Gönderen Konu: ARI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDELİM  (Okunma sayısı 21288 defa)

Efraim Korkut

• Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
ARI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDELİM
« : 29 Mart 2012, 00:19:14 »
                           ARI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDELİM

Kıymetli Arkadaşlar ;
                    Bu soruyu bana sıkca soruyor veya arı alırken yanımda olurmusun diye rica ediyorsunuz.Fikirlerime değer verdiğiniz için teşekkür ederim ama kendi şahsi işlerim veya çoğunuza uzaklığım nedeniyle yardım edemiyorum.Ben de düşündüm bu konuyla ilgili bir yazı yazıyım.Sizin gibi arı almak isteyenler de okur belki faydası olur diyerek aşağıdaki satırları karaladım.Noksanlarımı da diğer arkadaşlar yazarsa kendilerine şimdiden teşekkür ederim.
                  Arı almak koyun keçi almaya benzemez.Koyun keçide en cahil insan bile şöyle bir bakar bundan şu kadar et çıkar. Etin kilosu şu kadar bunun fiyatı şu civarda olur diye tahmin edebilir.Ama arı öyle mi ya.Kovanın içinde dıştan bakmakla iyi arıcılar bile yanılabilir.
                  Acemi yada yeni başlayacak arkadaşı kandırmak çok kolay.Siz beğenmeye gitmeden 15 dakika evvel arıya şerbet verilmiş ise arımız normal halinin iki katı kalabalık ve güçlü görünür size geldiğinde buna ne oldu dersiniz..Zaten size ölmüş arıyı gösterse önünden bakıp amma kuvvetli çalışıyor dersiniz.Halbuki o çalışanlar yağmacıdır.Kalan balları talan etmeye gelmişlerdir.Böyle bir arıyı bile satanı duydum şok oldum.
                   Arıcı olanlar kovanı açmadan içindeki arıyı dışarıdan tahmin edebilir. Çalışmasından gücünü, polen getirmesinden anası olduğunu ,önündeki döküntü ve atıklardan hangi hastalığa yakalandığını ,kovanı tek elle kaldırarak içindeki balın miktarını,içini açıp çerçevelerdeki yavruya baktıktan sonra anasının genç mi yaşlı mı olduğunu tam olarak bilebilir.Arıların renginden ise hangi cins olduğunu az çok tahmin edebilir.Tahmin diyorum çünkü kesin sonuç ancak ilgili laboratuvarda belli olur.
                   İngilizler demiş ki.Ucuz mal alacak kadar zengin değilim. Arının ucuzu da her ucuz mal gibi vardır bir kusuru.Ancak bıkmış bakamayan yaşlı bir adam veya onun arıcılıktan anlamayan çocukları ucuz verebilir. Böyle bulursanız kaçırmayın ama genelde bakımsız bitli ve balsız olurlar yarısı adam olsa kurtarır. Bir de çok oğul alan fakat arı koyacak kovan bulamayan arıcılar ucuz verebilir.Bunlar ise oğula kaçan arılar olup çoğaltmak için iyidir lakin bal üretip satmak zaman ister.
                   Bu yıl çok arı öldü çok kovan söndü.Satın alacak arı ve satacak arıcı bulmanız baya bi zorlaştı.Allah kolaylık versin diyorum.Sanırım bundan sonrasını maddeler halinde sıralasam daha iyi olacak.
                   1-Alacağımız arının cinsi bölgemize uygun olmalı.Antalya ve Muğlada arılar ucuz oluyor ama bu bölgeden 10 çerçeve yavrulu arı alan pek çok arkadaşım hiç bal alamayınca şok oldu.Sadece cinsini değiştirenler ertesi yıl bal almaya başladı.
                   2-Aldığımız arı zayıf olursa adam edene kadar fıtık olmasanız iyidir.Kuvvetli arı al hemen bu yıl balını yersin ve de satarsın.Kuvvetli arı ise daima pahalıdır.Arıcılar kolay kolay satmak istemez.Ancak peşin ve iyi para belki fikirlerini değiştirir.
                  3-Kovan sizden olursa arıyı biraz ucuza getirebilirsiniz. Kimi arıcı yeni kovan yaptırmak yerine arısını satıp kovanı kendine bırakır.Kovanı olanlar bunu tercih etmeli.
                  4-Arı alırken dikkat edeceğimiz bir husus da uslu olmasıdır.Aksi arı canınızdan bezdirir.Komşularla düşman eder.Uslu arıyla oyuncak gibi oynar çoluk çocuk yanında rahatca gezersiniz.
                  5-Seçmece arı alıyorsanız yada arıcı seç beğen al diyorsa en ballıları seçin.Ballı arı balcı olur yine çok bal yapar.Kalabalık ve balsız arı beğenirseniz yaz kış beslemeye hazır olun.
                  6-Galiba en mühimine geldik.Alacağımız arı hastalıksız,genç analı.yavrusu çok ve geniş,petekleri temiz ve beyaz ,kovan ve çerçeveleri standart olmalı.Kovanlar başka başka olursa bakım çok zor olur illallah dedirtir.Çünkü çerçeveleri ve kat ilaveleri birbirine uymalı.Uymaz ise paran ile rezil olmanın bir şekli de budur.
                  7-Arıyı beğendin, işaret koydun,al götür.Yarın alırım sabah gelirim dersen beğendiği arı yerine başka arı götüren ve bu yüzden köpüren çok kişi biliyorum.
                  8-Her arı satan böyledir diye inanırsan arıcıyı da kızdırıp vazgeçirirsin. Bende Arı satan arkadaşlardan özür dilerim Her arı satan tabîki böyle değil.ama böyle şeyleri çok duyuyoruz.Yapmayan üzülmesin .Arı almak isteyenlere hem satış hem satış sonrası yardımcı olalım lütfen.
                  9-Uzaktan alacağımız ucuz arı bize gelene kadar iki fiyatına gelir. Size yakın bir arıcıdan alırsanız. Hem taşımaya yardım eder hem sonrasında da yardım edip adeta garantili servis gibi bir pozisyon oluşur. Bu da az şey değildir. Çok yakın olursa arılar geri gider bunun çaresine bakmayı ihmal etmeyin.
                 10-Arı alan arkadaşlara aramıza hoş geldin der başarılar dilerim. Okuyan, istifade eden, noksan veya yanlışlarımız için beni uyaran arkadaşlara da şimdiden teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 29 Mart 2012, 22:52:24 Gönderen: Efraim Korkut »
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241

