca bir gurubu sattı da diyebilirim çünkü gurubu yanıltıp ortada bıraktı, bence düpe düz bu satıştır. Avrupa'da ve Amerika'da arılıklara tankerle invert şurup servisi var....

Bu şurubu benim kadar kimse test etmedi edecek olan buyurup test etsin benim üç kış gözlemlerim var.

Biz hep şekeri artırırken asiti sabit tuttuk, belkide şurup tam invert bile olmadı ama arı acayip alıyor ve hemen işliyor, kışın karda bile arı petek örüyordu, bunun delilleri bende var....
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Fırat Köse

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #23 : 16 Şubat 2015, 17:08:47 »
Bir süredir bir çok konuyu okudum. Şükür olsun çokça da  şey öğrendim sadece emeğinize sağlık demek istedim Allah sizlerden razı olsun emekleriniz zayi olmasın sağolun. 

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #24 : 12 Mart 2015, 11:32:20 »
İnvert şurup, konusunda bu sıra bir sürü soru soruluyor, sorular ise araştırmadan okunmadan sor gitsin tarzında.

Biz invert şurubu niye tercih ediyoruz, birinci önceliğim kendim yapıyorum ve sadece sofra şekeri kullanıyorum...

Bundan daha ucuza şurup temin edemiyorum.

Şurubu yaptığım zaman en az 6 ay bozulmuyor, bana bir ay bile dayansa yeter, onca işim arasında sürekli surup yapacak değilim.

Arıya verdiğinizde yağma olmuyor, yani kokusuz.

Arılar nosema'ya yakalanmıyor, yani arının midesini bozmuyor.( Rize'den bir arıcı, invert kullanmaya başladım arılarım da nosema bitti demişti, yani önceden sürekli oluyormuş.)

Mecbur kalırsam işleri yetiştiremez isem bende hazır şurup alabilirim, kendi yaptığıma oranla oldukça pahalıya gelir. Bunu hesaplamakta çok kolay, hazır yem 25 kilodur, bunun içinde bildiğim kadarıyla 17-18 kilo şeker vardır, 7 kiloda su...

Aynı şurubu bir hazır alın, birde siz aynısını yapın, aradaki fiyat farkını görün...
18 Kilo şekere 7 kilo su koyup yaptığınız invert  şurup olsun veya normal şurup olsun, ne kadar tutuyor, hazır aldığınızda ne ödüyorsunuz aradaki farkı bulun.

Bir varili ortadan ikiye böldük, bir saatte 100 litre şurup yapabiliyoruz. İki kazanla iki saatte 400 litre şurup hazırlanır.
Biz ana arı üretirken meme besleyen kovanlara ana arı kutularına sürekli şurup lazım, kenarda bekleyen surupta bozulmamalı, herkesin derdi kendine...
Kimse kimsenin derdini bilmez tabiki...
Baharda benim bir  turda verdiğimiz  şurup 150 litre...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

EYÜP

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 33
    • EYÜP ÇAKIR
Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #25 : 12 Mart 2015, 22:23:40 »
  Bende sürekli kendi yaptığım invert şurubu kullanırım.En güzel yanı sırayla sayacak olursak çabuk bozulmaması, kokmaması, arıların kolay tüketmesidir.En azından kendi yaptığımız şurubun içinde ne olduğunu biliyoruz.Hazır şuruba gelirsek ülkemiz şartlarında bence çok pahalı.Böyle olduğu müddetçede bizim arıcılarımızın arı yemini kullanması zor gibi.