Gönderen Konu: Telli taban kovanda kullanılan telin özellikleri  (Okunma sayısı 35111 defa)

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Telli taban kovanda kullanılan telin özellikleri
« Yanıtla #15 : 25 Kasım 2013, 20:19:00 »
Bence,de hiç telli tabanla uğraşmayın plastik altlıklar daha kullanışlı.Ben de her iki sistem de var.Kovanları taşırken  gece girişi kapatıyoruz altındaki çekmeceyi açıp gunduz yolculuk yapabiliyorsun.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: Telli taban kovanda kullanılan telin özellikleri
« Yanıtla #16 : 28 Ekim 2014, 15:05:09 »
Emrah, plastik tabanlar bayağı bir ucuzladı, eskiden plastik tabanlar, kovan fiyatına idi. Tel tabanlı kovan yapmakta zor değil, hele sabit arıcı iseniz her türlü olur. Tel tabanlı kovanlarda indirme bindirme yaparken kovanın ortası köşeli ve çıkıntılı yerlere denk gelirse tel yırtıla biliyor.


Muhteşem abi, kendi kovanlarını kendisi yapar yıllardır kullandığı kovanlardan birisinin 25 Ekim 2014 tarihinde videosunu çektik. Geçmişte buna ne karşı çıkanlar vardı. Adam kullanmamış, kullananı görmemiş, karşı çıkıyor... :D
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Yasin EFE

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 11
  • Çerkezköy/ Tekirdağ
Ynt: Telli taban kovanda kullanılan telin özellikleri
« Yanıtla #17 : 02 Kasım 2014, 16:36:29 »
Ali TÜRK Abicim Hayırlı akşamlar. Her hafta siteni takip edip yazdıklarınızı ve paylaştıklarınızı takip etmek büyük haz veriyor. Sanki yeni bir kitap okuyormuş veya yeni biz dizi izliyormuş gibi beni sürüklüyor. Acaba haftaya neler paylaşacak. Tabi ki çok şey öğreniyorum. Arıcılık kursu aldım çok şey öğrendiğimi düşünerek 1 kovan arı alarak başladım. Ancak daha hiç bir şey bilmediğimizi ve daha öğrenecek tecrübe edilecek nede çok şey varmış diyorum. En çok beğendiğim Suni tohumlama olayı. Çünkü arı ırklarını koruma adına titiz ve büyük özveri isteyen bir çalışma. Deneme ve tecrübeleriniz paylaşmanız da ayrı bir güzellik. Tüm Türkiye arıcılarının da bildiklerini paylaşmalarını ve yeni nesil arıcılığa aktararak arıcılığı geliştirmeliyiz.
                Benim Kovanlarım plastik tabanlı. Sanırım yeni alacağım kovanlarım da plastik tabanlı olacak. Plastik tabanlarda bazıları 42cm bazıları 43 cm Ben standart ölçülerde olanlardan 43cm aldım. Bazı firmalar Plastik tabanların plastiğini çok ince tutmuş 3 kovanım var 3 de farklı  kişilerden aldım ki hangisi daha iyi onu anlaya bileyim. 2 tanesi arıları taşırken polenlik alt kısımlarından arı kaçırdı. Sabah kontrol ettiğimde 2 kovanın plastiği ince olunca sarkmalar olmuş. 1 tanesi çok güzel ve kullanışlı. Sadece plastik taban fiyatı diğerlerinde 5 tl fazla idi ama ona değer. Baharda 4 adet Döllenmiş Karniyol ana alacam.  Yeni kovanlarda yaptırıp arılarımı çoğaltmayı düşünüyorum. Hayırlısıyla
Arıcılığı seviyorum. Isırmadıkları zaman
0 505 543 43 18
Öğrenilecek çok şey var daha

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: Telli taban kovanda kullanılan telin özellikleri
« Yanıtla #18 : 05 Kasım 2014, 09:55:32 »
Ali TÜRK Abicim Hayırlı akşamlar. Her hafta siteni takip edip yazdıklarınızı ve paylaştıklarınızı takip etmek büyük haz veriyor. Sanki yeni bir kitap okuyormuş veya yeni biz dizi izliyormuş gibi beni sürüklüyor. Acaba haftaya neler paylaşacak.

En çok beğendiğim Suni tohumlama olayı. Çünkü arı ırklarını koruma adına titiz ve büyük özveri isteyen bir çalışma. Deneme ve tecrübeleriniz paylaşmanız da ayrı bir güzellik. Tüm Türkiye arıcılarının da bildiklerini paylaşmalarını ve yeni nesil arıcılığa aktararak arıcılığı geliştirmeliyiz.


      Benim Kovanlarım plastik tabanlı. Sanırım yeni alacağım kovanlarım da plastik tabanlı olacak. Plastik tabanlarda bazıları 42cm bazıları 43 cm Ben standart ölçülerde olanlardan 43cm aldım. Bazı firmalar Plastik tabanların plastiğini çok ince tutmuş 3 kovanım var 3 de farklı  kişilerden aldım ki hangisi daha iyi onu anlaya bileyim.

 Baharda 4 adet Döllenmiş Karniyol ana alacam.  Yeni kovanlarda yaptırıp arılarımı çoğaltmayı düşünüyorum. Hayırlısıyla


Yasin Efe;

Konu tel taban ama içinde bir sürü konuyu yazmışın.