ŞÜKRÜ KOCA

• Acemi Üye
  • *
Ynt: ARI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDELİM
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2012, 12:31:26 »
Efraim Hocam arı alınırken dikkat edilecek hususlardan birisi de fiyatı olsa gerek.
Arının piyasada belli bir fiyatı var mıdır?
Yoksa bu her zaman alıcı ile satıcının arasında mı belirlenmeli.

Bunu sormamın nedeni çevremde arı satanların hepsinin farklı bir fiyatı ve farklı bir
satış tarzı var onun için . Ne mi demek istedim.
Bazıları ben kovanın içine bakıtmam sıradan her kovan 150 tl diyor.
Dün birisi arılarım 2 çıta ile 7 çıta arasında sıradan satıyorum kovanı 140 tl diyor.
Bazıları ben nisan sonunda satarım diyor fiyatı 250 -300 tl arası diyenleri duydum.
Ben de üç hafta önce pazarlığa şahit oldum. 15 kovan arı açılarak bakıldı arılı çıtalar sayıldı.
Çıtası 15 tl den satıldı.
Bu şekildeki farklı fiyatları ve satış şekillerini yeni arı alacaklar görünce şaşırıyor. Acaba pahalıya mı
alıyoruz diye.

Sayın Hocam,
Hangi fiyata alınırsa bunun piyasası budur. Bundan aşağı satanlar ucuz satmıştır.
Yukarı satanlar da pahalı satmıştır diyelim. Yok mu bunun ortası
Selametle kalın.

Efraim Korkut

• Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: ARI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDELİM
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2012, 19:35:27 »
                     Şükrü Bey
                     Malını övme Pazarını öv diye bir atasözümüz var.Gerçekten de bu işler böyledir.Bu yıl hiç arısı ölmeyen arkadaşlar var onları tebrik etmek lazım.Ama kovanlarının yarısını hatta hepsini kaybeden arkadaşlar var.Bu çok acı bir şey ama bir gerçek.Bunlara da üzülmeyin siz sağolun arı bulunur siz bulunmassınız dedik ama alacak arı bulmakta zorlanıyorlar.Arı satanların arıları da ölmüş çünkü.Geçen yıl 20-25 lira olan çerçeve başı fiyatlar bu yıl yukarılarda olur.140-150 TL ye arı bulan varsa hiç durmayıp alsın.Zaten içindeki ana 40-50 TL. eder.
                     Kendim hiç para verip arı almadım.Babamın arılarından getirdim çoğalttım ama arkadaşlara arı almaya çok gittim.Genelde şöyle oluyor; Arıcımız diyorki seçtirmem.10 ise 10, 20 ise 20 Sıradan alacaksınız diyor.Başka türlü satmam diyor.Napcaksınız mecburen alıyorsunuz.Benim gittiğimin şöyle faydası oluyordu.İyi kovanları önünden anlayıp En iyi yerinden 15 arı alıyorduk.10 tane normal 5 tane zayıf hatta 2 anasız çıkıyordu.
                     Arıcılığı bilen aldığı arıdan aynı yıl kara geçer.Hiçbir işte aynı yıl kar yoktur.Bilmeyen fazla almasın parasını sokağa atmasın.En fazla üç arı ile başlamak iyidir.Zayıf olursa 500 TL.Kuvvetli arı alırsa 1000 TL yi gözden çıkarmalı.1000 TL çok değil 1 kovan 1000 TL den fazla kestane balı yapıyor.
                     Şimdi benim II. kattaki kovanlara müşteri gelse Tanesini 1000 TL ye vermem.Çünkü ben o kovanları bölüyorum her bölmeden hem narenciye hem kestane hem ayçiçek balı alıyor sezon sonunda da tekrar bölüp çoğaltıyorum.Benim gibi birine arı almaya gelenler arının ne kadar kıymetli olduğunu öğrenip aynısını uygulamalıyım diye azmederler Bu da az kar değildir hani.
                     Arı alımı, bal yaptıramayıp habire oğul alanlardan yapılırsa çok ekonomik olur.Çünkü onlar mecbur satacaklar. o arıların cinsi iyi değilse bile değiştirilir çok güzel olur.Böyle kişiler trakyada çoktu.Bu yıl var mı bilmiyorum.Birde imkanı olan 3-5 arkadaş bir araya gelip Mersin-Adana -Antalya Aydın ve Muğla yörelerinden birine gidebilirse Nisan ortalarına doğru çerçevesi 25 TL den iyi yavrulu arılar Kovanlara koyup gelirler.Hatta arıları zayıf olanlar kendi arılarını bunlarla güçlendirebilirler.Al sana bir arı güçlendirme metodu daha 
« Son Düzenleme: 29 Mart 2012, 22:57:02 Gönderen: Efraim Korkut »
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241