Arıcılık adına, yıllardır ne yapmış isek paylaştık.
Arıcılık paylaşımlarımız lafta olmayıp, resim video ve yazılar ile paylaşılmaktadır, paylaşımlar birbirinin devamıdır. Son paylaşım, öncekinin devamı olamakta, kopyala yapıştır sistemi bizde işlemez. Dolayısı ,ile bir bütünlük var,buda hayatımızın dizisi olmakta.
Yaşanmayan şeylerin yazılması yazanı da okuyanı da gerer. Akıcılık doğallığımız dan kaynaklıdır diye düşünüyorum, birde bazı şeyler Allah vergisi, başka izahı yok.

Beğendiğin arıcılıkta suni tohumlama konusunda çok tabuları yıktık.
Bu iş çok zor, herkes yapamaz, ancak laboratuvarda olabilir saçmalıklarını bitirdik.
Benim savunduğum şeylerden birisi her konuda aynıdır. Suni tohumlamayı yapanlar anasının karnında öğrenmedi, bunu Avrupalı sıradan arıcılar yapabiliyorsa bizim arıcılarımız geri zekalı değil ki, onlarda yapabilirler. Bizim arıcılara yasak koyanlar onları aşağılayıp küçük görmek ve 2. sınıf arıcı görmektir, ben bunu böyle anlarım. Bizim arıcılarımız geri zekalı mı? Başka ülkelerdeki arıcıların yaptıklarını yapamıyorlar :(

Suni tohumlama da istediğiniz ırk arıyı korumaya alırsınız, istediğiniz ırkları çaprazlarsınız, damızlık konusunda kimseye bağlı kalmazsınız.

Arıcılık malzemelerinde biz tel taban yaptığımızda bir çok kişi karşı çıktı, karşı çıkanların yıllar sonrası sesleri kesildi. Ülkemizde hala 10 cm girişi olan kovanlar üretilmeye devam ediyor.
Bunun yanında 3-4 firma plastik altlık yaptı, eskiden bir tanede yoktu, buna da şükür taban seçme şansımız var artık.

Döllenmiş ana arı konusunda bir çok kişi yanılıyor.
Arıcılığımızın geri kalmasına bilimcilerimiz çanak tutmuşlardır. Saf nedir F1 nedir bilir isek bazı şeyleri çözeriz.
Suni tohumlanmış ana arılar bal toplamakta kullanılmazlar. Bu arılar damızlıktır, ana arı üretim istasyonlarında 2-3 tane suni tohumlanmış damızlık ana arı olur ve ana arı üretiminde bu damızlık ana arıların  larvaları aşılanır. Bazen bana ilginç mailler geliyor, maili atanlarda suni tohumlamalı 10-15 tane ana arı isterler, bende onlara siz ne dediğinizin farkındamısınız diye cevap veririm. Düşünün adamın 1000, 2000 kutusu var ana arı üretecek, 300, 400 de kovanı olur. Bu işletmede 2-3 tane suni tohumlamalı arı olmakta, bizim hobiciler, 10-15 tane orijinal suni tohumlamalı ana arı isterler. Bu yanlışlık bir türlü bitmedi bitmemesinin nedeni de saf nedir ve nerede kullanılır, f1 nedir bilmeyişimiz dendir.

Arıcılıkta bala çalışan arılarda gelişmiş ülkelerde F1 ana arı kullanılır. F1 ana arı ise saf damızlıktan üretilir, yukarıda yazdım. F1 ana arı yabancı arılarla çiftleş meli zaten özelliğini de buradan alırlar, kendi erkekleri ile çiftleşirse zaten saf olurlar f1 olmazlar. Bu konuları forumda olsun blogumda olsun defalarca işledim, grafikli resimler yaptım, sırf arıcılar olayı çöze bilsinler diye.

Örnek vereyim, saf karniolumuz var, bunun larvasından ana arı üretik. Ana arı doğdu, olgunlaştı ve dışarıya gitti çiftleşip geldi. Bu ana arıya karniol F1 denir.
İzole bir bölgede tamamen karnioların olduğu yerdfe aynı üretimi yaptığımızda, doğada çiftleşip gelen ana arıya doğal saf yada izole bölge safı deniliyor.
F1 kavramında kesinlikle yabancı erkelerle çiftleşmeli.
Saf karnioldan ürettiğimiz F1 ana arı, saldırgan erkekler ile çiftleşseler bile damızlık olan ana arı tarafı ağır bastığı için işçi arıları sakin olurlar, bunu yıllarca deneyip test ettim. Videolarım da izlediğiniz f1 lerin ana arıları, Muğla arısı, Aydın arısı , Akdeniz arısı erkekleri ile çiftleşmiştir. F1 ana arıdan, F2 veya F3 üretirseniz saldırganlık artar zaten F1 özelliği, sadece F1 de olur...

Arıcılık geçmişi olmayan bir iki senelik arıcılar, son zamanlarda genetikçi kesildiler, Allah sonlarını hayır etsin.

Konular çok olunca bir sürü yere girip çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Arıcıları son zamanlarda şoförlere benzetmeye başladım. Yollara yıllarını verenler ile ehliyeti yeni alııp yola çıkanlar aynı tecrübeye sahiplermi ::)


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk